6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
19 listopada 2018 23:59:52
wyście chyba proponowali mecenasa Giertycha...ale on znalazł lepszego pracodawcę, z przeciwnej strony...
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
20 listopada 2018 00:00:37
UDOSTĘPNIAJCIE wywiad z członkiem RW M .Wójcikiem w TV Trwam.WAŻNE aby inne media podjęły temat ! tv-trwam.pl/film/polski-punkt-...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
20 listopada 2018 00:25:37
Obejrzałem, dobrze, że p. Wójcik wspomina też o innych bankach,audytorze,KNF itp., bo ten drugi pan to tylko o IB.
Edytowany: 20 listopada 2018 00:42
|
|
|
|
Wysłane:
20 listopada 2018 01:09:42
wysłałem do posłow, to co teraz senatorowie?
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
20 listopada 2018 01:23:42
|
|
Wysłane:
20 listopada 2018 09:10:38
Wczorajszy program w TV INFO. o aferze KNF. Politycy partii rządzacej mówią, że w tej aferze nikt nie stracił pieniedzy, tak jak to się stało w Amber Gold, bo tym razem państwo zareagowało. Posłanka opozycji M. Kochan nie potrafi zaprzeczyć, nie ma wiedzy o Getback...w efekcie nie pada ani jednio słowo na nasz temat...My serio musimy do nich pisać, a nawet chodzić do biur...
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 44
Wysłane:
20 listopada 2018 11:50:16
Jeśli ktoś jest zainteresowany sytuacją w spółce Basel Olten Pharm, to najświeższe info jest takie, że Sąd odrzucił wniosek PPU. Więcej na http://www.obligacjekk.pl
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
20 listopada 2018 11:56:53
Cytat:Jeśli ktoś jest zainteresowany sytuacją w spółce Basel Olten Pharm, to najświeższe info jest takie, że Sąd odrzucił wniosek PPU. Więcej na http://www.obligacjekk.pl Cytat:propozycje restrukturyzacyjne zakładają pokrzywdzenie wierzycieli w grupie obligatariuszy, kosztem innych podmiotów – w szczególności instytucji finansowych, co pozwala by pokusić się o tezę, ze warunki te zostały ustalone tak aby nie naruszać interesów potencjalnych podmiotów zainteresowanych dalszym finasowaniem wnioskodawcy; propozycje restrukturyzacyjne naruszają interesy wierzycieli w ten sposób, że wytyczają niemożliwe do osiągnięcia cele restrukturyzacyjne, które nie gwarantują zaspokojenia interesów ogółu wierzycieli. dobra decyzja... w getback PPU uwzglednia wlasnie interesy wierzycieli instytucjonalnych niestety. Tutaj sąd nie miał złudzeń.
Edytowany: 20 listopada 2018 11:57
|
|
0 Dołączył: 2018-05-16 Wpisów: 69
Wysłane:
20 listopada 2018 12:03:00
bukos4 napisał(a):wyście chyba proponowali mecenasa Giertycha...ale on znalazł lepszego pracodawcę, z przeciwnej strony... tak mi wpadł do głowy, bo zajmuje się medialnymi sprawami z wątkami politycznymi. dużo się nie pomyliłem jak widać. Sprawa z KNF nie jest dla nas dobra, bo odciąga uwagę. Wolałbym jednak nacjonalizację Idea Banku , bo może wtedy odzyskamy więcej kasy od następcy prawnego czyli Państwa.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
20 listopada 2018 12:06:54
Cytat:Wolałbym jednak nacjonalizację Idea Banku , bo może wtedy odzyskamy więcej kasy od następcy prawnego czyli Państwa.
Jesli bedzie nacjonalizacja, to bail-in, czyli bez zoobowiązań i długów... więc zobowiązań wobec Państwa chyba nie będzie? (zostaną umorzone na mocy tej nowej ustawy) Dlatego najważniejsze jest żeby banki zeszły z zabezpieczeń... to może być jedyna kasa którą się uda odzyskać
Edytowany: 20 listopada 2018 12:08
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
20 listopada 2018 14:18:00
@ Vox Jest aktualizacja informacji. Cytat:Warszawski sąd wydał w poniedziałek postanowienie o odmowie otwarcia przyspieszonego postępowania układowego wobec kosmetycznej spółki powiązanej z Konradem K., byłym prezesem GetBacku. Wydaje się, że można znaleźć pewną analogię do naszej sytuacji. Cytat:W postanowieniu, do którego dotarliśmy, sąd otwarcie przyznaje, że obligatariusze byliby najbardziej pokrzywdzoną grupą wierzycieli w postępowaniu restrukturyzacyjnym spółki, gdyby zostało ono przeprowadzone na jej warunkach. Zdaniem sądu zaproponowane warunki układu są nieosiągalne. obligacje.pl/pl/a/sad-odmowil-...
Edytowany: 20 listopada 2018 14:26
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
20 listopada 2018 14:23:33
Jakiś czas temu użytkownik GetOblig wrzucił wpis/opinie (str 290) pewnego Pana z forum bankiera o nicku Księgowy. Do tej pory tylko jeden użytkownik odniósł się (bardzo krótko) do tego wpisu.
PANIE RADKU CZY MÓGŁBY PAN SIĘ ODNIEŚĆ DO TEGO WPISU !!!
Jak pozostali mają jakąś wiedzę lub chcą wyrazić swoją opinię na ten temat to też proszę o skomentowanie.
Użytkownik ten (jak sobie poczytałem na bankierze) zakłada dużo wątków i wysuwa oskarżenia wobec RW, że działa na niekorzyść obligatariuszy - sugerując, że pewne warianty mogłyby być w grze, ale RW tu przeszkadza. Obficie również tłumaczy, że konwersja to zguba dla obligatariuszy.
W jakiś ostatnich wpisach dziwi się, że RW nie proponuje, np. objęcia tych 70 mln akcji przez Hoista, dodatkowo zorganizowanie pożyczek na zakupy nowych portfeli - i tu nowe portfele byłyby zabezpieczone, zmiana nazwy Getback i dział prawny do zwrotu środków od banków - to wszystko już po układzie (wtedy wartość akcji chyba nie będzie już ujemna).CZY TAKI SCENARIYSZ MÓGŁBY BYĆ W GRZE PANIE RADKU ?
Pytam bo tyle się tu pisze na różne tematy - a ta sprawa powyżej wydaje się być bardzo ważna.
Nie za bardzo rozumiem też po co sama spółka w swoich propozycjach układowych przedstawia tak duży poziom konwersji - w ten sposób sami przecież spowodują, że ABRIS będzie miał mniejszościowy udział ... czy ktoś coś z tego rozumie ?
PS. Listy fajne, ten wcześniejszy wyślemy, ale teraz to już chyba tylko blokada wjazdu p......a do swojego miejsca pracy coś by dała (obecne listy mimo to też wyślę)
Edytowany: 20 listopada 2018 14:28
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
20 listopada 2018 14:53:14
Wieść gminna niesie ,że obecny zarząd Gb ma zamiar wypłacić sobie PREMIE za swoją pracę.Oczywiście z naszych pieniędzy.Pytam się WAS czy uważacie ,że te premie należą się ludziom którzy nie tylko ,że nas przez 7 miesięcy maltretują psychicznie odmawiając rzetelnych informacji,nie przywrócili działania operacyjnego spółki ,zadbali tylko o interesy wierzycieli zabezpieczonych.Jeżeli chcą premii to niech im wypłaci Abris z własnych pieniędzy.My od 8 miesięcy nie otrzymaliśmy złotówki z zainwestowanych środków.Nie stać nas aby wypłacać premie ludziom ,którzy NIC dla nas nie zrobili.Może do tych rewelacji odniesie się p R.Barczyński,jest przecież za pan brat z zarządem i RN.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
20 listopada 2018 15:01:51
@Pesto No to wyrażę swoją opinię. Ten "Księgowy' co nasz list otwarty do zabezpieczonych bankierów jako własnego autorstwa list akcjonariuszy przedstawiał? Jeżeli ta osoba rzeczywiście ma cokolwiek wspólnego z księgowością to powinna wiedzieć, jakie prerogatywy ma RW . Niestety RW nie może zmusić Hoista czy kogokolwek innego żeby zamiast pakietów wierzytelności (bo tym na razie Hoist wydaje się zainteresowany) objął nowe/stare akcje. Po prostu RW nie ma do tego ani uprawnień ani narzędzi. Zresztą Hoist AB ma już w Polsce spółkę-córkę więc po co mu druga (tak na chłopski rozum) ? To Hoist zdecyduje co kupi i czy w ogóle kupi. Gdyby doszło do umowy z Hoistem to jej stroną będzie zarząd GBK a nie RW - RW nie jest organem spółki, a tym bardziej nie reprezentuje spółki. A kto miałby udzielić pożyczek na zakup nowych portfeli? Po raz kolejny zwracam uwagę na to, że nie ma przepisu np. nakazującego Abrisowi/DNLD objęcie nowych akcji czy w jakikolwiek inny sposób wymuszenie na nich dorzucenia pieniędzy do spółki. Zanim spółka zaciągnie nowe długi na zakup nowych portfeli to może najpierw niech opanuje skuteczną windykację tego co jest? Na razie pomimo pewnych symptomów poprawy pod względem operacyjnym do ideału jeszcze daleko.
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
20 listopada 2018 15:25:51
@Maupa_w_niebieskim
Piszesz tak jak to niby wygląda (i ja to też tak do tej pory rozumiałem) A tu chodzi o to co tam jest między wierszami i o to co ten gość więcej napisał. A co do tego listu, który skopiował, to chyba w pewnym momencie wyjaśnił, że to była prowokacja - że jak się zamieni w tym liście słowo obligatariusze na akcjonariusze to tak samo akcjonariusze są poszkodowani. To nie zmienia faktu, że nie powinien on lub inni rozsyłać tego dalej.
On pisze, że RW jest zdominowana przez banki i fundusz, który to właśnie fundusz narzuca konwersję, a ABRIS reaguje na to takimi a nie innymi propozycjami. Twierdzi, że ABRIS ma 1 mld do rozdysponowania i to on wspólnie z Hoist mógłby udzielić tych pożyczek (zabezpieczonych) na zakupy nowych portfeli - tym samym zapewniając kontynuację działalności i wypełnienie układu.
Ja nie wiem na ile to jest realne (to mógłby być może potwierdzić Radek). Ale właśnie to nakeży traktować w szerszym kontekście, rownież biorąc pod uwagę powyższe przytoczone informacje.
Wariant kontynuacji tylko z wierzycielami wydaje sie nie do pociągnięcia. Bez inwestora strategicznego, który da kasę na nowe portfele to chyba nie pojedzie .. Wydaje mi się, że o tym mógł mówić Radek w kontekście pewnych ustępstw i pewnych strategicznych sojuszy z ABRIS.
Tak za pewne kwestie odpowiada zarząd, ale już teraz RW działa w zakresie szerszym niż to przewidziano w prawie (o tym pisał sam Radek). I sam też pisał, że nie rezygnuje z innych ( nie będę pisał kogo). Dlaczego nie mogą zaproponować Hoist takiej propozycji jak wyżej o objęciu akcji + pożyczka Abiris na nowe portfele zabezpieczone).
Hoist ma już spółkę, ale w Polsce malutką, tu miałby większą. Dalej, skąd niby Hoist wezmie ten 1 mld na spłatę ? Oni chyba nie mają aż tyle kasy ? Na bankierze piszą, że to pożyczka od Abr..
Poza tym ja to chyba jednak nie chcę zostać z akcjami pustej spółki ...
Edytowany: 20 listopada 2018 15:27
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
20 listopada 2018 15:45:52
Obligatariusz kontakt napisał(a):2/ Negocjujemy z bankami, wywieramy presję na inwestora - cały czas wariant z inwestorem jest "w grze" 3/ Równolegle spółka przygotowuje wariant kontynuacji operacji, chociaż miejmy świadomość, że bez dopływu świeżej gotówki będzie to raczej wegetacja 4/ A propos, kiedyś akcjonariusze mniejszościowi pisali jak mocno wierzą w operacje spółki - jak chcą kontynuować działalność, to zawsze mogą się dorzucić do Spółki, aby nie było sprzedaży aktywów - myślę, że +100m zł wystarczy, aby dobrze zakręcić kołem - zakładam, że DNLD (w ramach farewell party) zgodziłoby się uchwalić taką emisję; tylko muszą być chętni i potwierdzone zaplecze kapitałowe Ad2. Czy może śa jakieś pozytywne rezultaty z rozmowami z bankami? Czy raczej symboliczne chcą zredukować swoje wierzytelności? Ad3. To większość forumowiczów już przekalkulowało, że jeśli będzie konwersja i staniemy się właścicielmi GB bez dopływu nowych środków na zakup portfeli, to będzie ciężka wegetacja, którą sami sobie stworzyliśmy biorąć na siebie cały akcjonariat. Ad4. Czy te 100 mln zł, rzeczywiście jest w stanie zakręcić kołem? Jeśli nie można to niech Pan nie mówi, ale prosimy chociaż o obraz procentowy a mianowicie ile % z kwoty odzysków po odliczeniu wszystkich kosztów pozostaje w kasie? Czy Zarząd o te 100 mln nie mógłby zabiegać w PFR? To oni w przypadku takiej pomocy(nie mówię że bezzwrotnej) pokazali by rękę do uzdrowienia rynku finansowego, nie mówiąc o odbudowaniu do niego zaufania.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
20 listopada 2018 16:43:01
Jest już tak beznadziejnie Panie Radku, że może zamiast pisać dyrdymały, proszę zapytać abris czy coś dorzuci, nie tworzyć przywileje dla abris.
|
|
Wysłane:
20 listopada 2018 17:52:41
Ze wszystkich poslow i senatorów ziemi gdańskiej odezwal sie 1. Napisał ze jako cale panstwo sie tym zajmują
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
20 listopada 2018 17:57:00
Mam pytanie - może ktoś będzie znał odpowiedź. Otóż Rzecznik Finansowy zobowiązał zarówno PDM jak i IB do przedstawienia mi propozycji dobrowolnej ugody. Jest to obligo i muszą to zrobić. Oczywiście spodziewam się propozycji w stylu "dajemy Panu 5% i znikaj Pan". Czy - zakładając teoretycznie - że przyjmę taką ugodę to zamyka mi to drogę do uczestnictwa w układzie czy tylko do dalszych roszczeń wobec IB i PDM? Pewnie ci co dostali już kopie pism wysłanych przez RF do IB i PDM dostaną podobne propozycje, więc problem nie jest tylko mój a bardziej "forumowy".
|
|
Wysłane:
20 listopada 2018 18:12:02
Oni nic nie musza.mysle ze propozycji ugod nie bedzie.ja wygralem postepowanie przed RF wobec ubezpieczyciela Aviva.jest istotny poglad w sprawie.a aviva ma to gdzies i zostaje tylko sad.fakt ze w sadzie z takim pogladem bedzie latwiej
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.