0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
18 listopada 2018 00:25:11
DJRob napisał(a):draconiss napisał(a):Prawnie wygląda to pewnie tak jak napisałeś. Tylko czy to "sprzedane" obligacje mają zabezpieczenie w GB na 100% wartości ? Sądzę, że nie. Czyli IB musi pokryć to z własnych funduszy. A IB i Getin to mogą już dziś być bankruci. Wczoraj C.Kazimierczak zapytał, w kontekście wykupu banków Czarneckiego za złotówkę przez SP czy w ogóle znalazłby się inwestor ( prywatny jak rozumiem), który by ta złotówkę zapłacił. Bo to powyżej wartości tych banków. Ergo za chwilę usłyszymy o ich bankructwie, masy upadłościowej dla obligatoriuszy nie starczy, a BFG też nie musi ich spłacić. Stąd ci co kupili bezpośrednio w IB mogą być w jeszcze większej d. . niż reszta. Dlatego uważam, że liczy się emitent, a nie pośrednik od którego kupiliśmy. A co tak się zapytam z obligacjami Getin Noble Banku ? Czy po przejęciu banku przez inny Bank przejmuje wszystkie zobowiązania? Czy wogóle zakładacie możliwość upadłości tego banku? Dlaczego Czarnecki spotykał się z Chrzanowskim ? Bo obawiał się upadłości IB, a w konsekwencji GNB. Dlaczego upadłości ? Bo poza Państwem, nikt pewnie nie chciałby przejmować IB za złotówkę. Po co komuś duży kłopot. Jedynym chętnym może być Państwo,, bo upadek IB, a w konsekwencji GNB, moglby rozwalić system bankowy w Polsce. Gdyby Czarnecki miał rzeczywistego chętnego na swoje banki nie poszedłby do Chrzanowskiego. Jednocześnie nie chce oddać za złotówkę. Po jego prowokacji z nagraniem są już tylko 2 możliwości: GNB padnie, PiS na to pozwoli i wielu przedsiębiorców na tym straci (firm). Państwo przejmie GNB za złotówkę, by ratować kasę innych przedsiębiorców i firm mających w GNB rachunki i lokaty by chronić resztę rynku bankowego. Oczywiście wcześniej musi się ziścić podobny scenariusz dla IB. Czyli jeśli IB nie padnie to GNB tym bardziej. Obstawiam, Państwo przejmie IB, powstrzyma kryzys bankowy i obligacje GNB będą spłacane.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-06 Wpisów: 5
Wysłane:
18 listopada 2018 00:55:13
No a co na to BFG ? Czy Państwo może zaryzykować aby upadł taki bank? Przecież środków z BFG by starczyło na 20% a resztę musieli by dołożyć - banki pozostałe i Państwo czy to wogóle jest realne? To już lepiej przejąć i zahamować całą sytuację
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
18 listopada 2018 01:10:19
@maciej_61
jakie zarzuty podniosles w reklamacji do PDM? Bo co do IB to juz wiem...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
18 listopada 2018 06:14:40
Co do argumentów w stosunku do PDM były one praktycznie identyczne z tymi które wysłałem w 3 reklamacjach do IB/LB. Przede wszystkim w ogóle nie wiedziałem o istnieniu takiego podmiotu jak PDM, transakcja została dokonana w siedzibie LB. A że w tle jest PDM - o tym mnie nie poinformowano. Zresztą PDM potwierdził w odpowiedzi na reklamację że nie byłem ich klientem więc nie musieli mieć mojego MIFID. Co ciekawe LB też twierdzi że w tym przypadku nie byłem ich klientem. Więc od kogo kupiłem? Dodatkowo formularz wydrukowany w siedzibie LB różnił się od tego który potem dostałem potem mailem, warunki emisji które przesłał mi PDM dotyczyły innej serii obligacji no i 1,5 godz na zapoznanie się ze wszystkim.
A tak swoją drogą. Gdzie podziali się na tym forum ci najwięksi specjaliści twierdzący jeszcze tydzień temu że IB jest w wyśmienitej kondycji, BFG ma forsy jak lodu i jakby co problemu nie ma. A tu się okazuje że bank warty jest 1 PLN (zapewne nawet mniej ale transakcja może mieć minimalną wartość 1 PLN), I że upadek firm pana LC jest niemożliwy. Bo suma bilansowa taaaaka. A na moje stwierdzenie że w kasie nie ma po prostu gotówki zostałem przez "specjalistów" obsobaczony. Bo nie znam się na rachunkowości bankowej. Może i nie ale odróżniam posiadanie forsy od jej braku. Efekty mamy już dziś. W ostatnim momencie wyszedłem z Arki bo ta spadła na mordę mimo że z całą sprawą nie ma nic do czynienia. I teraz mam wszystko w lokatach. Ale nie u LC. Choć ten wczoraj dawał 4,1%. Okazja "specjaliści"!!!. Korzystajcie.!!! Inna sprawa czy BFG wytrzyma. A właściwie cały system bankowy bo będą musieli zrobić zrzutkę na LC. I kto za to zapłaci? Ano klienci banków które z cała sprawą nie mają nic wspólnego. Proszę wziąć pod uwagę dwie liczby. Zysk netto całego sektora bankowego w zeszłym roku to prawie 14 mld PLN. Suma bilansowa IB za 2017 rok to ok 25 mld PLN. Czyli jeżeli cały zeszłoroczny zysk cały system bankowy przeznaczył na ratowanie LC to i tak nie starczy forsy. To może dofinansuje SP? Pewnie tak. Obligacjami SP, 99 letnimi z lock-upem na 49 lat. A że ustawa o BFG mówi co innego? (za co też zostałem obsobaczony). Cóż. Praktyka ostatnich lat wskazuje na to że takie ustawy to zmienia się w 2,5 godziny. Plus 15 min na podpis Prezydenta. Chyba że wszystkie roszczenia (no powiedzmy większość) do firm LC będą miały charakter dobrowolnej ugody, zasądzonych odszkodowań, kar itp. A tego BFG nie zabezpiecza. I pan LC pozostanie sam z problemem. Tyle że wtedy o forsie to już na pewno zapomnijmy.
Edytowany: 18 listopada 2018 06:36
|
|
0 Dołączył: 2018-11-07 Wpisów: 77
Wysłane:
18 listopada 2018 09:43:59
Na Bankierze jest osoba pisząca od dawna jako Księgowy niedawno wrzucił takiego posta. Czy ktoś bieglejszy w finansach mógłby się do tego odnieść? Cytat:"Ile zarobiłbym na akcjach jako wierzyciel, gdyby doszło do konwersji 1% długu GBK na 50 mln akcji po 50 gr ? Innymi słowy - otrzymałbym np. 1% ze 100.000 zł w akcjach po 50 gr :
..............................................................................................................................................................
Liczyć i myśleć o jaką konwersję należy walczyć obligi, żeby zarobić na akcjach i odebrać więcej pieniędzy, zamiast niepotrzebnie przejmować spółkę !!! To wtedy się zemścicie (a widzę że wam zależy) i Abris będzie miał kłopot, bo dalej będzie odpowiadał za spółkę, albo inaczej: będzie mu bardzo zależało na szybkim podniesieniu wartości rynkowej GBK, więc będzie musiał organizować kasę na zakupy nowych portfeli, czym zapewni wywiązanie się spółki z układu z wami ...
PS. Potrząśnijcie tą RW, póki jest jeszcze czas i zamiast słuchać głupot o wykazywaniu strat do podatku, odbierzcie dodatkowo min. 15% waszej kasy w rok !!! Nawet jak byście zawarli układ na 25%, to z akcjami odbierzecie 40%, ale musicie to mądrze zrobić na konwersji, zamiast dywagować o miliardach akcji, jak was podpuścił Czarnecki z Buczkiem ! Dziwię się, że nawet Barczyński nie oponuje... Może też przeliczy powyższe ???
Przejrzyjcie w końcu obligi na oczy, że konwersja w obecnym wydaniu służy tylko Czarneckiemu i Buczkowi do ich gierek z PiSem i Abrisem ! Nie pozwólcie zrobić z siebie ofiar tego konfliktu !!! Mam nadzieję , że kurator i NS też oprzytomnieją i wezmą powyższe wyliczenie pod uwagę dla waszego dobra !
PS. Mam nadzieję, że skłoniłem was do przemyśleń i rozpoczniecie poważną dyskusję na temat konwersji i jej sposobu na podwyższenie kwoty do zwrotu. W razie pytań służę pomocą/dodatkowymi wyjaśnieniami. 2. Wg biur maklerskich, 50 gr to cena akcji GBK w przypadku upadłości... wiele z nich na tyle właśnie wycenia aktualnie kurs akcji, zakładając czarny scenariusz (bo wewn. procedury wymuszają w takich sytuacjach, takie podejście) , czyli niezawarcie układu.
Moje obliczenia natomiast są następujące:
Jeżeli HOIST planuje wydać na Getback 1 mld zł, to oznacza, że 100 mln akcji warte jest w przypadku, gdyby doszło do zawarcia układu ze strzyżeniem (bo miliard zł ma być przekazany na pokrycie strat!) = 10 zł za sztukę !!! Rozwodnienie ich o kolejne 50 mln akcji (czyli konwersja 1% na tę ilość akcji), wg moich symulacji jest najefektywniejszym rozwiązaniem dla obligów, ponieważ przy tym poziomie wypada punkt przegięcia dot. najoptymalniejszej wersji konwersji, czyt. osiągnięcia max zwrotu. Przy większej liczbie akcji rozwodnienie zbija cenę, a przy mniejszej - nie opłacałoby się to obligom. Szkoda, że nie mam możliwości zamieszczenia tu wykresu. 3. Jeszcze jedna wskazówka: 40 / 50 / 60 Co to takiego ? To setki milionów akcji, które w ramach układu mogłyby przypaść i pozwolić zarobić wszystkim oprócz dotychczasowych akcjonariuszy:
40 mln akcji w posiadaniu dotychczasowych akcjonariuszy mniejszościowych 50 mln akcji z konwersji (2,5 mld zł X 1% = 25 mln zł / 50 mln akcji = 50 gr za sztukę) 60 mln akcji Abrisu, który odsprzedaje je za symboliczne 1 zł Hoistowi
Rynkowa wycena Getbacku w przypadku zawarcia układu to 1 mld zł !!! Skąd ta kwota ? Tyle skłonny jest zapłacić za aktywa Hoist !!! Kwota ta zeruje zobowiązania spółki, więc zostają portfele warte jeszcze więcej, bo 1,3 mld zł przy stress testach !!! No to policzmy: mamy min. 1,3 mld zł w portfelach i dzielimy tę kwotę na 150 mln akcji. Jaką cenę otrzymamy (pomijając spekułę, która wywinduje ją oczywiście przy takim rozwiązaniu do góry !!!) ? 8,64 zł !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Z czymś Wam się kojarzy ta kwota ??????????? I tu znajduje się opisany przeze mnie wcześniej punkt przegięcia dot. najbardziej opłacalnej dla obligów konwersji: to prawie 18-krotna przebitka, czyli min. 18 % do zwrotu więcej z samych akcji dzięki mądrze przegłosowanej konwersji !!! Jeżeli układ zawarty zostałby na np. 30%, to daje obligatariuszom blisko połowę odzyskanych środków, a więc już nie tragedia z 23%... Takie rozwiązanie powinno usatysfakcjonować i RW i kuratora i obligatariuszy, tym bardziej, że będą mieli więcej akcji od dotychczasowych akcjonariuszy, ale mniej od Hoista, który będzie grał w spółce pierwsze skrzypce z 40 % głosów na walnych, które będzie mógł oczywiście powiększyć skupując akcje z rynku... ale o tym później."
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
18 listopada 2018 11:51:45
bełkot. te akcje zaraz po odwieszeniu będą warte 1 gr, do czasu ich scalenia, kiedy będą warte 1/50 gr. Nic tego nie zmieni, bo zawsze istnieje ryzyko zmiany układu, więc nikt tego nie kupi...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
|
|
Wysłane:
18 listopada 2018 14:08:53
Nooo. Czyli wszystkie pieniądze do IB. Na 4,1% - czemu nie? A do tego ten dreszczyk emocji. Zwrócą czy nie zwrócą. Po prostu - bezcenne. Jak w każdym razie nie mem już nic wspólnego z LC. No poza GBK niestety..... Aaaa. I jeszcze Państwo gwarantuje. No to walić tam z forsą jak nic!
|
|
Wysłane:
18 listopada 2018 14:17:28
Wszyscy już o tym wiedzą, bo napisałeś to wiele razy. Ja też mam obligacje Gteback, mam też inne produkty z LB i pisałem też o tym wiele razy. Jeśli napiszesz coś wiele razy, to nie staje się to automatycznie prawdą. Tak, to nie działa. Mam jeszcze w LB kwotę poniżej 100 tys. euro i nie rzuciłem się do wypłaty.
|
|
Wysłane:
18 listopada 2018 14:23:20
Twój wybór, nic mi do tego.
|
|
|
|
Wysłane:
18 listopada 2018 14:30:52
Jasne, tylko nie lansuj po raz któryś tam tych swoich wywodów o bankach.
|
|
2 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 42
Wysłane:
18 listopada 2018 14:33:24
Nie jestem ekonomistą, ani prawnikiem i nie wiem czy to co napiszę poniżej jest możliwe do zrealizowania, ale czas chyba najwyższy, aby państwo zaangażowało w problem, bo na razie to każdy przeciąga linę na swoją stronę , a rozwiązania problemu nie widać, przy tym nie wiadomo czym to wszystko się skończy. Czy nasz rząd mógłby podejść do tematu, kierując się wyłącznie rachunkiem zysków i strat dla państwa, akcjonariuszy, obligatariuszy. Czy mógłby rozważyć dwie opcje?
Opcja 1: Upada/restrukturyzowany jest (tak jak teraz) GBK, nacjonalizowane są IDA oraz GNB Opcja 2. Państwo przejmuje GBK i zobowiązania na siebie , umożliwia dalsze funkcjonowanie GNB i IDA przy założeniu, że szkody wynikające z misselingu są naprawione przez bank, a w radach nadzorczych pojawia się oficjalnie przedstawiciel państwa do czasu poprawy finansowej
Niestety sytuacja zaszła tak, daleko że nikt nie będzie do końca wygrany, ale każdy może zachować twarz. z wyjątkiem KK i audytora
Na razie wygranym są jedynie kredytobiorcy. Spora cześć z nich znalazła się w sytuacji, gdzie nie dokonują spłat z różnych powodów, zależnych bądź niezależnych od siebie sytuacji życiowych, ale część zadłużyła się ze świadomością, że nie będzie mogła lub nie będzie chciała realizować swoich zobowiązań. To bardzo zły sygnał.
Uważam, że bez takiej analizy, zawsze będą jakieś posądzenia o interes polityczny, bądź niesłuszne uwłaszczenie.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
18 listopada 2018 16:27:34
@ maciej_61
1. czy warunkiem zajęcia się sprawą przez RF jest uprzednia reklamacja do IB i PDM? Ja składałem reklamacje tylko do IB, natomiast prowadziłem korespondencję z PDM, ale nie na zasadzie reklamacji. 2. w swoich postach odwołujesz się do wieku; czy rzeczywiście jesteś taki wiekowy? Ja za miesiąc będę miał 75 lat i jestem poważnie schorowany. Dziękuję serdecznie tym, którzy mi życzą długiego życia i fundują zwrot pieniędzy nawet za 8 lat. Odwzajemniam im życzenia - wszystkiego najlepszego. Życzę Wam, aby na Was spłynęła fortuna z GB, gdy będziecie w wieku 83 lat.
|
|
8 Dołączył: 2013-02-07 Wpisów: 84
Wysłane:
18 listopada 2018 16:38:25
DJRob napisał(a):A co tak się zapytam z obligacjami Getin Noble Banku ? Czy po przejęciu banku przez inny Bank przejmuje wszystkie zobowiązania? Zostaniesz z niczym - cała idea resolution to właśnie przeniesienie ciężaru upadku na akcjonariuszy i obligatariuszy. Natomiast, rachunki i lokaty płynnie przejdą do przejmującego (i gwarantowane przez BFG).
|
|
Wysłane:
18 listopada 2018 16:42:30
To nie jest dokładnie że chodzi o jakąś konkretną reklamację do określonego podmiotu. Tu wymaganiem RF jest wykorzystanie wszystkich dostępnych metod aby dojść swoich racji. Wtedy RF może rozważyć zajęcie się sprawą. W naszem przypadku chodzi głównie o IB i PDM. Mówiąc krótko. Im więcej dokumentacji tym lepiej. W moim przypadku - ale też w wielu innych - uznał że są powody do zajęcia się wnioskiem. I tak jak pisałem kopie pism wysłanych do IB i PDM - a które otrzymałem od RF - są bardzo kategoryczne w formie. A lat ma - cóż- ile mam
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
18 listopada 2018 19:10:10
Panie Radku, czy ten szum medialny dot. naszej sprawy będzie w końcu widoczny w mediach? Miała być gorąca jesień a tu zaczął spadać śnieg.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
18 listopada 2018 20:18:24
Czy nasz akcja wysyłania listu otwartego do parlamentarzystów jeszcze żyje? Wydaje się, że w świetle ostatnich faktów z aferą KNF, a być może i listu grupy FB, determinacja z naszej strony przygasła.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
18 listopada 2018 20:47:57
Wogole nasze forum podumiera. Dobrze że Pan Radek wysłał maila ze skrzynki porozumienia zachecajacego do wysyłania listu do parlamentarzystów. Może trafi do większego grona osób. Dużo ludzi jest już zmęczonych cała tą sytuacją, ale uważam, że wysłanie tego listu to ostatnie działanie jakie powinniśmy zrealizować. Bardzo proszę w imieniu autorów tego listu uszanujmy ich wkład w jego utworzenie. Nam pozostało tylko postawienie kropki nad i. Nie zmarnujcie tej szansy.
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
18 listopada 2018 21:14:56
Może Pan Radek ,który zdążył już zaprzyjaźnić się z zarządem dłużnika ,opowie nam o najnowszych propozycjach układowych.Zapewne ta zażyłość z państwem od Abrisa powali nas na kolana jak usłyszymy ile to % odzyskamy ukradzionej kasy.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
18 listopada 2018 22:27:15
@ leonek7 Jakiekolwiek by nie były propozycje układowe dłużnika to i tak pewnie trafią do kosza bo kurator zapowiedział (już kilkakrotnie), że nie będzie za nimi głosował. Wierzyciele którzy jadą na ZW głosować samodzielnie też pewnie będą głosować "przeciw", więc międlenie tego tematu (zwłaszcza w kontekście 'wycieczek' osobistych) jest dyskusją jałową niewiele wnoszącą do naszej sytuacji. No chyba, że to tak dla 'poddzierżki razgawora' coby ruch był na forum... W takiej sytuacji należy oczekiwać (jutro?) opublikowania propozycji układowych nadzorcy sądowego. Zainicjowałeś akcję pisania do nadzorcy sądowego więc poczekaj te kilka dni na rezultat. Na nadzorcy sądowym spoczywa teraz wyjątkowo duża odpowiedzialność bo: a/ został zobowiązany przez sędziego komisarza zobowiązany do przedstawienia swoich propozycji układowych i jest jedynym obok GBK, który formalnie może teraz jakieś propozycje układowe oficjalnie składać b/ zgodnie z art. 115 ustawy 'prawo restrukturyzacyjne' powinien złożyć na zgromadzeniu wierzycieli opinię o możliwości wykonania układu. Taki mały szach-mat bo jeżeli (zapewne) zostaną przegłosowane propozycje przedstawione przez nadzorcę sądowego to on sam będzie musiał wobec sądu ocenić swoje 'dzieło' a raczej szansę na jego praktyczne wdrożenie. @kris1986 Wydaje mi się, że chyba nie o wszystkim można walić tak otwartym tekstem, a w kontekście sensacyjnych newsów to jeżeli chodzi o miniony tydzień to jak na 1 (!) tydzień trochę tego było: 1/ Zaangażowanie banków 'państwowych' w deale z GBK w II poł 2017 - to też nas dotyczy pośrednio. 2/ Ujawnienie transakcji 'od czapy' (np. kupowanie obligacji upadłych spółek, w tym powiązanych w przeszłości z Markiem Falentą, przez GBK) - to też nas dotyczy pośrednio, a nie jestem przekonana czy takich dziwnych umów tam więcej nie było i co być może obiecywano i kto obiecywał za ich zawarcie. 3/ I pierwsza część rozgrywki na linii LC vs KNF. 4/ Wpisanie Idea Banku na listę ostrzeżeń KNFu i uruchomienie medialne tematu 'przejęcie banku za złotówkę'. Tak a propos KNFu - dosyć dawno temu zapisałam się tam na automatyczne powiadamianie e-mailem o nowych podmiotach wpisanych na listę ostrzeżeń. Ot tak, z ostrożności. No i takie informacje otrzymywałam regularnie (a tym o wpisaniu Idea Banku). Aż, do dzisiaj kiedy to pomimo niedzieli i mocno nocnej godziny na mój adres mejlowy, który miał służyć KNFowi tylko do mailingu powiadomień o nowych wpisach na listę ostrzeżeń otrzymałam oświadczenie KNFu w sprawie wpisu mec. Giertycha na FB o takie: www.knf.gov.pl/knf/pl/komponen...Takiego 'szpuntu' dostali, że już w trybie 24/7 pracują!
Edytowany: 18 listopada 2018 22:28
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.