0 Dołączył: 2016-09-15 Wpisów: 10
Wysłane:
26 stycznia 2019 11:00:30
Krótko i na temat .
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
26 stycznia 2019 11:08:58
ja bym był za opcją obalic uklad i proba sanacji
|
|
0 Dołączył: 2018-08-27 Wpisów: 82
Wysłane:
26 stycznia 2019 11:17:40
Bardzo dobra obcja. Jak gb sie przewroci to moze ktos sie nami zaintersuje a tak jest ukladzik jest spokoj wszyscy zrobili/zarobili co swoje I mozna jechac dalej. W pierwszej kolejnisci skarzyc.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-07-21 Wpisów: 103
Wysłane:
26 stycznia 2019 11:26:45
obalic ,nie ma dla Abris zadnego sensu bawic sie w splacanie przez 8 lat ,splaca zabezpieczonych zeby przejac pakiety i zamkna biznes. Jak by bylo tak beznadziejnie jak pisza to juz by rozdali zabezpieczenia bankom i zamkneli biznes .Delikatnie mowiac nie budza zaufania. Pisza ze wycofali sie z konwersji bo mogla byc wadliwa prawnie po 9 miesiacach w ostatniej chwili na to wpadli a prawnikow tam pelno,nie chcieli przelozyc glosowanie o tydzien i wyjasnic watpliwosci
|
|
4 Dołączył: 2018-04-24 Wpisów: 102
Wysłane:
26 stycznia 2019 12:06:33
Nie ma żadnego dobrego rozwiązania. Uważam, ze powinnyśmy odrzucić przy wyborze na teraz emocje typu " lepiej nic nie dostać, ale Abris żeby tez jak najmniej" . Biznes i pieniądz jak się wszyscy przekonaliśmy nie zna litości i poczucia krzywdy, te możemy sobie schować i zapisać w pamiętniku. W sumie to zarówno ten układ ( nie odbiegający od początkowych propozycji, tyle ze sytuacja się trochę zmieniła a spółka ma jeszcze mniej kasy) jak i ewentualne postępowanie upadłościowe lub sanacyjne nie przyniosą więcej kasy. Nie znamy danych, możemy się kierować jedynie wyczuciem typu - skoro chcą układu to jednak firma coś tam jest warta. W dodatku cała akcja z zabezpieczonymi też wzięła w łeb i te 60 mln jak rozumiem poszło się paść, jak i te niby zabezpieczone ale nie do końca zastawowe 30 od Hoista. Chyba osobiście się skłaniam do realizacji tego układu z ewentualna próba jego zmiany na dodatkowa konwersje o ile to będzie możliwe. Niestety, ale zarówno tu, jak zwłaszcza na fejsie grupa Artioma bardzo negatywnie przyłożyła się do takiego stanu jak mamy, czyli zero wpływu na dalsza działalność spółki.
Przy wyborze co dalej robić na pewno trzeba tez brać pod uwagę aspekt czasu - im dłużej układ nie wejdzie w życie, tym firma dalej przepala kasę oraz przy upadłości/sanacji niewiadoma osobę syndyka - z założenia trzeba przyjąć , ze będzie wyciągał kase szybko - więc dla zabezpieczonych, nie dla nas.
|
|
0 Dołączył: 2019-01-22 Wpisów: 161
Wysłane:
26 stycznia 2019 12:32:36
Ja też jestem za tym, żeby obalić uklad. Biorąc układ nie mamy żadnej gwarancji, ze abris nam coś spłaci. To, co się działo podczas głosowania pokazuje, ze Abris nie gra uczciwie.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
26 stycznia 2019 12:54:18
Sanacja czy upadłość będą trwały kilka lat. Do zakończenia tych postępowań nie będzie znana wysokość szkody, zatem będzie utrudnione dochodzenie roszczeń od banków, pośredników, itp.
Jeśli układ upadnie i postępowanie układowe zostanie zakończone, to najprawdopodobniej zarząd GBK złoży wniosek o upadłość. Czy zarząd spółki ma jakiś interes aby wnosić o postępowanie sanacyjne – tracą przecież kontrolę nad spółką, sąd powołuje zarządcę.
Wniosek o sanację oprócz dłużnika może złożyć też wierzyciel.
Jeżeli wierzyciel złoży wniosek o ogłoszenie upadłości dłużnika, ten może wystąpić z wnioskiem o otwarcie postępowania sanacyjnego (albo innego restrukturyzacyjnego) celem ochrony przed upadłością.
Prawo restrukturyzacyjne stanowi, że: „W przypadku złożenia wniosku restrukturyzacyjnego i wniosku o ogłoszenie upadłości, w pierwszej kolejności rozpoznaje się wniosek restrukturyzacyjny” (art.11). Wniosek o ogłoszenie upadłości sąd rozpatruje dopiero w razie nieskuteczności postępowania sanacyjnego.
A co jeśli to spółka wniesie o upadłość i stwierdzi, że na postępowanie sanacyjne nie ma szans? Sąd odrzuci wniosek wierzyciela o sanację? Na jakich danych oprzemy nasz wniosek o sanację?
Edytowany: 26 stycznia 2019 12:56
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 12:56:02
Do zmiany układu potrzeba 30%-na ostatnim głosowaniu było 14%, wiec potrzebne jest pospolite ruszenie (z mediami), żeby zebrać resztę.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:05:46
Z dwojga złego wybieram wariant b. Cytat: akceptujemy układ i zmierzamy do najpierw wprowadzenia kontroli nad jego wykonaniem, a w razie potrzeby - do jego zmiany.
Złóżmy zastrzeżenia do układu do części dotyczącej nadzorcy wykonania układu – NWU nie musi być wpisany do układu, Kaczmarek i Skonieczna nie daje rękojmi wykonania układu. Naciskajmy na prokuraturę aby objęła nadzór na GBK. Dodatkowo ustawa daje nam też możliwość zmiany układu, nie tylko jeśli nastąpiła trwała poprawa bądź pogorszenie sytuacji dłużnika. Można zmienić układ poprzez zmianę zarządu. Cytat:Art. 173. Zmiana układu 1. Jeżeli po zatwierdzeniu układu nastąpił trwały wzrost lub zmniejszenie dochodu z przedsiębiorstwa dłużnika, dłużnik, nadzorca wykonania układu, inna osoba, która z mocy układu jest uprawniona do wykonywania lub nadzorowania wykonania układu, oraz wierzyciel mogą wystąpić o zmianę układu.
2. W przypadku gdy na czas wykonywania układu zarząd własny nie został dłużnikowi odebrany, nadzorca wykonania układu oraz wierzyciel mogą wystąpić o zmianę układu przez powierzenie zarządu i wykonywania układu wskazanej osobie, jeżeli: 1) dłużnik, chociażby nieumyślnie, naruszył prawo w zakresie sprawowania zarządu, czego skutkiem było pokrzywdzenie wierzycieli lub możliwość takiego pokrzywdzenia w przyszłości; 2) oczywiste jest, że sposób sprawowania zarządu nie daje gwarancji wykonania planu restrukturyzacyjnego i wykonania układu; 3) dłużnik uniemożliwia nadzorcy wykonania układu właściwe pełnienie funkcji.
Edytowany: 26 stycznia 2019 13:18
|
|
0 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 172
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:06:33
Vojager747 jak widzisz obecni na sali nie mają wątpliwości, że druga strona boiska to oszuści będący w zmowie a nasz przedstawiciel w RW gra razem z nimi w drużynie i stawiam dobrą flachę, że nie robi tego za free. Cóż dla takich jak ON honor to czysta abstrakcja.
|
|
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:27:36
Ja jestem za odrzuceniem tego ukladu i zrobie wszystko co w mojej mocy zeby tak sie stalo Nigdy sie nie zgodze na autoryzacje tego przekretu
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:39:31
liczylem ze jak jakas instytucja finansowa jest w RW to bedzie bronic swoich interesow i przy okazji i naszych ,ale sie przeliczylem nie pomyslalem ze po prostu moga przylaczyc sie do bandy ale to sliska sciezka prokurator sie przyglada tu nie musza byc twarde dowody i wyrok sadu wystarcza powazne podejrzenia i opisanie w mediach i idzie sie na dno jak Altus ,Trigon inwestorzy nie czekaja na sledztwa i wyroki sadu bo wiedza z doswiadczenia ze jak sie dzieja podejrzane rzeczy to zawsze chodzi o kase i sa oszustwa i uciekaja
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:42:08
Propozycja dla Osób, które nie składają broni. Ponieważ forum jest raczej publiczne (bez ograniczenia dostępu) proponuję z informacjami strategicznymi przejść do komunikacji priv. Dotychczasowe zachowanie fair play poskutkowało tylko tym, że przeciwnik swoje karty wyciągnął na stół tuż przed zagraniem tak abyśmy nie mogli przyjąć żadnej strategii. Sami widzicie, że "abrisowcy" nie mają zamiaru nam nic oddać. Skoro tak to powalczmy chociaż o odsunięcie obecnego zarządu od władzy, dalej będzie można zacząć ich rozliczać. A jak się okaże że w spółce jest więcej niż pie... o przepraszam biadoli pan prezes kłamczuszek słaba głowa to ja osobiście zobowiązuję się do równego czyli procentowego zwrotu środków niezależnie od zaangazowania. Nie jestem lisek chytrusek jak pan z RW/RN. Potrafię się podzielić (wsparci mogą to zaświadczyć). Proszę o swoje stanowisko osoby takie jak Okradziona, Vox, AsGBK, cbie1, bukos4, sylwia16, bog41, i inni tu niewymienieni którzy są gotowi poświęcić swój czas i czasem pieniądz (mam nadzieję minimalny). P.S. kiedyś zapytałem na tym forum o oficjalny bojkot produktów firm w których ABRIS ma udziały, ponawiam ale nie jako pytanie lecz ogłaszam jako akcję protestacyjną. Jest nas wielu to zawsze da jakiś skutek.
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:51:38
cbie1 a skąd pewność, że strony się nie dogadały poza wokandą. Nie zdziwi mnie to, skoro prezesowi umykają informacje istotne dla sprawy (Hoist) i ma to w d…, to równie dobrze może się dogadywać poza sceną z konkretnymi istotnymi Werzycielami. Dąbrowski cały czas w swej rozgrywce bazuje na takcie rozdrobnionego Wierzyciela o istotnej kwocie sumarycznej ale drobnej wartości indywidualnej, który nie potrafi wystąpić w jednym głosie. Dodatkowo pojedynczy niby duży Wierzyciel procentowo dla całego długu jest znikomo pomijalny. Dla ogólnego rozrachunku finansowego - wrzuca to po prostu w koszta całego przekrętu i żyje z nas drobnych ale istotnych kwotowo w sumie Wierzycieli.
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 13:56:27
bez pomocy prawnika i to takiego co ma pojecie o tych calych ukladach jestesmy bez szans ciezko zlozyc jakies pismo zeby tego nie odrzucili ,jedyne co moge to dorzucic sie finansowo na takiego co by potrafil jakos to zaskarzyc bo nie znam zadnego
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 14:11:49
1. No to szybkie pytanie do Forumowiczów ktoś już wspominał o wsparciu prawnym typu success fee. Proszę o info. Najwyższy czas zjednoczyć siły. 2. Widzę/czytam że nie wszyscy są za jednym celem (upadłość, sanacja, odrzucenie). Obecnie nie czas na niesnaski. Jeżeli Ktoś nie akceptuje danego rozwiązania to uważam, że należy częściowo "popuścić" i znaleźć "wspólny środek". Cel mamy wspólny, odzyskać środki umoczone w obligacjach. Metoda ich osiągnięcia nie powinna być istotna. 3. Jeżeli Ktoś czegoś nie akceptuje niech poda "widełki" swojego kompromisu.
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 14:12:57
Przypomnę tylko, że przeciwnik czyta nasze wypowiedzi i stale się do nich przygotowuje - co już nam udowodnił w dotychczasowym postępowaniu. W przypadku konkretnych informacji proponuję komunikację na priv.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 121
Wysłane:
26 stycznia 2019 14:39:58
Cytat:Złóżmy zastrzeżenia do układu do części dotyczącej nadzorcy wykonania układu – NWU nie musi być wpisany do układu, Kaczmarek i Skonieczna nie daje rękojmi wykonania układu. Zdecydowanie należy w zastrzeżeniach poruszyć powyższą kwestię. Jest wiele argumentów żeby akurat ten podmiot nie został wpisany do układu - myślę , że w tej kwestii jest dużą szansa żeby coś ugrać. W najbliższym tygodniu trzeba się skupić na wysyłce zastrzeżeń. Proponuję w niedzielę wieczorem wymienić się treścią tego, co każdy przygotował (oczywiście na priv). Ci, którzy wierzą w realizację tego pseudo-układu, podejrzewam, że nie byli we wtorek na ZW. Gdyby byli, otworzyłyby się im oczy. Ja byłem, widziałem, walczyłem.... i po tym co się tam działo i stało doszedłem do jednego wniosku - jestem za upadłością.
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 14:51:59
W sądzie był mecenas(ten, który jedną z dwórek uświadomił, ze nie ma obowiązku wpłaty 100k za pozwy) i on i jego klient maja zaskarżyć układ.
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2019 15:33:03
[quote=poszkodowany]cbie1 a skąd pewność, że strony się nie dogadały poza wokandą. Ja sadze ze napewno sie dogadaly nie ma przypadkow gdy chodzi o duzo pieniedzy ustawili to, wycofano inne propozycje ukladu za zostala tylko zarzadu te co pokazali w ostatniej chwili RW prosi zarzad o brak konwersji .kurator co jest decydujacy nie ma mozliwosci zaglosowania na nic innego i wyszlo 86 procent poparcia, Poza tym 9 miesiecy brak wyceny aktywow przez niezaleznego audytora mowia ze to co KK kupil za 3.5 mld teraz jest warte 1.1 to tylko ich wersja ,sprzedajacy twierdza ze to byly ceny rynkowe KNF tez twierdzi ze ceny byly rynkowe pierwsze to powinno byc ustalone a nie przyjete to co dluznik gada, zadnego raportu finansowego w sprwie o miliardy. I cala banda nie mysli przesunac glosowane o tydzien czy dwa zeby wyjasnic te niejasnosci zwiazane z konwersja tylko szbko glosowac.Jak mozna wierzyc ze to wszystko jest w porzadku .
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.