PARTNER SERWISU
cxhgzxao
3 4 5 6 7
owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 22 lipca 2011 00:24:05 przy kursie: 5,00 zł
zauważyliście że dzisiaj powstała książkowa gwiazda poranna Angel
EEX

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 22 lipca 2011 00:47:33 przy kursie: 5,00 zł
krewa napisał(a):
lukch napisał(a):
...średniej wielkości firma jest w stanie obsłużyć tak samo dobrze i pewnie z 20-30% taniej. Wszyscy piszą o dużych klientach, mityczni duzi i nieliczący się z kosztami klienci to jest dla dziecka na dobranoc dobra opowieść...

nie w przypadku firm transportowych. frachty będą różnić się nieznacznie i z pewnością oszczędności rzędu 20-30% nie wchodzą w grę.
jeszcze całkiem niedawno chcąc przewieźć ładunek do Skandynawii nie miałeś dużego wyboru, najczęściej padało na pekaes-multispedytor. powód prozaiczny - małe i średnie firmy po prostu nie stać na rezerwacje stałej ilości miejsc na promach. multispedytor oferował na tyle szeroki wachlarz usług dodatkowych, że nie opłacało się kompletnie szukać przewoźnika o 100 EUR tańszego.

Taaak? Link na szybko: biznes.onet.pl/kierowcy-ucieka...

Cytat:
O ok. 30 – 80 proc. spadł ruch ciężarówek na autostradach prywatnych po wprowadzeniu w Polsce elektronicznego systemu poboru opłat. Najbardziej traci na tym Skarb Państwa. Rząd może rozszerzyć listę płatnych dróg.

Cytat:
Kierowcy zaczęli masowo omijać prywatne autostrady. – Nie stać nas na to, by nimi jeździć. Omijamy je – przyznaje Marcin Wojciechowski, właściciel Trans-Pks Wojciechowski. Jak tłumaczy, korzystanie z państwowych tras objętych systemem viatoll kosztuje średnio ok. 35 groszy za km. – To ok. 15 proc. wartości frachtu i jest to poziom akceptowalny. Ale trasa zarządzana przez Autostradę Wielkopolską jest o 300 proc. droższa – dodaje Wojciechowski.

15% na omijaniu poboru opłat, drugie 15% spokojnie na kosztach serwisu, administracji i zarządu (!!!) ... jak dla mnie 30% taniej będzie normą. Oby tylko. Oczywiście dostrzegam formację i skalę zniżki. Daje ona pewne nadzieje, ale konia z rzędem temu kto wejdzie zarobi i wyjdzie zanim przestanie zarabiać. Taktyka specyficzna, kapitał do zagrania nawet jeśli to minimalny aby z ryzykiem nie przegiąć więc i zysk potencjalnie również minimalny. Do budowania pozycji "na lata" na dzisiaj ... hmm ... ja dziękuję, a że nie kupuje spółek, w których w razie niekorzystnego obrotu nie chciałbym zostać to podziękuję.

Na wątku piszę licząc na konstruktywną krytykę i co ważniejsze choć zapewne nierealne ... presję na zarząd aby takich ilości gotówki nie przejadał.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 22 lipca 2011 00:51

adamgrey
0
Wpisów: 8
Wysłane: 22 lipca 2011 09:47:23 przy kursie: 6,09 zł
Według mnie to głównym problemem PEKAES jest przerost zatrudnienia i rozdęte koszty. Tak jak wcześniej pisały inne osoby: m.in. koszty Zarządu.
Sam pracuję w branży TSL i wiem, że znaczny procent obrotów średniej wielkości firm spedycyjnych generują duże kontrakty, z dużymi podmiotami. Tacy klienci nie mają wystarczających zasobów do tego aby zarządzać grupą wielu małych małych dostawców usług transportowych i stad wybierają firmy takie jak PEKAES, więc nie zgadzam się z lukach, który napisał:
"...średniej wielkości firma jest w stanie obsłużyć tak samo dobrze i pewnie z 20-30% taniej. Wszyscy piszą o dużych klientach, mityczni duzi i nieliczący się z kosztami klienci to jest dla dziecka na dobranoc dobra opowieść..."
Tak na marginesie to wg mnie PEKAES jest średniej wielkości firmą w branży TSL, duże to m.in.: Kuhne&Nagel, RABEN, etc.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 26 lipca 2011 04:01:09 przy kursie: 6,15 zł
W takim razie pisałem o małych posiadających kilkanaście zestawów i więcej.

www.rp.pl/artykul/692745-Wakac...

Pod w/w linkiem mamy sposoby takowych na zbicie kosztu. Zjadą na drogi lokalne i ominą koszta. Tymczasem duży przewoźnik z dużym kontraktem nie może sobie na to pozwolić bo się nie wyrobi. Poczekamy zobaczymy, na razie na drogach jest armagedon z TIRami, które omijają autostrady a wkrótce zaczną omijać również tzw. drogi alternatywne pierwszego wyboru.

Podtrzymuje również swoje zdanie, że za ok. 10 mln które w kosztach zarządu ma za kwartał PEKAES można firmę taką postawić na nogi od zera.

Kurs odreagował, ale zobaczymy, na razie to jest zdrowe. Jeśli zarząd nie zaskoczy wynikami a w kwestii opłat nic się nie zmieni to będzie krucho. Każdy dzień bałaganu daje fory małym "kombinatorom" i karci "zbyt dużych" aby się dostosować na dniach.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 26 lipca 2011 04:05

adamgrey
0
Wpisów: 8
Wysłane: 27 lipca 2011 09:15:13 przy kursie: 5,80 zł
Wprowadzenie e-myta paradoksalnie ma też zalety dla średnich firm takich jak PEKAES. Opłaty z tytułu e-myta są zróżnicowane w zależności od poziomy norm emisji spalin (EURO), czyli promują nowsze pojazdy, spełniające bardziej restrykcyjne normy takie jak np. EURO-5. I w tym miejscu PEKAES może mieć przewagę nad małymi firmami, które zwykle dysponują starszym taborem. Myślę w tym miejscu o tym, że omijanie płatnych dróg na dłuższą metę, ani nie będzie efektywne.

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 28 sierpnia 2011 11:16:23 przy kursie: 5,75 zł
downtown
No to jedziemy dalej, a tu pusta droga /Północ-Południe?/.
A kurs znalazł kanał . Wartość PEK oparła się. Sama marka też coś jest wart. Czy to adekwatna cena, przy obecnym rynku?
Aż 45% obecnej kapitalizacji spółki (86 mln zł) - to gotówka. W tak kryzysowym czasie ta gotówka to atut dla spółki.
PEK z każej złotówki może zrobić 1,5 zł. Najprościej robiąc skup własnych akcji, gdyby nawałnica sruuu, znów nawiedziła giełdy. Zebranie z rynku ok. 20% akcji za ok. 30 mln zł akcjonariat przyjąłby zapewnie pozytywnie.
Jeszcze w tym miesiacu wyniki za IIQ11r i NWZA -dzień po dniu.
To wszystko nie jest takie łatwe, bo kurs podąża do 7 zł (w pierwszym podskoku).

piotro1995
0
Wpisów: 16
Wysłane: 29 sierpnia 2011 09:51:00 przy kursie: 6,06 zł
Moim zdaniem po tak dobrym i obiecujacym polrocz 2011r. kurs spolki powinien skoczyc o jakies 10 - 15%. W dodatku jak widac kurs nie moze wyjsc ponad bariere 6.00zł :(. Mam nadzieje ze w najblizszym czasie jednak spolka pokaze ze stac ja na wiecej.

Joanna Siedlaczek
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 55
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:11:09 przy kursie: 6,06 zł
Szanowni Państwo,

zapraszamy do lektury raportu okresowego z wynikami spółki PEKAES za 1H2011, który dostępny jest pod linkiem: www.pekaes.com.pl/images/stori...

W przypadku dodatkowych pytań – zapraszamy do kontaktu: IR@pekaes.com.pl.

Z wyrazami szacunku,
w imieniu PEKAES,
Joanna Siedlaczek

Joanna Siedlaczek
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 55
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:50:33 przy kursie: 6,06 zł
Szanowni Państwo,

w II kwartale 2011 r. EBITDA Grupy PEKAES wzrósł o 25% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego i wyniósł 3,5 mln PLN. Grupa osiągnęła prawie 15% wzrost przychodów z działalności podstawowej. Dzięki wyraźnej poprawie działalności operacyjnej Grupy PEKAES i dodatnim przepływom pieniężnym, na koniec czerwca 2011 r. PEKAES dysponował 90,7 mln PLN wolnej gotówki.

Zapraszam do zapoznania się również z prezentacją inwestorską, którą znajdziecie Państwo tutaj: www.pekaes.com.pl/images/stori...

Z wyrazami szacunku,
w imieniu PEKAES
Joanna Siedlaczek

typer
0
Wpisów: 14
Wysłane: 29 sierpnia 2011 12:58:23 przy kursie: 6,06 zł
piotro1995 napisał(a):
Moim zdaniem po tak dobrym i obiecujacym polrocz 2011r. kurs spolki powinien skoczyc o jakies 10 - 15%. W dodatku jak widac kurs nie moze wyjsc ponad bariere 6.00zł :(. Mam nadzieje ze w najblizszym czasie jednak spolka pokaze ze stac ja na wiecej.

Spolka juz to pokazala, wlasnie w wynikach - szczegolnie operacyjnych. A kurs to inna sprawa - dzisiaj bank holiday w UK, wiec i mniejsze ruchy na calej GPW. Jesli dobrze ubije sie te 6 zl, bedzie to dobry poziom do wyjscia w gore.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 29 sierpnia 2011 22:37:07 przy kursie: 6,06 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK PEKAES za I półrocze 2011

Inwestorzy liczący na znaczną poprawę wyników generowanych przez core business PEKAESU musieli się srodze rozczarować. Ostatni kwartał co prawda to nieznaczna poprawa szczególnie pod względem generowanych przychodów, jednakże rentowność głównego profilu działalności firmy zostawia ciągle wiele do życzenia. Dodatkowo perspektywy dla branży nie są już tak różowe jak pod koniec ubiegłego roku o czym informuje sam zarząd spółki.

Raport za pierwsze półrocze ciągle pod wielkim wpływem jednorazowych transakcji, które miały miejsce szczególnie w pierwszym kwartale i znacznie zawyżyły poziom rentowności oraz dynamikę przychodów. Prawdziwy obraz grupy PEKAES pokazuje tabela na stronie nr.9 sprawozdania zarządu. Po wyłączeniu sprzedaży nieruchomości Siedmiogrodzka oraz Grzybowska i odszkodowania za zajęcie nieruchomości w Tychach pod budowę drogi wyniki na poziomie operacyjnym są w mojej ocenie ciągle bardzo słabe.

Przychody za ostatnie trzy miesiące wzrosły o niecałe 10%, a za całe półrocze po korektach o prawie 13%. Głównym powodem tej poprawy był przyrost stawek przewozowych oraz rosnąca liczba zleceń transportowych. Jednakże dynamika wzrostu popytu pod koniec pierwszego półrocza zgodnie z informacjami zarządu systematycznie spada. Spowolnienie tempa wzrostu produkcji przemysłowej w Niemczech, Francji oraz Skandynawi, czyli krajów istotnych z punktu wiedzenia działalności operacyjnej PEKAESu może mieć w mojej ocenie negatywne odzwierciedlenie w finansach grupy w kolejnych kwartałach. Segmentami największą dynamiką sprzedaży charakteryzowały się usługi serwisowe, jednakże ten obszar stanowi ciągle nieznaczny udział w przychodach całej grupy. Segment TSL to przyrost o 15%, a usługi bieżnikowania o ponad 10%.

O ile w obszarze przychodów można znaleźć kilka pozytywnych informacji, to w przypadku rentowność operacyjnej spółka wygląda ciągle bardzo słabo. Co prawda po wyłączeniu transakcji jednorazowych wynik operacyjny za ostatnie trzy miesiące w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego zwiększył się o 48%, ale jest to wzrost z 417 TPLN na 617 TPLN co przy kwartalnych przychodach na poziomie ponad 150 MPLN jest wynikiem co najmniej niedostatecznym. Gorzej wygląda analiza całego pierwszego półrocza, gdzie PEKAES na core businessie ciągle generuje straty, a EBITDA (czyli wynik operacyjny + amortyzacja) spadł z niecałych 3 MPLN do mniej niż 1 MPLN.

Trzy segmenty po pierwszym półroczu pozostają pod kreską. Nierentowny pozostaje obszar TSL, sprzedaży nieruchomości oraz towarów (głównie paliwa oraz samochody). Dodatnią rentowność po pierwszym półroczy wygenerował segment usług serwisowych i bieżnikowania. W mojej ocenie szczególnie martwić mogą ciągłe straty generowane przez TSL. Co prawda w porównaniu do pierwszego kwartału 2011 strata spadła o prawie 2 MPLN co świadczy, iż spółka poradziła sobie w ostatnich miesiącach z wyższymi cenami paliw, jednakże wynik ten jest ciągle poniżej potencjału posiadanego przez PEKAES.

W bilansie brak istotnych zmian, wszystkie uwagi można właściwie powielić z ostatniego omówienia. Spore zasoby gotówki, nadpłynność, niski poziom zadłużenia. WK w porównaniu do pierwszego kwartału 2011 obniżyła się w związku z wypłatą sporej dywidendy. Przepływy pieniężne potwierdzają moje wcześniejsze uwagi na temat wyników generowanych przez core business. Po wyłączeniu sprzedaży nieruchomości przepływy na działalności operacyjnej wychodzą na zero, spółka nie potrafi wygenerować nadwyżek gotówki z segmentu TSL. Dla porządku należy jeszcze wspomnieć o ujemnych przepływach na działalności finansowej, które wynikają głównie z wypłaty dywidendy w kwocie 33 MPLN.

Na koniec jeszcze ogólna uwaga na temat sprawozdania zarządu, które w mojej ocenie jej przygotowane w sposób dość przemyślany ale bardzo mylący dla inwestorów. Masa wykresów pokazujących potężne dynamiki przychodów oraz zysków bazuje na wynikach uwzględniające jednorazowe transakcje. Prawdziwemu obrazowi core businessu zarząd poświęca niewiele miejsca, właściwie ograniczając się do jednej tabelki na stronie 9, która nie zawiera praktycznie żadnego komentarza.

Analizując wyniki spółki i perspektywy dla segmentu TSL ciężko nie mieć wrażenia, iż PEKAES przespał trochę półtora roczną koniunkturę w tym segmencie. Spółka w ostatnich kwartałach generowała spore straty, aktualnie kiedy wynik powoli wychodzi za zero spowolnienie w polskiej i europejskiej gospodarce może negatywnie odbić sie na wynikach grupy, szczególnie iż transport jest bardzo wrażliwy na zmianę koniunktury na rynkach.

Na koniec link to wycen. Wskazują one na spory potencjał do wzrostu, ale niestety trzeba mieć na uwadze iż metody dochodowe zanieczyszczone są przez jednorazową transakcję sprzedaży nieruchomości. Po korektach wynik GK PEKAES za dwanaście miesięcy oscylowałby koło 0. Aktualna cena oscyluje około wartości likwidacyjnej, gdyż tyle na dzień dzisiejszy jest pewne – spółka na „trochę” gotówki oraz majątku, jednakże nie potrafi go przełożyć na wyniki.

www.stockwatch.pl/gpw/pekaes,w...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

piotro1995
0
Wysłane: 25 września 2011 16:48:13 przy kursie: 5,70 zł
Miejmy nadzieje ze Pekaes pokaze na co go stac. Srednie kroczace podnosza sie, 45 idzie ku gorze razem z 30:)

typer
0
Wysłane: 29 września 2011 14:02:32 przy kursie: 5,83 zł
PEKAES zrealizował to, co zapowiadal - wlaczyli do siebie De Point, pozbywajac sie wczesniej dwoch duzych nieruchomosci: logistyka.wnp.pl/pekaes-przeja...
Mam nadzieje,ze skupienie sie tylko na TSL wkrotce przelozy sie na wyzsze marze, bo poki co przychody ida w gore.

typer
0
Wysłane: 19 października 2011 10:14:46 przy kursie: 6,71 zł
PEKAES skupi akcje po 8 zl - to 40% premii. Widac, ze maja pomysl jak dzielic sie z akcjonariuszami:) ciekawe czy wlasciciel odpowie na wezwanie. W kazdym razie - 8 zl to powinna byc fair value.

pulsinwestora.pb.pl/2506841,64...

piotro1995
0
Wysłane: 21 października 2011 20:38:13 przy kursie: 6,70 zł
Łapiecie sie na to co oferuje Pekaes? Dla mnie to korzystne, potrzebuje gotowki, a strategia jest bez zarzucenia, tylko czy oferta jest wystarczajaca aby kazdy mogl z niej skorzystac. Jednak trudno mi sie rozstawac z ta spolka: ciekawe dane, wyniki coraz lepsze i spolka pokazuje power, ze chce rosnac:)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 22 października 2011 01:43:59 przy kursie: 6,70 zł
typer napisał(a):
PEKAES skupi akcje po 8 zl - to 40% premii.

Premii do czego?
Przy kursie Twojego posta: 8/6,71 = 19%. Bez uwzględnienia podatku.
To, że coś napisali w gazecie, nie znaczy, że to ciągle aktualne.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 22 października 2011 10:39:22 przy kursie: 6,70 zł
Skup akcji wlasnych, w celu umorzenia, w formie wezwania jest objety zryczaltowanym 19% podatkiem.
Na rachunek inwestorow ktorzy odpowiedza na wezwanie po 8 pln/szt wplynie tylko 6,48 pln/szt.
Wystarczyloby, zeby spolka skupowala akcje z rynku i nie byloby takiego problemu.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 22 października 2011 12:58:30 przy kursie: 6,70 zł
To nie tak...

" Opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlega różnica pomiędzy przychodem uzyskanym za udziały przeznaczone do umorzenia, a kosztami poniesionymi na ich objęcie, czy nabycie przez udziałowca, ustalonymi zgodnie z art. 22 ust. 1f albo art. 23 ust. 1 pkt 38 ustawy o podatku dochodowym..."

19 procent się zgadza.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 października 2011 14:17:39 przy kursie: 6,70 zł
Z tego co wiem, to zabiorą podatek od całości, a o zwrot części musisz się dopiero ubiegać w US.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 22 października 2011 15:30:59 przy kursie: 6,70 zł
koszyk napisał(a):
To nie tak...(...)

Jesli powolujesz sie na UoPDOF to nie zapominaj, ze zgodnie z art. 30a ust. 1
Cytat:
art. 30a
1. Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19 % zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a:
(..)
4) z dywidend i innych przychodów z tytułu udziału w zyskach osób prawnych,

i idac dalej owy przychod z tytulu udzialu w zyskach osob prawnych (opodatkowany 19% ryczaltem) to, takze zgodnie z art. 24 ust. 5 pkt 2 dochod ze sprzedazy akcji w celu umorzenia.

Cytat:
5. Dochodem (przychodem) z udziału w zyskach osób prawnych jest dochód (przychód) faktycznie uzyskany z tego udziału, w tym także:
(..)
2) dochód uzyskany z odpłatnego zbycia udziałów (akcji) na rzecz spółki w celu umorzenia tych udziałów (akcji),

Jest tak jak pisalem i jak wyzej potwierdza anty_teresa. Przy skupie akcji wlasnych w formie wezwania, w celu umorzenia, biuro maklerskie pobiera 19% zryczaltowany podatek od calej kwoty.
Ja sie kiedys na tym przejechalem, wiec uprzedzam jak to wyglada w praktyce. salute
Edytowany: 22 października 2011 15:43

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,517 sek.

rjtfbkgv
tydrmxyl
plmreeqi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olvjhcxl
psofonmc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat