48 Dołączył: 2020-06-08 Wpisów: 99
Wysłane:
30 czerwca 2021 10:58:09
przy kursie: 54,70 zł
Biorąc pod uwagę obroty z wcześniejszych tygodni (teraz się uspokoiło), raczej kwestia wychodzenia 2-3 grubasków. Nie zdziwiłbym się, jeśliby tacy gracze jak OFE pod kontrolą spółek państwowych miało prikaz pieniądze koncentrować na truchłach państwowych - tak ptaszki śpiewają.
A tak w ogóle, to w powyższym poście nie było przemyśleń, tylko same obserwacje i pytanie ;)
Edytowany: 30 czerwca 2021 11:04
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
30 czerwca 2021 11:21:05
Nie lubię teorii spiskowych i ćwierkających ptaszków. Spółka raczej dla cierpliwych graczy. Tych co liczą na 20% skoki sugeruję inny (mniej płynny) segment. Kurs prawdopodobnie ożywi się w okolicach raportu, a na gwiazdkę tytułem dywidendy - Ameryki tym nie odkryłem.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2021 11:38:23
Trzeba wziąć pod uwagę, że po wcześniejszych wynikach, zwłaszcza po Q1 i Q2 FY2021, kurs się nie rozruszał. Także może być różnie i po wynikach rocznych ;). Co na pewno rozruszałoby kurs, to ogłoszenie polityki dystrybucji free cash flowu - ma to być zawarte w raporcie rocznym. Jeśli polityka będzie korzystna dla akcjonariuszy, to nie spodziewam się, żeby kurs utrzymał się na podobnych co teraz poziomach. Potencjalnie możemy mieć jeszcze ruch w sierpniu związany z wynikami Astarty i IMC za Q2 - tutaj ze względu na sposób raportowania będzie pokazana największa część zysku w roku. Moderator:Szanujmy się, proszę - nie ma dowodów, nie ma tematu
Edytowany: 30 czerwca 2021 11:45
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 czerwca 2021 11:46:00
cyt. "Potencjalnie możemy mieć jeszcze ruch w sierpniu związany z wynikami Astarty i IMC za Q2 - tutaj ze względu na sposób raportowania będzie pokazana największa część zysku w roku.". Rzeczywiście tego nie wziąłem pod uwagę.
|
|
103 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 1 520
Wysłane:
5 lipca 2021 09:49:58
przy kursie: 54,10 zł
Supercykl trwa, byki rozdają karty. Prognozy Q3: Hossa surowców jeszcze się nie zakończyła"koszyk surowców o najbliższym terminie wygaśnięcia, od energii po metale i produkty rolne, poszedł w górę aż o 75% i osiągnął dziesięcioletnie maksimum. Dało to początek spekulacjom, że wkroczyliśmy w nowy supercykl na rynkach towarowych." "Należy do tego dodać perspektywę coraz bardziej zmiennych warunków pogodowych, co potencjalnie uniemożliwi proces niezbędnego uzupełniania zapasów kluczowych produktów rolnych. " https://stooq.pl/n/?f=1431711ujeżdżam byki ===>>
|
|
0 Dołączył: 2021-07-16 Wpisów: 2
Wysłane:
16 lipca 2021 03:22:57
przy kursie: 52,20 zł
Śledztwo w sprawie Kernel Trade i machinacji z VAT, sąd zezwolił na zajęcie dokumentów: www.unn.com.ua/ru/news/1936568... Mimo wszystkich perspektyw spółki pan Werewski, dzięki swoim specyficznym metodom zarządzania (bezsensowny konflikt ze Stadnikiem za śmieszne pieniądze, sprawa Agrodomu, przekręty podatkowe, etc.) wcześniej czy póżniej się doigra.
|
|
0 Dołączył: 2016-11-17 Wpisów: 124
Wysłane:
16 lipca 2021 08:05:43
przy kursie: 52,20 zł
To znamy powod spadków
|
|
1 Dołączył: 2021-07-16 Wpisów: 3
Wysłane:
16 lipca 2021 15:32:04
przy kursie: 51,80 zł
Cześć. Śledzę forum od dawna, do tej pory tylko pasywnie. Kernela mam na krótkiej liście do kupna. Zmartwiły mnie informacje dot. postępowania ws. VATu, dlatego napisałem na IR z prośbą o informacje. Przesyłam odpowiedź do wglądu, może komuś się przyda. Pozostawiam bez komentarza, niech każdy wnioski wyciąga samemu: Cytat: Dear Sir, We have dozens of similar litigations given the scale of our business and considering the specifics of legal process in Ukraine. Over the whole our history we never been found guilty in any criminal actions. Please read more reputable news which provide more accurate description of things discussed and unbiased views. Kind regards, Michael Iavorskyi Investor Relations Manager KERNEL T: +38 (044) 461 88 01 ext. 7275 M: +38 (095) 668 15 77 http://www.kernel.ua Nie umiem wstawić screena, stąd cytat w takiej formie. Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-29 Wpisów: 16
Wysłane:
16 lipca 2021 15:39:42
Ja od dłuższego czasu mieszkam i pracuje w Kijowie. Mogę potwierdzić, ze takie sprawy vat’owskie to niestety norma. Jeśli firmy maja duże zwrotu to są na cenzurowanym w urzędach, musza się konkretnie nagimnastykować aby się z tego wykaraskać. Jednak jako potencjalny inwestor jestem tym zmartwiony, bo każda sprawa w sądzie to nie zabawa. Zastanawia mnie jednak co innego, mianowicie, nie widzę wielkich graczy aktywnie inwestujących w Kernela, dlaczego?
|
|
Wysłane:
16 lipca 2021 15:48:50
Moderator:Usunięto treść niezgodną z regulaminem forum Korzeń, to jest chyba trochę pochopny wniosek. Ja zadałem 3 konkretne pytania, prosząc o pewne konkretne liczby. Odpowiedź przyszła niemal natychmiast, ale bez konkretnej odpowiedzi na żadne z zadanych pytań. Dla jasności - nie oczekuję, że będą leszczowi sypać liczbami, tylko chcę, żebyś miał kontekst, w jakim ta odpowiedź jest osadzona.
Edytowany: 19 lipca 2021 07:06
|
|
|
|
Wysłane:
16 lipca 2021 15:52:34
graf_2007 napisał(a):Ja od dłuższego czasu mieszkam i pracuje w Kijowie. Mogę potwierdzić, ze takie sprawy vat’owskie to niestety norma. Jeśli firmy maja duże zwrotu to są na cenzurowanym w urzędach, musza się konkretnie nagimnastykować aby się z tego wykaraskać. Jednak jako potencjalny inwestor jestem tym zmartwiony, bo każda sprawa w sądzie to nie zabawa. Zastanawia mnie jednak co innego, mianowicie, nie widzę wielkich graczy aktywnie inwestujących w Kernela, dlaczego? Myślę tak samo. Ale wydaje się, że te sprawy nie znajdują finału w sądzie. Z tego, co udało mi się wyczytać, to poprzednio takie postępowania były umarzane bez stawiania żadnych zarzutów. Służby sprawdzają, czy nie ma wałów na zwrocie VATu, i jeśli znajdują problemy - stawiane są zarzuty i toczy się sprawa w sądzie. Zdaje się, że żadne z dotychczasowych postępowań nie skutkowało zarzutami. Natomiast ten cokolwiek lekki ton odpowiedzi sprawia, że ja jeszcze poobserwuję. Aczkolwiek kontakt z drobnymi ewidentnie na duży +.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 lipca 2021 12:49:32
KERNEL - analiza techniczna na życzenie Najpierw pobieżne spojrzenie na wykres w interwale tygodniowym. Przecena ma charakter korekcyjny a jej zapowiedź widać było na wskaźnikach technicznych. Linia ADX oderwała się od kierunkowych i bujała w obłokach, zaś RSI nakreślił negatywną dywergencję z wykresem cenowym. Nie jest to dywergencja definitywnie kończąca wzrosty, gdyż oba szczyty wypadły w strefie sygnalnej.  kliknij, aby powiększyćNa wykresie w interwale dziennym zaznaczyłem poziomu cenowe, na których popyt może próbować zatrzymać korektę i przejść do kontrofensywy. Pierwszy z nich właśnie został osiągnięty, ale większe nadzieje pokładałbym w kolejnej strefie, wzmocnionej linią trendu wzrostowego. Moim zdaniem to właśnie tam ważyć się będą średnioterminowe losy notowań, gdyż na chwilę obecną gracze nie mają zbyt wielu argumentów do angażowania się w obronę notowań na obecnych poziomach. Średnia wolumenu konsekwentnie opada, potwierdzając korekcyjny charakter spadków.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
2 Dołączył: 2021-04-15 Wpisów: 39
Wysłane:
19 lipca 2021 01:04:59
ornitolog napisał(a):Moderator:Usunięto treść niezgodną z regulaminem forum Korzeń, to jest chyba trochę pochopny wniosek. Ja zadałem 3 konkretne pytania, prosząc o pewne konkretne liczby. Odpowiedź przyszła niemal natychmiast, ale bez konkretnej odpowiedzi na żadne z zadanych pytań. Dla jasności - nie oczekuję, że będą leszczowi sypać liczbami, tylko chcę, żebyś miał kontekst, w jakim ta odpowiedź jest osadzona. Generalnie nie dbam o jakiekolwiek opinie i wpisy na forach czy są one za czy przeciw. Ja tylko i wyłącznie obserwuję z boku i wyciągam wnioski z zupełnie zimną krwią, bo tak trzeba na giełdzie. A wnioski moje są proste - nic absolutnie nie stoi za takimi wahaniami cen poza ludzkimi emocjami (aktualnie przy spadkach strach), które to są nakręcane niczym niepopartymi wiadomościami. Żyjemy w czasach wielkiej manipulacji i ja patrzę na wyniki firmy i na ich podstawie przede wszystkim podejmuję decyzję, a nie jakieś bzdury nic nie warte. Gdyby większość ludzi tak podeszła do inwestowania to by giełdy inaczej wyglądały... Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 19 lipca 2021 07:07
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
19 lipca 2021 09:45:54
przy kursie: 49,80 zł
Jak by wyglądały ? A może nie byłoby handlu, jakby wszyscy tak samo myśleli :))
|
|
Wysłane:
19 lipca 2021 13:21:32
Po prostu nie byłoby aż takich wahań i kursy spółek byłyby bardziej zbliżone do ich wyników. No ale wiadomo, że to jest życzeniowe podejście i tak nigdy nie będzie oczywiście i spekulanci na tym korzystają... Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
|
|
8 Dołączył: 2010-05-20 Wpisów: 44
Wysłane:
19 lipca 2021 14:52:34
Ja rozumiem frustrację spadkami na Kernelu, ale taka wizja rynku to jakiś absurd. Zbliżone do wyników? Co to znaczy? Jak chcesz to liczyć? Przepływami? EBIDTA? Zysk netto? Poziom aktywów? No i jak wycenić powtarzalność tych wyników? Rynek to od zawsze były emocje, bo jest stworzony z ludzi. Tak samo jak ekonomia to nauka społeczna a nie ścisła jak wiele osób próbuje ją przedstawić. Plusem takiego podejścia jest chociażby fakt, że możesz dziś kupić Kernela poniżej 50 PLN. Czy nawet jak cena spadnie do 30 to czy 50 nie będzie promocją wobec oczekiwanych przez Ciebie wyników? Możesz zatem sam zarządzać swoimi emocjami i nie porównywać swojej ceny zakupu do aktualnej wyceny tylko spokojnie czekać aż powtarzalność wyniku na Kernelu spawi, że Spółka już nie będzie skrajnie niedowartościowana ale skrajnie przewartościowana.
|
|
0 Dołączył: 2016-11-17 Wpisów: 124
Wysłane:
19 lipca 2021 14:57:37
Lepiej niech giełda jest taka jak teraz, można zarabiać na sentymentach a nie wyłącznie poprawie wyników spółek
|
|
Wysłane:
20 lipca 2021 08:20:27
LuckyTony napisał(a):Ja rozumiem frustrację spadkami na Kernelu, ale taka wizja rynku to jakiś absurd. Zbliżone do wyników? Co to znaczy? Jak chcesz to liczyć? Przepływami? EBIDTA? Zysk netto? Poziom aktywów? No i jak wycenić powtarzalność tych wyników? Rynek to od zawsze były emocje, bo jest stworzony z ludzi. Tak samo jak ekonomia to nauka społeczna a nie ścisła jak wiele osób próbuje ją przedstawić. Plusem takiego podejścia jest chociażby fakt, że możesz dziś kupić Kernela poniżej 50 PLN. Czy nawet jak cena spadnie do 30 to czy 50 nie będzie promocją wobec oczekiwanych przez Ciebie wyników? Możesz zatem sam zarządzać swoimi emocjami i nie porównywać swojej ceny zakupu do aktualnej wyceny tylko spokojnie czekać aż powtarzalność wyniku na Kernelu spawi, że Spółka już nie będzie skrajnie niedowartościowana ale skrajnie przewartościowana. Moderator:Proszę zapoznać się z regulaminem forum. Nie informujemy o własnych transakcjach / zamiarach na wątkach spółek. PS. Nie ma 1 wskaźnika, żeby to ocenić. Trzeba popatrzeć na wszystko czyli wskaźniki dot. rentowności, zadłużenia i wyceny. Jeśli wszystkie są lepsze od branży przez długie lata (a tak jest w przypadku Kernela) tzn. że to dobra i tania spółka tylko szeroki rynek uważam, że zbyt mocno wycenia ryzyko. Z drugiej strony sporo funduszy jest "zapakowana" w Kernela, także nie po to, żeby tracić. Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 20 lipca 2021 08:31
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 lipca 2021 09:26:58
przy kursie: 51,40 zł
Zaciekawiło mnie zwrot "powtarzalność wyników".... Odnoszę, że formułuje to osoba widząca w Spółce przede wszystkim dojrzały podmiot generujący stałe dochody. Ktoś inny odczytałby taki zwrot pejoratywnie tzn. Spółka, która już niczym pozytywnym impulsowym nie zaskoczy. Dużo co dotychczas zostało wskazane powyżej, - odnoszę bardziej takie wrażenie - wnioski budowane są nie w oparciu o dane ze Spółki, ale raczej "od .... strony" czyli Waszych oczekiwań. Stąd chyba taka chwiejność i nerowowość, jak tylko kurs spadnie albo wzrośnie
|
|
Wysłane:
20 lipca 2021 11:31:06
przy kursie: 51,40 zł
Tu jest clue sytuacji, EBITDA na poziomie 600 mln USD, przy malejącej amortyzacji i kosztach finansowych, to jest powód, dla którego ogarnięci nie 'grają' pod wyniki, tylko pod urealnienie wyceny ze śmiesznie niskiej, do niskiej, co daje cały czas potencjalny zakres wzrostów do poziomów 90-100 PLN - i to przy zakładaniu C/Z w długim terminie na poziomie 6. Także nawet nie oczekuje się, że to będzie latać na normalnych wskaźnikach typu C/Z 15.
Teraz ludzie są skonfundowani, bo niektórzy e.g. myslą, że tegoroczne wyniki to one off, maksymalne do powtórzenia w kolejnym roku, a tutaj to nie jest prawda.
Trading w zeszłym roku był super - ale to kwestia AVERE - fizyczny raczej miał słaby rok - w samych zyskach AVERE Kernel ma 60% udział, więc to trochę zakłamuję EBITDA. ] Tłoczenie słonecznika ~30% (może nawet więcej) poniżej potencjału. Zbiory - dobre wyniki ze względu na ceny, ale yieldy raczej bez rewelacji. Potem są kolejne czynniki - elektrownie zaczną przynosić zyski (cel 60-65 mln USD EBITDA za rok). Otworzenie nowej tłoczni zwiększającej obecny potencjał wolumenowy o 1/3.
Także żadnego nie wiadomo jakiego one off wyniku nie mamy. Nie bez powodu i Szkopek i Nowak prognozują możliwość powtarzalnej wypłaty dywidendy w okolicach ~10 i nawet więcej PLN za sztukę.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.