PARTNER SERWISU
xoejmcwo
41 42 43 44 45
wariat
0
Wpisów: 88
Wysłane: 7 czerwca 2012 21:38:18 przy kursie: 6,65 zł
Zgodnie z cytowanym przeze mnie źródłem:
Cytat:
Zobowiązania całej grupy wobec banków to około 1,7 mld zł

Skąd więc kwota 4.2mld? Gdyby chodziło o drobne w kieszeni to każdy może się pomylić, ale to wiceprezes mówi o swojej spółce :) Chyba że cała grupa nie oznacza grupy kapitałowej PBG, bo nie wiem jak inaczej odczytać te słowa.

debet napisał(a):
Zatem należy mieć wiedzę o tym, ile tak naprawdę spółka jest w stanie wykorzystać aktywów.

To właśnie jest niewiadoma dla drobnych graczy. Część nieruchomości stanowi zabezpieczenia kredytów. Jeżeli więc wierzyciele nie zgodzą się na układ z uwagi na przykład na wartość rynkową zabezpieczeń wówczas faktycznie może być słabo... Raz jeszcze nawiążę do DSS, tam też chodziły pogłoski (może fakty, teraz nie ma to większego znaczenia) na przykład o metalach ziem rzadkich, co w dobie dzisiejszej techniki jest na prawdę w cenie.

Póki co utwierdzam się w przekonaniu to big to fail. I życzę wszystkim zaangażowanym dużych wzrostów :)

del-201411112
0
Wpisów: 11
Wysłane: 7 czerwca 2012 23:09:26 przy kursie: 6,65 zł
4,2mld zł to łączne zobowiązania całej grupy kapitałowej.
1,7 mld to zobowiązania całej grupy kapitałowej wobec banków, czyli 2,5mld zł stanowią zobowiązania całej grupy za dostawy i usługi + inne rezerwy i zobowiązania w tym oczywiście są świadczenia pracownicze.
1,5 mld to łączne zobowiązania samego PBG SA w tym 400mln wobec banków (wg wiceprezesa).

W DSS sytuacja fundamentalna była nieporównywalnie gorsza jeśli chodzi zarówno o poziom ogólnego zadłuzenia, jak i wynik netto za IVQ w odniesieniu do kapitałów własnych i zobowiązań. DSS nie miało także tak zdywersyfikowanego portfela jak PBG ponieważ tam wchodziły w grę głównie kontrakty drogowe, które jak wiadomo są nierentowne. Jednak mimo wszystko nie jestem pewien co do układu, ponieważ dużo tutaj zależy od dobrej/złej woli banków i ciężaru strat które są w stanie ponieść.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 8 czerwca 2012 03:04:49 przy kursie: 6,65 zł
le rom napisał(a):
angry3

LeRom, rozchmurz się choć raz ;)
Dziś a propos Euro 2012 w tv mówili, że 100mld poszło w ogóle w związku z ogólnie pojętą modernizację kraju, a nie tylko na drogi.
A z tymi Chińczykami to świetny pomysł! Jeszcze komunizm wprowadźmy i będzie raj. Może nie pamiętasz, ale ja niestety tak. I dziękuję z góry Speak to the hand Speak to the hand Speak to the hand
Edytowany: 8 czerwca 2012 03:06

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 czerwca 2012 03:29:57 przy kursie: 6,65 zł
vanbandit napisał(a):
MSR11 w skrócie polega to na księgowaniu przyszłej wartości kontraktu co roku zanim jakiekolwiek pieniądze wpłyną na konto.

Nic bardziej mylnego. Taka interpretacja standardu jest za mocno uproszczona. Nie będę teraz tłumaczył, jak to działa, bo robił to już AntyTeresa i szkoda czasu i prądu, żeby się powtarzać. Można poszukać na tym forum.

Cytat:
czy przypadkiem owe miliardy zaległe za autostrady co maja odzyskać nie zostały już uwzględnione w poprzednich raportach.

Jeśli chodzi o wynik, to oczywiście, że są uwzględnione. Proporcjonalnie do stopnia realizacji kontraktu plus (a raczej minus) ostatnie odpisy na przewidywane straty. To też już tłumaczył AntyTeresa.
I dlatego, że są uwzględnione w wyniku, są również w należnościach, o których piszesz "zaległe". A jeśli są w należnościach, to też znaczy, że jest powód, aby liczyć, że je "odzyskają".

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 czerwca 2012 04:12:05 przy kursie: 6,65 zł
Ach, skoro już zasiadłem w nocy do kompa, to poczepiam się jeszcze trochę Angel

le rom napisał(a):
Drugim poważnym splotem okoliczności niezależnym od PBG, a pogrążającym sytuacje GK PBG jest - odpływ z Polski z systemu finansowego (czytaj - systemu bankowego) depozytów ze spółek matek.
A więc w systemie bankowym "brakuje paliwa", a to paliwo jest potrzebna na wzmocnienie banków strefy EURO. Banki wycofując środki z Polski, szukają pretekstu aby wypowiadać umowy i odzyskiwać środki. Padło na największego PBG. Tu można wycofać najwięcej.

LeRom, mógłbyś podawać konkretne źródła tych swoich newsów? Dopiero co AntyTeresa obalał Twoje twierdzenia o taniości kredytów dla zachodnich konkurentów PBG. Teraz piszesz o pogarszającej się płynności systemu bankowego. No cóż, popatrzmy...

...krótkoterminowa płynność sektora bankowego w mln zł:
2010 sty = 47'692
2010 gru = 84'513
2010 średnio = 70'907

2011 sty = 86'190
2011 gru = 90'962
2011 średnio = 95'928

Źródło:
Raport roczny NBP 2010
Raport roczny NBP 2011
Może mówimy o różnych rzeczach, ale tego nie wiem, bo nie wiem, skąd bierzesz swoje dane.

Następna sprawa. Gdybym był przebiegły, jak zachodnie banki, to nie uderzyłbym w PBG, tylko w rzesze maluczkich. W ogólnej masie na pewno są warci więcej, a szum byłby mniejszy i nikt nie stanąłby w ich obronie.

No i co rozumiesz przez szukanie pretekstu? To PBG przekręciło totalnie kowenanty. Pomijam, że samo PBG zgodziło się na takie kowenanty, na jakie się zgodziło. Np. pomysł wpisania minimalnej zyskowoności, to już kompletny klops. Jak ochrzczenie Titanica "niezatapialnym". Mimo to banki zgodziły się przymknąć na to oko. Koniec końców to PBG złożyło wniosek do sądu, a nie banki.

Poza tym zapominasz chyba, że w bankach trzymają pieniądze również polscy obywatele. Jak się będziemy tak pochylać i litować nad każdą firmą, której zabrakło gotówki, to za moment zostaniemy wszyscy bez kasy. Ciekawe, czy Prezes patriotycznie wsparłby wtedy Bankowy Fundusz Gwarancyjny.

Segrare
0
Wpisów: 23
Wysłane: 8 czerwca 2012 09:02:48 przy kursie: 5,40 zł
Przypomnę, że DSS też złożył wniosek o upadłość układową: link

Cytat:
Zarząd Spółki Dolnośląskie Surowce Skalne S.A. z siedzibą w Warszawie (Emitent) informuje, że w dniu 6 kwietnia 2012 roku złożył wniosek o ogłoszenie upadłości Emitenta z możliwością zawarcia układu.
Wniosek został złożony do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, Wydział X Gospodarczy ds. upadłościowych i naprawczych.

Co się stało? link

Cytat:
Treść raportu:
Zarząd Spółki Dolnośląskie Surowce Skalne S.A. (Spółka, Emitent) informuję, iż w dniu 17 kwietnia 2012r. otrzymał informację o ogłoszeniu upadłości Emitenta obejmującej likwidację majątku.Podstawą do ogłoszenia upadłości Emitenta obejmującej likwidację majątku jest postanowienie Sądu Rejonowego dla m. st. Warszawy w Warszawie, Sąd Gospodarczy X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych z dnia 17 kwietnia 2012r. Sąd wyznaczył sędziego komisarza w osobie SSR Moniki Gajdzińskiej – Sudomir zaś syndyka w osobie Lechosława Kochańskiego.
Postanowienie nie jest prawomocne.

Dlaczego? Bo były inne wnioski o upadłość likwidacyjną w sądzie. Nie chciałbym uprawiać czarnowidztwa, przecież do są dwie rożne spółki, różna historia, portfel zamówień, wielkość etc. Analogia jest ewidentna...
Zapraszam do mojego blogbook'a link

vanbandit
6
Wpisów: 182
Wysłane: 8 czerwca 2012 09:36:05 przy kursie: 5,40 zł
rafsty napisał(a):

Jeśli chodzi o wynik, to oczywiście, że są uwzględnione. Proporcjonalnie do stopnia realizacji kontraktu plus (a raczej minus) ostatnie odpisy na przewidywane straty. To też już tłumaczył AntyTeresa.
I dlatego, że są uwzględnione w wyniku, są również w należnościach, o których piszesz "zaległe". A jeśli są w należnościach, to też znaczy, że jest powód, aby liczyć, że je "odzyskają".

No ok, jeszcze jedna rzecz mnie tylko nurtuje. Co jeśli uwzględniali przychody z budowy autostrad proporcjonalnie do stopnia realizacji plus parę procent co by podkolorować wyniki ? W takim scenariuszu o ile jest prawdziwy, realnie mieli by szanse na odzyskanie mniejszych kwot w przypadku zerwania kontraktu z powodu tudzież upadłości likwidacyjnej lub obaw gddkia o dalsze możliwości kontynuacji budowy przez PBG ? Jeśli oczywiście dobrze rozumuje ;)
Edytowany: 8 czerwca 2012 09:41

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 czerwca 2012 11:20:37 przy kursie: 5,40 zł
@vanbandit: To "kilka procent" to nie jest podkolorowanie wyniku, tylko takie są reguły prezentacji, jeśli zakładasz, że projekt zakończy się zyskiem. Na początku na pewno nawet tak zakładali. Dopiero w ostatnich raportach zaczęli ciąć planowane marże.

Biorąc pod uwagę, że dłużnikiem PBG jest agenda rządowa, to szanse na odzyskanie kasy są spore. Kwestia, ile tego będzie. A to zależy, na ile naprawdę stratne były te kontrakty. Tego, to pewnie oni sami jeszcze nie wiedzą, bo tam są roszczenia wzajemne. Z jednej strony z tytułu niedotrzymania terminów, z drugiej strony z tytułu robót dodatkowych.

Gdyby to Gdaka zerwała kontrakt, to z kodeksu cywilnego dałoby się odzyskać chyba nawet 100% aktualnego poziomu realizacji (minus wcześniejsze roszczenia Gdaki). Gdaka raczej nie mogłaby naliczać dodatkowych kar, ani roszczeń.
Jeśli upadną to jest podobnie, ale możliwe, że Gdaka mogłaby naliczyć jakieś kary za niezrealizowanie projektu, albo za aktualne opóźnienie do momentu wypowiedzenia. Ile, to już jest fajna zabawa dla prawników. Na pewno nie przepada całość należności, bo część roboty jest zrobiona i za to się należy kasa. Całkowity brak zapłaty to jest bezpodstawne wzbogacenie się (po stronie Skarbu Państwa). Zadaniem syndyka byłoby wyegzekwowanie tych należności.

Sprawa jest mętna właśnie ze względu na te wzajemne roszczenia.
A skoro w innych krajach UE takie umowy wyglądają inaczej, jest jeszcze opcja np. walki w oparciu o zasady współżycia społecznego i obrotu gospodarczego (na poziomie Unii), albo równość podmiotów publicznych i prywatnych wobec prawa... Prawnik miałby pewnie więcej pomysłów.

W normalnym biznesie pewnie najpierw byłaby kanonada wzajemnych pozwów, a potem skończyłoby się jakąś ugodą, ale z agendami rządowymi, to jest trochę magiczny świat.

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 8 czerwca 2012 12:06:54 przy kursie: 5,40 zł
[quote=rafsty]
LeRom, mógłbyś podawać konkretne źródła tych swoich newsów? Dopiero co AntyTeresa obalał Twoje twierdzenia o taniości kredytów dla zachodnich konkurentów PBG. Teraz piszesz o pogarszającej się płynności systemu bankowego.

Są fakty, które się bronią same przez się lub w czasie, niezależnie czy ktoś je usiłuje obalać czy też nie. Na tym polega różnica w widzeniu tej samej rzeczywistości. Tzw."żródło" często jest potrzebne aby kłamstwo stokroć powielając uwiarygodnić. Zasadnym jest gdy operujemy wielkościami ilościowymi. Żródłem też może być, że PBG miało 200mln zł zysku za 2011r.
W konkretnym przypadku rozpoznawania ryzyk systemu bankowego(dywagacje na ten temat miały miejsce w TVN CNBC) , niemniej to co piszę dotyczy działań wyprzedzających o których będzie głośno za jakiś czas. Nikt rozsądny chyba nie zaprzeczy, że w systemie bankowym Hiszpani, Grecji, Włoch a także Fancji i nawet Niemiec strestesty nie odsłoniły całej prawdy. Dziś mówi się o dziesiątkach a nawet setkach miliardów euro "pomocy dla hiszpańskiego sektora bankwego". A więc co jest grane?
Cóż z tego, że " W polskim sektorze bankowym stabilna baza depozytów zapewnia wysoką płynność bilansu i pozwala na dalszy rozwój akcji kredytowej"
Ryzyko kapitałowe w systemie finansowym banków -spółek matek stwarza ryzyko operacyjne i płynnościowe (w tym kredytowania)w Polsce - w spółkach córkach np. WBK. A tak naprawdę jakie znaczenie ma tu stan z 2010 czy też z 2011r. A przykład na trend niekorzystny - jeśli ktoś lubi cytaty z ing:
"wartość depozytów klientów detalicznych wynosiła 32 751,1 mln zł(2011) w porównaniu z 33 013,9 mln zł na koniec 2010 roku (spadek wartości o 0,8%)".
slimak.onet.pl/_m/nb/biznes/20...
Nie w tym rzecz aby się licytować.

Wskazując na aspekt finansowy (konkretnie płynnościowy) dywagując rozpoznania ryzyka z przyczyn zmian makroekonomicznych, prawnych czy konkretnie ewentualnych zmian w strategii największych banków UE zwrócono uwagę, że banki matki, będą w przyszłości o wiele ostrożniejsze, a więc odwrotnie niż dotychczas nie zwiekszać, a wręcz mogą zmniejszać wszelkie ryzyka bankowe, właczając w to swoje spółki córki.W to wpisuje się odwrotny przepływ środków na akcje kredytowe - tj.możliwe jest wycofywanie się z ryzykownych akcji kredytowych- np.to co przekazały na rynek polski. Dywagując jakościowo a nie ilościowo mówię o możliwym trendzie. W to wpisuje się akcja ratowania strefy EURO. Przy ocenie banków strefy EURO, chcą wiedzieć- co jest stratą a co zyskiem, bowiem straty pokryje (strach przed rozpadem STREFY)

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 czerwca 2012 13:03:54 przy kursie: 5,40 zł
Nie licytujemy się. Po prostu pytam skąd bierzesz dane pod te apokaliptyczne wizje. Być może okażą się one prawdziwe. Oby nie! Pray

A źródło jest mi potrzebne do wyrobienia sobie własnej opinii na podstawie własnej analizy. Nie widzę tu miejsca na kłamstwo, tudzież jego powielanie. Nawet jeśli operujemy w sferze jakościowej, może ona być jedynie wynikiem znajomości wielkości ilościowych, a dla tych jak sam piszesz, zasadne jest podanie źródła. Pójdę dalej - dla mnie jest konieczne.

A skoro o zysku PBG, to zwróć uwagę, że zysk jest zawsze pochodną przyjętych konwencji rachunkowych i bez analizy przepływów nada się psu na budę.
Tymczasem w latach 2004-2008 mimo zysków PBG miało ponad -600m negatywnego cash flow operacyjnego. Ta kasa potem szybko wróciła, ale przecież, jeśli liczyć za lata 2004-2010, ten cash flow osiągnął ledwie niecałe ca. +130m.

Raz - dla mnie już samo to nie jest całkowicie zdrowe.
Dwa - o ile w pierwszym etapie (do 2008r.) firma zamrażała gotówkę w miarę powoli; zwiększając przez te wszystkie lata sprzedaż o jakieś 2 miliardy; o tyle w samym roku 2011 sprzedaż wzrosła o +900m, a gotówki zassało prawie -500m. Dla mnie - klasyczny overtrading. Można powiedzieć, że to fakt, który już się obronił sam przez się. Jak popatrzeć na to trzeźwo, to byłby cud, jakby im się udało.

Skoro mowa o trendach. Ja bym się bał nie tyle spadku płynności w systemie bankowym, co zwalniającej u nas gospodarki. Pokłosiem tego jest być może również spadająca baza depozytów detalicznych. Tyle, że jak mocno wyhamujemy, to za moment ta kasa w bankach nie będzie nam specjalnie mocno do niczego potrzebna. Pamiętasz może smutę lat 2001/2002?

le rom
214
Wysłane: 8 czerwca 2012 14:30:34 przy kursie: 5,40 zł
blackeye
Szkopuł w tym , że o problemach w systemie bankowym dowiadujemy się po ... a nie przed....
stąd "kawę na ławe" nikt nie poda z przyczyn oczywistych.
No chyba K.Rybiński:
www.vistula.edu.pl/Aktualnosci...

Jeśli ktoś popatrzy na wykresy chociażby:
Struktura finansowania w bankach
/ strategia finansowania zagranicznego -srodkowy panel/

www.nbp.pl/systemfinansowy/rsf...
to może coś mu zaświta.
Zresztą takich informacji nie masz na talerzu w jednym miejscu.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 czerwca 2012 15:19:49 przy kursie: 5,40 zł
Now we're talking! :)
Pewnie, że nie ma takich informacji w jednym miejscu. Ale gdzieś te informacje są. I fajnie, że podsyłasz linki.

Co do K.Rybińskiego, to trochę się facetem zmęczyłem. Fakt, ma człowiek rację, że to "jest źle". Ja bym dodał jeszcze bezsesnowny aspekt polityczny, czyli całe to rozdzieranie szat na zapas, że niby "Grecia o muerte!". Trudno się potem niepostrzeżenie wycofać z takich deklaracji. Ale nie doczekałem się od Pana Profesora konstruktywnych propozycji.
Może za wcześnie się poddałem, bo odpuściłem sobie już dość dawno temu.

Co do tej struktury finansowania, którą przytaczasz, to nie wiem, czy zauważyłeś, że środkowy panel dotyczy banków o przewadze finansowania przez nierezydentów. No to chyba normalne, że w tej grupie ich udział jest wysoki (na oko jakieś 40%). Ale takich banków jest 17%. Licząc aktywami, a nie ilością. W bankach o strategii depozytowej (lewy panel) udział nierezydentów wynosi jakieś 7-8%. 65% to "depozyty sektora niefinansowego, rządowego i samorządowego". A takich banków jest 59%.

Tak na oko udział nierezydentów to jakieś 16-17% całych aktywów (w zasadzie pasywów) sektora bankowego.
/Przyjąłem udział nierezydentów: w strategii depozytowej - 8%; strategii finansowania zagranicznego - 40%; mieszanej - 20%./

P.S. Troszku odjechaliśmy od PBG. 3some
P.P.S. Gdyby ktoś chciał wnikać: strona 57 w pdfie. Żeby nie szukać.
Edytowany: 8 czerwca 2012 15:21

le rom
214
Wysłane: 13 czerwca 2012 19:43:34 przy kursie: 6,91 zł
angry3
Sąd wybrał układ i słusznie, ale co wybiorą wierzyciele?
Trudno o jednoznaczność- prawda wychodzi jak szydło z worka.
O wiele łatwiej przyznać sie do sukcesów niż błedów. Banał? A jednak Premier jest tego przykładem:
manager.money.pl/news/artykul/...
Wprawdzie to porównanie z klęska żywiołowa jest dość trafne, ale czy autostrady i Stadiony ? Coś tu nie ,,,,,,,,.
Arcyciekawa postawa NCS
"Blisko 40 firm, którym nie zapłacono za roboty wykonane na Stadionie Narodowym, grozi blokadą obiektu"
NCS w obawie o skandal ma wypłacać pieniądze a potem ściągać z generalnego wykonawcy, który jest w stanie upadłości HBP_PBG. Czyżby nowa dziura bez dna nie miała końca.
Czy pieniądze mają własności sublimacji?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 13 czerwca 2012 20:19:15 przy kursie: 6,91 zł
Wierzyciele powinni sobie policzyć, co im się bardziej opłaca, ale mogą mieć kłopot z ustaleniem wyceny opcji zerowej, czyli upadłości. W komfortowej sytuacji są tylko zabepieczeni rzeczowo na aktywach identyfikowalnych co do tożsamości /czy jakoś tak :/ /, bo wiedzą, co ewentualnie biorą. Reszta lewituje. Zarząd powinien teraz im wmówić, że na upadłości stracą.

NCS zachowuje się oportunistycznie. Chcą uniknąć ekscesów, to będą płacić. Obstają przy roszczeniach, to grożą regresem. Co w tym niezwykłego?

Widziałeś kiedyś polityka, który by wprost z własnej woli powiedział publicznie, że coś schrzanił? Zwłaszcza premiera lub ministra? Widziałeś wielu takich ludzi poza polityką? Sukces ma wielu ojców, porażka jest sierotą. Jak świat światem.

A na razie chyba raczej: Angel , niż angry3
Zawsze źle?

del-15042024
0
Wpisów: 44
Wysłane: 14 czerwca 2012 22:04:31 przy kursie: 7,01 zł
Nie wiem czy ktoś zauwazył ale przez 7 dni od 5 czerwca przewaliło się 11,7 mnl akcji :) kto to kupił ? przecież nie spekulanci wiem ze pewnie polowa to DT ale reszta ?

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 14 czerwca 2012 23:10:44 przy kursie: 7,01 zł
Reszta to drobnica. Nie bez powodu najbardziej popularna spółka na GPW zaraz po Petrolu.

Za to zauważyć trzeba jedną rzecz. W biznesie nie ma sentymentów a spółka częściowo pośrednio i bezpośrednio wykonała na Stadionie Narodowym prace, które wycenia na 400 mln zł i za które nie dostała wynagrodzenia. Jak to możliwe, żeby dopiero po kilku miesiącach płakać do gazet że to jest nierozliczone? Jak to możliwe że zarząd uwierzył na gębę że wszystko będzie uregulowane? Przy 10% wartości powinni usiąść i negocjować zapłatę a nie dojeżdżać do 400 mln i plajtować.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 14 czerwca 2012 23:23:45 przy kursie: 7,01 zł
Reszta też DT i inna spekuła, być może. Nie wydaje mi się, żeby ktoś "gruby" w tej chwili zbierał, bo czemu miałby to robić? Po głosowaniu układu być może ktoś się skusi.

Wg plotek www.parkiet.com/artykul/25,125...

Cytat:
Problemem okazała się kwestia zabezpieczeń. Nasze źródła twierdzą, że banki zażądały m. in. ustanowienia zabezpieczenia na papierach należących do prezesa Jerzego Wiśniewsniego. PBG nie zgodziło się na żądania instytucji, co doprowadziło zarząd tej firmy oraz Hydrobudowy i Aprivii do złożenia wniosków o ogłoszenie upadłości układowej.

Co to ma być, uniesienie honorem, próba wykiwania banków (po co oddawać cały dług jak można część), czy świadomość, że nawet mimo kredytu pomostowego nie wyrobią z płatnościami? Dziwne jest też to, że Wiśnia bez zabezpieczenia pożyczył 50 baniek.

Co do jakiejś wyceny, to przy układzie zakładając, że HB i PBG są warte zero zł, to sam pakiet Rafako będzie dawać na akcję PBG (przy uwzględnieniu też dodruku w proponowanym wariancie układowym) więcej niż obecna wycena.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 15 czerwca 2012 17:20:23 przy kursie: 5,80 zł
dziwne jest zachowanie PBG.
Ma być układ, a kurs zachowuje się jakby nikt w niego nie wierzył.

może układu wcale nie będzie? Think

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 15 czerwca 2012 17:51:53 przy kursie: 5,80 zł
wypada z indeksów więc fundusze odwzorowujące indeksy walą w rynek i nie patrzą w trupa.

le rom
214
Wysłane: 16 czerwca 2012 14:25:05 przy kursie: 5,80 zł
blackeye

Obrzydzono tak papierek, że on wszystkim śmierdzi w łóżku i pod łóżkiem. W dodatku,potencjalnie zamierza się namnożyć papierka nie wiadomo nikomu ile milionów i dopisać nie wiadomo komu, bez prawa poboru. A ponadto potencjalna upadłość i ta upadłość układowa sądu nie jest jeszcze układem ,bowiem decydują banki, a układ nie jest układem , bowiem musi być realnie wykonalny, a układ realnie wykonalny wcale nie musi być wypełniony i co mamy - zabawę w kotka i myszkę.

Idealna pożywka aby cenami akcji sobie machać raz w tą raz w tamtą stronę.

Ale przyjdzie czas, kiedy rynek zostanie złapany na spalonym.

A cena akcji już nie wróci do poprzedniego poziomu.

W przyrodzie ponoć nic nie ginie tylko zmienia właściciela.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

41 42 43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,396 sek.

clqnhetr
cuvfhofx
jyykfnym
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hesxkbwh
oxnrsyqm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat