PARTNER SERWISU
thtyxazt
40 41 42 43 44
arturpap
0
Wpisów: 38
Wysłane: 26 października 2010 19:30:22 przy kursie: 15,25 zł
luka okazała się spadkowa nie startowa chyba że dziś to tylko zasłonięcie tej luki było i jutro do góry ale ogólnie rynek coś niemrawy i to ma wpływa na spółki które szybko rosną ale też równie szybko spadają - dziś jesteśmy po dwóch dniach handlu w miejscu prawie piątkowego zamknięcia angry5

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 26 października 2010 19:44:36 przy kursie: 15,25 zł
Luka spadkowa to też nie była. Raczej traktowałbym to neutralnie, jak fałszywe wybicie. Ale masz rację, na WIGU szykuje się korekta, a to nie pomoże mwtrade,choć myślę, że po takich spadkach też zbytnio nie zaszkodzi
Edytowany: 26 października 2010 19:58

fenus
0
Wpisów: 8
Wysłane: 26 października 2010 20:40:17 przy kursie: 15,25 zł
arturpap napisał(a):
luka okazała się spadkowa nie startowa chyba że dziś to tylko zasłonięcie tej luki było i jutro do góry ale ogólnie rynek coś niemrawy i to ma wpływa na spółki które szybko rosną ale też równie szybko spadają - dziś jesteśmy po dwóch dniach handlu w miejscu prawie piątkowego zamknięcia angry5

Raczej nie spadkowa bo utworzyła się powyżej zamknięcia z poprzedniej sesji. Patrząc na oscylatory można się było spodziewać, że będzie zniżka po wybiciu. Brak jest jeszcze siły do jazdy w górę. Jedno co wydaje się pewnym to, że spadki się skończyły, ponieważ formacja przenikania, która wystąpiła po sesji z 20.10 nie została załamana. Myślę, że będzie trend boczny, albo bardzo powoli do góry. Chociaż mogę się mylić confused3

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 27 października 2010 10:26:39 przy kursie: 15,27 zł
Co byśmy nie wykombinowali, trend został odwrócony na spadkowy i dopóki się nie zmieni spadki są naturalnym kierunkiem...
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

kneczaj
0
Wysłane: 28 października 2010 01:50:07 przy kursie: 15,27 zł
Zgadzam się z tobą, lecz trend spadkowy jest trendem średnioterminowym, a długoterminowym jest nadal trend wzrostowy.
Edytowany: 28 października 2010 06:53

fenus
0
Wpisów: 8
Wysłane: 28 października 2010 08:55:38 przy kursie: 15,27 zł
A oscylatory powoli wskazują na to, że ten średnioterminowy jest na wyczerpaniu. Dobry czas na zakupy dla tych co są odważni.
Edytowany: 28 października 2010 09:31

ania19
0
Wpisów: 24
Wysłane: 29 października 2010 14:53:35 przy kursie: 15,20 zł
mam nadzieję,że ta stagnacja kursu jest zapowiedzią wzrostów

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 29 października 2010 15:56:25 przy kursie: 15,20 zł
Mnie niepokoja zapowiedzi rzadu w sprawie ustaw zdrowotnych, ktore ogranicza mozliwosc zaciagania przez szpitale i zozy pozyczek:(

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 4 listopada 2010 13:49:36 przy kursie: 15,50 zł
wynik netto w 3 kwartale znamy, teraz czas na pozycję AKTYWA :-) które będą pracowały w kolejnych kwartałach.

Po półroczu było to 103mln, ile będzie po obecności Leszka w spółce przez okres 2 miesięcy.

Ktoś się pokusi o prognozę?

kneczaj
0
Wysłane: 4 listopada 2010 17:31:42 przy kursie: 15,50 zł
Spółka nie jest wcale taka droga. Może patrząc na C/WK tak, lecz to nie jest wyznacznik w spółkach finansowych. IPOPEMA ma coś koło 6 (edit: sory, teraz nawet 8,5) i nikt się tym nie przejmuje. Ważniejszy jest C/Z i zysk, który stale rośnie. Przy ciągłym zbieraniu aktywów w 4 kwartale powinniśmy mieć trochę ponad 2,5mln zysku. Umowy są długoterminowe, więc same umowy zebrane w tym roku powinny nam dać 10mln w następnym roku (2,5*4). Trzeba uwzględnić też to że w następnym roku będą nowe umowy więc zysk będzie dużo wyższy niż 10mln. Ja spokojnie liczę na 15mln. To daje C/Z przy tej cenie za rok około 8. Patrząc na to w ten sposób, nawet jeśli rynek wyceni mwtrade na C/Z=12, co jest podobną wartością, jak teraz magellan to stopa zwrotu wyniesie 50%. Jeśli mwtrade jednak będzie rozwijał się szybciej niż magellan w tej chwili, co raczej nie jest takie trudne i rynek to doceni C/Z będziemy mieli w okolicach 14-15, co da jeszcze większą stopę zwrotu. Myślę, że spokojnie można liczyć na 22-25zł za rok.
Edytowany: 4 listopada 2010 17:40

kneczaj
0
Wysłane: 4 listopada 2010 18:02:23 przy kursie: 15,50 zł
Jeśli chodzi o prognozę aktywów po 3Q to ja stawiam na 180-190mln, kiedyś to liczyłem z komunikatów o znaczących umowach.
Edytowany: 4 listopada 2010 18:07

addison
190
Wysłane: 4 listopada 2010 21:46:43 przy kursie: 15,50 zł
moja prognoza 148-158mln na aktywach. zobaczymy czy tradycyjnie moje szacunki okażą się zaniżone.
Edytowany: 4 listopada 2010 21:47

addison
190
Wysłane: 8 listopada 2010 17:37:01 przy kursie: 15,40 zł
Kolega kneczaj był zdecydowanie bliżej. Natomiast mnie przeskoczyli o dwie długości.

Aktywa na koniec września 2010 wynoszą 177mln, niezła dynamika w stosunku do 103mln na koniec czerwca 2010.

Z tego wynika, że w 2011 wejdą ze sporym/pracującym portfelem od samego początku roku.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 8 listopada 2010 19:42:43 przy kursie: 15,40 zł
no tak, bilans faktycznie urosł, tez nie spodziewalem sie az 177 mln...
biorac pod uwage jaki w tej branzy jest ostatni kwartal i dodatkowo umowe generalną z GNB mozemy oczekiwac na koniec roku sumy bilansowej 250 a moze nawet 300 mln!

ciekawe tez jest to ze mimo sporego wzrostu przychodow zmniejszyly sie koszty sprzedazy o koszty zarzadu, a to sie rzadko zdarza.

najciekawsza wg mnie jest jednak koncowa część raportu: (pkt 20)

sugerują, jakoby wprowadzenie zakazu handlu wierzytelnosciami bez zgody samorzadu mialo de facto nic nie zmienic:
Cytat:
"Sytuacja finansowa SP ZOZ wciąż zależna będzie od dystrybucji środków ze składek zdrowotnych przez NFZ, a zapotrzebowanie SP ZOZ na korzystanie z zewnętrznych źródeł finansowania, zapewniających utrzymanie płynności nie zmniejszy się w wyniku planowanych zmian"

i jeszcze to...

Cytat:
Zmiana dotyczyć ma wierzytelności, które powstaną po dniu wejścia w życie ustawy.

...a akurat w ostatnim czasie wiekszosc umow zawierana jest na dlugi termin (nawt do 2015) co wyraznie widac w sporym wzroscie aktywow trwalych wobec obrotowych

karpaw
2
Wpisów: 72
Wysłane: 8 listopada 2010 21:33:23 przy kursie: 15,40 zł
Dla mnie pewną niewiadomą była kwestia zasad na jakich MWTrade pozyskuje kapitał od podmiotów powiązanych. Obawiałem się, iż może to być na warunkach gorszych niż rynkowe (forma wyciągania zysków z MWTade). Ale po przeczytaniu poniższego fragmentu ze sprawozdania moje wątpliwości zostały rozwiane.

Cytat:
17. INFORMACJE O ZAWARCIU PRZEZ EMITENTA LUB JEDNOSTKĘ OD NIEGO
ZALEŻNĄ JEDNEJ LUB WIELU TRANSAKCJI Z PODMIOTAMI POWIĄZANYMI,
JEŻELI POJEDYŃCZO LUB ŁĄCZNIE SĄ ONE ISTOTNE I ZOSTAŁY ZAWARTE
NA INNYCH WARUNKACH NIŻ RYNKOWE.
W okresie sprawozdawczym Spółka podpisała umowę z Getin Noble Bank na wykup rat
wierzytelności. Ponadto ww. bank udzielił Spółce kredytów obrotowych z przeznaczeniem na
sfinansowanie wierzytelności SP ZOZ na łączną kwotę 14,5 mln zł.
Ponadto GMAC Bank, będący podmiotem powiązanym, objął emisję obligacji serii R
wyemitowanych przez Spółkę na kwotę 20 mln zł z terminem zapadalności na 3 lata.
Wszystkie powyższe operacje zostały opisane w punktach 6, 8 oraz 19 i zostały zawarte na
warunkach rynkowych, dlatego nie są opisywane w tym punkcie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 listopada 2010 22:53:55 przy kursie: 15,40 zł
Omówienie wyników za III kwartał MWTrade S.A.

Spółka została w zasadzie rozebrana na czynniki pierwsze, więc ciężko dołożyć coś nowego, wnoszącego wiele do sprawy. Może choć dla osób mniej biegłych w czytaniu raportów omówienie okaże się przydatne.

Bilans:

Jak pewnie wszyscy zauważyli znacząco wzrosła suma bilansowa, niemniej sposób wzrostu jest ciut inny niż to bywało do tej pory. W pierwszym półroczu rosły głównie aktywa obrotowe, czyli takie, które są krótkoterminowe, natomiast teraz wzrost co do kwot jest zrównoważony. Z tego widać pewną zmianę strategii spółki. Być może stawia na zacieśnienie więzi ze swoimi klientami.

Kolejna zmiana jak jest godna zauważenia to wzrost znaczenia inwestycji względem wzrostu należności. Może to oznaczać zmianę w strukturze „sprzedaży” i udzielenie większej liczby pożyczek względem handlu wierzytelnościami.

Względem zmian w pierwszym półroczu wyhamował wzrost wierzytelności krótkoterminowych jak też pożyczek. Co się stanie dalej, to znaczy jak wiszące w bilansie 16,5 miliona gotówki zostanie rozdysponowane po poszczególnych pozycjach aktywów w przyszłości nie wiemy. Te 16 milionów w ogóle znaleźć się nie powinno. Ewidentnie musiały spłynąć pod koniec kwartału, bo za mało prawdopodobny uważam wariant z nasyceniem rynku i nie możnością zagospodarowania środków po rynku.

W kapitale własnym znajdziemy zwiększenie o zysk netto okresu w kwocie 2,1 miliona złotych, ale także drobne rozwodnienie akcji, co uwidacznia wzrost kapitału zakładowego. Patrz program motywacyjny. W strukturze zadłużenia widać, że za prawie cały wzrost portfela odpowiada jednostka powiązana, czyli Getin. Zadłużenie zaciągnięte u innych podmiotów to raptem 5,1 miliona złotych.

Przepływy:

Nieco zaskakujący jest wzrost amortyzacji, co ciekawsze za ten jeden kwartał jest większa niż za cały okres od początku roku. Albo więc ktoś się pomylił, albo spółka ma ujemne aktywa :) Z przepływów z działalności operacyjnej widać, że z kasy ubyło na działalność 35 milionów, czyli znacznie mniej niż wynosi zmiana sumy bilansowej.

Do spółki wpłynęło 43,7 milionów złotych z nowego zadłużenia, czyli znacznie mniej niż wynika z bilansu – 72 miliony Wzrosły odsetki, tu chciałoby się policzyć, czy faktycznie jak mówił prezes nominalnie się obniżyły, ale są dwa problemy. Po pierwsze, nie wiadomo jaką wziąć do średniego zadłużenia wartość kredytów. Po wtóre, okres uśredniania jest za krótki, aby wynik był reprezentatywny.

Rachunek zysków i strat:

Pierwszym odruchem jaki należałoby wykonać jest sprawdzenie rentowności portfela. Ta nieco spadła uroczniona tylko z tego kwartału do 19%/ Niestety, a właściwie stety jak się aktywa zmieniają o ponad 50% uśrednienie tylko z początku i końca okresu nie odda dobrze faktycznego średniego stanu portfela, wobec czego można wysnuć nieprawdziwe wnioski. Także pogorszenie od historycznych 20% traktowałbym na razie z przymrożeniem oka. Wydaje się, że w spółce dba się o koszty spadają w porównywalnych okresach(zarówno q3/q3, jak też za okres 9 miesięcy) koszty sprzedaży i koszty zarządu. Wykazane w rachunku zysków i strat odsetki są dużo mniejsze niż te zaprezentowane w rachunku przepływów.

Ze zmian bilansowych wynika pewna zmiana strategii spółki. Zresztą sam zarząd w podsumowaniu pisze o nowej możliwościach działania i zmniejszeniu procentowego udziału Hospital Found w przychodach. Na razie spółka bardzo szybko rośnie, choć być może, patrząc na przepływy nie tak szybko jak to wynika ze zmian bilansowych. To na razie jest miejsce do obserwacji, bo przy kasowym rozliczaniu zdarzają się poślizgi między kwartałami.

Wyceny nie ma sensu robić przy tak agresywnym wzroście, bo to założenia zdecydują o wyniku.
Z pewnością dobrze wyglądają koszty zarządu i sprzedaży. Jeden z kluczowych parametrów, czyli rentowność być może się zmniejszył, z zastrzeżeniem uwag wymienionych wcześniej. Nadal to trzeba monitorować. Na razie w modelu wyceny podanym w poprzednim opracowaniu zmieniły się założenie. Tempo wzrostu jest szybsze przez co skumulowana stopa dyskontowa znacznie mniejsza i tym samym większa wycena. Koszty zarządu rosną woniej(właściwe spadają) niż w założeniach, co oczywiście zmienia parametry. Nikt też nie powiedział, że 300 milionów jest celem ostatecznym. Tyle, że te wszystkie czynniki zwiększające w modelu wyceny mogą się rozbić o rentowność portfela. Niestety ta jest w zasadzie niemierzalna z żądaną dokładnością ze względu na zbyt mały czas uśredniania i zbyt duże tempo wzrostu.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

addison
190
Wysłane: 8 listopada 2010 22:59:04 przy kursie: 15,40 zł
flesz napisał(a):

najciekawsza wg mnie jest jednak koncowa część raportu: (pkt 20)

sugerują, jakoby wprowadzenie zakazu handlu wierzytelnosciami bez zgody samorzadu mialo de facto nic nie zmienic:
Cytat:
"Sytuacja finansowa SP ZOZ wciąż zależna będzie od dystrybucji środków ze składek zdrowotnych przez NFZ, a zapotrzebowanie SP ZOZ na korzystanie z zewnętrznych źródeł finansowania, zapewniających utrzymanie płynności nie zmniejszy się w wyniku planowanych zmian"

i jeszcze to...

Cytat:
Zmiana dotyczyć ma wierzytelności, które powstaną po dniu wejścia w życie ustawy.

...a akurat w ostatnim czasie wiekszosc umow zawierana jest na dlugi termin (nawt do 2015) co wyraznie widac w sporym wzroscie aktywow trwalych wobec obrotowych

Kluczem prawdziwych problemów w branży byłoby szybkie zasilenie(oddłużenie) systemu minimum ok 7mld PLN, na co raczej się nie zanosi.

Ewentualne problemy wynikające z uzyskania zgody organu założycielskiego na zbycie wierzytelności powinno skutkować dłuższym czasem nabycia takiej wierzytelności przez MW Trade i spółki z branży(czasem pewnie niemożliwej). Uzyskanie zgody trzeciej strony zajmie więcej czasu/więcej pracy. Nie poprawi to płynności dostawców więc na moje ceny u dostawców powinny lekko drgnąć w górę, rośnie niepewność! Ewentualnie (kiedyś wspominałem), już na etapie podpisywania kontraktu dostawca będzie chciał uzyskać zgodę na zbycie wierzytelności gdyby i tutaj warunki, nie wiem tylko, czy to do przyjęcia.

Powinna pojawić się większa ilość przetargów- tak na chłopski rozum.

Wracając do wyników:

Wygląda, że powszechne oczekiwanie na strategię zamieniło się w realizowanie tej strategii. 177mln na księgach robi na mnie wrażenie, zwłaszcza, że Leszek traktował ją jak swoją pełne 2 miesiące. 200mln na koniec roku to śmieszna kwota widząc co mają teraz. 3 z przodu w zasięgu i na koniec 2011 liderem rynku powinno być MW Trade. Szacowanie zysków na 2011 odkładam do pokazania wyników za IV kw(a nawet Ikw 2011), ale ROE będzie olbrzymie, coś koło 50%. Idą na mistrza :-)

Edytowany: 8 listopada 2010 23:00

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 9 listopada 2010 12:55:22 przy kursie: 16,98 zł
wreszcie doczekaliśmy się wejścia funduszu powyżej 5% !!!

emitent.reuters.pl/000248003.h...

addison
190
Wysłane: 9 listopada 2010 13:41:47 przy kursie: 16,98 zł
czas najwyższy. sądzę, że to nie jeden który posiada akcje.

biedak
0
Wpisów: 40
Wysłane: 9 listopada 2010 13:43:07 przy kursie: 16,98 zł
"M. W. TRADE SA zawarcie znaczącej umowy

09.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 165/2010

Zarząd M.W. Trade SA (Emitent) informuje, że w okresie krótszym niż 12 miesięcy Spółka zawarła z Samodzielnym Publicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej umowy o łącznej wartości nominalnej 33 087 tys. PLN. W dniu 09.11.2010 roku wpłynęła do Spółki podpisana z w/w podmiotem umowa pożyczki o wartości 9 516 tys. PLN. Na ich podstawie pożyczkodawca (Emitent) przekazał pożyczkobiorcy (SP ZOZ) kwotę pożyczki, a pożyczkobiorca zobowiązał się do ich zwrotu zgodnie z harmonogramem spłat. Szczegółowe warunki zawartej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Pożyczka była oprocentowana. Wynagrodzeniem Emitenta była prowizja z tytułu udzielenia pożyczki. Ostateczny termin spłaty ustalono na 24.04.2014 roku. Jest to największa umowa zawarta z tym podmiotem w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie wartości 10% kapitałów własnych Emitenta. Przy ustaleniu wartości przekroczenia progu 10% uwzględniono sumę umów zawartych z danym kontrahentem w okresie krótszym niż 12 miesięcy.

kom espi abs"

Wreszcie porządne umowy się zaczęły hello1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,810 sek.

gsricnju
qijcwlpr
wltfxgoz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hyfhwxjy
lwkloylg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat