0 Dołączył: 2009-07-23 Wpisów: 43
Wysłane:
15 listopada 2010 22:09:03
przy kursie: 20,90 zł
w dniu przydziału akcji (tj 08.12.2010) mogę już nimi handlować? w poprzedniej emisji z tego co pamiętam jakoś dłużej to trwało
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
15 listopada 2010 22:09:39
nieprawda. dziś dokupiłem PP za należności
a tak w ogóle to witam na tym forum, to mój pierwszy post :) ale czytam od dłuższego czasu :)
Edytowany: 15 listopada 2010 22:11
|
|
0 Dołączył: 2010-10-31 Wpisów: 8
Wysłane:
15 listopada 2010 22:31:39
za należności można kupić pp za gotówkę trzeba będzie kupić nowe akcji po 0,10 zł/sztukę
|
|
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
16 listopada 2010 00:31:05
Johnny Bravo napisał(a):a tak w ogóle to witam na tym forum, to mój pierwszy post :) ale czytam od dłuższego czasu :) Would you buy cookies from me? Go away and let me be!
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
16 listopada 2010 00:39:09
doncarlos napisał(a):Sbysio dobrze kombinuje, ale nic z tego nie będzie.. Ale w teorii.. Skoro akcje są droższe od tych wynikających z realizacji praw poboru, to zakładając, że jest to inwestycja średnioterminowa i nie zamierzamy z niej na razie wychodzić, to opłacalna jest teoretycznie sprzedaż starych akcji, które są droższe i kupno PP, które są tańsze.. Jest tylko jeden problem.. sprzedając akcje nie możemy kupić PP.. dopiero za trzy dni.. a za trzy dni może być różnie;) Oj będzie i to bez kombinowania doncarlosie, bo to nie teoria tylko praktyka. Są dwa sposoby na taką realizację: 1. dodatkowa wolna gotówka, co daje większą swobodę i bez konieczności zachowania kolejnych naprzemiennych zleceń S/K/S/K ....itd. 2. w moim BM pewnie tak jak i w twoim w momencie sprzedaży papieru , na koncie natychmiast pojawia się kasa ze sprzedaży,którą to można także natychmiast wykorzystać na zakupy innych papierów. Natomiast do fizycznej wypłaty z konta uwolnionej ze sprzedaży papierów gotówki, trzeba faktycznie czekać 3 sesyjne dni na ich zaksięgowanie. I jeszcze jedno. W obrocie gotówki na rachunku nie ma zasady pierwsze przyszło - pierwsze wyszło. Tzn gotówka która jest już zaksięgowana i fizycznie można ją wypłacić jest wykorzystywana w ostatniej kolejności czyli po tej świeżej jeszcze nie zaksięgowanej gotówce ze zbycia papierów. Czyli w skrócie pierwsze przyszło - ostatnie wyszło. Taka forma umożliwia obrót ID kilkakrotnie w ciągu dnia. Podpowiem też, że aby przyspieszyć czas zleceń kupna i sprzedaży nie w teorii tylko praktycznie, to należy wykorzystywać koszyk, gdzie można nawet kilka dni wcześniej poustawiać sobie zleconka i je w odpowiednim czasie aktywować. Więc widzisz , że nie ma w tym żadnej teorii tylko sama praktyka. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
16 listopada 2010 00:45:16
Nie mogłem już edytować posta.. sprzedając akcje można kupić PP następnego dnia.. chyba, że coś się zmieniło.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
16 listopada 2010 00:51:53
Można od razu, robiłem tak na Atonie w mBanku posiadając 0 zł na koncie. Choć system się trochę pluł, że niby nie ma środków, ale zlecenie przechodziło i uskuteczniałem arbitraż. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 16 listopada 2010 00:53
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 01:05:18
Dla tych co lubią historię (marzez 2010) kurs Boryszewa w czasie notowań PP przy emisji akcji serii E . Będzie w 4 częściach bo w jednej mi nie chce wyjść. Jeżeli ktoś uważa, że historia się powtarza, to ma materiał do wykorzystania.  kliknij, aby powiększyć Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 01:09:02
CD Dla tych co lubią historię (marzez 2010) kurs Boryszewa w czasie notowań PP przy emisji akcji serii E . Będzie w 4 częściach bo w jednej mi nie chce wyjść. Jeżeli ktoś uważa, że historia się powtarza, to ma materiał do wykorzystania.  kliknij, aby powiększyćKopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 01:12:08
CD Dla tych co lubią historię (marzez 2010) kurs Boryszewa w czasie notowań PP przy emisji akcji serii E . Będzie w 4 częściach bo w jednej mi nie chce wyjść. Jeżeli ktoś uważa, że historia się powtarza, to ma materiał do wykorzystania.  kliknij, aby powiększyćKopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
|
|
Wysłane:
16 listopada 2010 01:14:08
CD (ostatnie) Dla tych co lubią historię (marzez 2010) kurs Boryszewa w czasie notowań PP przy emisji akcji serii E . Będzie w 4 częściach bo w jednej mi nie chce wyjść. Jeżeli ktoś uważa, że historia się powtarza, to ma materiał do wykorzystania.  kliknij, aby powiększyćKopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-29 Wpisów: 69
Wysłane:
16 listopada 2010 01:57:29
sbyszek napisał(a):doncarlos napisał(a):Sbysio dobrze kombinuje, ale nic z tego nie będzie.. Ale w teorii.. Skoro akcje są droższe od tych wynikających z realizacji praw poboru, to zakładając, że jest to inwestycja średnioterminowa i nie zamierzamy z niej na razie wychodzić, to opłacalna jest teoretycznie sprzedaż starych akcji, które są droższe i kupno PP, które są tańsze.. Jest tylko jeden problem.. sprzedając akcje nie możemy kupić PP.. dopiero za trzy dni.. a za trzy dni może być różnie;) Oj będzie i to bez kombinowania doncarlosie, bo to nie teoria tylko praktyka. Są dwa sposoby na taką realizację: 1. dodatkowa wolna gotówka, co daje większą swobodę i bez konieczności zachowania kolejnych naprzemiennych zleceń S/K/S/K ....itd. 2. w moim BM pewnie tak jak i w twoim w momencie sprzedaży papieru , na koncie natychmiast pojawia się kasa ze sprzedaży,którą to można także natychmiast wykorzystać na zakupy innych papierów. Natomiast do fizycznej wypłaty z konta uwolnionej ze sprzedaży papierów gotówki, trzeba faktycznie czekać 3 sesyjne dni na ich zaksięgowanie. I jeszcze jedno. W obrocie gotówki na rachunku nie ma zasady pierwsze przyszło - pierwsze wyszło. Tzn gotówka która jest już zaksięgowana i fizycznie można ją wypłacić jest wykorzystywana w ostatniej kolejności czyli po tej świeżej jeszcze nie zaksięgowanej gotówce ze zbycia papierów. Czyli w skrócie pierwsze przyszło - ostatnie wyszło. Taka forma umożliwia obrót ID kilkakrotnie w ciągu dnia. Podpowiem też, że aby przyspieszyć czas zleceń kupna i sprzedaży nie w teorii tylko praktycznie, to należy wykorzystywać koszyk, gdzie można nawet kilka dni wcześniej poustawiać sobie zleconka i je w odpowiednim czasie aktywować. Więc widzisz , że nie ma w tym żadnej teorii tylko sama praktyka. zgadzam sie z Toba, chociaz doswiadczylem pewnej rzeczy ostatnio. Wartosc zlecenia przewyzszala moj stan naleznosci i zdarli ze mnie gotowke, naleznosci pozostaly bez zmian. Nie mozna laczyc neleznosci i gotowki. przykladowo: wartosc zlecenia 5 tyś zł gotowka 4 tyś zł naleznosci 1 tyś zł Albo za 1 tyś i zbieraja naleznosci i gotowka pozostaje bez zmian albo za 4 tyś zł zlecenie i naleznosci sa nieruszane. Co do wczesniejszych postow: jezeli sprzedajesz z rachunku Boryszew-PP to sprzedajesz prawa poboru i nie mozesz obejmujac akcji. Jesli sprzedajesz tylko Boryszew to nic sie nie dzieje-zwykly handel akcjami.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
16 listopada 2010 08:45:07
mathu napisał(a):Można od razu, robiłem tak na Atonie w mBanku posiadając 0 zł na koncie. Choć system się trochę pluł, że niby nie ma środków, ale zlecenie przechodziło i uskuteczniałem arbitraż. A ja sam już nie wiem czy można za należności kupować od razu pp. Przynajmniej w moim przypadku to się nie zrealizowało. Rachunek maklerski mam w Multibanku. Wczoraj sprzedałem akcje jednej spółki żeby podkupić pp. Po sprzedaniu pojawiły mi się należności ale po wydaniu zlecenia zakupu system mi nie przyjmował (odrzucał) zlecenia wypluwając taki komunikat: Brak potwierdzenia komunikatu po wykonaniu [3] retransmisji - PNC. Co więcej za 4 razem (byłem uparty!) chyba system zgłupiał bo przyjął mi najpierw zlecenie i ściągnął dodatkową całą gotówkę jaką miałem na rachunku (ale gotówka to było tylko może 1/10 wartości mojego zlecenia) a potem znów odrzucił to zlecenie ale kasy jak do tej pory nie wrócił. Więc nie do końca z tym arbitrażem nam wychodzi. Czy jak ktoś wcześniej twierdził dziś już mogę użyć te środki/należności do zakupu pp czyli jeden dzień po sprzedaży akcji?
|
|
1 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 15
Wysłane:
16 listopada 2010 10:47:17
a czy któryś z forumowiczów potrafi wyjaśnić następujące zjawisko: przy poprzedniej emisji kurs akcji był w okolicach 7zł, bo ustanowieniu PP kurs akcji spadł do ok. 1,5 zł a PP notowane ok. 6 zł czyli powiedzmy wzrost ok. 7% z tymże następnie akcje poszybowaly na 4,8zł i teraz przy PP ok 3,8zł oraz akcjach wartych 2,1zł mamy 5,9zł czyli w ciągu pół roku mogłem zarobić niemal 500% ?! w przypadku każdej spółki przy nowej emisji takie cuda czy też to magia Pana K. coś też może coś źle liczę ?? (dodam że miałem kupione poprzednie PP za 6,1 zł ;D;D;D ale nie potrafiłem tego pojąć więc uznałem że wałek i sprzedałem ;D i zastanawiam się czy tym razem scenariusz będzie podobny ?)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-23 Wpisów: 12
Wysłane:
16 listopada 2010 11:36:46
Cuda Borek dopioł mały fakt MAFLOF 7% globalnego rynku
|
|
0 Dołączył: 2010-11-11 Wpisów: 8
Wysłane:
16 listopada 2010 12:43:28
Ktoś powinien raz a porządnie wyjaśnić w jak najbardziej łopatologiczny sposób zjawisko związane z emisją nowych akcji przez spółki np. właśnie na przykładzie boryszewa. Wielu się jeszcze w tym gubi. To dobry czas na wytłumaczenie tego zagadnienia.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
16 listopada 2010 12:47:33
Grizzo: było to już wyjaśniane dziesiątki razy. Chyba nie sądzisz, że co chwila powinno być to tłumaczone łopatologicznie? Przecież do znudzenia już to tu użytkownicy wałkowali :) Poczytaj zamiast oczekiwać "podania na tacy" po raz kolejny :)
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
16 listopada 2010 12:59:48
Grizzo napisał(a):Ktoś powinien raz a porządnie wyjaśnić w jak najbardziej łopatologiczny sposób zjawisko związane z emisją nowych akcji przez spółki np. właśnie na przykładzie boryszewa. Wielu się jeszcze w tym gubi. To dobry czas na wytłumaczenie tego zagadnienia. wszystko jest w artykule stockwatch.pl/artykuly/post/20...a pozatym wystarczy poczytac forum wstecz
|
|
0 Dołączył: 2010-11-11 Wpisów: 8
Wysłane:
16 listopada 2010 13:24:12
Mikeegoo dzięki za wklejenie linku do tematu. Jestem nowy na SW więc nie oczekujcie, że wiem co było napisane kiedyś :) Pozdrawiam!
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
16 listopada 2010 13:37:35
Grizzo napisał(a):Mikeegoo dzięki za wklejenie linku do tematu. Jestem nowy na SW więc nie oczekujcie, że wiem co było napisane kiedyś :) Pozdrawiam! Szanowny kolego jak nie mamy oczekiwac ze wlozysz troche wlasnej pracy ?? Jak wiesz aby zarobic trzeba sie troche napracowac, jezeli chodzi o emisje na boryszewie jest to druga emisja w ciagu roku i pole do poszukiwan odpowiedzi na twoje pytania masz ograniczone do watku Boryszewa :) kilkadziesiat stron czytania i na 100% zrozumiesz nie tylko wszystko co jest zwiazane z emisja ale takze dlaczego duza czesc bardziej doswiadczonych inwestorow strasznie sie irytuje ciagle powtarzajacymi pytaniami!!! Prosze aby mniej doswiadczeni inwestorzy wlozyli troche wlasnej pracy a nie szli na latwizne
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.