0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 188
Wysłane:
19 listopada 2010 12:34:10
przy kursie: 16,70 zł
Bez pomocy dużego kapitału, gdy "krótki" pieniądz obsiadł spółkę, drobni akcjonariusze nie ruszą zbyt wiele kursem. Muszę przyznać, że ta możliwość gry na krótko zmyliła mnie dość dokładnie. Niestety - "ślepy w karty nie gra".
Edytowany: 19 listopada 2010 12:45
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
19 listopada 2010 12:47:32
Krzysiek9 napisał(a): (...)1,69 broni pakiet ponad 300tys akcji.
W zasadzie obrona juz padła. Wracamy na południe
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
19 listopada 2010 12:56:59
W zasadzie od sierpnia 2010 zawsze ponad poziomem 1,75 zaczyna się dystrybucja większych graczy. Pojawia się kilka/kilkanaście pakietów zdecydowanej sprzedaży po 50-100k i ludzie wstrzymują zakupy. Najwyraźniej ktoś opuszcza tą część swojego portfolio a miał spore zaangażowanie. I żadne obietnice i przeszacowania go nie ruszają jak na razie najwyraźniej. Dokładnie to samo co po ostatnim info 10 listopada, nawet obrót podobny. Ktoś mi odpowie dlaczego każda informacja, która bez wątpienia ma pozytywny wydźwięk jest tak szybko negowana podażą? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 19 listopada 2010 13:01
|
|
|
|
Wysłane:
19 listopada 2010 13:04:42
dolarman napisał(a):Krzysiek9 napisał(a): (...)1,69 broni pakiet ponad 300tys akcji.
W zasadzie obrona juz padła. Wracamy na południe Czerwony kolor dzisiaj prawdopodobny. Ktoś na tym forum gaworzył o "mądrości rynku", ktoś też oczekiwał od giełdy logiki. Dzisiaj jest dzień weryfikacji poglądów. Przy możliwości krótkiej sprzedaży, to właśnie ta grupa mędrców giełdowych rozdaje karty. Jak się mędrcy uprą /czyt. ilość kasy/, to może nigdy nie wzrosnąć. Mędrcy muszą się przekonać /czyt. ilość kasy/, że na wzrostach zarobią więcej. A jeszcze lepiej jak się ma dwa rachunki - jeden na spadki - drugi na wzrosty.!!! A jak mędrzec np. nie lubi Pana K.? Inwestowanie na POLSKIEJ GIEŁDZIE!!! - wielkie słowo.!!!!!!!
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
19 listopada 2010 13:12:15
kiepskamuzyka napisał(a): Tymczasem znowu dałeś ciała przekonując publiczność że prawo poboru jest niezgodne z prawem. Dzisiaj naprawiasz błąd. Fajnie. Ale czemu, do licha, miewasz takie dramatyczne braki w wiedzy? Przecież kwestia prawa poboru jest istotna. Zwłaszcza po casusie Petrola. Od razu mi to zabronienie pp w Kanadzie wyglądało dziwnie, ale sobie pomyślałem że facet wie o tej spółce wszystko i nawet sam nie sprawdzałem.
Widać, że nie czytałeś prospektu. Poczytaj. Nigdy nie jest za późno. Polecam opis na stronie 281: "Zgodnie z ABCA {kodeks spółek stanu Alberta} ani akcjonariusze faktyczni, ani rejestrowi nie mają prawa poboru, o ile statut spółki nie stanowi inaczej. Statut Emitenta nie przewiduje przyznawania praw poboru Akcjonariuszom Rejestrowym bądź Akcjonariuszom Faktycznym." Opis prawa spółek w prowincji Alberta przygotowali kanadyjscy prawnicy. Ja też muszę na kimś polegać, nie jestem alfą i omegą. Po prostu w Kanadzie prawo poboru nie jest praktykowane. Ale jak się okazuje jest furtka - zmiana statutu. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
19 listopada 2010 13:14:11
do moderatora - wpis do usuniecia - sorry
Edytowany: 19 listopada 2010 13:16
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
19 listopada 2010 13:15:23
I tak już chyba będzie. Po dobrej informacji, ktoś "pożyczy" akcje z biura maklerskiego, wywinduje kurs, dużą część sprzeda, resztą zagra na spadki i odkupi aby oddać domu maklerskiemu na dołku. Czysty zysk.
Nie wiem, czy wiecie ale w Niemczech gra na krótko została w tym roku zabroniona jako element destabilizujący inwestowanie i jeden z powodów ucieczki kapitału.
Edytowany: 19 listopada 2010 13:20
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
19 listopada 2010 13:37:35
lancet napisał(a):dolarman napisał(a):Krzysiek9 napisał(a): (...)1,69 broni pakiet ponad 300tys akcji.
W zasadzie obrona juz padła. Wracamy na południe Czerwony kolor dzisiaj prawdopodobny. Ktoś na tym forum gaworzył o "mądrości rynku", ktoś też oczekiwał od giełdy logiki. Dzisiaj jest dzień weryfikacji poglądów. Przy możliwości krótkiej sprzedaży, to właśnie ta grupa mędrców giełdowych rozdaje karty. Jak się mędrcy uprą /czyt. ilość kasy/, to może nigdy nie wzrosnąć. Mędrcy muszą się przekonać /czyt. ilość kasy/, że na wzrostach zarobią więcej. A jeszcze lepiej jak się ma dwa rachunki - jeden na spadki - drugi na wzrosty.!!! A jak mędrzec np. nie lubi Pana K.? Inwestowanie na POLSKIEJ GIEŁDZIE!!! - wielkie słowo.!!!!!!! Pana Kulczyka można nie lubić ale należy go szanować i mieć przed nim respekt. Osobnik (czy grubas jak wy to zwykle nazywacie)który będzie próbował grać na nosie pana Kulczyka to nie jest mędrzec a raczej głupiec który nie zdaje sobie sprawy z tego jaki kapitał na krótko może go sponiewierać.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
19 listopada 2010 13:40:57
A może to Rysiek z Petrola gra na KOV'ie na krótko? Może z zazdrości?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-26 Wpisów: 9
Wysłane:
19 listopada 2010 14:09:00
Odpowiedzią dlaczego kurs spółki nie rośnie pomimo dobrych informacji jest: MODA. Niestety ale to prawda. Jedna branże są modne i przyciągają kapitał, a inne wręcz przeciwnie. Jako przykład można podać modę na spółki IT, deweloperów, spółki związane z EURO2012 itp.
To samo było z OILem na początku. W tym momencie spójrzcie obiektywnie na ogólną opinię o sektorze wydobywczym: ryzykowny, niepewny, przynoszący straty (OIL- nie oderwiemy się od tego jeszcze przez jakiś czas). Warto tu dodać także ostatni problem z BP jako czynnik odstraszajacy dużych zagranicznych inwestorów (nie chodzi mi o ryzyko wybuchu na platformie w KOV ale,przypominam, o postrzeganie branży.)
Daleko za tym wszystkim jest możliwośc potencjalnych dużych zysków. Ja osobiście trzymam KOV od 4ms bo widzę rożnice w każdym pkt miedzy OIL a KOV jednak nie przeskoczymy tego, ze jest to ta sama branża, ktorej obecnie wiedzie się źle.
Nie boje się jednak, wyjdziemy jeszcze na prostą jak chciwość przezwycięzy watpliwosci i strach. Wierze, ze to juz w krotce.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
19 listopada 2010 14:13:50
Panowie, spokojnie tez lubie teorie spiskowe, ale kto co i dla czego nie wiemy - i nigdy sie nie dowiemy. Jasne że fajnie by było gdyby akcje podrożały do (tu prosze wstawić dowolna wartość od 2 do nieskończoności)... zł, ale jest jak jest i nie ma tu do kogokolwiek miec pretensji -> spółka przeszacowałą swoje złoża - nie sądze aby ktokolwiek myślał że przeszacują o aż tyle - jednak "rynek" odebral to tak jak odebrał. Co o tym mysleć nie wiem, wiem natomiast że zamiast szukać winnych można podjąć decyzję pt."should I stay or should I go" i tyle, każdy na swoja odpowiedzialność.
Jeśli chodzi o krótka sprzedaż to statystyki pojawią się na stronie gpw po sesji i okaże się czy dziś ktoś tak grał-> choć osobiście wątpie, takie zlecenia łatwiej zrobic przy ostrych zjazdach ala Petrol ostatnio a nie pozytywne info.
Osobiście obstawiałbym przy prostrzych powodach -> Ci ktorzy zdecydowali że nie chcą zostać z papierami spółki do przyszłego roku wykożystali ostatnia wiekszą informacje w tym roku do ewakuacji. Ale oczywiście mogę się mylić i dochodzi tu do zbierania, spisku, trzymania kursu z jakiegos powodu.
Żeby nie było nie wyśmiewam żadnej teori - ale jak już wspomniałem, niezależnie od powodu sytuacji to raczej nie zmienia, prawda?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
19 listopada 2010 14:42:24
hazard napisał(a):Panowie, spokojnie tez lubie teorie spiskowe, ale kto co i dla czego nie wiemy - i nigdy sie nie dowiemy. Jasne że fajnie by było gdyby akcje podrożały do (tu prosze wstawić dowolna wartość od 2 do nieskończoności)... zł, ale jest jak jest i nie ma tu do kogokolwiek miec pretensji -> spółka przeszacowałą swoje złoża - nie sądze aby ktokolwiek myślał że przeszacują o aż tyle - jednak "rynek" odebral to tak jak odebrał. Co o tym mysleć nie wiem, wiem natomiast że zamiast szukać winnych można podjąć decyzję pt."should I stay or should I go" i tyle, każdy na swoja odpowiedzialność.
Jeśli chodzi o krótka sprzedaż to statystyki pojawią się na stronie gpw po sesji i okaże się czy dziś ktoś tak grał-> choć osobiście wątpie, takie zlecenia łatwiej zrobic przy ostrych zjazdach ala Petrol ostatnio a nie pozytywne info.
Osobiście obstawiałbym przy prostrzych powodach -> Ci ktorzy zdecydowali że nie chcą zostać z papierami spółki do przyszłego roku wykożystali ostatnia wiekszą informacje w tym roku do ewakuacji. Ale oczywiście mogę się mylić i dochodzi tu do zbierania, spisku, trzymania kursu z jakiegos powodu.
Żeby nie było nie wyśmiewam żadnej teori - ale jak już wspomniałem, niezależnie od powodu sytuacji to raczej nie zmienia, prawda?
Ja też się nie mogę nadziwić temu, co widzę. Info warte kilkadziesiąt milionów rynek wycenia na trzy grosze. Fakt, zlecenia sprzedaży były raczej liczne i drobne (50 tys. akcji kupionych po 1,50 na przykład to nie jest majątek, niejeden student operuje taką gotówką). Można mieć nadzieję, że akcje przejdą od niecierpliwych do tych, którzy wiedzą, że czekać trzeba do nowego roku. Wtedy możemy mieć niewielki ale stabilny trend do góry. Hazard, czy obiecujesz, że sprawdzisz dzisiaj po sesji czy ktoś "grał na krótko"? Zobaczymy jeszcze zresztą, czy nie będzie kolejnego "cudownego fixingu".
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 27
Wysłane:
19 listopada 2010 15:06:06
widać jedno - reakcja na znaczące dla spółki i la nas akcjonariuszy info jest żadna. tyle, że obrót sięgnął 8 baniek.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-08 Wpisów: 8
Wysłane:
19 listopada 2010 15:31:13
Kurs raczej będzie się kisić dopóki nie wyjdzie konkretne info o znaczącym akcjonariuszu lub o pozytywnych wynikach odwiertów.
Krótkoterminowo, od półtora miesiąca rysuje się kanał trendu spadkowego, ale chyba nie ma to większego znaczenia.
W sumie to nie ma się co dziwić takiej podaży. Ci co kupili akcje poniżej 1,6zł i czekali na wyniki, których termin znacząco się przesunął, mogą realizować teraz zyski. Ostatnie info to dobra okazja.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
19 listopada 2010 16:36:02
ludzie juz się nie dali nabrać na dobre info
tu ciągle puszczają dobre infa tylko ropy jak nie było tak nie ma !!!!!!!!!!!!!!!
tylko patrzeć jak po nowym roku bedzie emisja nowych akcji
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
19 listopada 2010 16:42:22
przecież nie musi zaraz rosnąć po 10-20% , moim zdaniem jest nieźle i jak będzie tak przez parę kolejnych dni powinniśmy być zadowoleni.... trochę cierpliwości pozdrawiam
Edytowany: 19 listopada 2010 17:14
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
19 listopada 2010 17:19:27
powiem jak w pewnym filmie: "...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!..." ale wyglada niestety, ze trend spadkowy nadal obowiazuje  kliknij, aby powiększyća nadzieja moze lezy w tym, ze od drugiej polowy wrzesnia kurs KOV przynajmniej nie podaza za kursem Oil. Mam nadzieje (i wspolczuje akcjonariuszom Oil'a), ze kurs Oil'a dojdzie szybko do 0 i przestanie miec wplyw na kurs KOV.  kliknij, aby powiększyćmilego weekendu ps. oczywiscie,wiem ze to sa dwie totalnie rozne spolki, ale tak sobie przed weekend'em porownalem wykresy
Edytowany: 19 listopada 2010 21:42
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
19 listopada 2010 18:03:57
Rzeczywiście patrząc na wykres KOVa i Petrola do końca września mniej więcej jest łeb w łeb. to dowód na to że naszą spółkę postrzegają jak Petrola, miejmy tylko nadzieję że to już przechodzi do historii
Edytowany: 19 listopada 2010 18:12
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
19 listopada 2010 18:06:35
Mieszko napisał(a): Hazard, czy obiecujesz, że sprawdzisz dzisiaj po sesji czy ktoś "grał na krótko"?
nie było dziś żadnej krótkiej sprzedaży na KOV www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
19 listopada 2010 19:27:42
hazard napisał(a):Mieszko napisał(a): Hazard, czy obiecujesz, że sprawdzisz dzisiaj po sesji czy ktoś "grał na krótko"?
nie było dziś żadnej krótkiej sprzedaży na KOV www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...Pozdrawiam Dzięki za linki. Trochę mnie to uspokoiło w kontekście przyszłości. Mimo wszystko nie rozumiem tej rozgrywki. Jestem bez pomysłu dlaczego tak się dzieje z wyceną tej spółki. Pozostaje spokojnie czekać na rozwój wypadków.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.