PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 listopada 2010 11:28:09
przy kursie: 14,80 zł
Panowie, ekipa SW włożyła niemały wysiłek w stworzenie czatu, na którym można uprawiać szermierkę słowną. tam jest najwłaściwsze miejsce na tego typu dyskusje.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
23 listopada 2010 13:26:25
mrz napisał(a):czytajcie ze zrozumieniem Są dwie opcje odkupu akcji: * pierwszą posiada spółka ("opcja buy-back"). Tutaj cena odkupu określona jest: cena emisyjna + koszt pieniądza (Wibor3M + 7% w skali roku). Akcje odkupione przez spółkę zostaną umorzone. Kasę wykłada spółka. * drugą opcję posiada rodzina dudów prywatnie ("opcja call") i tutaj faktycznie jest wyższa z dwóch możliwości: średnia rynkowa cena akcji z 3 m-cy pomniejszona o dyskonto 25% albo cena emisyjna plus koszt pieniądza (Wibor3M + 10% w skali roku). W tym wypadku kasę wykładają prywanie dudowie (nie z pieniędzy spółki). Nie wiadomo więc czy maja kasę i ile mają. Na razie jest mowa o odkupie akcji przez spółkę w celu umorzenia. Więc średnia cena rynkowa nie ma znaczenia. Ja uważam, że to raczej nie dudowie trzymają kurs, a ktoś z instutucjonalnych zbiera papier. No chyba, że dudowie zamierzają wykonać obie opcje czyli za spółke i za siebie. Ale tu daje mniejsze szanse. @mrz dzięki za małe uściślenie. Czyli jeśli mamy buy-back ze strony spółki to aktualna wycena rynkowa nie ma dla nich znaczenia bo wcześniej została ustalona formuła wykupu akcji od banków, o której wspomniałeś. Faktem jest jednak, że "coś" nam trzyma kurs i nie pozwala urosnąć. Ja dziś dokupiłem znaczący pakiecik po 1,48. Nie wiem czy zejdzie do 1,44 czy nie ale dla mnie osobiście to już cholernie atrakcyjna cena.
Edytowany: 23 listopada 2010 13:30
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
23 listopada 2010 20:49:11
Nie wiem czy jest sens doszukiwania sie teorii spiskowych,ze ktos celowo trzyma niski kurs. Popatrzcie na szeroki rynek,zaczela sie mala korekta i wiekszosc spolek spada albo przynajmniej przestala rosnac. Jak sie poprawi sytuacja na szerokim to i Duda ruszy. Jak dla mnie to okazja zeby zwiekszyc zaangazowanie,oczywiscie jezeli ktos planuje tu zostac dluzej niz do konca roku "Privatize the gains,socialize the losses"
|
|
|
|
Wysłane:
25 listopada 2010 09:24:45
przy kursie: 15,40 zł
adamos napisał(a):Nie wiem czy jest sens doszukiwania sie teorii spiskowych,ze ktos celowo trzyma niski kurs. Popatrzcie na szeroki rynek,zaczela sie mala korekta i wiekszosc spolek spada albo przynajmniej przestala rosnac. Jak sie poprawi sytuacja na szerokim to i Duda ruszy. Jak dla mnie to okazja zeby zwiekszyc zaangazowanie,oczywiscie jezeli ktos planuje tu zostac dluzej niz do konca roku Nie chodzi o sianie jakiś teorii spiskowych lecz o rzeczową analizę, zdaniem większości uczestników tego forum trochę dziwnego, zachowania się kursu - oczywiście dziwnego w kontekście polepszającej się sytuacji fundamentalnej spółki oraz zwłaszcza w kontekście ostatnich wyników kwartalnych spółki. Zobaczymy czy to jest już odwrócenie tego mini trendu spadkowego  Dziś byłoby wskazane potwierdzenie wczorajszego wybicia dalszym wzrostem kursu.
Edytowany: 25 listopada 2010 20:18
|
|
0 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 33
Wysłane:
25 listopada 2010 09:30:24
Inwestorzy branżowi sondują PKM Duda. Szef spółki nie mówi "nie" firmom, które zainteresowałyby się Dudą. "Oczywiście, jeśli cena byłaby odpowiednio wysoka, moglibyśmy się zastanowić (nad sprzedażą walorów - PAP). Do końca 2012 r. trwa jednak proces restrukturyzacji. Dopiero po jego zakończeniu spółka przeanalizuje wszystkie możliwości" - powiedział Maciej Duda. ( Dziennik Gazeta Prawna s.A23) (PAP) Zastanawiające jeszcze niedawno w telewizji Maciej dementował takie pogłoski ,a teraz sam je potwierdza? Co prawda dopiero po 2012r. gdzie kurs powinien ładnie stać po wykupie akcji i przejęciach! Czy zawsze przejęcie spółki jest związane ze skupem akcji z rynku Panowie?
|
|
0 Dołączył: 2009-10-14 Wpisów: 10
Wysłane:
25 listopada 2010 10:30:42
gosia29 napisał(a):Inwestorzy branżowi sondują PKM Duda. Szef spółki nie mówi "nie" firmom, które zainteresowałyby się Dudą. "Oczywiście, jeśli cena byłaby odpowiednio wysoka, moglibyśmy się zastanowić (nad sprzedażą walorów - PAP). Do końca 2012 r. trwa jednak proces restrukturyzacji. Dopiero po jego zakończeniu spółka przeanalizuje wszystkie możliwości" - powiedział Maciej Duda. ( Dziennik Gazeta Prawna s.A23) (PAP) Zastanawiające jeszcze niedawno w telewizji Maciej dementował takie pogłoski ,a teraz sam je potwierdza? Co prawda dopiero po 2012r. gdzie kurs powinien ładnie stać po wykupie akcji i przejęciach! Czy zawsze przejęcie spółki jest związane ze skupem akcji z rynku Panowie? I to jest wlasnie wazna informacja. Jezeli szef spolki wspomina o zainteresowaniu inwestorow branzowych, to cos chyba jest na rzeczy. Jezeli to prawda, ze ktos sonduje Dude, to nie sadze, zeby czekal do 2012 roku. Wtedy cena byla by z pewnoscia wyzsza, a trzeba przeciez zaproponowac cene z odpowiednia premia dla rynku. Dlatego uwazam, ze jezeli cos ma sie wydarzyc to stosunkowo szybko. Kto wie czy ta bomba nie wybuchnie szybciej niz myslimy.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 156
Wysłane:
25 listopada 2010 18:51:02
Pytanie do eksperta z branzy miesnej. Jak polaryzacja firm mięsnych przełoży się na rynek? - Myślę, że w polskiej branży mięsnej, zarówno w przetwórstwie, jak i w ubojach, proste rezerwy już się wyczerpały. Mówię o unowocześnieniach, dostosowaniu parków maszynowych, wydajności i technologii do standardów obowiązujących na zachodzie. Na tych polach w tej chwili praktycznie już nie odstajemy. Teraz szukamy w zakładach drobnych rezerw, które tkwią w zarządzaniu, w informatyce, logistyce i handlu -www.portalspozywczy.pl/mieso/a...To wlasnie dotyczy Dudy.A co do przejecia Dudy to juz dawno bylo do przewidzenia ze jakis Dunski koncern sie nia interesuje.Formela wczesniej zaprzeczal na lamach prasowych no ale to byl Formela nie Maciek a Maciek zobowiazal sie nie klamac wobec akcjonariuszy.Takze restrukturyzacja nie jest robiona w ciemno .Moim zdaniem to naprawic firme pokazac ze funkcjonuje i sprzedac za dobra cene....... [moderator: pozwoliłem sobie wstawić link]
Edytowany: 25 listopada 2010 21:35
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 156
Wysłane:
27 listopada 2010 23:10:18
przy kursie: 15,30 zł
Edytowany: 3 grudnia 2010 14:43
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 19
Wysłane:
30 listopada 2010 16:07:41
przy kursie: 15,80 zł
Ten dobry wynik PKB z 3 kwartału ładnie pokrywa się z dobrymi wynikami DUDY. Ciekawe jak będzie w 4tym kwartale?:)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-14 Wpisów: 10
Wysłane:
30 listopada 2010 16:37:22
Mnie sie wydaje, ze wyniki za 4 kwartal nie beda juz mialy zadnego znaczenia. Moj scenariusz to oferta przejecia Dudy i to jeszcze w tym roku. Uwazam, ze ten zakup na fixingu to nie przypadek. Ktos juz cos wie i nie chcial czekac. Wniosek: info w drodze. Nikt nie jest naiwniakiem i nie bierze w ciemno. Jezeli tak to za chwile zbierze sie tutaj kapital spekulacyjny i bedziemy mieli niezle wzrosty. Niech tylko poczuja krew, a 2 zlote peknie jak zapalka. Pozdrawiam.
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2010 16:51:18
Tak samo nie chciał czekać jak ten który coś wie i mu sprzedał, bo coś wiedział...
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 10:51:54
spectrum napisał(a):Mnie sie wydaje, ze wyniki za 4 kwartal nie beda juz mialy zadnego znaczenia. Moj scenariusz to oferta przejecia Dudy i to jeszcze w tym roku. Uwazam, ze ten zakup na fixingu to nie przypadek. Ktos juz cos wie i nie chcial czekac. Wniosek: info w drodze. Nikt nie jest naiwniakiem i nie bierze w ciemno. Jezeli tak to za chwile zbierze sie tutaj kapital spekulacyjny i bedziemy mieli niezle wzrosty. Niech tylko poczuja krew, a 2 zlote peknie jak zapalka. Pozdrawiam. A cóż tu wiele wiedzieć - nie wiedzieć (zresztą obrót też nie był jakiś powalający!), powtarzam fundamentalnie spółka jest bardzo stabilna i niedowartościowana cenowo. Ja osobiście czekam na wyniki za IV kwartał 2010, gdyż wówczas nie będzie liczony do analizy wskaźnikowej opartej o roczne dane IV kwartał 2009 gdzie spółka wykazała wówczas znaczącą stratę! A jak będziemy mieć już dodatni wynik za VI Q 2010 oraz cały 2r010r to wskaźniki oparte o zysk będą wreszcie dodatnie i dodatkowo zachęcą inwestorów i przekonają do spółki. A co do ewentualnego przejęcia Dudy to chyba jednak najpierw powinni skupić akcje od banków (mają lock out do końca 2012) a dopiero później ewentualnie myśleć o sprzedaży spółki. Zresztą na miejscu rodziny Dudów takie posunięcie nie wydaje mi się być logiczne. Najpierw ratują firmę przed bankructwem i po ciężkich rozmowach z bankami oddają im akcje firmy w zamian za uratowanie i plan restrukturyzacji. Teraz jak restrukturyzacja zaczyna przynosić pierwsze wymierne efekty to miałby już ją sprzedawać zamiast doczekać do końca planu restrukturyzacji??? Dla mnie bardziej logiczną i prawdopodobną rzeczą byłoby przejęcie przez Dudę jakiejś firmy z branży przetwórstwa, o czym już Maciek wielokrotnie wspominał.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-10 Wpisów: 88
Wysłane:
1 grudnia 2010 14:00:21
Wasz spekulacje na temat przejącia dudy przez jakiś inny podmiot są zupełnie bezpodstawne. Jest kilka przesłanek do tego, po pierwsze - rodzina Dudów. Byłem nie raz pod głównym zakladem Spółki, który stoi pod ich rodzinnym domem. Przez całe życie pracowali na to co mają i mieli by to sprzedać? Musieliby być w niewiadomo jakich problemach, żeby potrzebować takich pieniędzy.
Zgodzę się z komenatrze broker_ns. Dudowie nie sprzedadzą firmy, jeśli już to jakiś pakiet akcji aby pozyskać kapitał na rozwój ale kontrolę nad firmą nadal będą posiadali. Za dużo czasu i pracy poświęcili tej firmie. Myślę, że teraz możemy liczyć na stabilny wzrost firmy, przejęcia, konsolidacja branży. Aż do następnego kryzysu;) Chociaż gdyby nie te cholerne opcje, PKM nie odczułby kryzysu (podczas kryzysu branża spożywcza urosła o parędzisiąt procent).
|
|
0 Dołączył: 2009-10-07 Wpisów: 23
Wysłane:
1 grudnia 2010 20:57:57
Zgadzam się - sprzedaż Dudy jest bardzo mało prawdopodobna. Również ze względów ekonomicznych. Poza tym biznesy rodzinne rządzą się swoimi prawami (czasem wbrew logice) i sprzedaż Dudy w obce ręce, to ostatnia rzecz jaka przyszłaby do głowy obecnym właścicielom.
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 14:14:36
przy kursie: 15,60 zł
Tak, drożeje pasza, ale to przede wszystkim zmartwi hodowców drobiu, bo tam dopiero zwiększy się koszt mięsa. Wzrost cen mięsa wołowego też jest raczej przesądzony, więc pozostają ryby, które lubiane są tylko przez niektórych. A skoro wszystko drożeje, to amatorów na schaboszczaka, nawet droższego niż do tej pory,nie zabraknie.
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 16:59:23
szkoda ,że Dudę drugi rok z rzędu omija rajd św. mikołaja nie doszliśmy nawet do zeszłorocznych maksimów........... rekomendacja też nie pomogła , a to było moim zdaniem info roku no cóż czekamy dalej po Nowym Roku będziemy mieli wszystkie 4 KW. na + więc powinno być o wiele lepiej chociaż z drugiej strony inwestorzy to wiedzą ,a kurs mizerny więc gdzie to wyprzedzanie przyszłości przez giełdę
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 160
Wysłane:
3 grudnia 2010 17:09:37
Hmm, spółka nie tak dawno jedną nogą była na tamtym świecie, w bankach długi, a to że powoli wychodzi na prostą nie znaczy, że będzie drugim Synthosem. To nie te same fundamenty. Pożaru już nie ma, ale jeszcze się tli. Jeśli szefostwo nie zawiedzie, to cierpliwośc zostanie wynagrodzona, ale nie jutro, albo za tydzień.
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 18:12:33
nie wiem co dokładnie kolega ma na mysli pisząc ze duda drugim synthosem nie będzie ? w czasie hossy był on na obecnych poziomach co i teraz w czasie bessy spadł do około 0.50gr. czyli wrócił do dawnych poziomów, odnośnie dudy nikt nie liczy ze wróci na dawne poziomy to znaczy okolice 30zl bo wiadomo doszły nam dwie emisje ale uważam że w 2012 będzie stała więcej niż wynosi obecna cena synthosu i pewnie nie tylko ja tak uważam..........restrukturyzacja, wykup akcji , akwizycje niech wszystko dojdzie do skutku czyli jak kolega pisze oby szefostwo nie zawiodło a wtedy wszyscy będziemy zadowoleni
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
3 grudnia 2010 19:31:20
Prosze was nie porownujcie spolki,ktora do niedawna miala rating "D" i byla o krok od upadlosci ze spolka "AAA". Historyczne kursy Dudy nie maja dzisiaj zadnego znaczenia,wiec nie sugerujcie sie nimi. Lecimy od nowa a gdzie dojdziemy to bedzie w duzej mierze zalezalo od dzialan zarzadu. "Privatize the gains,socialize the losses"
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 21:39:55
Mnie osobiście zastanawia tylko, czy w przyszłym roku, po tych kilku dodatnich kwartałach jest szansa na podniesienie ratingu...?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.