2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
20 stycznia 2011 13:41:07
przy kursie: 4,39 zł
To co jest kluczowym jak do tej pory problemem spółek z grupy Karkosika to totalny brak synergii, wszystkie te spółki pracują jak całkowicie niezależne (ok.) i nie współpracujące z sobą (całkiem nie ok). Klasycznym przykładem jest przejecie ostatnio grupy Maflow z którą puki co nie ma nawet możliwości nawiązania współpracy przez zakład w Koninie. Tak więc kluczowe w potencjalnych planach inwestycyjnych jest to na ile te inwestycje przełożą się na technologiczne umożliwienie współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami grupy.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
20 stycznia 2011 16:14:00
Spolki wspolpracuja na tyle ile mga, wiec z tym akurat sie nie zgodze. Moim zdaniem problem jest inny.. impexmetal jest spolka nudna, ale czesciowo nieprzewidywalna.. dlatego nie ma analiz tej spolki.. fundusze omijaja Karkosika, powoli sie to zmienia, ale nieufnosc jest.. Chaos inwestycyjny w grupie nie pozwala tego w sposob rzeczowy analizowac.... Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
20 stycznia 2011 16:41:56
Do IPX Romeo musi sprowadzić jakiegoś magika w typie śp Libolda, który ruszy tym jak należy
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 116
Wysłane:
20 stycznia 2011 16:57:57
doncarlos napisał(a): Chaos inwestycyjny w grupie nie pozwala tego w sposob rzeczowy analizowac....
Chyba właśnie coś w tym jest bo jak widać zarys nowej strategi eufori nie wywołał. Takie zrywy jak z tym wieżowcem też zaufania nie budują bo jeśli ktoś kupuje spółkę metalową a za chwilę okazuje się, że jest jedną nogą w deweloperce to ma prawo się wkurzyć. Jakby chciał ulokować kasę w deweloperkę ma sporo spółek do wyboru niekoniecznie nowicjusza jakim będzie impex. Z drugiej strony ciekawe co by mogło ruszyć notowania? - strategię rynek potraktował chłodno - wyniki już chyba nikogo nie zaskoczą skoro przezes powiedział że przebiją prognozy ale nie na tyle żeby publikować korektę ( czyli mniej wiecej wiadomo)
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
20 stycznia 2011 17:12:10
To faktycznie jest jakieś nieszczęście ta działka w centrum miasta, to pewnie przez nią kurs nie rośnie
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
20 stycznia 2011 20:06:28
doncarlos napisał(a):Spolki wspolpracuja na tyle ile mga, wiec z tym akurat sie nie zgodze. Moim zdaniem problem jest inny.. impexmetal jest spolka nudna, ale czesciowo nieprzewidywalna.. dlatego nie ma analiz tej spolki.. fundusze omijaja Karkosika, powoli sie to zmienia, ale nieufnosc jest.. Chaos inwestycyjny w grupie nie pozwala tego w sposob rzeczowy analizowac.... Problemem jest właśnie w tym, iż nie za wiele mogą o tym pisałem. Rozwój i inwestycje w poszczególnych spółkach w znaczącej mierze abstrahują od posiadanego potencjału wewnątrz grupy. Dwie główne grupy IPX i BRS jak dotąd są bardziej zlepkiem różnych firm, połączonych tylko poprzez osobę właściciela. A co do stosunkowo niskiej reprezentacji funduszy - no cóż na ten temat przy okazji analizy raportów kwartalnych podano na tym forum przez wielu forumowiczów, być może i ciebie, wiele na ten temat argumentów. Ja w swoim poście odnosiłem się do pewnego niedosytu informacyjnego wynikającego z relacji Prezesa IPX i starałem się uzasadnić skąd ten niedosyt. Na temat planów głównego udziałowca krąży wiele pogłosek mniej lub bardziej prawdziwych, mowa jest o planach zakupu kolejnej firmy branży moto - tym razem w Niemczech, od dłuższego czasu (co najmniej 5 lat) są różne podchody dotyczące Kęt. Jedno co na dzisiaj się wyłania z realizowanych w obu grupach działań to to, że BRS ma być grupą firm "przetwórstwa" a IPX firm "surowcowych". Przykładem rozumianego tu przeze mnie "przetwórstwa" jest Maflow a produkcji "surowcowej" zakład w Koninie (dawna huta Aluminium na dziś chyba powinno się mówić walcownia). Za małą czytelnością podejmowanych działań dla przyszłych efektów jako przykład podam, że w obu tych grupach jest bodaj mniej osób zatrudnionych w działach BiR-em niż w np w Fakro. Przywołuje przykład Fakro nie z powodu co produkuje tylko w jaki sposób biznesowy firma generuje a następnie wdraża swoją strategie rozwojową.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-25 Wpisów: 38
Wysłane:
21 stycznia 2011 22:06:34
przy kursie: 4,45 zł
doncarlos napisał(a): fundusze omijaja Karkosika, powoli sie to zmienia, ale nieufnosc jest.. Chaos inwestycyjny w grupie nie pozwala tego w sposob rzeczowy analizowac.... Ja uważam, że fundusze powoli zaczną wchodzić w IPX. Dlaczego? Ile jeszcze mogą rosnąć spółki z WIG20? MWIG i SWIG underperformują w stosunku do WIG20, więc wydaje mi się, że w najbliższym czasie fundusze będę zwiększać udział w MISiach. Będzie to jeden ze sposobów na próbę pobicia benchmarków. Dodatkowo coraz więcej brokerów zaczyna spoglądać przy rekomendacjach na IPX. Pełnych analiz nie ma dużo, ale przy artykułach z pytaniami o perspektywiczne spółki IPX pojawia się często, przykład to dzisiejszy artykuł w PB. pb.pl/2/a/2011/01/21/Top_10_we...Wiadomo, że tutaj na forum skupiamy się na fundamentach, ale nie można zapominać to tym, że hossa już trochę trwa i prędzej czy później, kapitał zacznie płynąć do funduszy akcyjnych szerszym strumieniem. Podwyżka stóp, czyli yieldy rosną ceny spadają wpłynie na NAV funduszy obligacji, więc ludzie pewnie zaczną wychodzić i szukać alternatywy. Pozostanie im do wyboru albo lokata (sic!) albo fundusze akcji.
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2011 10:28:17
przy kursie: 4,59 zł
Spolka jest jak juz tysiace razy wspominalem meczaca..;) ale technicznie zaczyna sie powoli klarowac.. ostatnie kilka miesiecy mamy konsolidacje na coraz wyzszych poziomach, za kazdym razem kurs porusza sie w kanale bocznym z ktorego nastepuje nastepnie wybicie w gore mniej wiecej o szerokosc kanalu - gdyby i tym razem miala sie powtorzyc taka sytuacja kurs powinien osiagnac po wybiciu ponad opory 4,6-4,8 (przelamana wczesniej linia trendu i gora konsolidacji) mniej wiecej poziom 5,3-5,4. Docelowo kolejna strefa oporw w wersji optymistycznej 6,60 wsparcia 4,1 3,6  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2011 12:13:38
Ciekawie to wyglada na obecna chwile.. 4,62 jest oporem na wykresie liniowym 4,65 biorac pod uwage swiece, na tym samym poziomie przebiega przelamana wczesniej linia trendu wzrostowego. 4,82 jest ostatnim oporem w tej strukturze fal i odpowiada zasiegowi wzrostu biorac pod uwage pierwsza fale wzrostowa z 4,05.  z zasiegami jest juz problem, gdyz od 5 zl strefy potencjalnych oporow sa rozlozone mniej wiecej co 5-10 groszy.. 5,10-5,25-5,5-5,7-6,2-6,6 Moim zdaniem poziomy te sa nadzwyczaj istotne w tym momencie, gdyz ich pokonanie generuje kilka istotnych sygnalow kupna i technicznie byloby wrecz idealnym wybiciem.. w takim ukladzie poziom 4,6 bylby wsparciem. Zobaczymy wkrotce, czy to kolejna pulapka jakich bylo juz na marginesie kilka.. 4,46 jest w tej chwili wsparciem.. przelamanie tego poziomu moze w sytuacji skrajnej prowadzic do spadku do dolnego ograniczenia kanalu w ktorym porusza sie od listopada ipx na poziomie ok 4 zl.. Z fundamentalnej strony czekam na zatwierdzenie strategii spolki, zapewne po wynikach 24.lutego. Oczekiwalbym jednak wariantu - przejecie i rozbudowa istniejacych linni, ewentualnie budowa nowej fabryki, ale nie na taka skale jak wspominal prezes. ciekawie zapowiadaja sie rowniez perspektywy na 2011 rok, zobaczymy za ok miesiac na ile zarzad szacuje wyniki, wg mnie prognoza moze byc w granicach ok 100 mln zl zysk netto w wariancie optymistycznym. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 27 stycznia 2011 12:26
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2011 12:46:10
debet napisał(a):Masz rację nic z tego nie umiem czytać. Podajesz poziomy co paręnaście groszy to chyba normalne w końcu trafisz na jakiś i to z dużym prawdopodobieństwem. Mało ważne, że 50% szansy to też bardzo dużo, tym bardziej jak się poda trzy poziomy wsparcia czy oporu. Debet ja mam pewna strategie i wiem co robie. Podaje wszystkie istotne poziomy, tylko ze niektore poziomy mozna klasyfikowac jako bardzo istotne, niektore jako mniej - inaczej mowiac prawdopodobienstwo spadku/wzrostu do poziomu x jest np 80% a do poziomu y 20%. jezeli grasz na jakims papierze wiesz dosc dobrze, gdzie i kiedy ryzyko jest najmniejsze i te poziomy sa poyiomami wejscia/wyjscia. etc.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 90
Wysłane:
27 stycznia 2011 15:29:26
Myślę chłopaki, że wasz podstawowy problem jest taki, że każdy z was ma inną strategie i stąd ciężko pomiędzy wami dojść do porozumienia.
Doncarlos to nie powód do obrażania się a tak poważnie fajnie się Ciebie czyta choć zaznaczę, że czasami się z Tobą nie zgadzam.
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2011 15:54:10
Sigo, dyskusja na tym watku jest taka, ze jej w zasadzie nie ma.. od czasu do czasu cos szrajbne.. nie ma ludzi nieomylnych, sam sie niekiedy myle.. te analizy sa bardzo ogolne i troche na skroty, ale chodzi mi bardziej o tendencje i mozliwe punkty zwrotne. Jak ktos jest w temacie AT to przynajmniej napisalby swoja wersje a takie jeczenie, ze nie dziala, bo nie.. to nie jest zaden argument.. Do impexmetalu trzeba miec stalowe nerwy, gram na nim od 1,2x i musze przyznac, ze papier jest nadzwyczaj ciezki. Jak nie wykorzystaja teraz tej okazji, to niestety bedzie znowu kiszonka, dlatego od pierwszej zmylki powyzej 3 zl zawsze sprzedaje czesc akcji gdy podchodzi pod szczyt na duzych obrotach, z reguly robia 3 podejscia i wybicie. Mam takie motto w stopce, ktore mozna by tutaj zacytowac.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 27 stycznia 2011 15:56
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2011 16:39:33
Co do samych obrotów też mam pewne obawy, że to tylko dystrybucja. Zwyczaju nie komentuje bieżących sytuacji, bo kilka ruchów i może być inaczej.
Edytowany: 27 stycznia 2011 16:41
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
27 stycznia 2011 20:04:20
doncarlos napisał(a):(..)dyskusja na tym watku jest taka, ze jej w zasadzie nie ma.. Fakt, warto to zmienić. Inna bajka, że brak ruchu na wątku też jest jakimś sygnałem.. I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
27 stycznia 2011 21:31:51
Ile zysku w 2011 prognozujecie? Robił ktoś przeliczenia? Pod koniec lutego będą oficalne prognozy, ale wtedy to już będą w cenie, więc lepiej samemu sobie policzyć:) Ciekawi mnie jaki jest konsensus bo wydaje mi się że rynek podchodzi ostrożnie i większość czeka na oficjalne liczby. Aktualnie: MRB(100%)
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2011 15:15:09
przy kursie: 4,60 zł
Moim zdaniem jezeli hutmen przestanie tracic, ewentualnie zacznie sprzedawac zbedny majatek, do tego utrzyma sie w miare stabilny poziom kursu zlotowki, to realne jest osiagniecie zysku netto na poziomie ok 100 mln zl. Najlepiej radzi sobie sektor aluminium i olowiu; sytuacja w branzy motoryzacyjnej, gdzie impexmetal sporzedaje czesc swoich wyrobow jest na razie stabilna, budowlanka powinna sie troche rozkrecic w zwiazku z EURO2012. Sadze, ze 90 mln zl przy utrzymaniu obecnej tendencji jest planem minimum. Jezeli spolka pozbedzie sie czesci zbednego majatku wynik powinien byc nawet powyzej 100 mln zl. Zobaczymy co zaprezentuje zarzad pod koniec lutego, mysle ze beda ostrozni i zaloza kilkunastoprocentowy wzrost - tj. ok 90-95 w wariancie ostroznym. ps przypadkowo wszedlem na ta strone.. http://www.impexmetaloreasia.com/ nie udalo mi sie ustalic, czy spolka ma jakies powiazania z impexmetalem, ale chyba ma niewiele wspolnego poza nazwa.. czyzby nielegalne uzycie nazwy firmy? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 28 stycznia 2011 15:16
|
|
0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 50
Wysłane:
28 stycznia 2011 15:32:04
przy kursie: 4,60 zł
@up "IMPort/EXport Metal" to mało oryginalna nazwa, nie tylko Polacy mogli na nią wpaść ;]
|
|
0 Dołączył: 2009-03-21 Wpisów: 9
Wysłane:
1 lutego 2011 22:50:19
przy kursie: 4,61 zł
Ja jednak jestem bardziej optymistycznie nastawiony. Prognozuje coś w przedziale 110-120 mln czyli powyżej 27 baniek co kwartał. Hossa jednak ma się powoli ku końcowi. Obstawiam jej koniec do października ewentualnie do końca roku.
|
|
Wysłane:
3 lutego 2011 14:11:56
przy kursie: 4,69 zł
Chyba coś się zaczyna dziać w tym Impexmetalowym imperium. Andrzej Łatka, prezes Baterpolu: Rynek wyraźnie się ożywił wnp.pl (Renata Dudała) - 03-02-2011 10:37 Cytat:"-Pierwszego stycznia tego roku przekształciliśmy się w spółkę akcyjną z planem wejścia na giełdę papierów wartościowych. Debiut byłby możliwy jeszcze w tym roku. Są dwa powody, dla których nie będzie fuzji Baterpolu i Orła Białego. Po pierwsze wynika to z decyzji UOKiK. Po drugie zmienił się właściciel większościowy Orła Białego. Trudno zatem przewidzieć jakie będzie mieć plany nowy właściciel, reprezentujący kapitał chiński. Moim zdaniem raczej nie należy się spodziewać fuzji. Poza tym, nawet gdyby UOKiK zmienił decyzję na korzyść Orła Białego, pozostaje kwestia ceny za naszą firmę. Przypomnę, że cena - około 112 mln złotych - ustalona została w czasie dekoniunktury na rynku. Obecnie jest zdecydowanie lepiej, mamy bardzo dobre wyniki. To oznacza, że cena musiałaby być zdecydowanie większa. Trudno przewidzieć, czy nowy właściciel Orla Białego zaakceptowałby wyższą cenę." hutnictwo.wnp.pl/andrzej-latka...
Edytowany: 3 lutego 2011 14:13
|
|
Wysłane:
3 lutego 2011 14:28:54
przy kursie: 4,69 zł
Wprowadzenie tej spolki na gielde wg mnie to dobre posuniecie.. i wilk syty i owca cala.. Za miesiac nowa strategia, zobaczymy czym nas zaskocza. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.