PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
95 96 97 98 99
Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 14 lutego 2011 09:19:35 przy kursie: 18,10 zł
drokom napisał(a):
temat jest jasny już od przełomu września i października (...)

Witam,
Gwoli ścisłości - poczytajcie proszę dokładnie prospekt, rozdział 'wykorzystanie wpływów z emisji'. Tutaj nic specjalnie się nie zmieniło, z tym, że pozyskaliśmy finansowanie na pierwszy rok prac w tym dokumencie opisany. Dla roku drugiego macie zatem realny punkt odniesienia, z tym, że w międzyczasie kilka rzeczy się wydarzyło, a kilka jeszcze się wydarzy (testy), które mogą trochę ten obraz zmienić.
Jeśli spytacie o konkretną kwotę - jakąkolwiek - pamiętajcie, że na ten moment nic nie będę mógł odpowiedzieć - w innym przypadku musiałbym już posłać raport bieżący z informacją, tak, aby stała się publiczna.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

grabcia
0
Wpisów: 34
Wysłane: 14 lutego 2011 14:22:18 przy kursie: 18,10 zł
Mnie również niepokoi zachowanie kursu. Zainspirowany jednym z wpisów na konkurencyjnym forum podsunę następującą kwestię.

Po wypowiedziach Redface można z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że wkrótce może dojść do kolejnej emisji. Czy w interesie KOV jest mieć wysoką cenę akcji, odzwierciedlającą aktualna wartość spółki, czy aby nie było zbyt dużych wzrostów, dzięki czemu będzie można zaoferować inwestorom akcje spółki niedowartościowanej już na dziś, z dalszymi perspektywami rozwoju i inwestycjami mogącymi przynieść dodatkowe zyski. Spada wówczas ryzyko dla inwestora jak i samego KOV, że nie będzie chętnych na akcje, lub, że trzeba będzie znacznie obniżyć cenę nowej emisji. Co o tym sądzicie?
Edytowany: 14 lutego 2011 14:31

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 14 lutego 2011 21:37:39 przy kursie: 18,10 zł
SteV napisał(a):
Cytat:
BTW:
Zauważmy, że mogli sprzedać akcje w sposób delikatniejszy. Jestem pewien, że gdyby chcieli zarobiliby znacznie więcej sprzedając akcje mniejszymi paczkami. Był wtedy okrutny głód na walory KOV-a..
Dlaczego zrobili tak a nie inaczej?d'oh!

Pewnie mają wtyczke na platformie i chcieli uciec zanim wyniki dojdą do publicznej informacji..Think

edit:
"Przed zmianą OZ Management LP posiadał prawo wykonywania 20.110.155 głosów, tj. 5,009% ogólnej liczby głosów w Spółce, z 20.110.155 akcji, które stanowiły 5,009% kapitału zakładowego Spółki.

Po zmianie OZ Management LP posiada prawo wykonywania 19.535.155 głosów, tj. 4,866% ogólnej liczby głosów w Spółce, z 19.535.155 akcji, które stanowią 4,866% kapitału zakładowego Spółki. "

20.110.155-19.535.155= 575.000 akcji... Czy to jest aż tak strasznie dużo żeby tak sukcesywnie tamować wybicie się kursu?
Dzisiaj ile ma akcji już nie wiadomo, bo nie musi już raportować. KOV jest szalenie płynną spółką i posiadanie pakietu kontrolnego przy takiej transparentności spółki nie daje profitów w postaci wiedzy nieznanej. Można natomiast zarobić dużo więcej na zmienności mając kupę gotówki i duży pakiet akcji. Fundusz prawdopodobnie popatrzył jak innym dobrze idzie i postanowił dołączyć do grupy rozgrywających. Może to być zapowiedzią jeszcze większego "bujania". Drobnym akcjonariuszom pozostaje tylko przyglądanie się tej "wojnie światów". Naprawdę nasz wpływ jest znikomy na przebieg rozgrywki. Pisałem już kiedyś o "partyzanckim" systemie inwestowania i taki polecam dla bardziej impulsywnych. Długoterminowcy wyjdą na swoje. Pozdrawiam cierpliwych.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 14 lutego 2011 22:17:59 przy kursie: 18,10 zł
Jak pisałem o opcjach pracowniczych że to toksy,
i w jakiejkolwiek formie by nie były obejmowane,
to psują papier i zaufanie do tego waloru.
I proszę, wyszło na moje.
Zostały opróżnione jak kubeł ze śmieciami przy pierwszej dobrej okazji.
A ile takich okazji jeszcze będzie?angry3
Tłumaczenie że pieniądze ze sprzedaży potrzebne są na zakup preferencyjny następnych opcji, jest tym gorsze dla tego papieru.
Kiedy wdawałem się w polemikę z p.Korczakiem moderator zdejmował moje posty.
Przewidywanie sytuacji, jak może zachować się obecnie kurs KOV,
jest wróżeniem z fusów i moje proroctwo na dzisiejsze zachowanie kursu KOV,
było totalnym niewypałem.
Po wyłączeniu "Ukrainy", którą Kulczyk może kiedyś zostawić dla siebie,
KOV jest maleńką spółką niemal rodzinną zatrudniającą ponad 20-tu pracowników i jak wyjdzie fiasko z wierceń, co nie daj Boże,
to nawet pakować się nie musi, bo "klocków" swoich nie ma.
Wydane jest już tyle kapitału, że nie jedna nawet dobra spółka,
wraz ze swoim majątkiem jej nie dorówna.
To właśnie ostrożni inwestorzy biorą pod uwagę.
W ciągu tygodnia trzy fatalne info (woda, pomyłka,wywalanie)
i jedna dobra (Ukraina) i mamy co mamy 3-.

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 14 lutego 2011 23:35:28 przy kursie: 18,10 zł
czegos tu nie rozumiem... czy wartosc godziwa spolki zmalala przez to, ze ktos wywalil jej akcji ponizej 5%? Teraz mozemy tylko spekulowac, czy wszystko poszlo/idzie w rynek, ale chyba nie w tym rzecz? Nie wiem jak wiekszosc bedaca teraz w minorowych nastrojach, ale ja czuje sie pewniej jak notowania spadaja, bo mam wtedy okazje do zakupu po cenach jakie uwazam za rozsadne. Tyle sie tutaj pisalo konkretow, a teraz gdy jeden domysl sie pojawil to nagle tyle defetyzmu w narodzie i najlepiej to uciec z papiera byle szybko. Moze wrocmy bardziej do rozwiklania mozliwej emisji zamiast rozpamietywac smieciowosc akcji czy mozliwy dolny zasieg obsuwy.

Jesli czeka nas emisja, a wierze ze pp nas nie ominie to w moim przypadku bedzie to pierwsza taka sytuacja. Czy moglby ktos pokusic sie o mozliwy scenariusz zaluzmy emisji na nasz rynek z prawem poboru? Jak to dlugo trwa, jaki jest mozliwy ruch pod konkretna informacje. Co sie dzieje z kursem od momentu ogloszenia zamiaru emisji do notowania juz z nowymi akcjami. Nawet nie wiem jak to technicznie wyglada. Jak ktos ma cierpliwosc, to prosze o odpowiedz.
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 15 lutego 2011 08:59:04 przy kursie: 18,10 zł

kliknij, aby powiększyć

Jakby co to nadal jesteśmy w kanale wzrostowym :)

Kod:
MOD: Poprawiłem obrazek. Instrukcja do wklejania obrazów znajduje się [url=www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Wielkie dzięki, zawsze jakoś inaczej mi się wkleja :)
Edytowany: 15 lutego 2011 09:10

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 lutego 2011 10:26:30 przy kursie: 18,10 zł
A mnie interesuje bezpośrednia wielkość złoża jak podano w tym artykule od kz110:

The Spaoh-1 well of 3,000m drilling depth, located in Block SK306 was drilled in December 2010 and an early evaluation showed around 100 million barrels of oil and 0.2 trillion standard cubic feet of gas in place

KOV zawsze podaje po testach na Ukrainie ilość wydobywanego gazu dziennie, szerokość strefy gazonośnej oraz liczbę stref. Nigdy natomiast chyba nie podali informacji o całkowitej szacowanej zasobności złoża. Oczywiście w ogólnych statystykach są podane rezerwy ale jednak ciekawi mnie jakiej wielkości poszczególne złoża mamy dostępne obecnie na Ukrainie i czy w Brunei możemy oczekiwać po testach takich informacji, mówimy oczywiście o pozytywnym scenariuszu. Przychody swoją drogą jednak taka informacja pozwala porównać koszt danego odwiertu z jego wartością wyrażoną w ilości surowca w nim zgromadzonego.
Edytowany: 15 lutego 2011 10:29

drokom
2
Wpisów: 42
Wysłane: 15 lutego 2011 11:27:07 przy kursie: 18,10 zł
Krzysiek, ponizej jedno z wyjaśnień pana Jakuba

Redface napisał(a):
[quote=drokom]

jakiego rodzaju informacje poda spółka w komunikacie po testach w Brunei a przede wszystkim czy będzie tam szacunek wielkości złóż, czy będziemy musieli czekać na opinię niezaleznego eksperta, aby poznać zasoby i czy w razie jednoznacznych wyników bedzie podana decyzja o zagospodarowaniu złóż?

...Nie jesteśmy w stanie przewidzieć (to znaczy wybrać 'scenariusza centralnego') co przyniosą wyniki testów. Co więcej, będzie o nich najpierw informował operator, więc i tutaj dochodzi pewien czynnik nieprzewidywalności. Jako przykłady, co może zawierać raport, proszę spojrzeć do komunikatów innych spółek z sektora, lub choćby historycznych AED i TAP z innych koncesji.
Decyzja o zagospodarowaniu złóż jest zwykle podejmowana nieco później, w obrębie pierwotnego odwiertu dokonuje się kolejnych, żeby jeszcze dookeślić skalę/zasięg złoża itd.
Co do raportu ekspertów już chyba dziś pisałem - nie jest to przesądzone, bo na tym etapie nie będzie możliwe sklasyfikowanie rezerw, bo to zbyt wczesny etap.
Mam nadzieję, że mimo ogólności sformułowań, moje wyjaśnienia tutaj coś wniosą.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Krzysiek9
0
Wysłane: 15 lutego 2011 11:42:22 przy kursie: 18,10 zł
Faktycznie umknęło mi to wyjaśnienie. W sumie logiczne na podstawie pojedynczego odwiertu trudno oszacować całkowitą wielkość złoża. Mimo to ciekawe, czy Petronas wielkość złoża podał szacunkowo czy wykonał więcej odwiertów i na tej podstawie określił ilość zgromadzonego tam surowca. W artykule mówi się o 2 odwiertach w danym bloku ale dla danego odwiertu (Spaoh-1) również potrafili określić wielkość złoża. Wyraźnie wskazują, że to dane dla tego odwiertu więc albo dysponując większym kapitałem mogli sobie pozwolić na szybsze tempo prac i w jednym odwiercie wykonali więcej badań za jednym razem, dysponują innymi technikami pozyskiwania danych z odwiertu albo te dane są wynikiem informacji zebranych z wcześniejszych odwiertów.

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 15 lutego 2011 14:08:51 przy kursie: 18,10 zł
Krzysiek9 napisał(a):
(...) W sumie logiczne na podstawie pojedynczego odwiertu trudno oszacować całkowitą wielkość złoża.

Trudno?? Pertolinvest nie skończył odwiertu i już wiedzieli, że mają 100 mln baryłek. Po prostu KOV ma słabych geologów;) Załączam bardzo fajny k.wnp.pl/f/011/668/05.gif&...://www.wnp.pl/foto/11668.html&usg=__d2yp7POP71_a35PvHFZ_1O4_O2s=&h=306&w=666&sz=42&hl=pl&start=0&sig2=UQjw2TVJD_IFwuBvhvpZ6g&zoom=1&tbnid=3gYscI5Wx5e6tM:&tbnh=88&tbnw=191&ei=dHpaTbu_F42SOsrX-ZwL&prev=/images%3Fq%3Dz%25C5%2582o%25C5%25BCe%2Bgazu%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1366%26bih%3D576%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=243&vpy=255&dur=24&hovh=152&hovw=331&tx=176&ty=57&oei=Z3paTcm_B8WL4Aau1YmgDQ&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:8,s:0">Schemacikrozprzestrzenienia odwiertów

P.S. Jak widać dwa odwierty są puste.

Czeko znów nic nie wniosłeś do wypowiedzi i znów ktoś Cie o to upomina. Exar miał swoją uwagę do przekazania, Ty zaś uszczypliwy komentarz, któryś z kolei.
Edytowany: 15 lutego 2011 14:15

quark62
0
Wpisów: 113
Wysłane: 15 lutego 2011 15:54:15 przy kursie: 18,10 zł
Redface napisał(a):

Powtarzałem to już wiele razy, powtórzę i teraz: KOV to inwestycja dla wytrwałych, nie będziemy Wam fundować wodotrysków co kilka tygodni, lecz trwale budować wartość dla akcjonariuszy. Odpowiedzialnym działaniem, odpowiedzialną komunikacją.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Mam nadzieję, że Redface nie był dosłowny w swoim przekazie i informacja o "wodotrysku" pojawiła się raz. Jeśli pan Korczak jest dosłowny w swoim przekazie, to oznacza że możemy oczekiwać więcej wodotrysków w zbliżających się komunikatach. blackeye
Edytowany: 15 lutego 2011 15:57

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 15 lutego 2011 16:43:58 przy kursie: 18,10 zł
Szanowni,
Wzywam do dyskusji na trochę wyższym poziomie. Łapanie mnie za słówka jest trochę dziecinne...

Co do Oz Management: czy myślicie, że oni się nam spowiadają, podejmując decyzje inwestycyjne? To jeden z większych funduszy hedge (aktywa ponad 20 mld U$), który inwestuje w naszym regionie. Czy uważacie, że biorąc pod uwagę skalę ich portfela ktoś patrzył na sytuację KOV? Moim zdaniem założyli sobie określony poziom zysku w krótkim i długim terminie i czekali, który scenariusz się zrealizuje. Pamiętajcie, że dla nich zysk to nie tylko wzrost ceny akcji od IPO (kojarzycie daty, więc wiecie, kiedy kupili), ale także kwestia arbitrażu na walucie - tutaj zysk mógł być tym większy.
Zrealizowali kilkudziesięcioprocentowy zwrot i tyle ich widzieliśmy.
Oczywiście to są tylko moje przypuszczenia jako osoby, która kiedyś pracowała także i po tamtej stronie rynku.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 15 lutego 2011 16:59:03 przy kursie: 18,10 zł
właśnie ta waluta.
oprócz kilku procent na akcjach mają kilka groszy więcej dzięki walucie, a podrugie przecież trzeba prześledzić jak zachowuje się fundusz na innych spółkach (i chyba tak samo jak unas)
Dlatego większego halo bym nie robił z tego powodu.

jeżeli dobrze rozumuje wypowiedzi (na forum i w wywiadach) to najpierw jest badana kolejna strefa a dopiero póżniej jest kolejne badanie dlaczego woda się wzieła w pierwszej badanej strefie. (choć ja myślałęm że najpierw będziemy szukać przyczyn powstania wody w strefie i jej przyrostu a dopiero pózniej przejdziemy do kolejnej)

Kapitalista
0
Wpisów: 14
Wysłane: 15 lutego 2011 18:55:00 przy kursie: 18,10 zł
Że tak spytam czy ta informacja dotyczy pan Kulczyka i naszej spóleczki?

Znany miliarder stanie przed sądem:
wiadomosci.onet.pl/kraj/znany-...

Krzysiek9
0
Wysłane: 15 lutego 2011 22:34:22 przy kursie: 18,10 zł
S16_Cichy napisał(a):

Na Ukrainie cena gazu ma wzrosnąć 1,5 razy, może w sprawozdaniu finansowym za I półrocze 2011r. zobaczymy tego efekty, bo raczej na obecny kurs to nie wpłynie? A może się mylę? Podobno rynek jest efektywny:). Chociaż jeżeli 5-cio krotny wzrost zasobów warunkowych gazu na Ukrainie rynek wycenił tak jak wycenił, to wątpię.
www.rp.pl/artykul/19417,612810...

Przychody ze sprzedaży ropy naftowej i gazu pomniejszone o koszty opłat licencyjnych:
- 1 lipiec - 30 wrzesień 2010 = 2 827 824 USD
- 1 styczeń - 30 wrzesień 2010 = 3 827 686 USD

Za okres po uwzględnieniu wzrostu wydobycia z O-7 i informacjach, że śrendie wydobycie w grudniu wynosiło ok 6MMcf/d:
- 1 pazdziernik - 31 grudzień = ok. 3,5 - 4 mln USD

Zatem sumarycznie rok 2010 powinien przynieść ok 7,3 mln USD zysku czyli ok 22 mln PLN

Jeśli weżmiemy po uwagę, że podłączenie odwiertu M-19 (marzec/kwiecień) spowoduje wzrost produkcji a zatem i przychodów o około 30% mamy roczny przychód rzędu 28mln PLN

Pomijam pierwsze 3 miesiące przed podłączeniem powiedzmy, że różnica pokryje sie po podłączeniu odiwertu O-8 być może w drugije połowie roku.

Wzrost cen gazu o 150% spowoduje, że z 28mln USD rocznie będziemy mieli:

- przy cenie obecnej do 1 kwietnia (Q1) przychód ok 4-5mln PLN
- przy cenie wyższej o 150% po 1 kwietnia i podłaczeniu M-19 mamy ok 28mln * 3/4 (Q2-Q4) * 2,5 (podwyżka gazu) = 52,5 mln PLN

Podsumowiując bardzo szacunkowo
- rok 2010 powinien dać przychód ok 22 mln PLN
- rok 2011 powinien dać przychód ok 57 mln PLN

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 15 lutego 2011 22:54:44 przy kursie: 18,10 zł
S16_Cichy napisał(a):
Na Ukrainie cena gazu ma wzrosnąć 1,5 razy, może w sprawozdaniu finansowym za I półrocze 2011r. zobaczymy tego efekty, bo raczej na obecny kurs to nie wpłynie? A może się mylę? Podobno rynek jest efektywny:). Chociaż jeżeli 5-cio krotny wzrost zasobów warunkowych gazu na Ukrainie rynek wycenił tak jak wycenił, to wątpię.

W artykule jest informacja o wzroscie cen o półtora raza. Ja to odczytuję jak wzrost o 50% a nie 150% ale "co poeta miał na myśli" to tylko on wie.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 15 lutego 2011 23:02:02 przy kursie: 18,10 zł
Faktycznie wygląda na to, że w kwietniu cena wzrośnie o 150%..

Ważne, że cena skoczy nie tylko dla odbiorców indywidualnych, ale też i dla przedsiębiorstw (główni odbiorcy gazu od nas jeśli się nie mylę).
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 16 lutego 2011 07:55:45 przy kursie: 18,10 zł
macgregor napisał(a):
S16_Cichy napisał(a):

W artykule jest informacja o wzroscie cen o półtora raza. Ja to odczytuję jak wzrost o 50% a nie 150% ale "co poeta miał na myśli" to tylko on wie.

Spokojnie! Ta podwyżka dotyczy prawdopodobnie ceny regulowanej na rynku wewnętrznym a nie ceny od dostawców. Ta już dawno osiągnęła mniej więcej poziom europejski. Źródło: prezentacja na roadshow, strona 26. Czyli wływ na KOV raczej żaden. Może P. Korczak mógłby skomentować?

Pozdrawiam,

K

Krzysiek9
0
Wysłane: 16 lutego 2011 08:47:02 przy kursie: 18,10 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Wiceprezes KOV o inwestycjach, finansowaniu, Ukrainie i Brunei

Artykuł zawiera konkretne podsumowanie ostatnich informacji i wydarzeń dotyczących naszej spółki.

@Tytan i innych osób, które niecierpliwie czekają na newsy z bloku L...w tym również ja ;)

Cytat:
"Program testowania Lempuyang-1 powinien zakończyć się na początku przyszłego tygodnia, ale pamiętajmy, że dane, które zbierzemy będą dopiero wtedy analizowane" - powiedział Korczak.
Edytowany: 16 lutego 2011 08:48

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 lutego 2011 08:56:49 przy kursie: 18,10 zł
Temat wygląda inaczej. Na spółce można pisać tylko merytorycznie i o spółce. Zwrot tupu:

Ta spółka jest przewartościowana, bo licząc wartość oczekiwaną dla złóż i inny majątek spółki wartość aktywów wychodzi tyle, a kapitalizacja tyle. Powinno spaść do wartości godziwej. Albo, ostatnie reko wynosi tyle i tyle, ale jest błędna stopa dyskontowa. Premia za ryzyko jest za mała. Powinna być tyle i tyle więc na dziś spółka jest przewartościowana o tyle i tyle.

Albo:
Wiązka średnich długoterminowych jest opadająca, natomiast średnioterminowa wzrostowa, ale poniżej długoterminowej. Można to traktować jako korektę średnioterminową w trendzie wyższego rzędu, czyli dla inwestora oznacza to z technicznego punktu widzenia poszukiwanie okazji do wyjścia z papieru, bo prawdopodobieństwo spadków jest o x większe niż wzrostów.

Z pewnością by pozostał bo jest merytoryczny, choć sugeruje spadki. Wywalamy za to spekulacje, bez logicznej podstawy, nie mające umiejscowienia w rzeczywistości itd. Usuwane są także wpisy mające promować spółkę wśród innych użytkowników, czy w mediach. To forum nie promuje kapitału spekulacyjnego.

Wskazanie błędnego działania zarządu spółki także zostanie, o ile oczywiście będzie argumentacja.
itd...

Edytowany: 16 lutego 2011 08:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

95 96 97 98 99

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,437 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat