0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
7 marca 2011 01:24:36
przy kursie: 18,40 zł
Nie wierzysz w cuda a w Polsce mieszkasz. Może ta firma co partaczy została przez niego polecona. Nie będę dalej rozwijał tematu. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
7 marca 2011 10:10:20
przy kursie: 18,50 zł
Pytanie do Redface Panie Dyrektorze Korczak, czy byłby Pan uprzejmy ustosunkować się do złych wieści z Brunei? A o których dowiadujemy się pocztą pantoflową. Nie może być tak, że forumowicze Pana wyprzedzają. Proszę zweryfikować, oficjalnie, nieoficjalnie, co tam w Brunei naprawdę się dzieje? Rozwiać nasze czarne myśli, że jeden z otworów jest już wyłączony (popsuty).
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
7 marca 2011 10:29:55
@ Tytan: czy mógłbym prosić o doprecyzowanie o co chodzi w stwierdzeniu 'złe wieści'? Bo chyba nie o to, że w Lempuyang jest gaz? Rozumiem Waszą frustrację z powodu 'standardów' reprezentowanych przez operatora - to jest ryzyko biznesowe, które ponosi każda firma, jeśli nie jest w stanie finansować całości prac. Inna sprawa, że nawet najwięksi nie obejmują na stałe zbyt dużych udziałów w poszczególnych koncesjach, dywersyfikując ryzyko poszukiwawcze. Nie pozostajemy bierni wobec zaistniałej sytuacji, ale jeśli pozwolicie, będziemy 'prać brudy' poza sceną... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
PS. Co do 'poczty pantoflowej': nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi, ale jeśli o nieoficjalne przesłuchy z AED, to w tym miejscu masz moje zapewnienie: takowych z KOV nigdy nie będzie. Nie ma lepszych i gorszych inwestorów pod kątem dostępu do informacji. Wszyscy dostają ją w tym samym momencie.
Edytowany: 7 marca 2011 10:32
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
7 marca 2011 10:56:02
Panie Jakubie:
1. Czy planujecie jakieś ruchy dotyczące zmiany dostawcy sprzętu do testów dla bloku M czy to już jest zbyt późno na zmiany w tej kwestii? Raczej będziemy mieli jasność ale proszę potwierdzić, że testy w bloku M rozpoczną się tak jak planowano po zakończeniu testów w bloku L.
Patrząc jednak po sukcesach TAP OIL mam dziwne wrażenie, że testy w bloku M pójdą zdecydowanie sprawniej ze względu na bardziej kompetentnego operatora. Zobaczymy...
2. Czy może nam Pan zdradzić, czy testy Lukut rozpoczną się w okresie oczekiwania na zepsuty element a dopiero potem będą kontynuowane testy przepływu i wielkości złoża w Lempuyang czy cała operacja przenoszenia sprzętu do testów jest zbyt kosztowna i czasochłonna i raczej zmiana harmonogramu będzie się wiązać z przeniesieniem testów Lukut na termin późniejszy? Jest to na tyle istotne, że chcielibyśmy zapewne wiedzieć czy czeka nas dłuższa przerwa w pracach w Brunei czy jednak możemy liczyć na minimalizacje kosztów dzierżawy sprzętu do testów.
3. Kto ponosi odpowiedzialność za ostatnią usterkę? AED czy firma wynajmująca sprzęt do testów? To pytanie ma związek z tym, czy jeśli to usterka z winy firmy zewnętrznej, to koszta dzierżawy w okresie oczekiwania na uszkodzony element nie będą ponoszone przez JV?
Dziękuję za odpowiedzi jeśli będzie mógł Pan na nie odpowiedzieć, bo zdaję sobie sprawę, że mogą one być przedmiotem tajemnicy spółki do czasu podania oficjalnych komunikatów.
Edytowany: 7 marca 2011 10:56
|
|
Wysłane:
7 marca 2011 11:09:39
@Redface Serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Złe wieści to:rezygnacja ze stanowiska dyrektora AED. Jeżeli tak, to z jakiego powodu? Z tej przyczyny zaczynają się rodzić nasze różne podejrzenia. Pana lapidarna odpowiedź pozwala na bardziej optymistyczny pomyślunek. I to jest to, czym to forum o KOV jest atrakcyjniejsze od innych spółek giełdowych.:-))
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
7 marca 2011 11:11:53
kastalto napisał(a):sicc napisał(a):widać, że pewne rzeczy mają swoje konsekwencje. Za dużo było tych pechowych przypadków i przesunięć i ktoś stracił cierpliwość. Słusznie. Hm, no ale skąd wiadomo że wyleciał skoro złożył rezygnację i że z powodu porażki z testowaniem Lempuyanga?! Może być 100 innych powodów. Nie wierzę w cuda że to jeden zły gość był wstrętnym szkodnikiem czy wstrzymywaczem robót. A jeśli już to pachnie mi to szukaniem kozła ofiarnego raczej. A co do dalszych prac AED nie należy mieć złudzeń, niestety. Taka firma... No chyba że wygrzebaliście jakieś wiarygodne informacje na ten temat, w takim razie podajcie linka. k. kastalto, jest takie stare powiedzenie jak drużyna źle gra to wymienia się trenera. Nie chodzi o tu szukanie kozła ofiarnego ale o odpowiedzialność za którą tacy ludzie jak jeden z dyrektorów AED poleciał. O ile nie jest Ci to wiadome to na takich stanowiskach za spartolenie roboty się nie "wyrzuca" lecz składa "propozycję nie do odrzucenia" tzn. albo zrezygnujesz albo "My cię zrezygnujemy". Co Ty byś wybrał???
Edytowany: 7 marca 2011 11:12
|
|
5 Dołączył: 2010-12-20 Wpisów: 267
Wysłane:
7 marca 2011 11:39:16
Duże złoża gazu na Ukrainie, a Wy tylko o AED. Szerzej patrzeć,PGNiG się wybija na roczne szczyty. Lotos, Orlen szczytują wiec KOV też dostrzegą.
Mamy bardzo ciekawe AT - obrona 1,80 + synał na MACD dziennym. Chyba takie spółki w dzisiejszych czasach lepiej miec w portfelu - oczywiście przy akceptowalnym ryzyku.
A tak na marginesie dużo tu osób zorientowanych w branży gazowo - paliwowej. Dobrze się Was czyta i paru ciekawych rzeczy mozna się dowiedzieć.
Liczę na jakieś dobre wiesći (byc moze z Brunei)bo AT bardzo zachęcająco wygląda.
Pozdrawiam
Edytowany: 7 marca 2011 11:40
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
7 marca 2011 11:39:31
Tytan napisał(a):@Redface Serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Złe wieści to:rezygnacja ze stanowiska dyrektora AED. Jeżeli tak, to z jakiego powodu? (...)
Trochę się dziwię wadze, jaką nadaliście tej informacji z AED. Pamiętajcie, że rezygnację złożył non-executive board member. To w Polsce odpowiednik 'niezależnego członka rady nadzorczej'. Człowiek nie zaangażowany w bieżące zarządzanie firmą, raczej stojący na straży corporate governance, służący spółce radą. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Edytowany: 7 marca 2011 11:39
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
7 marca 2011 12:08:34
Ludzie, sorry skąd wy wiecie dlaczego ten gość z AED złożył rezygnację??? Z tego co widzę to AED ma się oględnie mówiąc nie najlepiej od kilku lat. W tym czasie wartość akcji zjechała z 5-10 dolarów na 30 centów. I co mówicie że wszystkiemu jest winny jakiś sabotażysta, wredny dyrektor, w dodatku nie CEO, tylko jakiś pośledniejszy? Prezes oczywiście o niczym nie wiedział, ale się w końcu dowiedział i zwolnił tego szkodnika. Od jutra nad AED zacznie świecić słońce.
Dajcie żyć...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 134
Wysłane:
7 marca 2011 13:14:11
Kasalto - myślę że powinieneś wystąpić na zebraniu rady nadzorczej AED i im przekazać swoją argumentację :-))) Bez urazy - ale nie masz pojęcia o funkcjonowaniu struktur tej korporacji więc Twoje dywagacje, choć brzmią logicznie - moga nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Nie wiemy i nie będziemy wiedzieli dlaczego wyleciał pan dyrektor. I dyskusja o tym jest tylko biciem piany. Wiemy za to że JEST gaz i że musimy jeszcze poczekać. Zwróćcie uwagę że mimo przekładania termonów , na które tutaj część ludzi ustawicznie narzeka - nikt tu słów na wiatr nie rzuca. Przesuwają się daty - to prawda - ale fakty są faktami - jest gaz, są perspektywy,jest ładny rozwój Kub-gazu. Ryzyko spadku wartości akcji znacząco zmalało .Ryzyko inwestycji w średnim terminie również zdecydowanie zmalało. I mi to wystarczy.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
7 marca 2011 13:30:15
Mogę z czystym sumieniem podpisać się pod tym co napisał Videoyogi. 100 % racji.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
7 marca 2011 13:43:52
Jako akcjonariusz który już parę ładnych miesięcy siedzi na tej spółce mogę powiedzieć, że ewidentnie z kursem jest coś nie tak i wcale mi się to nie podoba. Nie chodzi o to żeby jednego dnia urosło 100%. Zdrowa spółka zachowuje się tak że gdy jest pozytywne info a z takimi mamy tutaj do czynienia systematycznie, ale rośnie do góry nawet o te 1-2 % dziennie. KOV natomiast zachowuje się jakby był w WIG20. Ewidentnie szkodzi akcjonariuszom ilość akcji. Brak jakiejkolwiek kontroli nad tym kto i jaką ilość ich posiada. Cóż winne temu prawo że można zasypać kilkunastoma milionami akcji rynek bez żadnej informacji. Blokady jakie są bez przerwy ustawiane przeciętny akcjonariat nie rozbierze. Rozgrywka która ma miejsce na tym papierze staje się powoli żenująca. Bardzo jestem ciekawy gdzie będziemy z kursem za rok.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
7 marca 2011 13:48:42
może to mało pocieszające, ale innym też zdarzają się wpadki : "Żaden z czterech szybów wywierconych w tym roku w dnie Morza Barentsa i Morza Norweskiego nie dotarł do złóż ropy lub gazu. Kiedy do tego doliczymy dwa nieudane szyby na Morzu Północnym, to mamy rekordową liczbę wpadek na początku roku od początku ery naftowej w Norwegii w 1966 r." biznes.onet.pl/rekordowa-seria...
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
7 marca 2011 13:58:07
Videoyogi napisał(a):Kasalto - myślę że powinieneś wystąpić na zebraniu rady nadzorczej AED i im przekazać swoją argumentację :-))) Bez urazy - ale nie masz pojęcia o funkcjonowaniu struktur tej korporacji więc Twoje dywagacje, choć brzmią logicznie - moga nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Nie wiemy i nie będziemy wiedzieli dlaczego wyleciał pan dyrektor. I dyskusja o tym jest tylko biciem piany. Wiemy za to że JEST gaz i że musimy jeszcze poczekać. Zwróćcie uwagę że mimo przekładania termonów , na które tutaj część ludzi ustawicznie narzeka - nikt tu słów na wiatr nie rzuca. Przesuwają się daty - to prawda - ale fakty są faktami - jest gaz, są perspektywy,jest ładny rozwój Kub-gazu. Ryzyko spadku wartości akcji znacząco zmalało .Ryzyko inwestycji w średnim terminie również zdecydowanie zmalało. I mi to wystarczy. Videoyogi: Ale Ty właśnie innymi słowami piszesz to samo co ja - to nie ja spekuluję na temat przyczyn odejścia tego faceta z AED, robią to inni... Nie rozumiem dlaczego więc do mnie się zwracasz?! Anyway, zgadzam się z ostatnim akapitem wypowiedzi. Ryzyko systematycznie idzie w dół :).
|
|
0 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 134
Wysłane:
7 marca 2011 14:15:42
Kastalto - przepraszam. Faktycznie nie do Ciebie. Chodziło mi o to że ta informacja nie jest istotna z szerszego punktu widzenia.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
7 marca 2011 14:34:18
Witam, ja równiez jestem z kov już ponad pół roku i wierzę w tą spółkę ale to co wyprawiane jest z kursem woła o pomste do nieba. Inne spółki po takich informacjach po tym jak Pan Prezes reaguje na nasze pytania powinna kręcić się ok.5zł a tu taka lipa.
|
|
Wysłane:
7 marca 2011 16:42:45
@ARWENA Redface na naszym forum pisze do nielicznej grupy akcjonariuszy. Większość akcji KOV jest w rękach obcego, spekulacyjnego kapitału, głównie angielskojęzycznego.. Maklerzy którym powierzono kapitał,satysfakcjonują się małymi wzrostami. Widać nie są zainteresowani na razie inwestowaniem na dłuższą metę. Jednym słowem zarobić troszkę i czmychnąć na czas.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
7 marca 2011 16:58:07
@Tytan
Chodź mówię to z niesmakiem to stwierdzam, że OIL jako papier zachowuje się lepiej od KOV (pomijam fundamenty, zasoby, politykę informacyjną). Niestety tam jak ktoś wykupi akcje na określonym poziomie to kurs idzie w górę i nie pojawiają się kolejne batony po 300 czy 500 tysięcy grosz wyżej. Tutaj jest to już tak ewidentne, że aż oczy bolą. Z takim balastem marzenia o wzrostach do 6, 8 czy 10 zł można sobie w buty wsadzić nie mówiąc o czymś więcej. Nie ma kto zrobić na własnym podwórku porządku to mamy takie cuda jakie mamy. Albo jest to celowa polityka albo ktoś sabotuje kurs tej spółki. A co do spekulantów to wiesz. Spekulant też człowiek i chce zarobić. To nie wygląda jak spekuła. Spekuła gdyby mogła pchała by kurs w kosmos żeby tylko szybko zarobić.
Edytowany: 7 marca 2011 16:58
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
7 marca 2011 17:06:37
KOV ma prawie o 345 mln akcji więcej, więc nie ma co się dziwić że ciężko go ruszyć.
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
7 marca 2011 17:21:10
Nie chcę być nudny i rozpoczynać dyskusji na temat sterowania kursem, dlatego podsuwam lekturę O STEROWANIU KURSEM.Proszę również nie wspominać o zachowaniu kursu OIL w kontekście pozytywnym bo to kompromituje wypowiadającego się. Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.