PARTNER SERWISU
kxjugzas
131 132 133 134 135
maniu
0
Wpisów: 12
Wysłane: 21 marca 2011 18:38:26 przy kursie: 17,90 zł
Witam,

puls biznesu już zadziałał, chyba ktoś im za to płaci niezłe pieniądze?

pb.pl/a/2011/03/21/KOV_mial_18...

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 21 marca 2011 18:48:18 przy kursie: 17,90 zł
Przychody narastająco:

4063,34 tys. PLN II kwartał 2010
8268,98 tys. PLN III kwartał 2010 wzrost o 50,85%
13030,89 tys. PLN IV kwartał 2010 wzrost o 36,54%

Sam odwiert O-8 dodaje nam 70% wzrostu wydobycia w kolejnych kwartałach.
Spółka efektywnie zainwestowała kapitał, KUB-GAS się zwraca bardzo szybko.

Po zespoleniu z danymi J. Korczaka: "Podaję straty spółki po kwartałach:
4Q 2009: 6.5mln U$
1Q 2010: 4.1
2Q 2010: 7.6 (tutaj koszty IPO i pokrewne)
3Q 2010: 3.5
4Q 2010: 2.9"

Nie wygląda źle. Celem spółki było zainwestowanie kwoty emisji w jeden rok. Pokarzcie mi duży poważny biznes gdzie po roku zwracają się nakłady i zmieniam branżę!

W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 21 marca 2011 18:50:05 przy kursie: 17,90 zł
maniu napisał(a):
Witam,
puls biznesu już zadziałał, chyba ktoś im za to płaci niezłe pieniądze?
pb.pl/a/2011/03/21/KOV_mial_18...

Po co linkować Super Expres/Fakt jak można normalne źródło? Choć wspomnieli o przychodach ;-) tym razem:
"Przychody ze sprzedaży ropy i gazu wynosiły 8,9 mln USD".
www.parkiet.com/artykul/103262...
www.parkiet.com/artykul/103261...

W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 marca 2011 18:52

maciek999
0
Wpisów: 27
Wysłane: 21 marca 2011 18:53:52 przy kursie: 17,90 zł
Witam,

Może dodam coś od siebie. Zdażyło mi się kiedyś pracować przy ocenie standingu finansowego potencjalnych wykonwców i dostawców w mojej firmie. Wrzuciłem dane do podstawowj formatki, dzięki której mieliśmy "helicopter perspective" odnośnie potencjalnego partnera. Oto wnioski (zastrzegamm, to ani nie prawda aboslutna ani nie moja interpretacja, a jedynie szybkie tłumaczenie tego to co mówi system)

1. Wkaźniki płynności w porządku
2. Bardzo wysoki poziom kapitałów własnych. Finansowanie zabezpieczone na okres powyżej jednego roku
3. Znaczący wzrost sumy bilansowej i wartości netto firmy
4. Brak zastrzeżeń odnośnie struktury finansowania
5. Accounts rec. rosną znacznie szybciej niż accounts. pay. (tutaj czerwone podkreślenie)
6. (tu system wywala też błąd, bo założyłem że oszacowane rezerwy i niewydobywane złoża to WNiP)
7. Długi okres ściągania należności
8. Interest coverage akceptowalny (ale blisko tresholdu)

Komentarzy na temat zyskowności / rentowności nie tłumaczę, bo to bez sensu, wszyscy wiemy jak jest :)

Tymczasem,

m.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 21 marca 2011 19:02:43 przy kursie: 17,90 zł
Redface napisał(a):

[...]
Mamy nadzieję, że będzie finansowanie bankowe Ukrainy, ale wtedy pojawią się też koszty odsetkowe. No ale czy nie chcemy zobaczyć prawdziwego potencjału Ukrainy? Jeśli powiodą się np. plany przeprowadzenia szczelinowania kolejne przeszacowanie rezerw może nas zaskoczyć. RPS w ogóle nie 'daje' nam za to żadnych rezerw, bo nikt tego nie robił wcześniej na Ukrainie. Ale nasi specjaliści to robili, w różnych zakątkach świata. Ale to jest przyszłość, do tego - muszę 'urzędowo' dodać - obarczona ryzykiem.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Czy dobrze słyszę? Hm, czyżby KOV planował zrobić to samo co Aurelian w Wielkopolsce? Kiedy czytałem news z Aureliana to rzuciło mi się w oczy że z pojedyńczego odwiertu w tej technologii uzyskano bardzo duży przepływ - chyba było to 17 mc / dzień, podczas gdy cała Ukraina w tym momencie produkuje chyba 6... Rozumiem to że jest to głównie zasługa tej technologii bo powierzchnia eksploatacji odwiertu jest gigatyczna w porównaniu z technologią konwencjonalną.

@Redface:
- Czy będzie na ten temat jakiś osobny komunikat?
- Czy obecnie wiercony O9 może jest przygotowywany w tej technologii czy jest to pieśń przyszłości? jeśli przyszłość tak to jak odległa?

Chętnie dowiemy się coś więcej na ten temat.

k.

ARWENA
0
Wpisów: 383
Wysłane: 21 marca 2011 19:04:22 przy kursie: 17,90 zł
Dobrze że raport ukazał się po sesji. Jest czas na okiełznanie emocji. Przy udziale Pana Prezesa poukładać sobie w głowie za i przeciw. Ale uważam ze informacje Syria-raport roczny powinny ukazać się w innej kolejnosci.

abilor
0
Wpisów: 6
Wysłane: 21 marca 2011 19:17:05 przy kursie: 17,90 zł
Mnie informacje satysfakcjonują.
Z tym, że problemem jest dotarcie do szerokiego akcjonariatu.
Jak zareagują ci, którzy dzisiaj kupili akcje po informacji o zasobach w Syrii?
W momencie kiedy przeczytają raport i info z komentarzami na PB mogą mieć wrażenie, że ktoś ich "ubrał".
Prawda?
I kurs może znowu polecieć.
Jak KOV planuje dotrzeć do szerokiej opinii - może nie publicznej, ale giełdowej?
Edytowany: 21 marca 2011 19:27

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 21 marca 2011 19:24:44 przy kursie: 17,90 zł
Ładny wzrost przychodów (netto) za q4 - $3,7M - to nie wiele mniej niż skumulowana wartość dla 9 miesięcy ($3,8M). Mniejsza strata kwartał do kwartału - ale o tym zdążyli rozpisać się już inni...

Generalnie takiego raportu trzeba się było spodziewać.

Jedyne co mnie (wciąż) niepokoi to brak konkretów o przyszłym finansowaniu... w resztą cytując opinię audytora do raportu rocznego:

"Sytuacja ta, jak opisano szerzej w Nocie 2 (c), wskazuje na istnienie istotnej niepewności, która może powodować istotne wątpliwości co do zdolności Kulczyk Oil Ventures Inc. do kontynuowania działalności."
LINK

@Redface

Praktycznie mija nam już q1, jakby nie patrzeć przydałoby się rozwiać wreszcie tą wyżej wymienioną "istotną niepewność". Czy mamy szanse usłyszeć jasne konkrety w tym temacie w ciągu najbliższych dni/tygodni (pomijając sprawę kredytu w EBOR)?
Edytowany: 21 marca 2011 19:25

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 21 marca 2011 19:41:33 przy kursie: 17,90 zł
Hazard napisał(a):

@Redface

Praktycznie mija nam już q1, jakby nie patrzeć przydałoby się rozwiać wreszcie tą wyżej wymienioną "istotną niepewność". Czy mamy szanse usłyszeć jasne konkrety w tym temacie w ciągu najbliższych dni/tygodni (pomijając sprawę kredytu w EBOR)?

Cytat:
W celu sfinansowania programu poszukiwań i zagospodarowania złóż konieczne będzie wyemitowanie dodatkowych akcji lub zawarcie kolejnych umów farm-out, przy czym nie ma gwarancji ich dostępności w razie wystąpienia
takiej potrzeby.

Źródło.

O umowach poddzierżawy coś szerzej można?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein
Edytowany: 21 marca 2011 19:42

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 21 marca 2011 19:58:16 przy kursie: 17,90 zł
Ja tutaj czegoś w tym bilansie KOV za 2010r. nie rozumiem. Skąd te straty? Jeżeli pieniądze są zainwestowane w odwierty, towar, nieruchomość itp. to na mój chłopski rozum nie są to straty. Obawiałem się tego że KOV tak właśnie to zaksięguje i stało się. Gdyby odwierty okazały się pustymi otworami lub zasypały się, towar zgnił, nieruchomość się spaliła, wybuch zniszczyłby rurociągi na Ukrainie itp. to to jest ewidentną stratą finansową firmy.
Choć nie jestem ekonomistą, myślę że wszystkie obecnie wyłożone pieniądze na kilka inwestycji KOV to aktywa. A tak finansowym sprawozdaniem rocznym KOV, nieobeznanym akcjonariuszom z mózgu robi się wodę.
To tak, jakbym budował dom, czy własną firmę ponosząc wydatki i w swoim bilansie określił że to strata. Bzdura!
Prezesie Korczak proszę mi wytłumaczyć w którym "miejscu" jest ta strata? Ja jej nie widzę, proszę mnie oświecić, gdzie Wasza forsa poszła i czy poszła w błoto, co przepłaciliście? Na mój rozum pieniądze KOV były dobrze zainwestowane.
Uważam że operacje finansowe firmy mogłyby być inaczej księgowane {księgowość kreatywna} a bilans roczny KOV przedstawiałby się bardziej obiektywnie (nie negatywnie) dla nieobeznanych takich jak ja inwestorów.
Prawda o KOV wcale nie znaczy, że firma skromnie musi ustawiać się pod poprzeczką.
Sami sobie strzelacie gole!
Dziwi mnie że pan Korczak pisze nam udziałowcom, ile jeszcze firma będzie musiała ponieść strat, zamiast napisać ile S-ka KOV będzie musiała jeszcze zainwestować.
To tak jakbym napisał wedle waszego bilansu, że kupując akcje KOV poniosłem stratę.
To tak, przynajmniej po tym bilansie wygląda, że kupiłem toksy KOV, a czy to prawda?

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 21 marca 2011 20:10:55 przy kursie: 17,90 zł
@tytan

Dobrze gadasz.
Niestety obawiam się ze wg jakiś tam norm do czasu gdy nie wyciągniesz baryłki ropy nie masz przychodu...

Zapewne normy/przepisy nie uwzględniają specyfiki kov i po prostu kasa zainwestowana w dziurę musi być po stronie strat :/

W pełni się z Tobą zgadzam, że taki raport trochę nie pokazuje realnej sytuacji.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 21 marca 2011 20:11:10 przy kursie: 17,90 zł
Tytan jakim cudem wpadłeś na pomysł, że pieniądze wydane na wykonanie odwiertu, czyli opłacenie ludzi, sprzętu itp to nie jest strata? Jak to inaczej zaksięgować? Jako aktywa? Dziury w ziemi to nie są aktywa...złoże, do którego prowadzi odwiert to co innego. Nie rozumiem tego podejścia?

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 21 marca 2011 20:23:11 przy kursie: 17,90 zł
Przychód minus koszty to zysk (jeśli wartość jest dodatnia), bądź strata (jeśli ujemna).

Murgrabia
0
Wpisów: 19
Wysłane: 21 marca 2011 20:28:47 przy kursie: 17,90 zł
Po ogloszeniu wyników wkradla się nieuzasadniona nerwowość.Jak na skalę dzialalności to straty za 4Q są male.Nie ma co straszyć spadkami bo poważni inwestorzy na tym etapie na lepsze wyniki nie liczyli.

abilor
0
Wpisów: 6
Wysłane: 21 marca 2011 20:34:49 przy kursie: 17,90 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Tytan jakim cudem wpadłeś na pomysł, że pieniądze wydane na wykonanie odwiertu, czyli opłacenie ludzi, sprzętu itp to nie jest strata?...[...]

Odpowiem za wywoływanego do tablicy.
Bo tak pewnie robi Petrolinvest:
gielda.onet.pl/aod-petrolinves...

"Petrolinvest aktywuje nakłady na poszukiwanie i ocenę zasobów. To oznacza, że wszelkie wydatki poniesione na ten cel, nie są bieżacym kosztem w rachunku zysków i strat. Spółka traktuje je jako inwestycje, zatem powiększają aktywa. Aktywacja powoduje przeniesienie kosztów na przyszłe okresy sprawozdawcza, czyli ich nie eliminuje, a jedynie odracza."
Edytowany: 21 marca 2011 20:40

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 21 marca 2011 20:37:38 przy kursie: 17,90 zł
Tytan napisał(a):
Ja tutaj czegoś w tym bilansie KOV za 2010r. nie rozumiem. Skąd te straty? Jeżeli pieniądze są zainwestowane w odwierty, towar, nieruchomość itp. to na mój chłopski rozum nie są to straty. Obawiałem się tego że KOV tak właśnie to zaksięguje i stało się. Gdyby odwierty okazały się pustymi otworami lub zasypały się, towar zgnił, nieruchomość się spaliła, wybuch zniszczyłby rurociągi na Ukrainie itp. to to jest ewidentną stratą finansową firmy.

Tytan to o czym piszesz ma swoją nazwę. Kreatywna księgowość. Przykładu nie trzeba daleko szukać. Techmex. Już wolę mieć kawa na ławę wyłożone jakie są straty i zyski niż zamiatanie strat pod dywan. Akcjonariusze lepiej na tym wyjdą.

W tej chwili można powiedzieć że Ukraina na siebie zarabia. Pytanie kiedy zacznie na siebie zarabiać Brunei a potem Syria. Jak pisano tu wcześniej nikt się nie spodziewał innego wyniku bo jest na to za wcześnie. Obstawiam, że w przeciągu roku do dwóch lat ten biznes musi na siebie zarobić. Pożyjemy zobaczymy

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 21 marca 2011 20:48:02 przy kursie: 17,90 zł
Tytan napisał(a):
Choć nie jestem ekonomistą, myślę że wszystkie obecnie wyłożone pieniądze na kilka inwestycji KOV to aktywa. A tak finansowym sprawozdaniem rocznym KOV, nieobeznanym akcjonariuszom z mózgu robi się wodę.
To tak, jakbym budował dom, czy własną firmę ponosząc wydatki i w swoim bilansie określił że to strata. Bzdura!
Prezesie Korczak proszę mi wytłumaczyć w którym "miejscu" jest ta strata? Ja jej nie widzę, proszę mnie oświecić, gdzie Wasza forsa poszła i czy poszła w błoto, co przepłaciliście? Na mój rozum pieniądze KOV były dobrze zainwestowane.
Uważam że operacje finansowe firmy mogłyby być inaczej księgowane {księgowość kreatywna} a bilans roczny KOV przedstawiałby się bardziej obiektywnie (nie negatywnie) dla nieobeznanych takich jak ja inwestorów.
Prawda o KOV wcale nie znaczy, że firma skromnie musi ustawiać się pod poprzeczką.
Sami sobie strzelacie gole!
Dziwi mnie że pan Korczak pisze nam udziałowcom, ile jeszcze firma będzie musiała ponieść strat, zamiast napisać ile S-ka KOV będzie musiała jeszcze zainwestować.
To tak jakbym napisał wedle waszego bilansu, że kupując akcje KOV poniosłem stratę.
To tak, przynajmniej po tym bilansie wygląda, że kupiłem toksy KOV, a czy to prawda?

strata to nic takiego strasznego, wystarczy wydać na coś kasę i na chwilę obecną nie osiągnąć z tego tytułu przychodu (dochodu) dochód to jest uzyskana kasa - minus to co się zainwestowało. Trudno to nazwać stratą bo to ma zapracować w późniejszym terminie, ale tak trzeba, bo trzeba się rozliczyć , trzeba podać raport itp. Pieniądze są dobrze zainwestowane

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 21 marca 2011 20:55:38 przy kursie: 17,90 zł
Skupmy się może na konkretach. Porównajmy ostatnie przeszacowania wykonane przez RPS Energy:
a) Ukraina - luty 2011

ZASOBY WARUNKOWE
Kategoria zasobów______BCF_______MMBOE
Low Estimate (1C)______17.1______2.9
Best Estimate (2C)_____77.9______13.0
High Estimate (3C)_____211.5_____35.2

Dla przypomnienia fragment jaki pojawił się u nas swego czasu na forum odnośnie rekomendacji DM BZ WBK:

Cytat:
Z punktu widzenia wyceny firmy KOV, w naszej wycenie wartości godziwej z grudnia 2010 r. (347 mln USD; 2,62 PLN/akcję), na Blok L w Brunei przypadało 11,2% oszacowanej przez nas wartości (dla porównania: na Blok M w Brunei – 50,3%, na Ukrainę – 31,4%). Na razie nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian w założeniach dotyczących działalności KOV w Brunei lub Syrii, ale chcielibyśmy podkreślić, że szybko rozwijająca się działalność na Ukrainie spowoduje znaczny wzrost znaczenia spółki KubGas w ogólnej wycenie KOV. Na Ukrainę przypadało tylko 17,7% wartości KOV wycenionej podczas pierwszej oferty publicznej (IPO). Obecnie jest to prawie jedna trzecia ceny akcji KOV. Wkrótce, gdy RPS Energy opublikuje nowy raport niezależnego eksperta (Competent Person Report) dotyczący spółki KubGas, udział Ukrainy w wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o kilkanaście punktów procentowych. Najnowsza wersja tego raportu zostanie opublikowana w ciągu 10 najbliższych dni.

Cytat:
Przybliżone oszacowania nowej bazy rezerw/zasobów spółki Kub-Gas, przy założeniu stałości wszystkich pozostałych parametrów, wykazują, że udział ukraińskich zasobów w określonej przez nas wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o 34-42 mln USD (0,24-0,30 PLN) (udział zasobów ukraińskich w całkowitej wartości przedsiębiorstwa może więc wynosić 140-148 mln USD, w porównaniu z 53,5 mln USD podczas IPO).

Zmiana wyceny o jakieś 24-30gr w stosunku do raportu z 6 grudnia (2,62zł) co daje wartość akcji (2,86-2,92zł)

b) Syria - marzec 2011 Zasoby perspektywiczne (45%):

Obiekt poszukiwawczy: Itheria
- najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate):
Ropa naftowa (MMBBLS) 36, Gaz (BCF) 25, MMBOE 40

- najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate):
Ropa naftowa (MMBBLS) 135, Gaz (BCF) 101, MMBOE 152

- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate):
Ropa naftowa (MMBBLS) 309, Gaz (BCF) 242, MMBOE 350

Obiekt poszukiwawczy: Bashaer
- najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate):
Ropa naftowa (MMBBLS) 6, Gaz (BCF) 3, MMBOE 7

- najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate):
Ropa naftowa (MMBBLS) 20, Gaz (BCF) 8, MMBOE 21

- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate):
Ropa naftowa (MMBBLS) 46, Gaz (BCF) 15, MMBOE 48

Jak zatem zmieni się wycena KOV po przeszacowaniu zasobów w Syrii w porównaniu do ostatniego przeszacowania na Ukrainie, gdzie akcje zostały wycenione wg rekomendacji DM BZ WBK na 2,86-2,92zł?

Zestawienie obu przeszacowań poniżej:
Low Estimate - 2,9 MMBOE (Ukraina) - 47 MMBOE (Syria)
Best Estimate - 13 MMBOE (Ukraina) - 173 MMBOE (Syria)
High Estimate - 35,5 MMBOE (Ukraina) - 398 MMBOE (Syria)

Poczekajmy na rekomendację analityków a kto chce może sobie oszacować, zobaczymy kto bliżej trafi :)
Edytowany: 21 marca 2011 21:00

Murgrabia
0
Wpisów: 19
Wysłane: 21 marca 2011 21:03:39 przy kursie: 17,90 zł
kereig napisał(a):
Murgrabia napisał(a):
Po ogloszeniu wyników wkradla się nieuzasadniona nerwowość.Jak na skalę dzialalności to straty za 4Q są male.Nie ma co straszyć spadkami bo poważni inwestorzy na tym etapie na lepsze wyniki nie liczyli.

Kogo masz na myśli pisząc poważni inwestorzy, ulicę czy fundy wyprzedające na łeb na szyję?
Ja widzę grę spekulantów ,winni są ci co myślą że, jak na Oil-u codziennie wskoczą i wyskoczą z zarobkiem na flaszkę.Fundusz jak kupil akcje to doskonale sobie zdawal sprawę,że po roku od debiutu nie będzie zysków na spólce poszukiwawczo - wydobywczej.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 21 marca 2011 21:06:04 przy kursie: 17,90 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Tytan jakim cudem wpadłeś na pomysł, że pieniądze wydane na wykonanie odwiertu, czyli opłacenie ludzi, sprzętu itp to nie jest strata? Jak to inaczej zaksięgować? Jako aktywa? Dziury w ziemi to nie są aktywa...złoże, do którego prowadzi odwiert to co innego. Nie rozumiem tego podejścia?

Nie jestem księgowym, ale uważam że nie wszystkie wydatki po stronie kosztów w firmie są stratą, to co teraz robi się w KOV to koszty na inwestycję, a nie straty. I niech księgowy się martwi, aby tego nie uwidocznić po stronie strat, bo nie musi, bo faktycznie stratą nie jest, a w straty zapisuje się rzeczy bezpowrotnie przepadłe (nie do odzyskania). A puki co w KOV tak nie jest. A jeżeli w przepisach nie ma po której stronie zapisywać koszty (jeżeli tak jest) w spółce wydobywczej, to jest okazja, aby stosować księgowość kreatywną, aby być bliżej prawdy dla inwestorów o firmie, Redface z pewnością jest biegły w temacie, i mógłby nas uświadomić. Napisałem to wszystko tak, na logiczny chłopski rozum, oraz w luźnej rozmowie z ekonomistami. I proszę wszystkich na forum bez uszczypliwości (nie do Ciebie Krzysiek). Nie jestem wprawdzie ekonomistą, lecz współwłaścicielem nie najgorzej prosperującej firmy z znajomością rzeczy księgowymAngel .

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

131 132 133 134 135

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,200 sek.

etcmyjmq
mdkajwhv
oxccjzqu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jinnpeue
xkhzfabq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat