PARTNER SERWISU
imlfqmyb
47 48 49 50 51
michal007
0
Wpisów: 10
Wysłane: 25 marca 2011 13:24:21 przy kursie: 1,76 zł
a w swietle ostatniego raportu wydaje sie ze emisja musi dojsc do skutku bo w przeciwnym razie centrnet zostanie u pana karkosika :) przypomne ze jest chyba w calosci a przynajmniej w wiekszosci zastawiony pod pozyczki ktore musza byc splacone do 1 lipca :)

Taurus jeśli możesz wklei linka do tego raportu, może rozwiń temat z tą umową to jest ciekawe jak i pomocne to oceny tej sytuacji długo terminowy inwestor Midasa

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 marca 2011 13:32:11 przy kursie: 1,76 zł
Przeczytaj sobie komentarz zarzadu do raportu grupy kapitalowej :)
Masz tam wyszczegolnione wszystkie zagrozenia a nawet same zagrozenia, opis wszystkich pozyczek lacznie z terminami ich splaty wszystkie zastawy itd

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Sciagnij sobie sprawozdanie zarzadu i przeczytaj

Nie chce mi sie wierzyc ze jakikolwiek akcjonariusz nie przeczytal tak podstawowej rzeczy Anxious
Panowie to jest obowizek przy inwestycji w kazda spolke!!!

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 25 marca 2011 13:49:36 przy kursie: 1,76 zł
Taurus80 napisał(a):
Nie chce mi sie wierzyc ze jakikolwiek akcjonariusz nie przeczytal tak podstawowej rzeczy Anxious
Panowie to jest obowizek przy inwestycji w kazda spolke!!!

Taurus, niektórzy są tak zajęci zarabianiem, że nie mają czasu na czytanie raportów po prostu...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 marca 2011 14:05:39 przy kursie: 1,76 zł
To mnie wlasnie od lat zadziwia ludzie sprzedaja-zastawiaja domy, samochody aby zostac milionerem na GPW a nie maja czasu przeczytac kilkudziesieciu stron cyferek i opisow :) a pozniej placz i lament ze wsyzstko stracili :)

Kazdy powinien byc swiadom podejmowanego ryzyka a tylko czytajac wszystko na temat danej spolki mozemy oszacowac ryzyko :)
Tym co nie mieli czasu na czytanie powiem jedno albo zarobicie duzo albo stracicie wszystko i to w tym roku.

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 25 marca 2011 14:38:06 przy kursie: 1,76 zł
[quote=Malgos]
"
UWAGA! Nowa emisja z prawem poboru. Ostatni dzień notowania z PP: 2011-03-28. Cena emisyjna 1,24 zł. Liczba PP: 236 746 680. Zapisy od dnia 2011-03-07 do dnia 2011-03-16. "

Co to za informacja?
Pochodzi z: www.stockwatch.pl/gpw/midas,wy...
ale podaje dziwne daty zapisów 9 marcowe).
Zapisy będą(?) od 04 do 13 kwietnia! br. Chyba, że znowu coś poprzesuwają.

michal007
0
Wpisów: 10
Wysłane: 25 marca 2011 14:45:13 przy kursie: 1,76 zł
Witam
nie chodzi o to że nie czytałem pobieżnie przejrzałem raport zazwyczaj przeglądam
tyle że na Midasie to jest wszystko zawiłe od tej całej pajęczyny współpracy poszczególnych spółek po to co się dzieje w obecnej chwili
każda spółka każda emisja jest niepowtarzalna
jeśli nie robiło by ci to problemu wklei to zdanie z komentarza do raportu o które cię proszę czytałem ten raport ale wśród całości tego zawiłego tekstu nie mogłem tego wyłapać a szkoda ominąć tak cenną informacje abym mógł szerzej to przeanalizować
pozdrawiam

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 25 marca 2011 14:46:29 przy kursie: 1,76 zł
zasaniak napisał(a):

Zapisy będą(?) od 04 do 13 kwietnia! br. Chyba, że znowu coś poprzesuwają.

Narazie to nic nie bedzie i nic nie wiadomo Think

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 25 marca 2011 14:48:32 przy kursie: 1,76 zł
Będą takie, jakie będą w *zatwierdzonym* prospekcie. Inne nie mają znaczenia Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 27 marca 2011 09:43:58 przy kursie: 1,76 zł
No coś zaczyna się ruszać w Midasie.
demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...
"Treść spełnionego warunku zawieszającego brzmi: "wyrażenie przez Radę Nadzorczą Funduszu zgody na Transakcję".
Czyli chyba z Mobylandem coś wyjdzie.

matmat
0
Wpisów: 56
Wysłane: 27 marca 2011 11:19:14 przy kursie: 1,76 zł
Zawsze lepsze coś, niz nic, tylko nalezy pamietać, że emisja jest po to aby nabyć Mobyland, tak wię potwierdzenie na zgode na nabycie dopiero na tym etapie tylko potwierdza stosunek zarządu, Rady Nadzorczej do akcjonariuszy

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 27 marca 2011 16:16:42 przy kursie: 1,76 zł
Czy to nie oznacza że Solo dzięki swoim wpływom w Midasie nie pozbywa się w sprytny sposób Mobylandu z którym jest kojarzony? Przypomne że obecny właściciel Mobylandu cypryjski Daycon Trading Limited jest powiązany kapitałowo z Aero2, tyle że w nie do końca jasny sposób.
V3 pisałeś o różnych przyczynach na tym wątku dla których Solo jest ostatnio zainteresowany Polkomtelem, ale nie zauważyłem byś zwrócił uwagę na to że to po za Erą Polkomtel po dwóch latach zrobił zadymę z przetargiem na 1800. Byc może Solorza interesuje w Midasie tylko i wyłącznie ta częstotliwość? Do tej pory chciał ją posiąść przy pomocy Midasa natomiast teraz po uchyleniu decyzji i powtórce przetargu postanowił ją zdobyć przy pomocy Polkomtela?
Sam Mobyland bez tej częstotliwości, nawet posiadając swoją dotychczasową infrastrukturę znacznie straci na swojej wartości.
Może ta cała emisja służy właśnie temu by mieć komu opylić Mobyland?
To że zarząd podjął decyzję o zakupie w chwili gdy przyznana częstotliwość 1800 na której spółka chcę zbudować swoją przyszłość stanęła pod znakiem zapytania jest conajmniej zastanawiające.

Wiem że to troche kontrowersyjne, ale dla mnie ta cała grupa Solorza to piekielnie tajemniczy stwór, podobnie zreszta jak nieczytelne są prawdziwe intencje jej budowy i powiązania kapitałowe.

Juz nie wspomnę nawet, że tak naprawdę niewiadomo kto stanie się prawdziwym zarządzającym strategicznej z punktu widzenia Państwa infrastruktury telekomunikacjnej - szczególnie tej której znaczenie będzie rosło w najbliższej przyszłości, bo odnoszę wrażeżenie Pan Solorz jako świetny biznesmen, jest tu jedynie pośrednikiem.

Dziwne tez dla mnie się wydają uspakajające rynek zapewnienia Pani Strężynskiej, że wynik przetargu nie ulegnie zmianie bo ponownie rozpatrzą te same oferty które zostały złożone 2 lata temu. Wg mnie powtórzenie przetargu nie na tym polega, a brak parafki na jednej ze stron i odrzucanie z tego powodu całej oferty oraz skandal z podstawieniem sie pod inną nazwą fatalnie mi się kojarzą.

Tyle z moich wątpliwości.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 marca 2011 20:30:58 przy kursie: 1,76 zł
Buldi, mi się już nie chce tego szamba analizować Angel

Napiszę tylko kilka zdań. Czy Solorz ma władzę teraz nad Polkomtelem? Sam nie wiem o co chodziło Polkomtelowi w sprawie przetargu na 1800, złożył przecież słabiutką ofertę.

Strężyńska kryje swój tyłek, bo to jej urząd popełnił błąd, głowa mogłaby polecieć. Ale skoro mówi, że przetarg zostanie powtórzony od II etapu, chyba nie kłamie w żywe oczy? Moim zdaniem rozpisanie od samego początku byłoby nie fair wobec Center i Moby. Konkurenci źle oszacowali perspektywy i chcieli by drugiego podejścia, wiedząc ile dawała reszta.

Zadyma z parafką była niepotrzebna, zobaczymy jak to się skończy. Co do zmiany nazwy, nie wiem z czego wynikała. Z czym Ci się to kojarzy?
Klika się i sprzedaje ;-)

buldi
0
Wysłane: 27 marca 2011 20:59:28 przy kursie: 1,76 zł
Ja się tylko głośno zastanawiam i dzielę się wątpliwościami co do celów tej całej emisji Midasa, bo dla Zygmunta Solorza (czy też jak on sie tam właściwie zwie) sprzedawanie spólki której jest właścicielem innej spólce którą kontroluje z korzyścią dla siebie wcale nie jest żadną nowością - vide sprzedaz Telewizji Polsat Cyfrowemu z zeszłego roku w której bez utraty kontroli nad sprzedaną telewizją pozyskał ponad 3mld które zostaną pokryte wzrostem zadłużenia i emisją akcji.
Edytowany: 27 marca 2011 21:01

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 27 marca 2011 22:52:27 przy kursie: 1,76 zł
Co do Anny Streżyńskiej to urzędniczka mianowana za Marcinkiewicza nie zmieniona przez premiera Kaczyńskiego, nie ruszona przez Tuska trwa solidnie na swoim urzędzie. Prowadziła ostrą walkę z TPSA, faworyzowała PLAY, zbiła stawki na rynku nie patrząc na nikogo, dowalała kary po kilkaset milionów za podskakiwanie i wypowiada pewne siebie zdanie ... może dlatego rynek jej ufa? :-D

Ostatnio właśnie Polkomtelowi przywaliła 130 mln zł za to, że kazali jej kontroli czekać w holu.

Zgadzam się również, że na razie Solorz nie kontroluje Polkomtela i musi grać na grupę Polsat i Midasa. Jedyne czego nam trzeba to energicznej postawy Streżyńskiej, szybkiego klepnięcia prospektu przez KNF i sukcesu emisji ... Później już z górki.

Dla MDS lepiej byłoby chyba gdyby Solorzowi tego Polkomtela nie dali kupić. Musiałby stawiać na nas, a pokazała jakie ma plecy kapitałowe rzucając 18 mld PLN na stół za Polkomtel.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 27 marca 2011 23:01

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 27 marca 2011 23:56:58 przy kursie: 1,76 zł
Cytat:
Ostatnio właśnie Polkomtelowi przywaliła 130 mln zł za to, że kazali jej kontroli czekać w holu

A ten znowu głupoty pisze...violent1
Nikt za czekanie w holu nie daje takich gigantycznych kar! Na drugi raz MYŚL co piszesz...!violent1

buldi
0
Wysłane: 28 marca 2011 00:32:45 przy kursie: 1,76 zł
Gdyby Solorz łyknął Polkomtela miałby juz chyba ze 3/4 wszystkich częstotliwości. Konkurencja by go rozjechała za praktyki monopolistyczne a juz dzisiaj sie gada że posiada największy udział w przydzielonych pasmach poprzez przydziały Aero2, Mobyland i Centernet.
To właśnie konkurencja Centek i Plus GSM robią szum z przetargiem.
Pod tym linkiem o wynikach przetargu sprzed 4 lat jest parę ciekawych komentarzy, między innymi ten:
http://telepolis.pl/news.php?id=9520
Cytat:
No i już wiadomo dlaczego Centertel dał taką ofertę jaką dał: w sąsiednim newsie jest o tym mowa. Wiedzieli, że nie mieli żadnych szans, więc złożyli ofertę tylko po to, by móc odwołać się od wyników przetargu. Ciekawe jak się skończy takie odwołanie.

Widać również z treści artykułu, że w przetargach jest oceniany również wpływ na konkurencyjność rynku, stąd też nie dziwota, że Solorz czaił się jak słoń w jarzębinie z przyznaniem się do swoich udziałów w Aero2 kiedy ten wygrywał przetargi na kolejne częstotliwości, a że powszechnie znana jest jego agenturalna przeszłość, potrafi jak mało kto tak pozawijać sreberka by się przypadkiem nie okazało kto i po co. Z reszta wrzućcie sobie jego nazwisko w Wiki i powiedzcie mi jak się naprawdę nazywa główny akcjonariusz Midasa.

Ale dobra, załóżmy że Mobyland pozostanie przy częstotliwości 1800.
Jakie są faktyczne powody nowej emisji i komu one służą?
Byc może Midas jako spólka na tym skorzysta, ale zobaczcie jak to wygląda z punktu widzenia Solorza:

- Rok 2007 Tolpis (późniejszy Mobyland) wygrywa przetarg na rezerwacje częstotliwości za 101,96mln. Głównym akcjonariuszem Tolpisu jest wtedy włoski operator Eutelia.
- W 2009 za niecałą połowe tej kwoty (13 mln euro) Aero2 Solorza kupuje Mobyland od Euteli.
www.proline.pl/sklep.php?n=aer...
Solorz staje się dysponentem częstotliwości za pół ceny.
- W 2010 by się dobrać do Centernetu który za swój przydział zapłacił 127,96mln kupuje od Karkosika 60% udział w Nova przez który zyskuje kontrolę nad Midasem. Nie wiem jaki jest rzeczywisty koszt tej transakcji ale podejrzewam że nie odbiega on od tych 60% kapitalizacji Midasa.

Kolejny krok jest już dla nas oczywisty
Solorz jako właściciel Mobylandu za który zapłacił 13mln euro sprzedaje kontrolowanej przez siebie spółce Midas tę pierwszą za 177 baniek.

Pytania retoryczne są dwa, kto rzeczywiście na tym zarobi, i kto faktycznie za to zapłaci?
Pewnym wygranym w przypadku emisji jest Solorz, natomiast czy akcjonariusze którzy za to zapłacą rzeczywiście w przyszłości zarobią - to się okaże.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 28 marca 2011 02:04:45 przy kursie: 1,76 zł
Lektura obowiazkowa: dzisiejszy Parkiet str.6. Wyglada na to, że jednak się nie myliłem w swoich obawach i będziemy mieć powtórkę z roku 2006 jak przy okazji emisji akcji serii B 09NFI im.Kwiatkowskiego. Zapewne jutro promocja na notowaniach.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

del-201504191
0
Wysłane: 28 marca 2011 05:28:57 przy kursie: 1,76 zł
Amol napisał(a):
Cytat:
Ostatnio właśnie Polkomtelowi przywaliła 130 mln zł za to, że kazali jej kontroli czekać w holu

A ten znowu głupoty pisze...violent1
Nikt za czekanie w holu nie daje takich gigantycznych kar! Na drugi raz MYŚL co piszesz...!violent1

PTC, operator sieci Era, w listopadzie został ukarany grzywną 30 mln euro za utrudnianie pracy urzędnikom UOKiK, którzy mieli dokonać kontroli w siedzibie firmy. Według nieoficjalnych informacji zanim zostali wpuszczeni do środka, musieli znacznie dłuższy czas oczekiwać na recepcji. Więcej na ten temat można przeczytać w tej wiadomości.

Mówi się, że kiedy pracownicy UOKiK chcieli skontrolować Polkomtel, musieli czekać jeszcze dłużej niż wtedy, kiedy przyjechali na kontrolę do Ery, dlatego najprawdopodobniej kara nałożona na Plusa będzie wyższa niż 30 mln euro.

Źródło: www.telepolis.pl/news.php?id=2...

Dali nawet sprostowanie pod notką, że:

Cytat:
Redakcja TELEPOLIS.PL przeprasza za wprowadzenie w błąd we wcześniejszej wiadomości, w której pisaliśmy o ukaraniu Polkomtela za czyn nieuczciwej konkurencji. Kara dotyczy utrudniania przeprowadzenia kontroli przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który podejrzewał spółkę o zmowę z innymi operatorami związaną z rynkiem telewizji mobilnej.

Tak więc kara 130 mln zł (to wiadomo z późniejszych wiadomości) została nałożona nie za nieuczciwą konkurencję, a właśnie za utrudnianie przeprowadzenia kontroli przez UOKiK, co faktycznie przejawiało się tym, że zanim zostali wpuszczeni do środka, musieli znacznie dłuższy czas oczekiwać na recepcji.

PS
Wynika z tego jednoznacznie, że sam piszesz głupoty :-)
A tym młotkiem to sam się pacnij.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 28 marca 2011 05:30

del-201504191
0
Wysłane: 28 marca 2011 05:35:58 przy kursie: 1,76 zł
sbyszek napisał(a):
Lektura obowiazkowa: dzisiejszy Parkiet str.6. Wyglada na to, że jednak się nie myliłem w swoich obawach i będziemy mieć powtórkę z roku 2006 jak przy okazji emisji akcji serii B 09NFI im.Kwiatkowskiego. Zapewne jutro promocja na notowaniach.

Szkoda, że nie rozwinąłeś wątku, nie każdy ma dostęp do prenumeraty elektronicznej parkiety wcześniej ...

del-201504191
0
Wysłane: 28 marca 2011 05:43:57 przy kursie: 1,76 zł
Giełdowa spółka mocno wierzy, że w niedługim czasie Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdzi jej prospekt emisyjny akcji serii C.

Pierwotny harmonogram oferty zakładał, że zapisy będą przyjmowane od 3 do 14 kwietnia. Jednak na walnym zgromadzeniu 23 lutego, na którym wprowadzono pewne poprawki do uchwały o emisji, sprawę wyznaczenia nowych terminów przyjmowania zapisów scedowano na zarząd.

Nie można wykluczyć, że jeśli KNF zatwierdzi prospekt w najbliższych dniach oferta firmy zdąży jeszcze ruszyć zgodnie z wcześniejszymi założeniami. W innym przypadku spółka musi się liczyć, że dostanie pieniądze później.

Midas chce sprzedać dotychczasowym akcjonariuszom (największym jest Nova Capital, ma 60,3 proc. kapitału) od 120 mln do 236,74 mln nowych akcji serii C. Obecnie kapitał dzieli się na 59,18 mln walorów. Papiery będą sprzedawane po 1,24 zł. Dniem ustalenia prawa poboru jest oficjalnie poniedziałek 28 marca, ale ze względu na sposób rozliczania transakcji giełdowych akcje z prawem poboru po raz ostatni notowane były 23 marca. Jedno prawo uprawnia do nabycia czterech akcji serii C.

Źródło: www.parkiet.com/artykul/7,1034...

PS
Lekko paniczne są Twoje wpisy "sbyszek". Bo informacja, że są problemy z szybkim zatwierdzeniem prospektu przez KNF to była już wcześniej ... że jak szybko klepną te terminy będą obowiązywać było wiadomo. A jak nie klepną szybko to terminy legną też było wiadomo, to w czym problem? W sumie tutaj jest już taka nerwowość, taka "wycena" i taki poziom niewiadomych, że nic, absolutnie nic nie powinno robić na nas wrażenia ... na rynku zresztą też.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat