PARTNER SERWISU
egmsanrv
153 154 155 156 157
Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 4 kwietnia 2011 12:15:11 przy kursie: 17,50 zł
Kod:
[usunięto zdania niezgodne z regulaminem]

Sytuacja w KOV jest obecnie tak samo zagmatwana jak w obrzydliwym Petrolupuke_l
Tylko że na KOV się nie zarabia, nie zależnie od kondycji tej firmy.
Nie po to lokujemy swoją kasę na giełdę, aby patrzeć jak inni zarabiają.
Chyba nam się też coś należy?
Miesiące wyczekiwania na KOV i wychodzi się na naiwnego frustrata,
delikatnie mówiąc. O nie!
Jak myślicie czy to było dobre posunięcie z mojej strony?
Na naszej SZULERNI GPW liczy się kasa, czy prestiż?
W tej szulerni się nie inwestuje,
na tej szulerni można jedynie "kraść" czyli spekulować, a fee!Boo hoo!
A ten prestiż dla kogo, jak pusto na koncie?wave

Edytowany: 4 kwietnia 2011 12:19

oceem
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 kwietnia 2011 15:37:31 przy kursie: 17,50 zł
Egzaltacja sięga niezłych poziomów. Prawie wszyscy dobrze mówią z wyjątkiem wypowiedzi które dzielą "włos na czworo". Czy to takie trudne poczekać te parę tygodni i wyrobić sobie właściwe zdanie na "rozwałkowywane tu tematy"? Lament na poziom zachowania się kursu jest bezpodstawny. Jest jak jest. Pozytywy ale i NEGATYWY się kumulują i zazwyczaj po odpowiednim czasie dadzą o sobie znać. Żadne obłędne działania, wbrew pozorom, wyglądające nawet na skoordynowane, systematyczne, mówiąc po ludzku spekulanckie,znikną w mgnieniu oka.
Kiedy? Jak ci co to robią albo osiągną cel albo po prostu zostaną zdegustowani postawą rynku.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 4 kwietnia 2011 15:59:12 przy kursie: 17,50 zł
@OCEEM,
jak byłbym akcjonariuszem od tygodnia, miesiąca albo trzech miesięcy to uznałbym, że masz rację. To, że jestem akcjonariuszem od maja 2010, pozwala mi mieć odrębne zdanie. Słusznie zauważył kolega, że mamy tutaj trend horyzontalny a wybicie wcale nie musi być w górę.

cegielka
5
Wpisów: 267
Wysłane: 4 kwietnia 2011 16:26:53 przy kursie: 17,50 zł
Jeśli popatrzeć na maksymalną cenę emisyjną czyli 2,62 zł to dzisiejszy kurs jest porażką. Dobrze, że w maju 2010 była korekta i rynek wziął po 1,89 zł.

Na dzień dzisiejszy lipa angry3

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 4 kwietnia 2011 16:59:16 przy kursie: 17,50 zł
Kulczyk Investments nie ma szans na Eneę, a więc chwilowo zwolniło mu się ok 5- 6 mld złotych. tak więc nie panikujcie z tą emisją, może jej wcale nie być bo KI pożyczy KOV potrzebną kasę, może być też emisja, którą w całości obejmie KI a cena emisyjna może być wyższa niż obecny kurs.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 4 kwietnia 2011 17:57:35 przy kursie: 17,50 zł
Pytanie do Pana Korczaka:
Kiedy spodziewacie się jakiś konkretnych ruchów/efektów w związku z polem Jerudong, którego zbadanie zapowiedział AED?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 4 kwietnia 2011 18:31:58 przy kursie: 17,50 zł
Tytan napisał(a):
Kod:
[usunięto zdania niezgodne z regulaminem]

Sytuacja w KOV jest obecnie tak samo zagmatwana jak w obrzydliwym Petrolupuke_l
Tylko że na KOV się nie zarabia, nie zależnie od kondycji tej firmy.
Nie po to lokujemy swoją kasę na giełdę, aby patrzeć jak inni zarabiają.
Chyba nam się też coś należy?
Miesiące wyczekiwania na KOV i wychodzi się na naiwnego frustrata,
delikatnie mówiąc. O nie!
Jak myślicie czy to było dobre posunięcie z mojej strony?
Na naszej SZULERNI GPW liczy się kasa, czy prestiż?
W tej szulerni się nie inwestuje,
na tej szulerni można jedynie "kraść" czyli spekulować, a fee!Boo hoo!
A ten prestiż dla kogo, jak pusto na koncie?wave

Prawda jest taka, że sami się tu nakręciliśmy, że to taka fajna spółka, taka transparentna i zdywersyfikowana a to znaczy, że już kasa na wyciągnięcie ręki tuż, tuż. I proszę nie pisać, że tak nie było co rusz ktoś się podnieca na tym forum np. ostatnio wejściem do wig40. Jak ktoś nowy tu wejdzie na to, to może pomyśleć, że jak dziś zainwestuje to jutro będzie przy kasie. I co? I nico...Mało kto napisze, że może trzeba będzie poczekać nawet parę lat zanim eksploduje kurs(o ile eksploduje...) Nawet Redface (który ostatnio coś zamilkł) pisał, że na plusie ta spółka będzie za około osiem lat, ale kto by tego słuchał nasi "profesjonaliści" tylko w kółko: jaka fajna spółka, jaka fajna spółka...Pewnie sami już stracili cierpliwość i chcieliby stąd wyskoczyć. I nic ci się Tytan nie należy, trzeba było prędzej się zorientować jaka jest specyfika branży (mnie też to dotyczy), trzeba czekać i czekać...a bonus jest taki, że jak eksploduje kurs to już tu będziemy.

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 4 kwietnia 2011 19:09:38 przy kursie: 17,50 zł
panikarz napisał(a):
Kulczyk Investments nie ma szans na Eneę, a więc chwilowo zwolniło mu się ok 5- 6 mld złotych.

www.pb.pl/rss/a/2011/04/04/Kul...

chyba nie rezygnuja

madstorm
0
Wpisów: 51
Wysłane: 5 kwietnia 2011 08:23:13 przy kursie: 17,50 zł
lukch napisał(a):
Takie artykuły tylko utwierdzają przekonanie, że w dzisiejszym systemie prawnym nie będzie łatwo z łupkami w Polsce.

Nie interesują nas obietnice gazowego dobrobytu. Chcemy mieć spokój - stwierdzili mieszkańcy wsi koło Ustki. Jeśli ich protest podchwycą inne miejscowości, mogą zablokować plany wydobycia gazu łupkowego w Polsce.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...

Dziwisz się?

Pewnie każdy postawiony w takiej sytuacji byłby niezadowolony, no chyba że zysk z wydobycia lałby się bezpośrednio do mojej kieszeni, to byłbym w stanie trochę pocierpieć, żeby później przenieść się w cieplejszy klimat :)
Edytowany: 5 kwietnia 2011 08:28

wirek
0
Wpisów: 7
Wysłane: 5 kwietnia 2011 09:20:05 przy kursie: 17,60 zł
ARWENA napisał(a):
Mam pytanko. Od dzisiaj Kov miał być notowany w WIG40 a nie jest. Dlaczego?

Nie od dzisiejszej sesji, ale po dzisiejszej sesji.

www.gpw.pl/komunikaty/?ph_tres...

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 5 kwietnia 2011 09:35:01 przy kursie: 17,60 zł
lukch napisał(a):
Pytanie do Pana Korczaka:
Kiedy spodziewacie się jakiś konkretnych ruchów/efektów w związku z polem Jerudong, którego zbadanie zapowiedział AED?

Witam,
Sorry za milczenie, ale są sytuacje, w których jedynym zachowaniem może być właśnie milczenie...
W tym temacie akurat mogę się wypowiedzieć: badanie Jerudong nie zostało zatwierdzone przez konsorcjum, więc póki co należy to traktować jedynie jako propozycję operatora, do rozważenia przez pozostałych członków konsorcjum. Nasze stanowisko jest takie: najpierw badania 3D, które zahaczyłyby także o rejon Jerudong, potem wnioski i ewentualne decyzje o podjęciu prac. To się musi ekonomicznie spiąć (czyli nawet każdy 'podprojekt' musi mieć dodatnie NPV).
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 5 kwietnia 2011 09:49:00 przy kursie: 17,60 zł
madstorm napisał(a):
lukch napisał(a):
Takie artykuły tylko utwierdzają przekonanie, że w dzisiejszym systemie prawnym nie będzie łatwo z łupkami w Polsce.
Nie interesują nas obietnice gazowego dobrobytu. Chcemy mieć spokój - stwierdzili mieszkańcy wsi koło Ustki. Jeśli ich protest podchwycą inne miejscowości, mogą zablokować plany wydobycia gazu łupkowego w Polsce.

Dziwisz się?
Pewnie każdy postawiony w takiej sytuacji byłby niezadowolony, no chyba że zysk z wydobycia lałby się bezpośrednio do mojej kieszeni, to byłbym w stanie trochę pocierpieć, żeby później przenieść się w cieplejszy klimat :)

Np do Libii? Eh?
A propos protestów, looknij w trailer 'Gasland'
www.youtube.com/watch?v=dZe1Ae...
2:16
Zważywszy na efekty uboczne hydroszczelinowania sam bym protestował na miejscu tych ludzi.

madstorm
0
Wpisów: 51
Wysłane: 5 kwietnia 2011 10:46:47 przy kursie: 17,60 zł
Exar napisał(a):
madstorm napisał(a):
lukch napisał(a):

Dziwisz się?

Np do Libii? Eh?
A propos protestów, looknij w trailer 'Gasland'
www.youtube.com/watch?v=dZe1Ae...
2:16
Zważywszy na efekty uboczne hydroszczelinowania sam bym protestował na miejscu tych ludzi.

Miałem na myśli rejon o znikomym napięciu politycznym, dodatkowo nienarażonym na kataklizmy...jest taki na naszej planecie?

Dzięki za filmik - to w pełni obrazuje konsekwencje tego typu inwestycji. Co niektórzy mogą pozazdrościć - "woda ognista" z kranu! bom
Edytowany: 5 kwietnia 2011 10:47

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 5 kwietnia 2011 17:40:12 przy kursie: 17,60 zł
lesz napisał(a):
Mam pytanie do pana Korczaka.
Ile procent swoich dziennych zdolności produkcyjnych gazu na Ukrainie jest faktycznie sprzedawanych przez KOV?

Witam,
Nie do końca rozumiem pytanie. Spróbuję je doprecyzować:
a) chodzi o zdolności w zakresie przetworzenia produkcji przez istniejącą infrastrukturę?
b) chodzi o stosunek np. rocznej produkcji do udowodnionych rezerw?

W przypadku b) odpowiedź jest publicznie znana - w raporcie rocznym znajduje się informacja o rocznej produkcji gazu (820455 Mcfe), mamy także informację o rezerwach 3P (44Bcfe). Czyli dotychczasowa roczna produkcja KUB-G (w części przypisywanej 70% udziałowi KOV, bo do niej odnosi się oszacowanie rezerw, pamiętając także, że to dotyczy produkcji z połowy roku - od zakupu KUB-G) nie stanowi nawet promila udowodnionych rezerw.

W przypadku a) szacujemy, że nasze moce przerobowe są wykorzystywane w jakichś 25-30%.

Gdybym coś nie tak zrozumiał, proszę o sygnał, ok?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 kwietnia 2011 18:53:44 przy kursie: 17,60 zł
Poniższe pytania padły 10 stron temu dlatego nie wiem ,czy zostały celowo pominięte, gdyż nie może Pan na nie udzielić teraz odpowiedzi czy po prostu umknęły uwadze. Jeśli nie chce lub nie może Pan udzielić odpowiedzi prosiłbym tylko o słynne "no comment".

Krzysiek9 napisał(a):
Pytania do Pana Jakuba:

1. Czy jest Pan w stanie określić z grubsza do kiedy zostanie podjęta decyzja odnośnie bloku M? Pewnie to pytanie pozostanie póki co bez odpowiedzi :)

2. Wg prezentacji nowe oszacowanie bloku L zaplanowane jest na druga połowę roku - czy wiadomo coś o dokładniejszym terminie publikacji takiego raportu, skoro testy w bloku L powinny zakończyć się w kwietniu?

3. Czy mógłbym też prosić o wyjaśnienie czy nowe odwierty w bloku M (w związku odkryciem nowej struktury dzięki badaniom 3D) będą prowadzone z już istniejących czy będą to całkowicie nowe odwierty? W prezentacji na slajdzie 20 jest to faktycznie dobrze przedstawione i struktura "Merawan" znajduje się pod odwiertami Mawar i Markisa oraz dodano komentarz:

Cytat:
Multiple follow-up opportunities

Stąd to moje pytanie, gdyż tak dla laika w tym temacie po co wiercić nową dziurę jeśli można wykorzystać obecną i zaoszczędzić na wierceniu kolejnych kilometrów w ziemi. Z dna odwiertów Mawar i Markisa jest znacznie bliżej do nowej struktury Merawan. Na jakiej głębokości mniej więcej znajduje się ta struktura?

4. Kiedy mniej więcej możemy się spodziewać wyników testów odwiertu O-8 na Ukrainie?

5. AED pisał, że testy Lukut rozpoczną się niezwłocznie po zakończeniu testów Lempuayng. Co to znaczy niezwłocznie? Czy będziecie musieli jeszcze przenieść cały sprzęt z Lempuyang czy generalnie w ciągu tego miesiąca oczekiwania na dokończenie testów Lempuyang, odwiert Lukut był przygotowywany na bezpośrednie uruchomienie testów?

Dziękuję z góry za odpowiedzi na pytania, na które może Pan odpowiedzieć ;)

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 5 kwietnia 2011 20:43:09 przy kursie: 17,60 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Poniższe pytania padły 10 stron temu dlatego nie wiem ,czy zostały celowo pominięte, gdyż nie może Pan na nie udzielić teraz odpowiedzi czy po prostu umknęły uwadze. Jeśli nie chce lub nie może Pan udzielić odpowiedzi prosiłbym tylko o słynne "no comment".

1. Czy jest Pan w stanie określić z grubsza do kiedy zostanie podjęta decyzja odnośnie bloku M? Pewnie to pytanie pozostanie póki co bez odpowiedzi :)

2. Wg prezentacji nowe oszacowanie bloku L zaplanowane jest na druga połowę roku - czy wiadomo coś o dokładniejszym terminie publikacji takiego raportu, skoro testy w bloku L powinny zakończyć się w kwietniu?

3. Czy mógłbym też prosić o wyjaśnienie czy nowe odwierty w bloku M (w związku odkryciem nowej struktury dzięki badaniom 3D) będą prowadzone z już istniejących czy będą to całkowicie nowe odwierty? W prezentacji na slajdzie 20 jest to faktycznie dobrze przedstawione i struktura "Merawan" znajduje się pod odwiertami Mawar i Markisa oraz dodano komentarz:

Cytat:
Multiple follow-up opportunities

Stąd to moje pytanie, gdyż tak dla laika w tym temacie po co wiercić nową dziurę jeśli można wykorzystać obecną i zaoszczędzić na wierceniu kolejnych kilometrów w ziemi. Z dna odwiertów Mawar i Markisa jest znacznie bliżej do nowej struktury Merawan. Na jakiej głębokości mniej więcej znajduje się ta struktura?

4. Kiedy mniej więcej możemy się spodziewać wyników testów odwiertu O-8 na Ukrainie?

5. AED pisał, że testy Lukut rozpoczną się niezwłocznie po zakończeniu testów Lempuayng. Co to znaczy niezwłocznie? Czy będziecie musieli jeszcze przenieść cały sprzęt z Lempuyang czy generalnie w ciągu tego miesiąca oczekiwania na dokończenie testów Lempuyang, odwiert Lukut był przygotowywany na bezpośrednie uruchomienie testów?

Dziękuję z góry za odpowiedzi na pytania, na które może Pan odpowiedzieć ;)

Witam.
Zobaczmy, gdzie mogę pomóc, a gdzie mam się ugryźć w język:
1. No comment
2. Nie wiadomo - zakończymy ten etap gehenny z AED, będziemy w stanie coś powiedzieć.
3. Tego jeszcze nie wiadomo a dlaczego - no comment
4. Trwają. Informacja o tym, kiedy zostanie podana informacja też może być cenotwórcza, więc muszę się wstrzymać.
5. Generalnie no comment ;-) Z AED ostatnio trudno się rozmawia...
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 5 kwietnia 2011 21:20:41 przy kursie: 17,60 zł
Kulczyk Holding wydał w poniedziałek oświadczenie w nawiązaniu do komunikatu Ministerstwa Skarbu Państwa dotyczącego zakończenia procesu prywatyzacji Enei bez rozstrzygnięcia. Prezes Kulczyk Investments wyjaśnia, dlaczego oświadczenie zostało wydane.

- W komunikacie ministerstwa uzasadniającym zakończenie procesu sprzedaży Enei bez wyłonienia nabywcy pojawiły się informacje wskazujące na to, że resort nie porozumiał się z inwestorami między innymi z powodu odmiennych zdań w sprawie inwestycji w Kozienicach, a inne oferty zostały odrzucone, bo nie spełniały warunków i wymogów ministerstwa. Choć nazwy firm w komunikacie nie padły, łatwo się domyśleć, że ministerstwo odnosi się również do naszych propozycji. Spełniliśmy wszystkie warunki ministerstwa skarbu i to wymagało wyjaśnienia. To jest kwestia naszej wiarygodności jako międzynarodowej korporacji - wyjaśnia Dariusz Mioduski, prezes zarządu Kulczyk Investments.

ŹRÓDŁO: energetyka.wnp.pl/prezes-kulcz...
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 5 kwietnia 2011 23:29:26 przy kursie: 17,60 zł
Redface napisał(a):

Witam.
Zobaczmy, gdzie mogę pomóc, a gdzie mam się ugryźć w język:
1. No comment
2. Nie wiadomo - zakończymy ten etap gehenny z AED, będziemy w stanie coś powiedzieć.
3. Tego jeszcze nie wiadomo a dlaczego - no comment
4. Trwają. Informacja o tym, kiedy zostanie podana informacja też może być cenotwórcza, więc muszę się wstrzymać.
5. Generalnie no comment ;-) Z AED ostatnio trudno się rozmawia...
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

@Redface:
Odnośnie bloku L:
Wszyscy wiemy i widzimy że to co wyprawia AED trudno mieści się w głowie nawet średnio rozgarniętemu człowiekowi - ale wg mnie Brunei to jednak wciąż koncesja na której prawdopodobieństwo sukcesu powinno być w tym momencie znacznie wyższe niż dla Syrii. Chyba nie zamierzamy odpuścić tego kierunku działalności - KOV włożył w koncesję L sporo kapitału. Dodatkowo czas goni - nie za wiele zostało czasu na zagospodarowanie.

KOV i drugi udziałowiec muszą mieć chyba jakiś plan awaryjny żeby pożałowania godna działalność operatora nie zniweczyła całego biznesu - a takie w tej chwili jest wrażenie. Jesteśmy drobnymi akcjonariuszami ale sytuacja nas niepokoi. Oczekiwalibyśmy jakiegoś komunikatu od kierownictwa...Liczylibyśmy też na zmiany organizacyjne w drugim etapie wierceń żeby podobne ekscesy nie miały miejsca...

Piszę "my", zakładam że inni udziałowcy są podobnego zdania...

Pozdrawiam,

k.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 5 kwietnia 2011 23:30:17 przy kursie: 17,60 zł
kereig napisał(a):
[quote...Pewnie sami już stracili cierpliwość i chcieliby stąd wyskoczyć. I nic ci się Tytan nie należy, trzeba było prędzej się zorientować jaka jest specyfika branży (mnie też to dotyczy), trzeba czekać i czekać...a bonus jest taki, że jak eksploduje kurs to już tu będziemy.

@kereig
Niestety zorientowałem się już w styczniu w związku podejrzaną obsuwą AED-u.
Już mi to śmierdziało trudnościami KOV i jego papierów.
Mam chyba jako jedyny na tym forum satysfakcje, że miałem rację.
Wtedy to właśnie Redface mógł monitorować zwierzchnikom o podejrzeniach na naszym forum, co do profesjonalizmu firmy AED.
"Odbierał" to dość nieufnie, ale dotyczyło to wielu spraw które poruszałem.
Na wiele pytań z mojej strony nie było odpowiedzi, a moderator kasował moje posty, inni pisali iż dlatego,"bo się tego nie da czytać" ze względu na uporczywy krytycyzm.
I proszę, co mamy?
To że się ma krytyczny stosunek do pewnych działań KOV, to nie znaczy że się nie ma życzliwego stosunku do samej Firmy i jej Przedstawiciela na tym forum.
Jak się patrzy trochę z boku i z pewnej perspektywy, mając pewne doświadczenie życiowe można było zauważyć, a przynajmniej mieć podejrzenie od razu że z AED coś nie tak było i nie jest.
A to co zostało wykasowane na czołówce postu, to moje posunięcie giełdowe, wycofujące pewien pakiet akcji KOV, a dające mi dość znaczącą gratyfikację finansową w zamian. Niestety moderator nie pozwolił na to by się z Państwem tym podzielić ( co mu szkodziło, nie było tam dokładnych danych o których mówi regulamin SW). Dlatego napisałem "należy nam się". Dość czekania. Redface na razie "tortu nie dzieli", chyba że chodziło o nowy podział emisji akcji. Poczekamy aż pójdzie na stół (tort). Narobił nam smaku, czyżby miało się skończyć na oblizaniu i obejściem się smakiem? :-(((

i3odzio
0
Wpisów: 30
Wysłane: 6 kwietnia 2011 01:17:41 przy kursie: 17,60 zł
Wrzucam wykres KOV z liniami wsparcia/oporu...
Sytuacja techniczna nie przedstawia się super-optymistycznie.
Poziom 1,75 był kilka razy testowany zarówno z góry jak i z dołu.
Poziom 1,7 z perspektywy czysto technicznej jest na pewno mniej ważny.
Potencjalnie bez braku dobrych informacji i przy udziale "panów dziennikarzy" z pudelka i tvn
IMHO możemy spaść poniżej 1,7.
Nie wrzucałem do wykresu oscylatorów, średnich itp. - uważam że wsparcia/opory dają
bardziej rzetelny obraz kursu.

kliknij, aby powiększyć
No hope, no fear, no greed, no despair...
Edytowany: 6 kwietnia 2011 08:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

153 154 155 156 157

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat