krótko bo za mało widziałem
pro:
- genialny klimat,
- śliczna grafika tła,
- efektowne walki, naprawdę fajnie to się ogląda
- urozmaicenie rozmów różnymi technikami wymuszania, przekonywania itd,
- świetne, ostre dialogi,
- dużo wyborów, i to nie pozornych,
- większy zakres broni niż w jedynce,
anty:
- fatalna optymalizacja grafiki, w ultra mimo mocnego konfigu (i7 950@4,2 GHz + GF460 + 16 GB ram) gra chodzi fatalnie klatkując ostro... są ładniejsze gry chodzące dużo płynniej. W High + AA gra robi 50 fps z dropami do 20,
- to nie jest tak rasowy RPG jak Wiedźmin 1, przez brak taktycznej pauzy (jest slow-motion) mamy taki slasher jak God of War z PS3 bardziej, w W2 mamy mniej taktyki a więcej napierdzielanki mieczem niż w W1,
- poziom trudności walk - jest potwornie wysoki! Normal frustruje a hard jest jakimś koszmarem (gram w gry ponad 30 lat ;) ), tak wysoko postawionych poziomów trudności sie nie spodziewałem,
- słaba detekcja zderzeń, wielokrotnie machając mieczem nie dochodzi do uderzeń w przeciwnika który powinien oberwać,
- kamera się gubi, trochę za często,
- grafika postaci wcale nie jest tak rewelacyjna jak sie spodziewałem.
Kto wydał pieniądze nie powinien żałować, aczkolwiek gra nie wiem czy dostanie max oceny branżowe, sporo niedoróbek do poprawienia patchami (zeby tylko patche znowu nie blokowały saveów jak w W1)
z tego jak się bije i poznaje świat gra przypomina mi bardziej (poza oczywiście fantastycznym klimatem, miłośnicy wiedźmińskiego świata bedą nim zachwyceni) gry typu Assasin Creed 2, Dragon Age 2 albo wspomniany Gods of War niż Wiedźmina 1.
Jestem zadowolony ale nie zachwycony. Zakupu nie żałuje.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD