PARTNER SERWISU
dcmjuznl
205 206 207 208 209
Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 20 maja 2011 20:27:31 przy kursie: 17,00 zł
Kereig mylisz się ,tą kwotę to czytaleś podaną w zl.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 20 maja 2011 21:54:17 przy kursie: 17,00 zł
Cytat:
Lotos-nie KOV tylko KI a Afryka to wielki rynek dla Lotosu.Nikt tam nie kupi paliwa na stacji Shell ale na tym temat zakończę.
Toksyczne tereny Shella nie muszą byś dla KOV takie groźne.Widzę że wątek czytasz od kilku a może nawet od dwóch dni.Wystarczy dobre lekarstwo i tereny zdrowieją,to tak ogólnie.Shell nie dał rady a KOV ma sobie poradzić?Mamy Tatę który nam pomaga.KI to olbrzymi kapitał i wie co robi.Czy Rosja dała radę w Polsce z Solidarnością?Wielkie mocarstwo które mając ogromny potencjał militarny musiał się wycofać pod naciskiem S.A czy Wałęsa w latach 70/80-tych wyglądał na osobę która sobie z tym poradzi?To takie porównanie na szybko.Zgoda buduje i na tym KOV opiera tą inwestycję.

Cytat:
Z moich obserwacji [znajomi, rodzina] zainteresowanie KOV juz powstalo. KOV zaczyna byc odrozniany od OIL, wiele osob nazywa KOV najbardziej perspektywiczna spolka GPW. Potrzeba jeszcze wzrostow, ale mysle, ze ot kwestia parunastu dni.

Tego typu bajania jak powyzej sa swiadectwem skrajnej proby racjonalizacji zakupu KOV i straty pieniedzy. To dowod desperacji inwestorow, posiadaczy papierow tej spolki.

Podobne "kwiatki" pamietam z forow dot. Petrolinvestu, podobne wyszukiwanie najbardziej nieprawdopodobnych porownan (jak tu do Walesy i ZSRR) albo robienie prob stastycznych na kilku znajomych, ktorzy pewnie z grzecznosci cos odpowiadaja, bo rzeczony inwestor ubrany w taniejace akcje w ramach wlasnej racjonalizacji truje o KOV calemu otoczeniu.

Moim zdaniem psychologiczny obraz akcjonariatu pokazuje jak najgorsze perspektywy.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 maja 2011 22:32:01 przy kursie: 17,00 zł
sicc :-) ja zawsze na luzie tutaj pisałem ... dość szybko "klepię" i czasem odruchowo te 5 zdań leci zanim się zastanowię czy "warto".

Przyznam rację, że łatwiej się otwierać luką wysoko niż wchodzić po schodach w ciągu dnia. Nie jest jeszcze powiedziane, że do poniedziałkowego ranka nie będzie kolejnej ważnej informacji. Najważniejsza jest teraz Nigeria, która da natychmiastowy cash flow z tych 1800 baryłek dziennie netto przypadających na 9% udział KOV. Spółka odżyje z tą kasą, choć EBOR już na 100% swoje przeleje więc problemu z płynnością raczej nie ma i nie będzie.

Drugi aspekt to natychmiastowy skok przychodu z 4,8 mln $ do 20,2 mln $ w pierwszym pełnym kwartale z Nigerią, tj. 5-krotny faktyczny przyrost kasy na rachunku dzień w dzień w porównaniu do obecnych poziomów (0,07 zł na akcję co kwartał). W ciągu 12 mies. przyjmując negatywne nastawienie, że wydobycie OML-42 będzie rosło z 20 000 baryłek stopniowo do 60 000 baryłek za 12 miesięcy w ostatnim z czterech kwartałów dostaniemy 5 400 baryłek netto za 9% udział KOV i da to ok. 58,3 mln $ przychodu za kwartał (0,20 zł na akcję co kwartał przy uwzględnieniu podwójnej ilości akcji w stosunku do stanu obecnego! - wiemy jednak już, że raczej nie będzie trzeba ich aż tyle emitować, a widać nastawienie zarządu, że im mniej tym lepiej, za im więcej GBP tym lepiej, a to zawsze cieszy).

W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 21 maja 2011 00:02:45 przy kursie: 17,00 zł
[quote=Scarry][quote=rabbit]

@Tytan
kompletnie sie nie zgadzam z oceną naszej giełdy vs inne, przecież to amerykańskie giełdy słynął z najpotężniejszego kapitału spekulacyjnego, przecież to amerykańskie giełdy mają "boty" grające zamiast ludzi. Piszecie życzeniowe posty szukając ziemi obiecanej dla KOV zamiast stąpać twardo po ziemi.

Daytrading czy toksyczne akcje, splity itd to nie jest ani polski wynalazek ani nie jesteśmy w nim najlepsi.

Zasadniczo napisałeś mnóstwo tekstu bez pokrycia w rzeczywistości.

Jeśli masz jakąkolwiek wiedzę o możliwości popełnienia przestępstwa związanego z polskim rynkiem finansowym, pamiętaj że w Polsce jest obowiązek poinformowania o tym odpowiednich organów.[/quote

@Scarry

Kod:
Mod: piszemy o spolce a nie o użytkownikach forum

Otóż amerykańska giełda jest przegniła na wylot,ze swoim złodziejskim mośkowym pseudo ekonomicznym systemem finansowym. Świat o tym dobrze wie i Światu zaczyna to doskwierać.
Światowy kryzys gospodarczy zaczął się od ich zafajdanego systemu finansowego, oszukańczych giełd i lichwiarskich banków, drukowania i lichwiarskiego pożyczania pieniędzy przez prywatną firmę (FED). Chyba wiesz kto jest jej właścicielem? Niestety ich "cudowne wynalazki" trafiły również do Polski w tej najgorszej formie.
Nie będę Ci robił wykładu bo tu forum KOV.
A wszystko co napisałem wcześniej co dzieje się na naszej szulerni GPW to prawda, możesz to sprawdzić i to tylko ułamek z faktów, a znam ich z oficjalnych info wiele. Nie będę Ci udowadniać że nie jestem wielbłądem, bo nie jestem. Widocznie nie śledzisz giełdy na bieżąco, Twoja strata, lub masz złe intencje imputując nam kwadraturę koła.
Można pisać że białe jest czarne, ale faktów nie zmienisz.
Moje pierwsze akcje , to akcje "WEDLA" kupione za obligacje skarbu państwa,o czym w tedy prawie nikt nie miał pojęcia, więc co nieco wiem o giełdzie, zachowaniach spółek
i przekrętach ich właścicieli.
KOV na tle wielu notowanych obecnie spółek na naszej szulerni ze swoją uczciwością i przejrzystością, jawi się jako perła.
A to, że jest solą w oku dla wielu przekrętasów i musi szukać potwierdzenia na innej giełdzie, świadczy tylko o klasie naszych inwestorów, ich zasobności i mentalności o której pisałem w poście do którego Ty i tobie podobni się odnoszą z "niedowierzaniem" i nie powinno to nikogo dziwić.
Póki co na tle wielu notowanych na naszej szulerni spółek, KOV bezsprzecznie, ze swym uczciwym i przejrzystym jak dotychczas podejściem, jawi się jako pereła.
A że nie daje jeszcze szybkiej gratyfikacji? No cóż, przynajmniej nasze forum KOV jest na tyle atrakcyjne, co widać po wpisach i robocie paru mądrych ludzi iż to na obecną chwilę musi nam na razie i do czasu wystarczyć. I na tym Boże amen.Angel
Edytowany: 21 maja 2011 15:15

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 21 maja 2011 06:42:22 przy kursie: 17,00 zł
No nie Tytan, tym opisem amerykańskiej giełdy strzeliłeś sobie w stopę. Mam rozumieć, że nasza giełda ze swoimi przekrętami z panem Kluzą na czele wpisuje się w światowy standard?

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 21 maja 2011 08:13:11 przy kursie: 17,00 zł
witam,
jest artykuł w dzisiejszym "Parkiecie" na temat emisji akcji na AIM;planowana na wrzesień;
pozdrawiam

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 21 maja 2011 08:14:29 przy kursie: 17,00 zł
@Tytan

Mam takie małe spostrzeżenie, ażeby nie kierować swoich tekstów ad personam. Ktoś może poczuć się urażony inwektywami typu "urzędas z KNF" itd.

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 21 maja 2011 08:57:05 przy kursie: 17,00 zł
Panie Jakubie,
proszę wyjaśnić ten fragment artykułu z "Parkietu"..." Do obrotu na AIM chcemy WPROWADZIĆ ZARÓWNO NOWE, jak i WSZYSTKIE WYEMITOWANE DOTYCHCZAS WALORY, co nastąpi nie wcześniej niż po wakacjach. Prowadzimy wszystkie nasze projekty, oczekujemy też, że wkrótce dostaniemy wymagane pozwolenia na przejęcie udziałów w nigeryjskiej koncesji oraz uzyskamy pełną ocenę niezależnego eksperta na temat wielkości tamtejszych złóż – mówi Jakub Korczak, wiceprezes KOV...."
pozdrawiam

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 21 maja 2011 09:13:28 przy kursie: 17,00 zł
Cytat:
Pierwotnie planowano, że emisja i debiut na AIM będą miały miejsce w IV kwartale, ale jeśli wszystkie założone przez zarząd warunki zostaną spełnione, może to nastąpić wcześniej. – Do obrotu na AIM chcemy wprowadzić zarówno nowe, jak i wszystkie wyemitowane dotychczas walory, co nastąpi nie wcześniej niż po wakacjach. Prowadzimy wszystkie nasze projekty, oczekujemy też, że wkrótce dostaniemy wymagane pozwolenia na przejęcie udziałów w nigeryjskiej koncesji oraz uzyskamy pełną ocenę niezależnego eksperta na temat wielkości tamtejszych złóż – mówi Jakub Korczak, wiceprezes KOV.

W wywiadzie dla agencji Reuters Dariusz Mioduski, prezes Kulczyk Investments (do firmy należy 48,9 proc. akcji KOV), powiedział, że giełdowa spółka może stać się średniej wielkości europejskim graczem na rynku wydobycia ropy i gazu. Jej wartość może sięgać miliarda euro (3,9 mld zł). Warunek to realizacja planów dotyczących poszukiwań i wydobycia. Dziś KOV jest wyceniany przez rynek na ok. 700 mln zł, czyli poniżej 180 mln euro. Z obliczeń „Parkietu” wynika, że spółka z emisji będzie chciała pozyskać ponad 400 mln zł. Około 3/4 z tej kwoty przeznaczy na zakup udziałów w nigeryjskiej koncesji, która uprawnia do wydobycia tamtejszych złóż ropy i gazu. Pozostałe pieniądze posłużą do kontynuowania prac poszukiwawczych w Brunei i Syrii.

Środki na inwestycje dotyczące zwiększenia wydobycia gazu na Ukrainie KOV otrzymał z Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. Część z 40 mln dolarów (110 mln zł) kredytu posłuży do wykonania 12 nowych odwiertów.

Źródło

Dołączę się do pytania kolegi powyżej, czy będzie istniała możliwość zakupu akcji na GPW i sprzedaży na AIM ? Nie wiem czy istnieje w ogóle taka techniczna możliwość, chyba że poprzez przeniesienie akcji do innego brokera kosztem czasu i opłaty. Ale w pewnym momencie nawet taki manewr może okazać się korzystny ze względu na kursy walutowe. Bardzo ciekawe...

Druga część cytowanej wypowiedzi jest równie ciekawa...

Edytowany: 21 maja 2011 09:24

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 21 maja 2011 10:23:43 przy kursie: 17,00 zł
Funkytown napisał(a):
(...)
Moim zdaniem psychologiczny obraz akcjonariatu pokazuje jak najgorsze perspektywy.

Jestem przekonany że nie masz kompetencji do oceny akcjonariatu.
Zastanawia mnie co właściwie robisz na tym forum, z Twoich postów wynika że nie piszesz nigdzie indziej. Nie komentujesz żadnej z pozostałych spółek na GPW. Siedzisz tutaj i marudzisz.
Dochodzę do wniosku, że jesteś niemerytorycznym naganiaczem ale z odwrotną polaryzacją (południową).
Witam wśród ignorowanych.
Albo czas albo pieniądz. ...

Kriss_37
0
Wpisów: 17
Wysłane: 21 maja 2011 12:05:32 przy kursie: 17,00 zł
Jej wartość może sięgać miliarda euro (3,9 mld zł). Warunek to realizacja planów dotyczących poszukiwań i wydobycia. Dziś KOV jest wyceniany przez rynek na ok. 700 mln zł, czyli poniżej 180 mln euro.

Czy to oznacza, że wartośc spółki będzie wynosić 1 mld Euro jak akcje będą po 10 zł? Czyli 5 razy więcej niż teraz. Czy w ogóle źle myśle?
Edytowany: 21 maja 2011 12:06

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 21 maja 2011 13:00:18 przy kursie: 17,00 zł
Cytat:
Pierwsza tura obejmie kwotę nie większą niż 25 mln USD (...) Druga tura obejmie kwotę nie większą niż 15 mln USD

czy to znaczy ze sumarycznie moga dostac mniej niz wnioskowane 40m?

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 21 maja 2011 13:48:42 przy kursie: 17,00 zł
Panie Jakubie, i ja dołączam do prośby o wyjaśnienie słów Prezesa Miodulskiego na temat wprowadzenia starych walorów KOV na AIM.

mandat
0
Wpisów: 8
Wysłane: 21 maja 2011 15:05:18 przy kursie: 17,00 zł
KOV wyceniany jest na ok 700 mln zł. Z AIM chce pozyskać 400 mln, czyli zaraz po debiucie w Londynie wycena powinna wynosić ok 1,1 mld zł. D. Mioduski sugieruje, że wartość spółki będzie mogła sięgać 3,9 mld zł. Czyli: 3,9/1,1=3,55, więc 1,7*3,55=6,04 zł czego wszystkim z całego serca życzę.love4

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 21 maja 2011 15:19:38 przy kursie: 17,00 zł
kfahoo napisał(a):
Cytat:
Pierwsza tura obejmie kwotę nie większą niż 25 mln USD (...) Druga tura obejmie kwotę nie większą niż 15 mln USD

czy to znaczy ze sumarycznie moga dostac mniej niz wnioskowane 40m?

Wszystko masz w info ESPI nt. kredytu.

Kredyt składa się z dwóch transz, które muszą być wypłacone w okresie kredytowania, czyli w ciągu dwóch lat licząc od daty podpisania umowy kredytowej. Należności kredytowe będą spłacane w 13 równych półrocznych ratach, zaczynając od 15 lipca 2012 r. Wypłata środków jest uzależniona od spełnienia szeregu standardowych wymogów. Wypłaty środków zależą od spełnienia zestawu standardowych warunków zawieszających.

Pierwsza transza kredytu (“Transza 1”) wyniesie 23 miliony USD. Koszt odsetek Transzy 1 tworzyć będą: element stały oraz część zmienna zaprojektowana w taki sposób, aby umożliwić EBORowi partycypowanie we wzroście wartości wynikającym z przyszłych sukcesów poszukiwawczych, rozwoju i produkcji z aktywów KUB-Gasu będących efektem zagospodarowania pozyskanego finansowania.

Druga transza kredytu (“Transza 2”) opiewa na kwotę 17 milionów USD. Zanim KUB-Gas będzie mógł uruchomić środki Transzy 2 musi zostać spełniony szereg dodatkowych wymogów, w tym wypłata całości środków Transzy 1 i przekształcenie co najmniej dwóch koncesji (w tym Olgowskoje), z obecnie posiadanych przez KUB-Gas, w koncesje produkcyjne (przyznane na okres dłuższy niż okres kredytowania).

Warunki są więc do spełnienia bez problemu. Po prostu muszą wykorzystać środki pierwszej transzy aby otrzymać drugą (logiczne) i dodatkowo przekształcić dwie koncesje w produkcyjne (również logiczne, bo po co robić 12 dziur w koncesjach, które nie są produkcyjne). Wszystko jest ok jak dla mnie (Ukraina jest bardzo zainteresowana zwiększaniem wydobycia ze złóż krajowych, administracja dzięki lokalnemu partnerowi dotychczas nie sprawiała problemu).

Oby tylko w Nigerii tak szło (tam też będą możliwe środki kredytowe w późniejszym okresie na skutek produkcyjnego charakteru koncesji i kategorii zasobów).
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 maja 2011 15:23

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 21 maja 2011 15:38:23 przy kursie: 17,00 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Panie Jakubie, i ja dołączam do prośby o wyjaśnienie słów Prezesa Miodulskiego na temat wprowadzenia starych walorów KOV na AIM.

Maximus, to są słowa prezesa Korczaka, a nie Miodulskiego.

W tekście cytowany jest wywiad Miodulskiego dla Reutersa. Ktoś wie, o jakim wywiadzie mowa? Ktoś to słyszał/widział/czytał?
PS trudno chyba nadal narzekać na kiepski PR spółki po takiej bombie ze strony szefa KI...

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 21 maja 2011 15:45:00 przy kursie: 17,00 zł
Pomimo tego, że jestem dośc starym akcjonariuszem KOV, nie śledzę wszystkiego bardzo dokładnie (swoje zdanie mam, do tego ekipa ze SW w zupełności mi wystarcza), ale się teraz faktycznie pogubiłem...

czy emisja, która nie została objęta podczas IPO (??), ma wejśc teraz do Londunu, czy akcje obecnie notowane na GPW w całości zostaną przeniesione na tamtejszy rynek?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Cashmere
2
Wpisów: 66
Wysłane: 21 maja 2011 16:27:24 przy kursie: 17,00 zł
Prosimy o wyjaśnienie: "Do obrotu na AIM chcemy wprowadzić zarówno nowe, jak i wszystkie wyemitowane dotychczas walory".

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 21 maja 2011 16:36:53 przy kursie: 17,00 zł
Cytat z komunikatu ESPI:

"Decyzja Spółki o podjęciu starań o notowanie jej akcji zwykłych na drugim rynku – AIM – jest
podyktowana chęcią zapewnienia inwestorom szerszego dostępu do akcji KOV na jednym
z głównych rynków dla spółek z sektora ropy i gazu.Jednocześnie Spółka, poprzez swoją dalszą
obecność na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie
, będzie nadal wypełniać zobowiązania
wobec polskich inwestorów."

Cytat z wypowiedzi J. Korczaka :

"Do obrotu na AIM chcemy wprowadzić zarówno nowe, jak i wszystkie wyemitowane dotychczas walory, co nastąpi nie wcześniej niż po wakacjach."

To tak, żeby jeszcze bardziej zgłupieć ;)
Panie Jakubie, mamy sprzeczne informacje. Ustosunkuje się Pan do tego ?
Edytowany: 21 maja 2011 16:51

Guru
0
Wpisów: 73
Wysłane: 21 maja 2011 17:25:55 przy kursie: 17,00 zł
Bardzo ciekawa sprawa - jak to mogłoby technicznie wyglądać? Z Wikipedii można wywnioskować (przynajmniej jak tak wywnioskowałem i tak rozumiem dual listing) iż akcje na jednej giełdzie (GPW) stanowią jedną pulę a na drugiej (AIM) drugą i tak naprawdę nie mają z formalnego punktu na siebie wpływu. (gdybym miał odpowiednie środki aby zaniżyć kurs na GPW nie miałoby teoretycznie wpływu na kurs na AIM [pomijając psychologiczny wpływ]). W praktyce jednak kursy są skorelowane. np. tata motors

Bombay

NASDAQ

Zatem jak KOV zamierza wprowadzić 'stare' akcje na AIM? Jedyną możliwość jaką widzę (mało prawdopodobną)to przeniesienie przez KI swoich akcji na AIM, ale zazwyczaj KI jest postrzegany jako inwestor i Redface nie wypowiada się na temat jego poczynań. To chyba jest niemożliwe bo musieliby wtedy moje akcje przenieść na AIM a na to nie pozwala mój rachunek maklerski ;]

Ktoś wytłumaczy to wszystko?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

205 206 207 208 209

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,187 sek.

binrztpm
oiowgyoc
fkokdbme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkdyrhsn
mrkhwulj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat