Nocny po czesci sie z toba nie zgodze :)
Psychologia ma duze znaczenie ale dla tych co nie potrafia przewidywac a ida za nia.
Zawsze jest tak ze gielda dyskontuje przyszlosc to jest oczywiste mowi sie ze od 6-9 miesiecy idac tym tropem jezeli inwestujesz obserwujac wskazniki fundalentalne jestes zawsze do tylu i to przynajmniej o rok.
Musisz zamiast obserwowac wskazniki to przewidywac jak beda wygladaly za 6-9 miesiecy jezlei opanujesz ta technike bedziesz zawsze wygrany :)
Jak juz zapewne sie zorientowales umiejetnosc ta posiadaja nieliczni dlatego tez nie mamy samych milionerow czy miliarderow :) a sa oni grupa nieliczna w porownaniu do reszty.
Wiec jezeli brakuje nam inteligencji i tym nielicznym nie dorastamy do piet pozostaje nam psychologia lub AT.
Powiem ci ze zeszla besse udalo mi sie przewidziec, i uciec z rynku powiem ci rowniez ze nie bylo najtrudniejszym przewidzenie kryzysu a najtrudniejszym bylo oposcic rynek niemal na szczycie :) co z tego ze przewidujesz ze bedzie zle skoro jeszcze mozna na niektorych spolkach zarobic :) zawsze najtrudniej jest oposcic rynek przed wszystkimi :)
Wracajac do tematu szczytu hossy mysle ze temat mozna reaktywowac, patrzac na male spolki mamy podobna sytuacje jak mielismy przed poczatkiem oficjalnego poprzedniego kryzysu czyli maluchy byly juz od 30-50% ponizej szczytu teraz niech kazdy popatrzy na wykresy maluchow coraz wiecej spolek peka zaczynaja lamac wsparcia jak zapalki :(
Do tego wszystkiego glupi swiat czeka na QE3

ja powiem krotko obojetnie czego usiaki nie zrobia jestesmy w czarnej dupie czy sie komus podoba czy nie i najgorsze jest to ze nikt nie ma recepty na wyjscie z tego :(
jezlei zrobia QE3 mamy dalszy ciag wzrostow surowcow co przeciagnie koniec marzn o moze rok bo wysokie ceny surowcow pogrzebia gospodarki :( i zwyklych obywateli.
Jezlei nie zrobia QE3 to gospodarki juz pokazuja coraz gorsze dane :( wiec tez zle.
Njwiekszym problemem nie jest brak kasy tylko debilizm i zachlannosc bankow!!!
Zamiast udzielac kredytow malym firma to dzieki nim zawsze w histori kraje sie rozwijaly to banki mowia za duze ryzyko :) wola pozyczac na 2-3% spekulantom a oni kreca petle.
Mamy podobna sytuacje do tej sprzed poprzedniego kryzysu a debilni politycy nie zwracaja na to uwagi nikt nie uregulowal rynkow finansowych dzieki czemu mamy co mielismy i to predzej czy pozniej peknie!!
Tym razem ludzie nie dadza sie polityka i uwazam ze beda potezne zamieszki nawet z rewolucjami w europie.
A te gigantyczne banki i tak upadna!! Panstwa juz nie beda mogly zwiekszyc deficytow a tym bardziej na taka skale aby ratowac banki :) Jezlei banki upadna a ludzie straca co maja nie trzeba dalej mowic co bedzie :)
To sa moje wywody jedyne co to mowie o tym co jest i najprawdopodobniej jak sie skonczy niestety recepty na dziesiaj nie mam a raczej mam setki malych recept o ktorych pisalem przez dwa lata oczywiscie zadna nie zostala wprowadzona w zycie najgorsze jest to ze ostatnio nie czytalem nikogo co by choc sugerowal co nalezy zrobic duza czesc mowi tylko o QE3 a reszta pogrzebala swiat zywcem
Mysle ze dyskusje czas zaczac szczegolnie jak sie zabezpieczyc bo najgorsze czeka nas najpozniej pod koniec pzyszlego roku a kto wie czy juz nie w tym :( powiem ze mysle iz bedzie DUUUZO gorszy kryzys niz ten co niedawno sie skonczyl i najlepsze jest to ze przyczyna bedzie praktycznie ta sama