PARTNER SERWISU
rftfklug
23 24 25 26 27

Kiedy szczyt hossy?

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 12 maja 2011 09:17:08
i jeszcze mała uwaga "starego" człowieka, który przeżył najróżniejsze katastrofy giełdowe. Kupuj to co jest w realu. Spółki "nierealne" są jak kontrakty. Wielka przbitka i wielkie ryzyko. Tzw. "markę" można wycenić najróżniej, na końcu liczą się jednak jedynie nieruchomości i maszyny do sprzedania po cenie złomu

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 12 maja 2011 11:15:25
Coś mocno ostatnimi czasy giełda wali w dół.. Patrzeć tylko jak poleci poniżej 2800 na wig20.

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 12 maja 2011 13:06:43
QE2 kończy się, muszą ściągnąć trochę pieniędzy z rynku. Nikt nie ośmieli się grać przeciwko FED

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 15 maja 2011 21:40:08
Ciekawe czy i jak rynki zareagują na aresztowanie szefa MFW w Nowym Jorku?Think Wydaje mi się że może być ciekawie jutro jeśli chodzi o notowania Euro...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 15 maja 2011 21:42:26
Cytat:
Ciekawe czy i jak rynki zareagują na aresztowanie szefa MFW w Nowym Jorku?

Analitycy na pewno odetchnęli z ulgą. Będzie czym tłumaczyć ruchy na walutach (Grecja i Portugalia już się osłuchały).
Moim zdaniem info bez realnego wpływu na cokolwiek.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

carlito
0
Wpisów: 92
Wysłane: 19 maja 2011 14:28:08
Cytat:

Analitycy na pewno odetchnęli z ulgą. Będzie czym tłumaczyć ruchy na walutach (Grecja i Portugalia już się osłuchały).
Moim zdaniem info bez realnego wpływu na cokolwiek.

Z całym szacunkiemlove4 love4 love4
To nie infa kreują sytuacje
lecz sytuacje kreują infawave
Carlito Brigante

Frog
13
Wysłane: 19 maja 2011 14:35:13
Carlito,

Nie za bardzo potrafię odnaleźć związek z tym co napisałem. Możesz rozwinąć?
Follow me on Twitter

carlito
0
Wysłane: 21 maja 2011 13:42:50
Cytat:
Carlito,

Nie za bardzo potrafię odnaleźć związek z tym co napisałem. Możesz rozwinąć?

Rozwinąc mogę.Obawiam sie tylko panujacego tu totalnego zamordyzmu oraz tego czy nie odbije sie to na mojej skromnej osobieAngel
Poglądy musza i powinny sie scierac.Potrzebny jest jednak do tego drobny szczegól jakim są dyskutancithumbright
Ale do rzeczy.
Napisałes Frog , ze aresztowanie Dominque’a Strauss-Kahna jest infem bez realnego wplywu na cokolwiek.
Ja osobiscie uwazam , ze jest dokładnie na odwrót.
DSK to zbyt powazna figura na swiatowej szachownicy finansów.Taka figura nie upada sobie ot tak bez zadnego powodu.Nic nie dzieje sie bez przyczyny.Opowiastke o pokojówce mozna sobie miedzy bajki włozyc.Z pewnoscia DSK stac na kilka eksluzywnych dziwek i to narazAngel
Uwazam , ze w utrąceniu tej figury ma interes proamerykanski Sarkozy-reelekcja oraz przede wszystkim amerykanie .
To krzyzowe powiązanie.Jednak reperkusje wymierzone są przede wszystkim w Europe .
Z pewnoscią będzie rozgrywana Grecja -został juz zastopowany plan pomocowy dla niej.
Został obnizony równiez jej rating o 3 punkty.
Odbija sie to rykoszetem w niemieckie banki co wpływa na osłabienie Euro.
Cała akcja jest wymierzona w spójnosc europejskiego organizmu gospodarzego oraz w konkurencyjne do Dolara Euro.
A wszystko to oczywiscie przypadkowo stało sie przez pewną hotelową pokojówke i podstarzałego ale jurnego DSK.Angel
Carlito Brigante
Edytowany: 21 maja 2011 13:54

Frog
13
Wysłane: 21 maja 2011 14:00:53
carlito napisał(a):
Obawiam sie tylko panujacego tu totalnego zamordyzmu oraz tego czy nie odbije sie to na mojej skromnej osobieAngel

Ścisła moderacja, określana często jako cenzura czy też zamordyzm (głównie przez osoby przyzwyczajone do anarchii z forum Parkietu czy Bankiera) panuje głównie na wątkach spółek.
Dyskusja i wymiana poglądów na inne tematy we właściwych wątkach/działach rzadko jest moderowana.

carlito napisał(a):
Napisałes Frog , ze aresztowanie Dominque’a Strauss-Kahna jest infem bez realnego wplywu na cokolwiek.
Ja osobiscie uwazam , ze jest dokładnie na odwrót.

Ok, może zbyt uogólniłem. Odnosiłem się do uwagi Abnera odnośnie spodziewanej reakcji rynków na ten news.
Na wykresach S&P 500, czy WIG 20 nie widać specjalnej paniki ani euforii po aresztowaniu. W ogóle z wykresu nie wynika, żeby stało się coś znaczącego. I to miałem na myśli.
Follow me on Twitter

carlito
0
Wysłane: 21 maja 2011 17:21:53
Cytat:
Ścisła moderacja, określana często jako cenzura czy też zamordyzm (głównie przez osoby przyzwyczajone do anarchii z forum Parkietu czy Bankiera) panuje głównie na wątkach spółek.
Dyskusja i wymiana poglądów na inne tematy we właściwych wątkach/działach rzadko jest moderowana.

Lekka przesada.Na niektórych spólkach od kilku miesięcy nie ma nawet żadnego wpisu.
To wielce wymowne i swiadczy o pewnym problemie.
Nie uzywa sie maczugi ,by zabic muche.
Rozumiem potrzebe moderacji gdy wpisy sa wulgarne lub nic nie wnoszące.Jednak ciecie WYBIÓRCZE postów które sa zgodne z regulaminem wyglada po prostu na preferowanie pewnych opcji.
To wygląda smiesznielove4 Nie wiem czy ,,poeta" mysli , ze tym sposobem bedzie miał wpływ na kursyAngel
Czytając i analizując wypowiedzi uczestników nie widac tutaj jakiegos wyzszego i bardziej merytorycznego poziomu dyskusji.Oczywiscie poza zwykłym trollowaniem czy bluzgami-za to wielka chwała.Mysle , ze taki zamordyzm wielu ludzi zraza.Pamietam kiedys podobna historie z Investocka.
Ale to Wasze forum i róbta co chceta.Angel

Cytat:
Ok, może zbyt uogólniłem. Odnosiłem się do uwagi Abnera odnośnie spodziewanej reakcji rynków na ten news.
Na wykresach S&P 500, czy WIG 20 nie widać specjalnej paniki ani euforii po aresztowaniu. W ogóle z wykresu nie wynika, żeby stało się coś znaczącego. I to miałem na myśli.

Targetem jest Europa i Euro.
Nasz Wig 20 to peryferia. Kompletnie nie ma tu nic do rzeczy i na tym poziomie rozgrywek w ogóle sie nie liczy.
Amerykanie uderzaja w Euro i mysle ,ze mamy rozpoczętą odwrotke na euro-dolarze.

Carlito Brigante
Edytowany: 21 maja 2011 17:27

Frog
13
Wysłane: 21 maja 2011 17:33:17
Cytat:
Targetem jest Europa i Euro.
Nasz Wig 20 to peryferia. Kompletnie nie ma tu nic do rzeczy i na tym poziomie rozgrywek w ogóle sie nie liczy.
Amerykanie uderzaja w Euro i mysle ,ze mamy rozpoczętą odwrotke na euro-dolarze.

W Europie na indeksach też żadnych nietypowych ruchów spowodowanych aresztowaniem nie było.
Follow me on Twitter

carlito
0
Wysłane: 21 maja 2011 17:56:57
Cytat:
W Europie na indeksach też żadnych nietypowych ruchów spowodowanych aresztowaniem nie było.

Dlatego wyraznie napisałem ,ze celem jest Europa(jako konkurencyjny organizm gospodarczy) i Euro.Angel
Carlito Brigante
Edytowany: 21 maja 2011 17:58

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 24 maja 2011 11:43:03
Mam wrażenie że głośnej sie zrobiło o problemach Grecji i innych europejskich państw. Do tego dochodzi znowu wulkan w Islandii. Dla zrównoważenia mamy tylko ładna pogodę i najprzyjemniejszy okres w roku. Widzicie jakies inne optymistyczne znaki? Dla mnie chwilowo przewaga po stronie bogów bessy.

To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 29 maja 2011 11:48:50
Czytałem ostatnio o tym co by się stało gdyby Grecja wyleciała ze wspólnej waluty i tak naprawdę w żadnym artykule nie było żadnych konkretów, tylko jakieś ogólnikowe straszenie o kłopotach innych krajów, które mają euro, w ogóle do mnie to nie przemawiało.
W jednym artykule wyczytałem, że odłączenie się Grecji spowodowało by zahamowanie procesu przyjęcia euro przez inne kraje - dlaczego ?
Zgodzę się z tym, że gdyby unia zabrała im euro to potrzebna była by stara waluta, której druk wiązał by się kosztami (chyba unijnymi, ale były by jednorazowe), upadły by ich banki bo ludzie masowo wypłacali by pieniądze ze swoich kont, przed obawą, że je stracą, groziło by to oczywiście większym bezrobociem ,nasileniem się konfliktów narodu z rządem, może jakaś wojenka domowa, ale to by już Unie nie obchodziło. Kolejny minus bardzo logiczny, wypad gecji z uni wiąże się, z 'utratą' kilkaset mld Euro gdyż zostanie one zamienione na ich starą walutę, zatem euro by się niekorzystnie wzmocniło.
Zastanawiam się nad konsekwencjami wywalenia ich ze strefy i oprócz tego co napisałem wyżej nie widzę nic więcej, nie rozumiem tego, że groziło by to dominem katastrof w uni.
Po ostrych zawirowaniach kursowych widzę same korzyści dla EUR, a żeby euro osłabiać nie trzeba koniecznie mieć czarnej owcy w stadzie jak teraz. Oni by sobie spokojnie sami plajtowali i zaczęli sprzedawać swój kraj po trochu aby wyjść z długów, ludzie zaczęli by uciekać do innych krajów i wkrótce znikli by z mapy Angel, no i co ma do tego cała unia ? EUR jak dla mnie stało by się bardziej wiarygodne, stabilne niż teraz.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 29 maja 2011 15:13:07
na chwilę obecną nie mam akcji, być może jest to żle, być może dobrze, sądzę, że chłopaki Obamy, będą szukały pretekstu do kolejnego drukowania pieniędzy, takim pretekstem byłoby spadek o ok. 20%, a może nie spadnie? Spadnie... cierpliwość popłaca

carlito
0
Wysłane: 29 maja 2011 23:46:16
Władimir Putin jest zdania, że Dominique Strauss-Kahn padł ofiarą spisku, który miał zmusić go do rezygnacji ze stanowiska szefa Międzynarodowego Funduszu Walutowego – informuje telegrach.co.uk.

Premier Rosji powiedział, że trudno jest mu uwierzyć, że zarzuty przedstawione Francuzowi są prawdziwe i że być może padł on ofiarą spisku, który miał go zdyskredytować.

- Trudno jest mi ocenić rzeczywiste polityczne przyczyny i nie chcę się nawet nad tym zastanawiać, ale nie mogę uwierzyć, że wszystko jest tak jak się wydaje i jak to początkowo przedstawiono – wyjaśnił Putin. Jak dodał po prostu nie mieści mu się to w głowie.

Strauss-Kahn został aresztowany w Nowym Jorku 14 maja pod zarzutem napaści seksualnej na hotelową pokojówkę.

Strauss-Kahn, który przebywa w areszcie domowym w Nowym Jorku, zaprzecza wszystkim zarzutom, m.in. usiłowania gwałtu i bezprawnego uwięzienia.

Były szef MFW w ubiegłym tygodniu zrezygnował ze stanowiska. Ponownie ma się stawić w sądzie 6 czerwca. Grozi mu 25 lat więzienia.

Carlito Brigante

klakson
0
Wpisów: 69
Wysłane: 9 czerwca 2011 10:20:38
Państwa na skraju bankructwa, a karawana jedzie dalej kto się nie utrzyma odpada pytanie tylko czy ktoś ma nad tym wszystkim kontrolę chodzi mi o Grecję Portugalię EU i inne kraje , FED itd itd .... a co do hossy to trwa w najlepsze walczymy blisko maxów na wig20 i pod euro raczej będą zwyżki niż zniżki po tym może być tąpnięcie

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 9 czerwca 2011 10:52:12
Im dłużej jestem na giełdzie tym mniej wierzę w fundamenty, a bardziej w psychologię. Sama natura hossy i bessy nie ma niemal nic wspólnego z fundamentami poszczególnych spółek. Rośnie bo rośnie i to nam powinno wystarczyć. Jak będzie spadało, to też nie dlatego, że nagle we wszystkich spółkach będzie źle.
Oczywiście fundamentów zupełnie zaniedbywać nie można, są jakieś małe spółki, które odniosą sukces, rozrosną się i przestaną być małe, takim bessa niegroźna. Są pewne duże spółki, które bankrutują, takim z kolei niegroźne hossa. Cała reszta, to psychologia.

Głośno myślałem. Może jutro pomyślę odwrotnie.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 10 czerwca 2011 09:55:46
Nocny po czesci sie z toba nie zgodze :)
Psychologia ma duze znaczenie ale dla tych co nie potrafia przewidywac a ida za nia.
Zawsze jest tak ze gielda dyskontuje przyszlosc to jest oczywiste mowi sie ze od 6-9 miesiecy idac tym tropem jezeli inwestujesz obserwujac wskazniki fundalentalne jestes zawsze do tylu i to przynajmniej o rok.
Musisz zamiast obserwowac wskazniki to przewidywac jak beda wygladaly za 6-9 miesiecy jezlei opanujesz ta technike bedziesz zawsze wygrany :)
Jak juz zapewne sie zorientowales umiejetnosc ta posiadaja nieliczni dlatego tez nie mamy samych milionerow czy miliarderow :) a sa oni grupa nieliczna w porownaniu do reszty.
Wiec jezeli brakuje nam inteligencji i tym nielicznym nie dorastamy do piet pozostaje nam psychologia lub AT.

Powiem ci ze zeszla besse udalo mi sie przewidziec, i uciec z rynku powiem ci rowniez ze nie bylo najtrudniejszym przewidzenie kryzysu a najtrudniejszym bylo oposcic rynek niemal na szczycie :) co z tego ze przewidujesz ze bedzie zle skoro jeszcze mozna na niektorych spolkach zarobic :) zawsze najtrudniej jest oposcic rynek przed wszystkimi :)

Wracajac do tematu szczytu hossy mysle ze temat mozna reaktywowac, patrzac na male spolki mamy podobna sytuacje jak mielismy przed poczatkiem oficjalnego poprzedniego kryzysu czyli maluchy byly juz od 30-50% ponizej szczytu teraz niech kazdy popatrzy na wykresy maluchow coraz wiecej spolek peka zaczynaja lamac wsparcia jak zapalki :(

Do tego wszystkiego glupi swiat czeka na QE3 Pray ja powiem krotko obojetnie czego usiaki nie zrobia jestesmy w czarnej dupie czy sie komus podoba czy nie i najgorsze jest to ze nikt nie ma recepty na wyjscie z tego :(
jezlei zrobia QE3 mamy dalszy ciag wzrostow surowcow co przeciagnie koniec marzn o moze rok bo wysokie ceny surowcow pogrzebia gospodarki :( i zwyklych obywateli.
Jezlei nie zrobia QE3 to gospodarki juz pokazuja coraz gorsze dane :( wiec tez zle.

Njwiekszym problemem nie jest brak kasy tylko debilizm i zachlannosc bankow!!!
Zamiast udzielac kredytow malym firma to dzieki nim zawsze w histori kraje sie rozwijaly to banki mowia za duze ryzyko :) wola pozyczac na 2-3% spekulantom a oni kreca petle.

Mamy podobna sytuacje do tej sprzed poprzedniego kryzysu a debilni politycy nie zwracaja na to uwagi nikt nie uregulowal rynkow finansowych dzieki czemu mamy co mielismy i to predzej czy pozniej peknie!!
Tym razem ludzie nie dadza sie polityka i uwazam ze beda potezne zamieszki nawet z rewolucjami w europie.
A te gigantyczne banki i tak upadna!! Panstwa juz nie beda mogly zwiekszyc deficytow a tym bardziej na taka skale aby ratowac banki :) Jezlei banki upadna a ludzie straca co maja nie trzeba dalej mowic co bedzie :)

To sa moje wywody jedyne co to mowie o tym co jest i najprawdopodobniej jak sie skonczy niestety recepty na dziesiaj nie mam a raczej mam setki malych recept o ktorych pisalem przez dwa lata oczywiscie zadna nie zostala wprowadzona w zycie najgorsze jest to ze ostatnio nie czytalem nikogo co by choc sugerowal co nalezy zrobic duza czesc mowi tylko o QE3 a reszta pogrzebala swiat zywcem Anxious

Mysle ze dyskusje czas zaczac szczegolnie jak sie zabezpieczyc bo najgorsze czeka nas najpozniej pod koniec pzyszlego roku a kto wie czy juz nie w tym :( powiem ze mysle iz bedzie DUUUZO gorszy kryzys niz ten co niedawno sie skonczyl i najlepsze jest to ze przyczyna bedzie praktycznie ta sama Think

Frog
13
Wysłane: 10 czerwca 2011 10:03:57
Jak kryzys będzie dużo gorszy, to nie ma sensu zarabianie na giełdzie - być może pieniądze całkowicie stracą na wartości i będzie tylko barter.

Wtedy biada wszystkim, a najbardziej obecnym gwiazdom gospodarczym - specjalistom od pozyskiwania funduszy unijnych (to chyba najmniej przydatna umiejętność w świecie bez biurokracji rosnąca ostatnio w oszałamiającym tempie).
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,649 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat