0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
26 września 2011 23:07:34
Edytowany: 26 września 2011 23:32
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
Wysłane:
26 września 2011 23:29:27
Kreski analizy technicznej zarówno na WIG, jak i na WIG20 wskazują na realizację w dniu dzisiejszym maksymalnego zasięgu korekty wzrostowej do poziomów wyłamanych wsparć w figurach trójkątów. W szczycie sesji udało nam się dojechać wyłącznie do tych oporów (i ani milimetra wyżej), by na koniec schłodzić emocje, rysując górne cienie na dziennych świecach. Wskazuje to na w pełni asekuracyjne zakupy wyrachowanych graczy, którzy ani myślą kupować na dłużej i zbyt drogo. Takie przetestowanie oporów wskazuje na ich respektowanie, co znacząco zwiększa realizację zasięgu wybić z rozrysowanych trójkątów, krótko pisząc - potencjalnie zapowiada to na polskim rynku spadki. Jak dobrze się przyjrzeć wykresowi SP500, tam również dziś się kroi podobna figura. na-plus.blogspot.com/2011/09/t...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
26 września 2011 23:42:42
Dzisiaj moim zdaniem bardziej chodziło o linię szyi na RGR. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
|
|
5 Dołączył: 2010-11-26 Wpisów: 166
Wysłane:
26 września 2011 23:45:41
o 1:15 na tvp2 jest dokument o Buffecie
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
27 września 2011 00:17:46
Ciekawe w jakim stopniu te wzrosty były napędzane odbiciem na surowcach, a w jakim w przeciwną stronę. Bo przecież idiotyczny plan ratowania EU chyba nie mógł spowodować takiego rajdu? Cytat:Wśród pomysłów na zwiększenie zdolności EFSF jest tzw. lewarowanie (zwiększenie możliwości finansowania), metoda wykorzystana przez USA w kryzysie w 2008 roku po upadku banku Lehman Brothers. Polegałaby ona na przyznaniu EFSF uprawnień do zaciągania pożyczek w Europejskim Banku Centralnym, by następnie przyjść z pomocą krajom w kłopotach. Jako gwarancje za zaciągnięte w EBC pożyczki, EFSF dostarczałby mu zakupione na wtórnym rynku obligacje nadmiernie zadłużonych państw strefy euro. Przecież to jakieś kompletne szaleństwo. To nas sprowadzi na poziomy z lat 80, albo niżej. Jeśli wprowadzą coś takiego, to trzeba uciekać na Ukrainę albo Białoruś i żyć z gospodarstwa rolnego, bo oni wykończą UE i zrobią z nas nędzarzy. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 27 września 2011 00:20
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
27 września 2011 01:25:19
Tak!!! Masz rację, zupełnie zapomniałem, że ten dołek w połowie września to było otwarcie luką pod linią flagi i powrót do kanału, dlatego nie ma sensu prowadzić przez niego linii. W dodatku jak pięknie widać tu ostateczne wyłamanie z flagi parę dni temu przy pomocy kolejnej luki dokładnie na linii wsparcia. Czyli jutro maksymalnie +1% i powinni polecieć. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-13 Wpisów: 67
Wysłane:
27 września 2011 07:06:53
Jak myślicie na ile wiarygodne jest to odbicie surowców?
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
27 września 2011 07:31:07
mathu: Tylko to u nas będzie z 5%
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
27 września 2011 07:49:32
Cytat:(...) Potwierdzając najgorsze stereotypy traderów z City, Rastani powiedział, że nie obchodzi ich to co stanie się z gospodarką, nie dbają o to, dopóki zarabiają pieniądze. Tak naprawdę, nie obchodzi nas to czy oni (rządy, instytucje – red.) zamierzają naprawić gospodarkę. Naszym zadaniem jest zarabiać na tym pieniądze – tłumaczy Rastani. (...) To nie rządy rządzą światem. To rządzi Goldman Sachs. (...) www.pb.pl/2495010,36098,szokuj...Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
27 września 2011 08:33:43
@BIgLot, sss56ale ja to wrzuciłem przecież 2 strony wcześniej, od razu jak zerohedgge pierwszy pokazał wywiad z tym gościem, : 26 września 2011 18:12:11. Nie wiem po co ciągle ktoś linkuje ten sam wywiad z traderem A wywiad szczery, do bólu szczery. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 września 2011 08:34
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
27 września 2011 08:44:31
Scarry napisał(a):Jako to jest że wzrost surowców wywołuje sygnały hossy, daje wielkie szczęscie inwestorom itd?? Przecież to jest samo w sobie chore strasznie. Inwestorów powinna cieszyć spadająca ropa, spadająca miedź, cukier, materiały budowlane itd... bo będzie mozna taniej zjeść, jeździć, budować itd... że konsument będzie mógł więcej swoich pieniędzy inwestować, że będzie miał więcej wolności gospodarczej przy tanim towarze. A tu nie. A na Wall-Street euforię wywołują wysokie ceny surowca.... ten system finansowo-giełdowy jest nieźle popierdzielony i w końcu nie ma bolca - padnie Dokladnie mam takie same przemyslenia ze to wszystko jest ladnie popieprzone ale kiedy to ostatnio wzrastaly gieldy przy spadajacych surowcach ??? Teraz jest to samo, znow zaczyna sie jazda na surowcach to i gieldy rosna ... Wyglada na to ze wstrzelilem sie wczoraj z rana w sam dolek ale narazie nie mam koncepcji kiedy wyjsc bo tak naprawde poza "pozorna zielenia" indeksow nic mi szczegolnie nie dalo zarobic
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
27 września 2011 08:59:04
Panowie i Panie jak zapatrujecie sie na skutecznosc dalszej obrony naszej waluty ? (o ile bedzie) Psuje to troche zabawe z certyfikatami ... Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Wysłane:
27 września 2011 09:09:08
Ale juz 3 raz od poczatku sierpnia nie zawiodla mnie moja strategia  ktora niestety co najgorsze opiera sie o nielogiczne troche argumenty Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywaly pod koniec ubieglego tygodnia ze 1900 to bedzie najmniejszy wymiar kary a pozniej mala otchlan - jednak to rozwiazanie bylo najbardziej prawdopodobne co jednoczesnie oznaczalo dla mnie ze jest niemozliwe do spelnienia w mysl mojej zasady ze rynek wybiera najmniej spodziewane rozwiazania ... Z tysiaca roznych wariantow ktore sie obserwuje i analizuje najbardziej mnie przekonuje ten scenariusz powrotu  kliknij, aby powiększyć
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
27 września 2011 09:10:40
fajny wywiad z Jim-em Rogersem, amerykańskim inwestorem,gość zapatruje się na sytuację mniej więcej tak: - Ameryka ma dużo większy kłopot z gospodarką niż Europa na której koncentruje się uwaga - euro-obligacje i lewarowanie obligacji przez EFSF (najnowszy pomysł europejskich polityków) w celu spłacenia długów to fatalny pomysł (żeby spłacić długi zaciągniemy większe i to zlewarowane w amerykańskich bankach) - Rogers wciąż trzyma swoje długie pozycje na amerykańskiej walucie, i myśli o dokupieniu więcej. @Kanoniersa wg mnie technika nie ma tu sporo do gadania - info o tym że Grecja nie spełnia wymagań natychmiast połamie w dół wszystkie linie, tak samo jak info o tym że Europa znalazła nowe sposoby finansowania bankruta połamie do góry. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 27 września 2011 09:14
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
27 września 2011 09:10:43
Wybacz ale zabawa certami w tej chwili to jak zabawa z odbezpieczonym granatem. Ryzyko kursowe jest tak duże, że w każdej chwili waluta może zlecieć. O surowcach nie wspominam bo tutaj to w ogóle jest masakra. Złoto ma cenę jaką widziałem przy 1800 USD dzięki napompowanemu dolarowi lub jak kto woli osłabionej złotówce.
Zastanawia mnie zasięg odbicia. Bo nie wątpliwie ono jest. Pewnie potrwa do pierwszych wieści z Grecji lub Włoch no ale zawsze coś.
@Kanoniers
Masz na myśli powrót do kanału wzrostowego i przebicie 2500?
Edytowany: 27 września 2011 09:12
|
|
Wysłane:
27 września 2011 09:15:44
trend jest znany, osobiscie nie gram na odbicia ale z trendem tak wiec certyfikatow do rozwazenia mam ze 3 (short dax, short ropa i short wschod czy cos tam) i wlasnie oslabienie zlotowki bylo by jak najbardziej po drodze - oczywiscie PO ich nabyciu :) Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Wysłane:
27 września 2011 09:19:37
@onochi w dzisiejszych czasach nic nie mozna miec na mysli bo kazda informacja wywoluje albo euforie albo panike ... zdrowy rozsadek juz sie nie liczy tylko informacja nawet wartosci gownianej moze pociagnac indeksy zarowno lawinowo w dol jak i w gore... Jezeli jest inaczej to kto mi wytlumaczy skad ta euforia ??? (ktora mnie bardzo cieszy po wczorajszych rannych zakupach  ) Nie wierze ze dyskontujemy cos naprawde wartosciowego o czym jeszcze nie wiemy a raczej to efekt ustalenia przez oligarchie kolejnej dawki morfiny opakowanej tym razem w papierek od gumy do zucia zeby oszukac pacjenta
|
|
0 Dołączył: 2009-10-23 Wpisów: 184
Wysłane:
27 września 2011 09:20:03
Zielarz napisał(a):Panowie i Panie jak zapatrujecie sie na skutecznosc dalszej obrony naszej waluty ? (o ile bedzie) Psuje to troche zabawe z certyfikatami ... Ja się zapatruję - hmm - negatywnie. Faktycznie nie ułatwiają gry na certyfikatach. Polska miała z początkiem tego roku rezerwy w granicach gdzieś 70 mld €. Światowa struktura rezerw wyglądała tak w 2005:  kliknij, aby powiększyćTutaj całość. Po jakim czasie nasi się wypsztykają interweniując na rynku zakładając, że to byłby ciągły proces? Jest sens brać pod uwagę obroty z ostatniej interwencji? Zupełnie nie mam koncepcji jak to policzyć
|
|
Wysłane:
27 września 2011 09:22:06
Zielarz napisał(a):trend jest znany, osobiscie nie gram na odbicia ale z trendem tak wiec certyfikatow do rozwazenia mam ze 3 (short dax, short ropa i short wschod czy cos tam) i wlasnie oslabienie zlotowki bylo by jak najbardziej po drodze - oczywiscie PO ich nabyciu :) @Zielarz Nie pękaj tylko skupuj  oczywiscie etapami ... Ja mam zamiar zrobic to samo tylko ze troche z wiekszym ryzykiem czyli zdarzyc wysiasc z akcji i wsiasc na certy Co do zlotowki nie ma powodow do obaw - narazie Rudy z Kucharzem Roku walcza z trendem ale mysle ze na wiele im amunicji nie starczy :) do wyborow tylko 2 tygodnie a pozniej znow 4 lata z banki :)
|
|
Wysłane:
27 września 2011 09:27:26
hehe, no przyznam sie ze pare obrotow juz ostatnio z powodzeniem wykonalem ale z uwagi na kwestie plynnosciowe to byly to kwoty raczej na waciki i do "skupowania" sie nie przymierzam, strach jednak. Czaje sie na przyszly tydzien, spodziewam sie ze z koncem miesiaca ten cyrk sie skonczy no ale teraz pokusa do wejscia w akcje spora. Czekam. Ze nasze "zuchy" ze spekulantami z goldmana wygraja tez watpie ale bylem ciekawy opinii. Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.