PARTNER SERWISU
bnwhcibv
365 366 367 368 369

Kiedy szczyt hossy?

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 7 listopada 2011 12:51:49
Wychodzi że to chyba już.. Na razie chwila w bok czekając na Stany a potem? To musi runąć.... Nawet jak się we Włoszech zmieni premier to co? To jeszcze według mnie gorzej, nikt nowy nie przyjdzie i nie zacznie ostrych reform bo się spali na początku kariery.....

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 listopada 2011 12:54:42
ktoś na górze zdecydował że event pod tytułem "Berlusconi odchodzi" ma być rozgrywany tak że infa "odchodzi" na plus, że "nie odchodzi" na minus. To grają i możliwe że przez parę dni taki dziwaczny taniec będzie. Żadne fatalne dane fundamentalne dzisiaj spekulantów nie obchodzą.

a już wig20 na banana-GPW zachowuje się jak giełda z księżyca dosłownie ;p
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 listopada 2011 12:57

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 listopada 2011 12:59:11
Trzeba pamiętać jedną rzecz.
Gdy dane z gospodarek zaczynają wykazywać tendencję rosnącą, dno bessy jest już daleko...

Jestem niezmiernie daleko od ogłaszania hossy, ale możliwość wzrostów trzeba brać pod uwagę.
Dane są złe, jaskółki zwiastującej wychodzenie gospodarek z kryzysu nie widać. Nastroje są fatalne, ale rośnie. Think

Nie było niszczącej fali C kończącej bessę, ale poprzedzająca ją hossa też nie skończyła się standardowo.

Obecnie mamy więc albo zawyżanie przed zwałą ostateczną, albo też faktycznie zgodnie z prognozą kogoś tam rynki weszły w fazę krótkich hoss i bess. O ile to jest nowy rynek byka, to zgodnie z tą teorią może potrwać dość krótko.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 7 listopada 2011 13:03:26
Włochy pod ścianą ... Yves Mersch z EBC zapowiedział, że bank może przerwać akcję kupowania włoskich obligacji, jeśli rząd Włoch nie przedstawi jasnych dowodów, że potrafi zrealizować swoje cele fiskalne. Boo hoo!

Jednocześnie agencje dementują informacje o tym, iż Premier Włoch miałby się podać do dymisji, a więc mamy pełną powtórkę z ostatniego schematu greckiego ... Whistle
Edytowany: 7 listopada 2011 13:07

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 listopada 2011 13:08:26
Skoro jest tak dobrze, to czemu PLN jest taki słaby?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 listopada 2011 13:28:16
ECRI tak prognozuje. Jeżeli stanie się to faktem, to nie skończy się na 15% przecenie Angel Ale zwały ostatecznej moim zdaniem nie musi być. Może być normalny trend spadkowy, a nie skok z klifu jak w 2008.

Czy weszliśmy w recesję wczoraj, dzisiaj czy stanie się to jutro dowiemy się za rok. Rynek zawraca z wyprzedzeniem, ale czy może zdyskontować recesję przed danymi makro i przejść od razu do hossy w momencie, jak dane zaczęły się ledwo pogarszać? Przecież recesji jeszcze oficjalnie nie ma. Nawet Goldman jedynie podniósł prawdopodobieństwo wystąpienia recesji z bodajże 30% na 40%.
Klika się i sprzedaje ;-)

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 7 listopada 2011 13:28:21
sss56 napisał(a):
Nie gram w karty ale wydaje mi się że ta strategia działa dlatego ze ilość kart w rozdaniu jest ograniczona, a przy wykresie ceny akcji to że w danym momencie wystąpiła jakaś formacja nie zawęża przyszłych możliwych scenariuszy.

Cytat:
Zmienia prawdopodobieństwo ruchu w określoną stronę, a to jest ekwiwalent przewagi w blackjacku.

Pod warunkiem że AT działa

Cytat:
I tu według mnie jest sedno sprawy, ale tak samo by było jakby ktoś posługiwał się rzutem monetą, wypada orzełek to kupuje, stawiam stopa np 10 % poniżej, jak kurs rośnie to przesuwam do góry (i wszystko przy mądrym zarządzaniu pozycją:)). Tylko przyczyna ewentualnego sukcesu byłaby dyscyplina a nie moneta.

Cytat:
Nie, przy błądzeniu losowym i ryzykowaniu za każdym razem tej samej kwoty (np. 100 zł) wychodziłbyś w dłuższym terminie na zero minus prowizje. Przy błądzeniu losowym zarządzanie pozycją nie pozwala zarabiać. Dodatkowo, jeśli nie mamy nieograniczonego kapitału, to nie możemy za każdym razem ryzykować tej samej kwoty, a co najwyżej ten sam procent kapitału. A wtedy w dłuższym terminie będziemy tracić. -1%, +1%, -1%, +1% to niestety nie jest 0% :)

Pewnie masz racje

Cytat:
Myślę że im dłuższy czas próby to skuteczność poszczególnych formacji AT będzie dążyć do 50% ( podobnie jak wyniki rzutu monetą)

Cytat:
Nie, właśnie nie będzie, bo AT działa i ma skuteczność wyższą od rzutu monetą.

masło maślane,
żeby to sprawdzić trzeba by przebadać DJI ze 100lat wstecz,a to , a to jest niewykonalne
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 7 listopada 2011 13:32:24
Edytowany: 7 listopada 2011 13:40

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 listopada 2011 13:33:01
sss56

proszę, podaj konkretne przykłady, że AT nie działa, bo zdaje się takie jest Twoje stanowisko. tak będzie prościej - wtedy podkulimy ogony, uszy po sobie i przyznamy Tobie racje

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 listopada 2011 13:47:03
sss56 napisał(a):
żeby to sprawdzić trzeba by przebadać DJI ze 100lat wstecz,a to , a to jest niewykonalne

Gdyby AT nie działała, to wymarłaby w latach 50.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

sss56
0
Wysłane: 7 listopada 2011 14:03:03
takich przykładów jest bardzo dużo (na to że raz działa a drugi nie), wszelkie fałszywe wybicia , sygnały psa baskervilleów to są doskonałe dowody, inne opisałem wcześniej np ten że większość traci na giełdzie pomimo że 4 razy więcej ludzi stosuje AT niż AF . Ale spoko poddaje się, nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Podjąłem dyskusje bo to ciekawsze niż te nudne wpisy typu dlaczego nie spada a powinno (która to faza , zaprzeczenia?)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 listopada 2011 14:15:55
sss56,
muszę zaprotestować
Cytat:
...większość traci na giełdzie pomimo że 4 razy więcej ludzi stosuje AT niż AF...

przyznasz, że wiedza uczestników rynku na temat AT jest na różnym poziomie? ktoś, kto opanował wychwytywanie RGRa niezależnie od umiejscowienia na wykresie i nie patrząc na rozkład wolumenu, jest wg Ciebie takim samym technikiem jak człowiek, spędzający nad wykresami ładne kilka godzin dziennie od wielu lat?
ludzie tracą nie dlatego, że AT lub AF zawodzi/nie działa. ludzie tracą, gdyż są słabi psychicznie bądź nie mają odpowiedniego doświadczenia, bądź są laikami, którym wydaje się, że AT mają w małym palcu.

GregGoldi
0
Wysłane: 7 listopada 2011 14:24:22
Ja tam się nie znam ale pies baskerwill to formacja wymyślona po to żeby udowodnić że nawet jak AT nie działa to i tak działa bo piws to jedna z jej formacji....
A tak poważnie to na giełdzie nie ma prawd objawionych...
Gdyby fundamentaliści się nie mylili to nic bym nie robił tylko raporty czytał....
Gdyby AT była tą prawdą objawioną a zyski zależałyby od jakości linijki to też nic bym nie robił poza stawianiem kresek.....

W tamtym roku czytałem gdzieś opis ciekawego eksperymentu...Rzut kostką, Założenie było proste, Wchodzimy w L przy 1 lub 2, nie wchodzimy przy 3.lub 4 ,bierzemy S przy 5 lub 6 . Było tam jeszcze kilka parametrów takich jak sl, poziom przesunięcia sl na wyzerowanie strat i poziom take profit. Zupełna przypadkowość wejscia jednak pozwoliła zarobić kilkadziesiąt procent. Wnioski z niego zapamiętałem doskonale: Mniej się liczy poziom wejścia, Ważniejsza jest dyscyplina przy cięciu strat, kończenia pozycji w odpowiednim momencie, i inne pochodne wejścia.

GregGoldi
0
Wysłane: 7 listopada 2011 14:30:20
krewa napisał(a):
sss56,
muszę zaprotestować
Cytat:
...większość traci na giełdzie pomimo że 4 razy więcej ludzi stosuje AT niż AF...

przyznasz, że wiedza uczestników rynku na temat AT jest na różnym poziomie? ktoś, kto opanował wychwytywanie RGRa niezależnie od umiejscowienia na wykresie i nie patrząc na rozkład wolumenu, jest wg Ciebie takim samym technikiem jak człowiek, spędzający nad wykresami ładne kilka godzin dziennie od wielu lat?
\

A to Mi pojechałeś :D . Tylko że Ja nigdy nie twierdziłem że się na tym znam, Zawsze pisałem że jedyne co rozpoznaję z techniki to to kanały, wsparcia i opory.... Napisałem o tym RGR bo mi się rzucił w oczy gdzieś na końcu wykresu ale nigdzie nie pisałem że go tam widzę.. O ile pamiętam to pytałem techników czy to tak ma wyglądać....

sss56
0
Wysłane: 7 listopada 2011 14:33:50
ale w takim razie ponad polowa graczy musiałaby źle stosować AT, a nie jest to jakoś super ciężka i tajemna wiedza.

Cytat:
W tamtym roku czytałem gdzieś opis ciekawego eksperymentu...Rzut kostką, Założenie było proste, Wchodzimy w L przy 1 lub 2, nie wchodzimy przy 3.lub 4 ,bierzemy S przy 5 lub 6 . Było tam jeszcze kilka parametrów takich jak sl, poziom przesunięcia sl na wyzerowanie strat i poziom take profit. Zupełna przypadkowość wejscia jednak pozwoliła zarobić kilkadziesiąt procent. Wnioski z niego zapamiętałem doskonale: Mniej się liczy poziom wejścia, Ważniejsza jest dyscyplina przy cięciu strat, kończenia pozycji w odpowiednim momencie, i inne pochodne wejścia.

właśnie o to mi chodzi, liczą się cech charakteru. Podobno najlepszymi spekulantami są wojskowi, właśnie ze względu na wpojoną dyscyplinę.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 7 listopada 2011 14:33:53
pies powiadasz... formacja powiadasz... może jeszcze rozrysujesz ową formację?

to może popatrzmy na to inaczej. co powinno towarzyszyć wybiciu cen z formacji liniowych? zwiększony wolumen. jeżeli takowy nie towarzyszy wybiciu - olewamy formację, proste.
wg Ciebie wybicie i powrót do formacji jest świadectwem, że AT nie działa.
wg mnie wybicie niepotwierdzone wolumenem i powrót do formacji jest świadectwem, że AT jednak działa.

sss56 napisał(a):
...ale w takim razie ponad polowa graczy musiałaby źle stosować AT, a nie jest to jakoś super ciężka i tajemna wiedza.

thumbright
kpisz, prawda?

edit: no żeś rwał jego nać... przeczytaj drugi akapit w tym poście i potem każ mi rysować rgra, który nie zadziałał.
Edytowany: 7 listopada 2011 14:46

sss56
0
Wysłane: 7 listopada 2011 14:43:24
narysuj se rgr który nie zadziałał :) i już będziesz miał tego psa
dobrze Greg napisał
Cytat:
a tam się nie znam ale pies baskerwill to formacja wymyślona po to żeby udowodnić że nawet jak AT nie działa to i tak działa

nie kpie - czyli jednak myliłem się AT jest ciężką i tajemna wiedzą :), Kiedyś podobno jakaś małpa przebiła analityków pod względem zysków ze spekulacji a na pewno nie znała AT (nawet tego prostego)

już nic więcej nie pisze
Edytowany: 7 listopada 2011 14:49

Marek Aureliusz
0
Wpisów: 143
Wysłane: 7 listopada 2011 14:46:24
krewa napisał(a):

ludzie tracą nie dlatego, że AT lub AF zawodzi/nie działa. ludzie tracą, gdyż są słabi psychicznie bądź nie mają odpowiedniego doświadczenia, bądź są laikami, którym wydaje się, że AT mają w małym palcu.

Dokładnie krewa.
W mojej opinii i dzięki AT i dzięki AF można zarabić sporo, tylko trzeba za to się właściwie zabrać.
Dyskusja o działaniu/niedziałaniu AT jest IMHO jałowa, ponieważ żadna ze stron nie chce wysłuchać argumentów swojego oponenta. Zaczyna to przypominać kłótnie wierzących z ateistami.blackeye
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky
Then like my dreams they fade and die
Fortune's always hiding, I've looked everywhere
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 7 listopada 2011 14:57:48
sss56 napisał(a):
narysuj se rgr który nie zadziałał :) i już będziesz miał tego psa
dobrze Greg napisał
Cytat:
a tam się nie znam ale pies baskerwill to formacja wymyślona po to żeby udowodnić że nawet jak AT nie działa to i tak działa

nie kpie - czyli jednak myliłem się AT jest ciężką i tajemna wiedzą :), Kiedyś podobno jakaś małpa przebiła analityków pod względem zysków ze spekulacji a na pewno nie znała AT (nawet tego prostego)

już nic więcej nie pisze

Poniewaz analitycy inwestuja a nie spekuluja i zazwyczaj przy pomocy AF mozna tez stwierdzic ze malpa byla madrzejsza od wszystkich ktorzy stosuja inna technike inwestycji niz owa malpa Angel

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 listopada 2011 15:02:05
Marku, no właśnie nie. Ja słucham argumentów drugiej strony i sądzę, że AF to bardzo dobra strategia inwestycyjna, jeśli tylko jest zgodna z psychiką inwestora. Za to ze strony fundamentalistów spotykam się często z opiniami, że kreski to oni dają rysować swoim dzieciom kredkami w przedszkolu Angel

Taurus thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

365 366 367 368 369

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,403 sek.

nwnzhcjq
ayjxbyif
rzvewgzr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
euuyzknx
afelbdvb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat