0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
18 listopada 2011 18:16:46
GregGoldi napisał(a):Dajcie już spokój kreskom... One nie mają nic wspólnego z tym co się stało.... Zarząd KGH wraz z Tuskiem okradli ludzi na kilkanaście procent. Tja. giełda to nie szkolna kasa oszczędności.. takie jest ryzyko inwestycji na giełdzie.. raz rośnie, raz spada.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
18 listopada 2011 18:20:15
mathu napisał(a):Biadolimy, a u Dona hossa:
ATS ATLANTIS 0.70 15:25 +27.27% 424 453 FON FON 0.26 17:33 +23.81% 461 715 EKP ELKOP 0.27 17:32 +17.39% 215 815 IZO IZOLACJA 1.11 17:30 +11.00% 259 451 o w mordeczkę... i to w momencie kiedy cały NCIndex leci w dół. Nie ma to jak być przyjacielem Dona ;) ... problem w tym że ja nie jestem. Więc mnie obowiązuje stara zasada - na spółkach Dona zarabia tylko Don i jego przyjaciele. Wszystkim polecam, zdrowo się na tym wychodzi * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
18 listopada 2011 18:30:58
doncarlos napisał(a):GregGoldi napisał(a):Dajcie już spokój kreskom... One nie mają nic wspólnego z tym co się stało.... Zarząd KGH wraz z Tuskiem okradli ludzi na kilkanaście procent. Tja. giełda to nie szkolna kasa oszczędności.. takie jest ryzyko inwestycji na giełdzie.. raz rośnie, raz spada.. Oczywiście że masz rację tylko że... Czy nie można było tego zrobić np.tak: Dziś o 12 Czyli w momencie gdy Tusk zaczyna mówić zarząd KGH wydaje oświadczenie: W związku z zaplanowanym przez rząd i konsultowanym z nami opodatkowaniem miedzi i srebra zarząd KGH planuje: I tu podać to oświadczenie sprzed trzech dni.... Rynek przygotowany na to co pięć minut potem powie Tusk nie ma nagłego wzrostu i potem wyprzedaży, rozchodzi się wszystko po kościach (z ewentualnym niewielkim spadkiem). No ale wtedy koledzy z boiska nie powiększyli by swojego majątku o pieniądze "ulicy"....
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
18 listopada 2011 18:34:46
mathu napisał(a):Spisek to jest na SP500, a nie na KGH. W takim razie chyba nie doceniam przebiegłości tego spisku. Skoro chodzi o ubranie ,,ulicy'', to sądziłbym, że choćby ostatnio w okolicy 1250 powinno raczej w końcu urosnąć, zamiast nagle spaść o ponad 3,5%. Kolejny spadek, bo do wyboru są także podobne wcześniejsze, wydaje się niezbyt zachęcać do inwestycji w akcje. Nawet jeżeli teraz dla odmiany trochę urośnie (co, tak na marginesie, mi także wydaje się prawdopodobne). Chyba że na tej ulicy mieszkają sami masochiści...
Edytowany: 18 listopada 2011 18:38
|
|
5 Dołączył: 2010-11-26 Wpisów: 166
Wysłane:
18 listopada 2011 18:36:25
Kanoniers napisał(a):Nie wiem czy ja snie czy to co widze dzieje sie naprawde CityInt -38% KGHM -19% w jeden dzien mozna sie niezle przekrecic ... gdzie Ty widziałeś taki spadek na CIA?
Edytowany: 18 listopada 2011 18:38
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
18 listopada 2011 18:37:49
Było było.... Na fixingu przez moment latało jak oszalałe....
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
18 listopada 2011 18:39:21
wapkil napisał(a):mathu napisał(a):Spisek to jest na SP500, a nie na KGH. W takim razie chyba nie doceniam przebiegłości tego spisku. Skoro chodzi o ubranie ,,ulicy'', to sądziłbym, że choćby ostatnio w okolicy 1250 powinno raczej w końcu urosnąć, zamiast nagle spaść o ponad 3,5%. Kolejny spadek, bo do wyboru są także podobne wcześniejsze, wydaje się niezbyt zachęcać teraz do inwestycji w akcje. Nawet jeżeli teraz dla odmiany trochę urośnie (co, tak na marginesie, mi także wydaje się prawdopodobne). Chyba że na tej ulicy mieszkają sami masochiści... Ubieranie ulicy było od połowy września kiedy wydawało się, że czeka nas armagedon. Teraz ulica już jest ubrana i jeśli GS, JP bądź też inni wielcy tego swiata wcisną ENTER to będzie po wszystkim. Houston, we have Boryszew.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
18 listopada 2011 18:40:26
wapkil napisał(a):mathu napisał(a):Spisek to jest na SP500, a nie na KGH. W takim razie chyba nie doceniam przebiegłości tego spisku. Skoro chodzi o ubranie ,,ulicy'', to sądziłbym, że choćby ostatnio w okolicy 1250 powinno raczej w końcu urosnąć, zamiast nagle spaść o ponad 3,5%. Kolejny spadek, bo do wyboru są także podobne wcześniejsze, wydaje się niezbyt zachęcać do inwestycji w akcje. Nawet jeżeli teraz dla odmiany trochę urośnie (co, tak na marginesie, mi także wydaje się prawdopodobne). Chyba że na tej ulicy mieszkają sami masochiści... mathu napisał(a):Wolumen na SP500 był dziś jeszcze niższy, niż w piątek. Handel właściwie wygasa, a to oznacza, że ten trójkąt jest faktycznie grany. Tylko gdzie teraz pójdzie wybicie? Istnieje teoria, że rynek zawsze zachowuje się tak, żeby zranić możliwie największą ilość graczy. W związku z tym można się spodziewać fałszywego wybicia z trójkąta w górę, a następnie powrotu do spadków. Ewentualnie to samo w dół. Wybicie w górę i kontynuacja wydają mi się najmniej prawdopodobne, bo są najbardziej prawdopodobne patrząc na wykres (wręcz oczywiste). Czyli zagrywka będzie bardziej skomplikowana. Jako że w dłuższym terminie jestem przekonany o spadkach, to moim zdaniem największe prawdopodobieństwo ma właśnie fałszywe wybicie w górę, zamknięcie wszystkich shortów i wtedy zjazd.  kliknij, aby powiększyćAle co ja mogę wiedzieć  Tyle razy się skompromitowałem, że lepiej niech nikt tego nie czyta A ubranie ulicy było na KGH, czytaj uważnie... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 18 listopada 2011 18:40
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 19:03:30
mathu napisał(a):A ubranie ulicy było na KGH, czytaj uważnie... Czytam, nawet już raz zacytowałem: mathu napisał(a):Ja uważam, że rajdu nie będzie, ale czeka nas teraz krótkoterminowy wzrost na przekór AT (fałszywe wybicie z trójkąta). Potem ostateczny test SMA200 i wysypanie akcji w ulicę. Ten ostateczny test SMA200 chyba nie miał być na KGH... Jeżeli ktoś chciałby teraz ,,wysypywać akcje w ulicę'' to, żeby ktokolwiek chciał jeszcze ta akcje kupić, powinno być chyba odwrotnie niż było. Czyli, jak napisałem poprzednio, wybicie w górę. To samo wybicie, które Ty również przewidujesz w swoim cytacie sprzed ostatnich spadków: mathu napisał(a):Czyli zagrywka będzie bardziej skomplikowana. Jako że w dłuższym terminie jestem przekonany o spadkach, to moim zdaniem największe prawdopodobieństwo ma właśnie fałszywe wybicie w górę, zamknięcie wszystkich shortów i wtedy zjazd. Chyba że spisek polega na zrealizowaniu sztucznego spadku, ponieważ wszyscy myśląc, że naturalny jest ruch w górę, spodziewali się spadku, obstawili więc ruch w górę. Dzięki temu skoro ruch jednak był w dół ludzie nie spodziewają się już spisku i można będzie wykreować sztuczny ruch w górę, żeby potem powrócić do spadków. Czy jakoś tak ;)
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
18 listopada 2011 19:28:53
doncarlos racja że to nie sko, tyle że taki numer, na takiej spółce to smród dla całego bałaganu. toż to nie jakiś maluszek, nie nc śmieć, tylko najbardziej płynna spółka, a co za tym idzie najbardziej przez i małych kupowana. nie mam akcji kghu, ale jeśli bym to teraz miał, to czuł bym się zwyczajnie oszukany, okradziony i wydymany  z tą różnicą tylko, że tutaj nie przez jakiegoś patro, a to robi różnicę
|
|
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 19:36:53
wapkil napisał(a):mathu napisał(a):Ja uważam, że rajdu nie będzie, ale czeka nas teraz krótkoterminowy wzrost na przekór AT (fałszywe wybicie z trójkąta). Potem ostateczny test SMA200 i wysypanie akcji w ulicę. Ten ostateczny test SMA200 chyba nie miał być na KGH... Jeszcze raz powtórzę, co pisałem: SP500 - wybicie trójkąta dołem lub górą (zrealizowane, choć spodziewałem się wybicia w górę) <- tu jesteśmy - nagły odwrót i wzrosty na przekór AT (zanegowanie wybicia) - dojście do około 1290 i próba utrzymania ponad SMA200 (nieudana) - rozpoczęcie dużej fali spadkowej KGHM - klin i ubieranie ulicy (wtajemniczeni na pewno od dawna wiedzieli o podatku) - max na 170 (było o 5 zł wyżej) - wybicie z klina i spadki <- tu jesteśmy - dalej nie wiem The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 18 listopada 2011 19:41
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 19:37:45
Crown napisał(a):Ubieranie ulicy było od połowy września kiedy wydawało się, że czeka nas armagedon. Teraz ulica już jest ubrana i jeśli GS, JP bądź też inni wielcy tego swiata wcisną ENTER to będzie po wszystkim. Musiałbym popatrzeć na jakieś statystyki, ale nie wydaje mi się, żeby ludzie w ostatnich miesiącach jakoś specjalnie chętnie inwestowali na giełdzie. Jeżeli chodzi tylko o to, że GS, czy JPM (chyba, nie jestem pewien, czym jest ,,JP''), spodziewając się pogorszenia koniunktury postanowili po prostu zająć odpowiednie pozycje, to nic dziwnego, że zrobili to powoli, w międzyczasie masując trochę kurs i wydając różne ciekawe rekomendacje. Nie nazwałbym tego żadnym wielkim spiskiem. Wszyscy od zawsze tak robią. Ciężko oczekiwać, że na przykład z dnia na dzień pozbędą się wszystkich akcji, ogłaszając to wcześniej w gazetach :)
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 19:54:03
mathu napisał(a):Jeszcze raz powtórzę, co pisałem:
SP500
- wybicie trójkąta dołem (zrealizowane) <- tu jesteśmy - nagły odwrót i wzrosty na przekór AT (zanegowanie wybicia) - dojście do około 1290 i próba utrzymania ponad SMA200 (nieudana) - rozpoczęcie dużej fali spadkowej Tak, tylko że zanim nastąpiło wybicie dołem, wcześniej pisałeś (co sam niedawno zacytowałeś), że kolejny etap spisku powinien rozpocząć się od fałszywego wybicia w górę. Jeśli celem miałoby być przekonanie kogokolwiek o kontynuacji wzrostów, mogło mieć to wtedy jeszcze trochę sensu. Tylko że w zamian nastąpiło wybicie w dół. Gdyby ktokolwiek planował te wzrosty sztucznie stymulować, to powinien to zrobić wcześniej, a nie męczyć się teraz ze znacznie niższych poziomów. Jeśli w tym spisku nie ma znaczenia, w którym kierunku w danym momencie idzie rynek, to jest to faktycznie spisek idealny. I bardzo tani, bo przy okazji wcale nie wymaga manipulowania rynkiem. Nie chodzi mi o weryfikowanie prognoz, tylko o to, że niezależnie od tego co się stanie zawsze można dodać kolejny poziom negacji i uznać, że spisek jest jeszcze bardziej skomplikowany niż ktokolwiek przewidywał...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
18 listopada 2011 20:00:37
Crown napisał(a):buldi napisał(a):A ja mam prośbe do pana Tuska w imieniu wszystkich niedźwiedzi - by częściej wygłaszał podobne expose. Popieram! ciekawe czy wujek_staszek coś dzisiaj dokupił przed expose  Chyba Donald czyta SW i wiedział w którym momencie rzucić cegłą Dlaczego przed expose. Ty też jak Scarry myslisz że jak się coś zamierza kupić to sie z rana na open bierze z prawej PKC? Kod:[MOD: wyedytowano zapis własnych transakcji] Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 18 listopada 2011 20:03
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 20:03:47
wapkil napisał(a):Tak, tylko że zanim nastąpiło wybicie dołem, wcześniej pisałeś (co sam niedawno zacytowałeś), że kolejny etap spisku powinien rozpocząć się od fałszywego wybicia w górę. Nie lubię udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Cytat:W związku z tym można się spodziewać fałszywego wybicia z trójkąta w górę, a następnie powrotu do spadków. Ewentualnie to samo w dół. Nawet masz narysowane te scenariusze na wykresie. Scenariusz zielony (ma trochę przesadzony wzrost). The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 18 listopada 2011 20:04
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
18 listopada 2011 20:05:04
Mod... kolega pytał to mu odpowiadam. To napisze mu tak; na fiksie tanie było to co bardzo spadało. Lubię jak ludzie sprzedają tylko dlatego, że inni sprzedają. Można wycisnąć z tego pare %. Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 18 listopada 2011 20:05
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 269
Wysłane:
18 listopada 2011 20:10:56
coraz trudniej żyć w tym kraju benzyna gna do góry strach pomysleć co będzie w nowym roku, dobrze że tankuje zawsze za stała kwotę to nie czuje tego  . Kiedy był czas na reformy ładnych kilka lat temu to wszystko przejadano a teraz takie mydlenie oczu typu podejmiemy odpowiednie działania żeby nasz kraj zaden kryzys nie dotknął
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 20:13:56
mathu napisał(a):Nawet masz narysowane te scenariusze na wykresie. Scenariusz zielony (ma trochę przesadzony wzrost). Ok, spróbuję jeszcze raz. Ja na prawdę potrafię czytać tekst i oglądać wykresy... Cały czas próbuję się tylko dowiedzieć, dlaczego ktoś, kto planuje inwestować spore pieniądze w to, żeby sztucznie podciągnąć kurs miałby dopuścić do ostatnich spadków. Zamiast po prostu od razu, ze znacznie lepszym efektem i znacznie mniejszym kosztem zrealizować Twój czerwony scenariusz.
Edytowany: 18 listopada 2011 20:16
|
|
Wysłane:
18 listopada 2011 20:18:33
Hmm, ale ja nigdzie nie twierdziłem, że ktoś to robi z namysłem, tylko że rynek tak zareaguje. Z namysłem to wyciągano KGHM. Ja też obstawiałem tak jak piszesz, ale wybiło dołem. Więc skoro wybiło dołem, to trzeba przyjąć ten scenariusz. Rynek od dawna idzie na przekór prostej AT, więc to wybicie powinno być zanegowane i tyle. W terminie za pół roku nie ma siły, żebyśmy nie byli sporo niżej, ale wcześniej jeszcze porośnie... Z tym że rajdu św. Mikołaja nie będzie, bo fundy nie są głupie i widzą co się święci. Czyli w najbliższych dniach powinno rosnąć (pewnie pod ECB), co zaneguje ten trójkąt, wytnie niedźwiedzie, doprowadzi kurs do 1290 i potem będą spadki (na początku grudnia). The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
18 listopada 2011 20:25:21
Już nie przesadzajmy że ta strata na KGHM'ie to efekt wybicia z klina. Technicznie to może tak wyglądać ale osobiście wątpie czy bez "interwencji" naszego premiera mielibyśmy to wybicie. Nikt nie przewidywał (mówię tutaj o osobach nie zrientowanych w planach rządu) takiego opodatkowania które zmienia dużo w działalności miedziowego giganta. Gdyby nie dzisiejsze Expose to mielibyśmy pewnie nie najgorszą sesję w Warszawie. Ta sytuacja pokazuje że kreski-kreskami ale niektórych wydarzeń nie przewidzi się... Swoją drogą ten tydzien na KGHM'ie był bardzo ciekawy "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.