PARTNER SERWISU
wbxsghuu
1 2 3 4 5

Pytania początkujących

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 14 listopada 2011 16:59:20
To musi być jakiś banał, ale jako fundamentalna niemota nie chwytam tego.

Dlaczego (choćby dziś) przykładowo produkcja przemysłowa w strefie Euro wyszła M/M powyżej oczekiwań a Y/Y poniżej ? I tak bywa dla wszystkich tego typu wskaźników. Przecież te wielkości anualizowane czy nie (lub co tam jeszcze) powinny być na siebie wprost przeliczalne. Imho, czyli czegoś nie wiem.

pozdr.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 14 listopada 2011 22:26:08
Spółki na NC podają nieco okrojoną wersję wyników kwartalnych, w jaki sposób można na ich podstawie zinterpretować finanse spółki? Mam dla przykładu takie coś:

Zobowiązania długoterminowe 62 874,86
Zobowiązania krótkoterminowe 1 484 392,42
Środki pieniężne i inne aktywa pieniężne 1 436 009,90
Należności długoterminowe 0,00
Należności krótkoterminowe 1 412 356,75

Co od czego mam odjąć/dodać żeby się dowiedzieć np. ile spółce przybyło kasy? Na mój chłopski rozum jeśli środki pienięzne dodam do należności i odejmę od tego zobowiązania to jeśli wynik tych działań będzie dodatni to dobrze a jeśli ujemny to zły? Czy jeśli spółka pokazała w sprawozdaniu zysk netto na poziomie 568 tyś złotych to gdzie go mogę znaleźć w tych pozycjach (chodzi mi o to czy faktycznie "kasowo" znalazł się w firmie)?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 listopada 2011 06:54:22
Policz saldo środków pieniężnych wobec poprzedniego kwartału.
Zmiana w kapitale obrotowym też jest istotna dla obrazu.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 15 listopada 2011 14:08:40
cad_man napisał(a):
Spółki na NC podają nieco okrojoną wersję wyników kwartalnych, w jaki sposób można na ich podstawie zinterpretować finanse spółki? Mam dla przykładu takie coś:

Co od czego mam odjąć/dodać żeby się dowiedzieć np. ile spółce przybyło kasy? Na mój chłopski rozum jeśli środki pienięzne dodam do należności i odejmę od tego zobowiązania to jeśli wynik tych działań będzie dodatni to dobrze a jeśli ujemny to zły? Czy jeśli spółka pokazała w sprawozdaniu zysk netto na poziomie 568 tyś złotych to gdzie go mogę znaleźć w tych pozycjach (chodzi mi o to czy faktycznie "kasowo" znalazł się w firmie)?

Niestety wymienione przez Ciebie pozycje bilansowe to nie wszystkie, które wpływają na ustalenie cash flow za okres. Do tego dochodzą jeszcze rozliczenia międzyokresowe czynne i bierne, których te spółki zazwyczaj nie podają.

Ale faktycznie zmiana w porównaniu do danych za poprzedni okres wydaje się być najprostszą metodą. binky

cad_man
0
Wysłane: 18 listopada 2011 09:06:26
Czy gdzieś na Stockwatch są zamieszczone historyczne ratingi spółek? Żeby można było prześledzić zachowanie ratingu dla konkretnej spółki za kilka (naście) kwartałów wstecz?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

WatchDog
50
Wysłane: 18 listopada 2011 09:39:53
Na stronie spółki w zakładce Historyczne wyniki.

cad_man
0
Wysłane: 20 listopada 2011 17:59:48
Czym różnią się indeksy umieszczone w analizie rynku --> wszystkie gałęzie rynku tzn.: wig, wig-pl i wig-poland?

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 20 listopada 2011 19:33:01
Różnią się składem indeksu. Indeks WIG to wszystkie spółki notowane na głównym rynku. WIG-PL i WIG-POLAND to jedno i to samo. Skład indeksu WIG-POLAND. Oprócz indeksów WIG20 (20 największych spółek), mWIG40 (40 średnich spółek) i sWIG80 (80 małych spółek) istnieją indeksy branżowe jak WIG-BANKI czy WIG-SUROWCE.

cad_man
0
Wysłane: 20 listopada 2011 19:43:59
Pytam, bo wg tabel i zmiany za ostatnie 12m-cy WIG-PL: +8,95% a WIG-Poland - 14,70%. Cała reszta wskaźników (udział, CWK, CZO, CP) takie same. Natomiast co do WIG to czy ktoś wie (tak na szybko) jakie spółki są tam dołożone w odniesieniu do WIG-PL (POLAND)?

wmarcin
0
Wpisów: 4
Wysłane: 24 listopada 2011 11:43:06
cad_man napisał(a):

Witam!
Zacznijmy od tego że pozycje w bilansie pokazują stany na dzień, do anal. przepływu gotówki patrz w CFS (rach. przepływów pienie.)

z pow. liczb wynika że gotówki na dzień bilansowy było dokładnie 1.436.009,90 jesli masz tylko bilans to nie robisz rachunków "w pionie" tylko "w poziomie" i porównujesz zmiany w okresie, wiec popatrz ile było kasy na początek okresu=koniec poprzedniego okresu, ale z tych kilku pozycji to i tak jedynie co wywnioskujesz to zmiany gotówki z tyt. zarzadzania kap. obrotowym,

bobik1986
0
Wpisów: 3
Wysłane: 2 stycznia 2012 17:40:35
Chciałem zapytać o to jak są księgowane w firmach budowlanych po stronie aktywów postępy w pracach budowlanych, za które w przyszłości firma dostanie gotówkę?? Bo zlecając coś podwykonawcy mamy zapis w pasywach o zobowiązaniach krótkookresowych, ale jaka pozycja pojawia się w aktywach, o ile się pojawia? Czy jest to aktywo obrotowe?

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 2 stycznia 2012 21:43:34
Nie jestem w 100% pewien, ale chyba księgowane jest to w krótko/długookresowy rozliczeniach międzyokresowych. Krótkoterminowe rozliczenia międzyokresowe (do roku czasu) są zaliczane do aktywów obrotowych. Jednak dobrze by było, gdyby wypowiedział się jeszcze ekspert w tej sprawie, na potwierdzenie tego co napisałem :)
Edytowany: 2 stycznia 2012 21:48

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2012 10:29:30
Tak naprawdę to chyba w RMK prezentuje to jedna spółka. Nie pamiętam która. W budownictwie stosuje się MSR11, czyli umowy o usługę budowlaną, gdzie przychody wykazuje się wedle stopnia zaawansowania, czyli poniesionych kosztów, czyli tego co już zostało zrobione. Skoro są przychody to są i należności z tytułu dostaw i usług i to tam widać to co powinno spłynąć do spółki. Większość podaje ile z tego jest niezafakturowane, a ile zafakturowane.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 3 stycznia 2012 11:01:23
Jest dokładnie tak, jak pisze Anty.

Do tego, skoro mamy przychody, to w rachunku wyników pojawiły się także koszty. Więc mamy przychody powiązane z należnościami (o ile nie zostały spłacone) i koszty powiązane ze zobowiązaniami (o ile nie zostały spłacone).

Formalnie w aktywach nie ma takiej pozycji, na której "odkłada" się przychody z realizowanego kontraktu. Najczęściej spółki akumulują wydatki i dokonują miesięcznego/kwartalnego/jakiegokolwiek okresowego rozliczenia kontraktu. Wtedy księgowane są przychody i koszty, wystawiane faktury i pojawiają się należności.

wave

bobik1986
0
Wpisów: 3
Wysłane: 4 stycznia 2012 11:36:37
Dziękuję za wyjaśnienia, teraz drugie pytanie z podstaw księgowania. Czy w bilansach po stronie pasywów, a dokładnie zobowiązań finansowych z tytułu kredytów, pożyczek zapisywane są sumy pożyczonych pieniędzy czy też są tam także uwzględnione odsetki, czy szacunki odsetek przy obecnych WIBorach. Czyli konkretnie jak spółka pożyczy na np. 6-mies. 1mln zł oprocentowanych na 10% to będzie musiała oddać 1,050tys. zł, ale czy w momencie zaciągania pożyczki w pasywach znajdzie się 1,000tys. zł czy 1,050tys. zł. A jeżeli to drugie to czy automatycznie jest zapisywana w pasywach strata 50tys.zł aby bilans z aktywami się zgadzał??

WatchDog
50
Wysłane: 4 stycznia 2012 11:59:44
Odsetki jako koszty przechodzą do pasywów przez rachunek wyników.
Teoretycznie mogłoby się tak zdarzyć, że odsetki zapadną, a nie zostaną zapłacone (chociaż bank ściąga od razu) - wtedy będą zobowiązaniem i pojawią się w pasywach na pozór dwa razy. O tworzeniu rezerwy na zobowiązania z tytułu przyszłych odsetek nie słyszałem.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 4 stycznia 2012 14:02:00
@bobik,

Proces wygląda następująco:

Spółka zaciąga kredyt/pożyczkę o wskazanych parametrach. Żeby jednak w pełni dobrze odpowiedzieć na Twoje pytanie, trzeba jeszcze wiedzieć, kiedy następuje naliczenie i spłata odsetek. Naliczenie może być na koniec każdego miesiąca, na koniec okresu pożyczki lub jeszcze jakoś inaczej.

Przy zaciągnięciu zobowiązania, jego wartość w pasywach wykazuje się w kwocie aktualnej do spłaty. Czyli jak jeszcze nie ma naliczonych odsetek, to w kwocie nominalnej. Ta kwota w bilansie ulega zmianom w związku z:
- naliczeniami odsetek (np. zgodnie z harmonogramem)
- wycenami pożyczki (np. aktualizacja o wibor, kurs walutowy na koniec każdego miesiąca)
- spłatami odsetek
- spłatami pożyczonego kapitału.
Każda z tych zmian wpływa na wykazywaną w pasywach wartość.

Czyli odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: w momencie zaciągania w pasywach znajdzie się 1 000 tys PLN.

Druga opcja, czyli 1 050 tys PLN jest możliwa, gdyby nastąpiło naliczenie odsetek od razu (z góry) a ich spłata nastąpiłaby w okresie późniejszym. Teoretycznie taki mechanizm jest możliwy ale jak napisał WatchDog rzadko spotykany w rzeczywistości.

Strata 50 tys PLN jest faktycznie ujmowana w wyniku finansowym, ponieważ są to koszty odsetkowe. Nie jest to działanie nakierowane na wyzerowanie bilansu :) Taka strata może jednak zostać zaksięgowana, jeśli koszty odsetek dotyczą okresu sprawozdawczego, za który księgowana jest strata. Jeśli np. sprawozdanie jest za 1 miesiąc a odsetki dotyczą 6 miesięcy, to pozostała wartość 5 miesięcy odsetek księgowana będzie na pozycjach rozliczeń międzyokresowych.

W razie czego pytaj.

wave

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 stycznia 2012 18:58:51
Jest jeszcze jedna możliwość. Odsetki wcale nie muszą być kosztem. W pewnych wypadkach można je skapitalizować na aktywach, o ile kredyt służył finansowaniu tegoż aktywa. Wtedy zobowiązanie jest cały czas na jedną kwotę, ale gotówka zamienia się w aktywa trwałe(kasa wydana na odsetki).

Pewne niuanse są też przy zobowiązaniach długoterminowych gdzie znaczenie ma koszt pieniądza w czasie, ale o tym już kiedy indziej.

biedak
0
Wpisów: 40
Wysłane: 15 lutego 2012 03:09:25
Jeśli można to ja też mam zapewne banalne pytanie z podstaw księgowości, bo zupełnie się na tym nie znam.
Przeglądam wiele raportów spółek i całkiem sporo z nich (zwłaszcza z NC) wykazuje identyczny zysk brutto oraz zysk netto. Jak to interpretować?
Nie zapłacili podatku od tego zysku?
Jeśli nie zapłacili to czy to oznacza, że ten zysk mógł powstać z jakichś przeszacowań aktywów czy innej papierowej inżynierii księgowej od której się podatku nie płaci (no przynajmniej nie od razu)?

WatchDog
50
Wysłane: 15 lutego 2012 09:49:21
Prawidłowy wniosek.
Sprawozdania sporządza się w oparciu o dwie (miejscami sprzeczne) ustawy:
- ustawę o rachunkowości -> wynik bilansowy
- ustawę o podatku dochodowych od osób fizycznych -> wynik podatkowy -> podstawa opodatkowania

Zysk netto jest to [upraszczając] zysk brutto bilansowy minus podatek dochodowy czyli 19% od wyniku podatkowego.
Jeśli wielkości są takie same to nie było podatku dochodowego. Czyli nie było wyniku podatkowego.
Dlaczego to zupełnie inne pytanie, odpowiedź zależy od spółki.
Przyczyny w przepisach:
- są przychody nie zaliczane do podstawy opodatkowania [np. odszkodowania]
- są koszty nie stanowiące kosztów uzyskania przychodów [np. reprezentacja]

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,395 sek.

hgngskos
yvhvahmg
dryoelnp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sgfaugpl
aafiggbe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat