PARTNER SERWISU
ukxlbkfc
107 108 109 110 111
bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 7 lutego 2012 08:28:32 przy kursie: 1,29 zł
A moze Solorzowi wcale nie zalezy na tym by kurs urosl, z tego co pamietam broker-ns pisal kiedys, ze Solorz w przypadku gdyby objal wszystkie akcje z niewykupionych PP i przekroczyl prog 66% posiadanych akcji, to ma 3 miesiace na odsprzedanie tych akcji badz wykupienie calej reszty :). Moze byc tez tak, ze juz sie z kims dogadali i ten ktos obejmie akcje, ktore pozostana niewykupione przez nas drobnice :). Mysle, ze zadnego infa nie bedzie bo facet ma wystarczajaco duzo swojej gotowki by wykupic te akcje i nie bedzie gral pod rynek :).

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 7 lutego 2012 09:02:00 przy kursie: 1,26 zł
A może knf wymaga podania jakiś informacji o ILE mnie pamięć nie myli przy poprzedniej emisji warunkiem zatwierdzenia prospektu było podanie wyników finansowych.
Bez powodu nie podali ceny emisyjnej myślę ze prospekt został cofnięty z jakiegoś powodu i spółka wie ze zostanie zatwierdzony po odcieciu ja osobiscie stawialbym ze knf wymaga aby została podana cena kontraktu z plusem ta umowa na podpisanie umowy to chyba ewenement na skalę światowa kto daje kozystac z usługi dowolnie a dopiero później negocjuje ceny to jest możliwe chyba tylko w spółkach pana solorza

A z innej beczki ciekawe jak się sprzedaje dostępny od piątku tabletki samsunga w LTE cena wydaje się atrakcyjna a jak wiemy takie nowości lubią się sprzedawać

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 7 lutego 2012 10:48:43 przy kursie: 1,26 zł
Skoro nie rośnie to może o to chodzi aby ostatnią emisję MIDASA zamknąć z wielką pompą i wyjąć spółkę z GPW ... może Solorz z Plusem zrobią wezwanie i zdejmą spółkę skoro cena wg. nich jest tak marna aktualnie. Słowem: celowo przekroczą 66% aby ogłosić wezwanie, kto pamięta jaka była cena w ostatnim wezwaniu jak uzupełniali do 66%?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

REhunter
0
Wpisów: 32
Wysłane: 7 lutego 2012 11:47:17 przy kursie: 1,26 zł
Czy realne jest Waszym zdaniem, że Solorz po zakończeniu tej emisji będzie chciał sprzedać całego zrestrukturyzowanego Midasa Polkomtelowi? Dla mnie bardzo lekko licząc teraz warty jest około 2 mld. Realnie myślę, że w przypadku sprzedaży byłoby to sporo więcej.
Sprzedając całego Midasa do Polkomtela zyskałby sporo pieniędzy na spłatę swoich zobowiązań - kredytu na zakup Polkomtela.

Nie mogę zrozumieć, dlaczego Midas ma taką kapitalizację. Nawet pomimo kryzysu na giełdach. Wycena funduszu na 360 mln, to jakieś nieporozumienie biorąc pod uwagę wycenę rynkową składników majątku (częstotliwości, infrastruktura nie wspominając już o działającym biznesie).

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 7 lutego 2012 11:52:16 przy kursie: 1,26 zł
bez sensu jest twierdzenie że wycofa spółkę z giełdy

del-201504191
0
Wysłane: 7 lutego 2012 16:15:36 przy kursie: 1,26 zł
Tutaj każde spekulacje są na miejscu "menager". Co do sprzedaży to przed chwilą zaraportowali, że Polkomtel dokonał zakupu 49% w podmiocie kontrolującym 66% Midas z otwartą opcją nabycia pozostałych 51% i jednoczesnym ustanowieniu zastawu na rzecz Polkomtel na pozostałych 51% jeszcze przed kupnem ;-). Tak mocno dają sygnał rynkowi, że właściwie już Polkomtel kontroluje 66% Midasa. Formalnie to Polkomtel będzie więc nabywał akcje z emisji Midasa. Wiadomo, że kieszenie Polkomtela z samych środków obrotowych są przepastne. Zrobią sobie z MDS tarczę podatkową przy okazji. Ja bym nie wyśmiewał jeszcze tego skupu MDS z rynku. Jeśli czegoś ta spółka uczy to tego, że nie ma na niej rzeczy niemożliwych (patrz odcięcie przed zatwierdzeniem prospektu czy korzystanie z sieci przez Polkomtel bez formalnej umowy).

Cytat:
Zarząd Funduszu informuje, że uzyskał informacje o nabyciu przez LTE Holdings SPV z siedzibą w Nikozji na Cyprze ("LTE Holdings") 49% udziałów w spółce Litenite Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze ("Litenite"). Zgodnie z pozyskanymi informacjami, na podstawie umowy zawartej, w dniu 6 grudnia 2012 roku, pomiędzy posiadającą 100% udziałów w Litenite spółką Ortholuck Limited z siedzibą w Nikozji na Cyprze ("Ortholuck") i LTE Holdings, spółką zależną od Polkomtel S.A. z siedzibą w Warszawie ("Polkomtel"), LTE Holdings nabyło, od Ortholuck, 49% udziałów w Litenite. Pozostające w posiadaniu Ortholuck 51% udziałów w Litenite zostało obciążone zastawem, na rzecz Polkomtel, przy czym prawem właściwym dla tego zastawu jest prawo cypryjskie ("Zastaw Polkomtel").
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 7 lutego 2012 16:19

del-201504191
0
Wysłane: 7 lutego 2012 16:20:56 przy kursie: 1,26 zł
Następnym krokiem po tej umowie nabycia MDS przez Polkomtel powinna być formalna umowa na korzystanie z sieci i analogiczne jak Cyfrowego Polsatu zamówienie na transfer.

crowl
0
Wpisów: 60
Wysłane: 7 lutego 2012 16:49:43 przy kursie: 1,26 zł
lukch napisał(a):
Tutaj każde spekulacje są na miejscu "menager". Co do sprzedaży to przed chwilą zaraportowali, że Polkomtel dokonał zakupu 49% w podmiocie kontrolującym 66% Midas z otwartą opcją nabycia pozostałych 51% i jednoczesnym ustanowieniu zastawu na rzecz Polkomtel na pozostałych 51% jeszcze przed kupnem ;-).

Tutaj trochę się mylisz mianowicie to Solorz posiada 66% w Midas, poprzez fundusze zależne w tym Litenite i kilka innych, niestety nie znalazłem dokładnej informacji ile akcji ma fundusz Litenite.
Tak więc nikt na dzisiaj nie wie ile Polkomtel wykupił, podana jest tylko ilosć % a nie dokładna ilość akcji - co nie zmienia faktu, że jest to dobra informacja, ciekawi mnie tylko brak reakcji na ten raport... a może rzeczywiście Polkomtel poda jeszcze przed 10.02 wielkość umowy z MDS...kto wie?

Mam jeszcze jedno pytanie może ktoś mi odpowie, a co w przypadku jak KNF nie zatwierdzi prospektu emisyjnego, co w takim wypadku ?
MIDAS będzie musiał przełożyć emisję czy będą mogli dzięki jakimś kruczkom iść dalej? Ale z drugiej strony na jakich warunkach....wszystko to jest mocno zakręcone...

del-201504191
0
Wysłane: 7 lutego 2012 17:16:54 przy kursie: 1,26 zł
Litenite Limited posiada 66% w Midas. Ile w Litenite Limited ma Solorz tego nie wie nikt, kontroluje tą spółkę, ale ile miał to nie wiadomo. Przegapiłeś konsolidację tych funduszy i fundusików w jeden podmiot kontrolujący MDS.

Teraz natomiast spółka w 100% kontrolowana przez Polkomtel nabyła 49% Litenite z opcją na kolejne 51% i z jednoczesnym zastawem na tych 51%.

Schemat jest więc taki: Solorz ?% w --> Polkomtel 100% w --> LTE Holdings 49% w (zastaw na pozostałych 51% + opcja na kupno tychże) --> Litenite Limited 66% w --> Midas

Solorz --> Polkomtel --> Midas

Taką strukturę budują, widać, że Polkomtel zostanie centralnym punktem konglomeratu telekomunikacyjnego co pozwoli na dowolne kształtowanie stawki za transfer tzn. tyle ile będzie trzeba aby sieć rosła i coś zostało bo i tak wszystko zostaje w grupie. Wycena MDS skłania do agresywnej postawy, teraz pierwszy raz jest skąd wziąć duże środki. Wiadomo, że Solorz wydrenował się na zakup Polkomtela ze zdolności kredytowej i zapasów kapitału. Intencją może być mocne wejście Polkomtela w MDS zanim rynek zacznie rosnąć.
Edytowany: 7 lutego 2012 17:25

del-201504191
0
Wysłane: 7 lutego 2012 17:28:10 przy kursie: 1,26 zł
Na koniec dnia wszystkie kalkulacje i tak nic nie warte bo decyzja zapadnie za pięć dwunasta na laptopie w hotelu Marriott po czym pójdzie kilka maili i zacznie się zabawa.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 7 lutego 2012 17:56:59 przy kursie: 1,26 zł
@Lukch
Nie mam pojęcia, jaką zabawę masz na myśli. Bo na razie jedyną osobą bawiącą się z tym papierem, (chyba dobrze, sądząc po tym, że ciągle tę zabawę ciągnie) jest jego główny akcjonariusz. Moim zdaniem na razie nie warto tych akcji tykać nawet bardzo długim kijem. Wszystko jest całkowicie niezrozumiałe, co gorsza pachnie próbą wyciągnięcia z rynku jak największych środków jak najtańszym kosztem.
Z początku sądziłem, że przed ustaleniem ceny emisyjnej nowych akcji będzie tu spora podbitka, choćby po to, żeby cena ta okazała się na tyle atrakcyjna, żeby walczyć o prawa poboru, umożliwiające nabycie nowych akcji po atrakcyjnej cenie. Innymi słowy, żeby ulicy opłacało się je kupować.
Teraz natomomiast nie rozumiem już nic, a z tego co widzę, to najpóźniej w piątek może być tu wodospad, kiedy wszyscy ci, którzy liczyli na podbitkę pod "atrakcyjne" pp zaczną w panice pozbywać się akcji, kiedy uświadomią sobie, że cena praw poboru może błyskawicznie spaść na grosze, zaś cena "starych" akcji bardzo szybko podąży w kierunku 70 groszy.
Uważam więc, że jeśli w ogóle kiedykolwiek ma tu dojść do większych wzrostów, to dopiero długo po przewaleniu się całej tej hecy z nową emisją, wraz ze związanym z nią smrodem.
Na koniec nieco techniki. Jak pisałem już wcześniej, dosyć ważnym oporem był poziom 1.37. Po jego przełamaniu następny opór znajdował się w okolicy 1.45, ale kurs nawet nie zbliżył się do tego poziomu, tylko odbił od 1.41 niczym od ściany i rozpoczął powolny marsz w dół. Wsparcie widzę na 1.21, jeśli zostanie ono przebite, kurs leci prawie 10 groszy niżej i jeśli się nie zatrzyma, kolejne solidne wsparcie jest na 1.08. Nie sądzę jednak, żeby zszedł aż tak nisko, bo przy takim kursie praw poboru nie tknie nawet pies z kulawą nogą, zaś sprzedaż nowej emisji za 70 groszy może stac się marzeniem wszelkich głów ściętych:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 7 lutego 2012 18:21:20 przy kursie: 1,26 zł
Irfy napisał(a):
Teraz natomomiast nie rozumiem już nic, a z tego co widzę, to najpóźniej w piątek może być tu wodospad, kiedy wszyscy ci, którzy liczyli na podbitkę pod "atrakcyjne" pp zaczną w panice pozbywać się akcji, kiedy uświadomią sobie, że cena praw poboru może błyskawicznie spaść na grosze, zaś cena "starych" akcji bardzo szybko podąży w kierunku 70 groszy.

Nic też nie rozumiem z tych wszystkich kresek, które rysujemy... Myślę jednak, że nie będzie tak źle - FF jest na poziomie ok 100kk akcji... Przes ost kilkanaście sesji się więcej przemieliło - czekający na podbitkę mają pewnie niskie średnie i nie będzie wywalania na gwałt. Chyba Think
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

del-201504191
0
Wysłane: 8 lutego 2012 08:19:53 przy kursie: 1,26 zł
Z doniesień prasowych wynika, że tym razem chcą zaangażować instytucjonalnych w emisję i mocno za takim rozwiązaniem lobbują. Dzienny obrót w granicach 15-20% free float więc płynność nie będzie żadnym ograniczeniem. Wydaje się także, że jest to ostatni etap konsolidacji grupy i ostatnia emisja (resztę finansować będą zamówieniami na transfer) więc ryzyko dalszego rozwadniania też znika. Zobaczymy jak im się uda. Instytucje nie wejdą jak będzie dalsze ryzyko rozwodnień czy dalej duży stopień niepewności co do losów spółki, wszystko musi Solorz wyjaśnić.

kolokwialny
0
Wpisów: 130
Wysłane: 8 lutego 2012 13:27:00 przy kursie: 1,22 zł
Ta emisja to jest ogólnie jakimś "paradoxem"...
Ostatnio byłem świadkiem rozmowy dwóch mężczyzn w Banku na temat Midasa, po której o mało się nie "zl...m" ze śmiechuShhh
Wyglądała ona mniej więcej tak:

-Cześć Rysiek
-cześć
-I co tam u Ciebie na papierach słychać? Nadal inwestujesz?
-Tak.No co prawda odrabiam te... no wiesz straty.
-A to dużo już straciłeś?
-Na razie nie jest tak tragicznie.Bo tylko 40%,inni potracili dużo więcej! W sumie uratowałem się, bo grałem za połowę tego... no wiesz... kredytu.Co tu brałem
-O kurczeEh? Ale chyba odrobisz?
-No baaaa !! Inaczej bym go nie brał !
-A słyszałem ostatnio coś o jakimś Midasie...,i że tam jest jakaś ogromna emisja półtora miliarda akcji?Wiesz coś o tym? Wejdziesz w to?
No pewnie! Tam ponoć nie jaki Solorz ma sprzedać jakiemuś Żakowi dużą spółkę telekomunikacyjną... I na tym wszystkim sporo zarobić...
-A to widzisz, wiesz lepiej... Bo ja tylko zasłyszałem że ten Midas to kupił ostatnio... no wiesz...tego( chwila konsternacji )... Plusa, co to Hanka ma w nim abonament.

( i tu już tak chciało mi się śmiać, że musiałem pośpiesznie opuścić kolejkę )
Edytowany: 8 lutego 2012 13:29

irfy
0
Wysłane: 8 lutego 2012 13:53:53 przy kursie: 1,22 zł
Oj tam:) Chłopaki mieli rację. Z tego co tu widzę to na razie faktycznie Solorz sprzedaje Żakowi:)

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 9 lutego 2012 12:22:59 przy kursie: 1,14 zł
Czy historia się powtórzy i PP znowu będą notowane w ostatnim dniu po 1gr?

Skoro emisja 4:1 to po odcięciu licząc na obecną chwilę kurs odniesienia wyniesie 0.79- 0.8.
Czyli około 15% wyżej od ceny emisyjnej. Potem do obrotu wejdą prawa poboru, które zazwyczaj spychają kurs akcji jeszcze niżej. Tutaj spora emisja, potrzeba sporo gotówki bo aż 2.8PLN na jedną posiadaną akcję. Tym samym widzę szanse, że PP docelowo spadnie do 1-2gr.

Oczywiście wiele zależy od otoczenia i inf jakie mogą się pojawić. Ja wyszedłem z powyższego założenia i odpowiednio zareagowałem.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 9 lutego 2012 12:43:17 przy kursie: 1,14 zł
gielda.wp.pl/kat,7511,title,KN...

Cytat:
- Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła prospekt emisyjny Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas związany z ofertą publiczną akcji serii D oraz zamiarem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym akcji serii D oraz praw do akcji i praw poboru akcji serii D - poinformował NFI Midas w komunikacie.

Prospektem objętych jest od 548.000.000 do 1.183.733.400 akcji serii D, od 548.000.000 do 1.183.733.400 praw do akcji serii D oraz do 295.933.350 praw poboru akcji serii D.

Emisja zostanie przeprowadzona z prawem poboru. Na każdą dotychczasową akcję przysługiwać będzie jedno prawo poboru uprawniające do objęcia czterech akcji nowej emisji. Dzień prawa poboru został ustalony na 15 lutego 2012 roku.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 9 lutego 2012 22:32:44 przy kursie: 1,14 zł
bucik1986 napisał(a):

Kazdy, który wchodzi w nowa emisje seri D powinien o tym pamietac, bo moze byc tak, ze zapisze sie na akcje wyda kupe swojej kasy (bo za kazda posiadana akcje do wydania jest 2.80), a w miedzyczasie okaze sie, ze Midasowe spolki utracily czestotliwosc.Nie mozna ustawic stop losa na akcje, ktore nie zostaly jeszcze przydzielone... Niech ludzie wiedza, ze istnieje zagrozenie i to znaczne, o ktorym wiekszosc chyba juz zapomniala, brakuje tu wypowiedzi Taurus80 i broker_ns, ktorzy byli dobrze poinformowani jesli chodzi o spolke.

Bucik nie komentuje często bo nie mam akcji. Ale przyglądam się cały czas bacznie z boku spółce :-)
Ale nie tak dawno bo 25 stycznia po gwałtownym wybiciu górą z trójkąta pisałem:
Cytat:
Ciekawa sytuacja na Midasie i uwaga być może pułapka dla wielu. Podpisanie umowy z CP posłużyło jako pretekst do wybicia górą z 2 miesięcznej konsolidacji lecz należy poczekać jak się zakończy. Ale czy aby na pewno jest to aż tak dobre info??
... w mojej opinii kurs Midasa trzyma co innego - tj. zbliżająca się wkrótce emisja. Kurs może i spekulacyjnie pod wybicie techniczne urosnąć nawet do 1,4-1,5 ale ujawnienie ceny emisyjnej oraz wielkości emisji (interesujące, że akcjonariusze wciąż jej nie znają a planowana emisja miała byc w lutym b.r.). Tak więc kupującym dziś nakazywałbym dużą ostrożność.
Przecież lepsze informacje jak podpisanie współpracy z Polkomtelem i one nie spowodowały trwałych wzrostów. Powtórzę się już ale sądzę, iż widmo zbliżającej się gigantycznej emisji będzie coraz bardziej ciążyć kursowi i może sprowadzić go jeszcze mocno na południe.

Dość dobrze oddal to również swoim postem kolega @irfy, który dla mnie wydaje się byc klasycznym przykładem kapitału spekulacyjnego (i nie mówię to w znaczeniu pejoratywnym lecz raczej okreslenia czasowego horyzontu inwestycji).
irfy napisał(a):

Z początku sądziłem, że przed ustaleniem ceny emisyjnej nowych akcji będzie tu spora podbitka, choćby po to, żeby cena ta okazała się na tyle atrakcyjna, żeby walczyć o prawa poboru, umożliwiające nabycie nowych akcji po atrakcyjnej cenie. Innymi słowy, żeby ulicy opłacało się je kupować.

Reasumując sama emisja jest celowa i zasadna gdyż konsoliduje wszystkie spółki/klocki potrzebne do budowy LTE w rekach Midasa. Ale niestety jej konstrukcja tj. ciężar gatunkowy (posiadacz 1 akcji musi wyłożyć dodatkowo 2,8 zl!!!) musi być druzgocąca dla kursu w krótkim terminie. Gdyż chlodno analizując jeśli ktoś miał/ma akcje to zamiast wchodzić z nimi w odcięcie kursu lepiej wcześniej sprzedać i poczekać na notowania pp nowych akcji i tam już zakupić tyle ile chce - a z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że PP będą chodzić po kilka groszy. tak więc jutro nie spodziewałbym się jakiegoś zbawiennego info, ktore miałby wywindować ponownie kurs. Zakładam raczej scenariusz schodzenia do poziomu 1. No ale Midas lubi wszystkich zaskakiwać - ale fixing to będzie piękna gratka dla koneserów thumbright

irfy
0
Wysłane: 10 lutego 2012 00:55:24 przy kursie: 1,14 zł
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego fixing miałby być "gratką dla koneserów". Żeby załapać się na prawa poboru, o których wiadomo, że z marszu, od samego otwarcia ich notowań będą gwałtownie tanieć? Przy okazji ciągnąc w dół kurs "starych" akcji. Emisja może i była zasadna z punktu widzenia spółki oraz akcjonariuszy większościowych, jednak dla drobnych okaże się masakrą, obrabowując ich z kapitału, bądź w najlepszym przypadku zamrażając im go na ładnych parę lat i to w niepewnych czasach. Sądzę więc, a jest to moje zdanie prywatne, więc proszę nie traktować mnie jak wyroczni, że jutro kurs moze nawet przebić tę złotówkę, zaś w ciągu najbliższych tygodni będzie sukcesywnie zbliżał się do 70 groszy. Kto wie, może nawet przebije go, jeśli tylko na świecie dojdzie do jakiejś większej zadymy? Szczerze powiedziawszy śmiałbym się bardzo radośnie, gdyby w ciągu miesiąca USA postanowiy uderzyć na Iran albo Izrael na Syrię (bądź odwrotnie), przez co "Solorz z Żakiem", największy posiadacz praw poboru byłby zmuszony obejmować akcje po 70 groszy, podczas gdy na rynku ich kurs wynosiłby na przykład 60, gdyż nieobjęcie oznaczałoby po pierwsze mniejsze wpływy z emisji, po drugie jeszcze większą znżke kursu. Nic, zobaczymy. Jutro jest już dziś:)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 10 lutego 2012 09:20:50 przy kursie: 1,10 zł
irfy napisał(a):
Nie za bardzo rozumiem, dlaczego fixing miałby być "gratką dla koneserów".

Może chodzi o fixing ostatniego dnia notowania praw poboru. PP po kilka groszy tak jak ostatnio to faktycznie może być gratkaAngel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

107 108 109 110 111

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,296 sek.

kjlujexs
ozcztycf
hdmmvdmi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nbodoxwm
rqzojyns
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat