PARTNER SERWISU
dxvjmftg
33 34 35 36 37
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 8 lutego 2012 19:12:08 przy kursie: 3,61 zł
Wyręczę Kaśkę Shhh :

Załóżmy, że spółka A jest właścicielem spółki B, czyli razem tworzą Grupę kapitałową.
Załóżmy, że sprzedaż była nastepująca:
Spółka A:
-> 75 tys. do klientów spoza Grupy;
-> 25 tys. do spółki B (czyli wewnątrz Grupy)
Spółka B:
-> 10 tys. do klientów spoza Grupy.

Sprawozdanie jednostkowe publikuje się zwykle tylko dla jednostki dominującej (czyli A).
Skonsolidowane dla całej Grupy.

W tym przykładzie sprzedaż jednostkowa (spółki A) będzie: 75+25=100 tys.
Sprzedaż Grupy będzie 75+10=85 tys.

Dla Grupy liczy się tylko sprzedaż na zewnątrz. I jest ona mniejsza, niż jednostkowa.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 8 lutego 2012 19:16:57 przy kursie: 3,61 zł
dokladnie o to mi chodzi - spolka skoncentrowana jest na swojej dzialalnosci (i tak powinno byc), zdrowy poziom FF (jak dla mnie), na NC od 8 miesiecy. przejscie wiaze sie to z kosztami, jak i zawirowaniami cen akcji (zazwyczaj ma to miejsce przy przejsciu na glowny). BZWBK czy ALLIANZ nie maja problemu, ze spolka jest na NC.

wg mnie zdrowe podejscie do sprawy.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 8 lutego 2012 19:26:00 przy kursie: 3,61 zł
No jasne, że lepiej by spółka została na NC...!
Co wolicie:
-koszty przenosin na GPW oraz wysokie opłaty bycia na rynku głównym?
czy:
-zaoszczędzenie tych (zbędbych) wydatków i dopisanie do zysku???

Ja zdecydowanie tę drugą opcję...!!!Speak to the hand

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 8 lutego 2012 19:40:01 przy kursie: 3,61 zł
Pytanie było raczej przyszłościowe i odpowiedź ma się nijak np do zapowiadanego przez prezesa wejścia na Nasdaq (chyba, że tam wpuszczają za darmo Think ).
Może złośliwie napisze, że spółka akurat w zakresie oszczędności nie ma się czym popisać - wspomniane wejście na NC.
To wszystko jest i tak hipotetyczne - choć wolałbym, żeby na takie pytanie spółka odpowiedziała wymijająco i dyplomatycznie, tzn.: "spółka nie wyklucza wejścia na GPW". I by wystarczyło. Żeby na inne pytania udzielali tak jednoznacznych odpowiedzi jak na pytanie o GPW to byłoby lepiej...
Ciekawe jak na te wszystkie odpowiedzi zareaguje "rynek" jutro? Jestem bardzo ciekawy...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 8 lutego 2012 19:56:11 przy kursie: 3,61 zł
@cad_man
Za gigantyczne koszty wejścia na NC i durne reklamy w TVNCNBC by "inwestować w akcje i3D" wszyscy się wściekliśmy i wyrzuciliśmy z siebie co o tym myślimy, burza była ogromna na wszystkich forach. Nikt się nie czepia kosztów stanowisk dla pracowników i kosztów inwestycyjnych, bo projekty mogą być źródłem pokaźnych wpływów w przyszłości.

W tym roku raczej nie ma sensu się przenosić, ale gdyby i3D się rozrosła do dużych rozmiarów, to nie sądzę, by wielu dużych i małych akcjonariuszy nie wymusiłoby przenosiny na GPW, założę się, że nacisk na Zarząd byłby duży i powszechny, ale teraz to nie ma finansowego sensu, więc spokojnie, to nie jest temat najważniejszy.
Najważniejsze będzie to, co podadzą w nowej prognozie finansowej...wave

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 8 lutego 2012 22:32:57 przy kursie: 3,61 zł
dla przypomnienia
Cytat:
Prognozowane na przyszły rok obroty bazują jedynie na już podpisanych umowach i nie uwzględniają np. przychodów ze sprzedaży Quazara – zastrzega Patryas.

Deklaruje, że w kolejnych latach spółka powinna utrzymać wysokie tempo rozwoju. W perspektywie 3-4 lat chcielibyśmy stać się firmą o 100 mln zł przychodów rocznie. To pozwoli nam starać się do debiut na Nasdaq – oświadcza przedstawiciel i3D.

www.parkiet.com/artykul/105808...

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 8 lutego 2012 23:44:22 przy kursie: 3,61 zł
Szczerze powiedziawszy to nie wiem, czemu odpowiedzi budzą u niektórych takie negatywne odczucia. Generalnie komunikacja z akcjonariuszami nie jest na najwyższym poziomie, ale myślę, że da się to przełknąć. Rozstrzygnięcie przyniesie 1 półrocze 2012, jutro nie spodziewałbym się reakcji rynku.

Ciekawe jaki są plany BZ WBK, czy planują zwiększenie udziałów...

Edytowany: 8 lutego 2012 23:44

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 9 lutego 2012 09:54:55 przy kursie: 3,70 zł
cad_man napisał(a):

Spółka nie planuje przejścia z NC na GPW - bardzo budujące dla akcjonariuszy. Przynajmniej napisaliby znaną formułkę o "szczerych" chęciach wejściach, ale małej kapitalizacji itd. itp. jak robią inne spółki w odpowiedzi na takie pytania. To chyba jest pierwsza, która odpowiedziała: NIE!!! Sick

O ile dobrze pamiętam to planami na przyszłość jest ubieganie się do wejścia na NASDAQ.

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 21 lutego 2012 09:13:53 przy kursie: 3,70 zł
Cytat:
Pierwszy na świecie VRHouse – firma i3D otwiera swoje biuro w MMC Brainville

Wirtualna operacja serca na ekranie komputera, spacer po niewybudowanej fabryce, naprawa silnika odrzutowego przy pomocy interaktywnych instrukcji producenta – to tylko niektóre przykłady na to, w jaki sposób firma i3D – pierwszy na świecie VRHouse wykorzystujący i zajmujący się rozwojem wirtualnej rzeczywistości – pomaga firmom i ich klientom. We wrześniu 2012 roku spółka otworzy swój oddział w MMC Brainville.

W parku technologicznym MMC Brainville trwa intensywny proces wynajmu powierzchni biurowej. Decyzję o zlokalizowaniu swojego oddziału w parku podjęła firma i3D, której działalność idealnie wpisuje się w ideę parku technologicznego MMC Brainville, zakładającą zgromadzenie w jednym miejscu pasjonatów nowoczesnych technologii, tworzących przełomowe projekty z dziedziny szeroko pojętego IT.

– Spółka i3D do idealny model klienta naszego parku: świadczy usługi oparte na najnowocześniejszych technologiach, z sukcesem weszła na światowy rynek, stale szuka nowych dróg rozwoju i zna siłę partnerskiej współpracy. Wejście takiej firmy do parku z pewnością przyciągnie innych klientów z branży, co pozwoli budować synergię przy tworzeniu nowych projektów – mówi Krzysztof Wnęk z MMC Brainville

Firma i3D oferuje najnowocześniejsze, kompleksowe rozwiązania aplikacyjne i sprzętowe, które dają szansę pełnego odwzorowania świata realnego w wirtualnej rzeczywistości. Wśród jej klientów są światowi giganci.

– Od samego początku staramy się działać globalnie, z ofertą wychodzimy do największych firm na świecie. Staliśmy się już dosyć dobrze rozpoznawalni w branży petrochemicznej, która jako jedna z pierwszych zainteresowała się właśnie wykorzystaniem tej gadżeciarskiej technologii w konkretnych rozwiązaniach biznesowych. Wśród naszych klientów jest BP, Exxon Mobil, Saudi Aramco, a także Boeing, Bombardier – mówi Arkadiusz Patryas, wiceprezes Grupy i3D.

Największy projekt innowacyjny i3D w Polsce jest realizowany na wydziale mechaniczno-technologicznym Politechniki Śląskiej.

– Tworzymy interaktywną bibliotekę aplikacji z wykorzystaniem wirtualnej rzeczywistości. Cały proces nauczania na największym wydziale Politechniki Mechanicznym Technologicznym zostanie wprzęgnięty w wirtualną rzeczywistość, czyli zamiast skryptów, podręczników studenci będą korzystali z symulacji pracy maszyn, urządzeń, ćwiczeń w czasie rzeczywistym, jak w grach komputerowych. Jest to projekt rewolucyjny i będziemy chcieli wykorzystywać go jako referencję nie tylko w Polsce, ale również za granicą, żeby wypromować ten produkt na świecie, na uczelniach technicznych, medycznych – mówi Arkadiusz Patryas.

Firma i3D rozwija się bardzo dynamicznie. W 2011 roku jej twórcy otrzymali tytuł Przedsiębiorcy Roku przyznawany przez firmę Ernst & Young oraz byli laureatem Konkursu Deloitte Fast 50. I3D jest też spółką notowaną na New Connect.

Główna siedziba i3D znajduje się w Gliwicach, ale jej dynamiczny rozwój wymagał podjęcia decyzji o dalszej strategii rozwoju, stąd plan otwarcia nowej lokalizacji firmy w MMC Brainville w Nowym Sączu.

– Nie poszukujemy tylko powierzchni biurowej, ale okazji i inicjatyw do tego, żeby współpracować z osobami, które chciałyby pomyśleć, jak stworzyć klaster firm, które się zajmują podobną działalnością albo uzupełniają nasza ofertę. Zachęcił nas cały pakiet, jaki otrzymujemy, wynajmując powierzchnię w MMC Brainville: kontakty, konferencje, spotkania, networking, pomoc w pozyskaniu środków i dotacji unijnych, a także doradztwo strategiczne HR i marketingowe – dodaje Arkadiusz Patryas.

MMC Brainville to innowacyjny park technologiczny IT budowany w Nowym Sączu. Jego celem jest ułatwianie i usprawnianie rozwoju firm, których działalność oparta jest na nowych technologiach. MMC Brainville to 12000 m2 powierzchni biurowej ze specjalistycznym zapleczem IT (laboratoria, serwerownie), ale także miejsce, gdzie każdy przedsiębiorca ma szansę otrzymać kompleksowe wsparcie działalności własnego przedsiębiorstwa. Budynek MMC Brainville zostanie oficjalnie otwarty we wrześniu 2012 roku.

Pośród firm, które podjęły już decyzję o zlokalizowaniu swojego biura MMC Brainville, są przedstawiciele zarówno dużych i działających od lat na rynku przedsiębiorstw (m.in. BCS Polska, Fritz Group), jak również, młode innowacyjne startupy.

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Działanie 5.3 PO IG – Wspieranie ośrodków innowacyjności. „Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki”. Wartość dofinansowania wynosi 94,9 mln zł.

całość: mamstartup.pl/pressroom/1660/p...

Szczegółowe informacje na temat MMC Brainville znajdują się na http://www.brainville.pl oraz w podcaście Pierwszy na świecie VR House w MMC Brainville

Edytowany: 21 lutego 2012 09:14

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 21 lutego 2012 14:02:07 przy kursie: 3,70 zł
Siła klastrowych kontaktów jest ogromna. Wystarczy popatrzeć na klaster lotniczy w Polsce, w który mało kto wierzył.

Póki co i3d jeszcze nie figuruje na stronie brainville jako "obywatel". Mam nadzieję, że będzie więcej firm.

wujek_dr
0
Wpisów: 27
Wysłane: 26 lutego 2012 14:29:35 przy kursie: 3,60 zł
witam, czy ktos moze powiedziec kiedy mozna spodziewac jakichs konkretow dotyczacych spolki? podpisania pierwszych umow w usa, czegos, co pozwoli lepiej ocenic potencjal i perspektywy firmy? jednym slowem na przelom przyjdzie nam czekac kwartal rok, a moze wiecej?

cad_man
0
Wysłane: 26 lutego 2012 15:27:35 przy kursie: 3,60 zł
wujek to jest bardzo dobre pytanie do zadania w akcji inwestor pb.pl - ciekawe co by odpowiedziala spółka...
Natomiast jesli chodzi o "przełom" to wg mnie będzie to miało miejsce wtedy kiedy ich usługi będą poszukiwane tzn. kiedy zleceniodawcy będą pukać do drzwi i3D o wykonanie zleceń. W chwili obecnej mam wrażenie, że jest całkowicie na odwrót: to spółka szuka potencjalnych klientów, którzy mogą (jeśli ich przekonają) zlecić wykonanie aplikacji lub ogłosić na to przetarg (jeśli wymaga tego prawo)... Kiedy to nastąpi? Nie wiem... Oferowana przez nich technologia musi wnosić chyba coś więcej do bieżącej działalności zleceniodawców niż "nowoczesne" tredny... Musi dawać konkretne korzyści finansowe.
Żeby nie było, że roztaczam "czarne wizje" - ale tak na dzień dzisiejszy postrzegam spółkę. Ponoszą ładne koszty przez kilka lat, które chyba niezbyt dobrze się zwracają. Na dodatek potrzebują na "rozwój" cały czas kasy. Strach pomyśleć co by było gdyby na większość swojego rozwoju nie dostali dotacji z EU...
No cóż być jednym z pierwszych kosztuje. Można powiedzieć, że są tymi pionierami (jednymi z kilku w skali światowej), którzy zaczynają nakręcać ten biznes. moment, w którym okaże się, że aplikacje przez nich robione przynoszą zleceniodawcom wymierne korzyści i zaczną o ich usługi "walczyć" inni zleceniodawcy będzie tym przełomowym. Konkretnej daty ja nie znam - ale jeśli chodzi o największe jakie robili tzn. interaktywne kształcenie inżyniera na PŚ na ocenę skuteczności musimy poczekać chyba nawet kilka lat. Jeśli wyniki nauczania i poziom wykształcenia kończących studia, w ciągu trwania których korzystano z tego programu nauczania, będą dobre czy bardzo dobre - to spółka sukces ma gwarantowany.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

cad_man
0
Wysłane: 27 lutego 2012 14:22:46 przy kursie: 3,75 zł
Może moje "czarne wizje" z postu powyżej są zbyt czarne - dzis widać zwiększony popyt na akcje i3D i kurs idzie w górę. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane bo żadnego komunikatu nie było. Jedynym zdarzeniem mogącym cokolwiek wnieść w ruchy kursu na i3D jest piątkowy debiut Adumy... na chwilę obecną Aduma wyceniana jest na około 20mln zł (Aduma - "konkurent" i3D Network) a cała i3D na około 35 mln zł...

wujek_dr
0
Wpisów: 27
Wysłane: 27 lutego 2012 16:13:50 przy kursie: 3,75 zł
Takich wzrostow na obrotach 10k nie nalezy traktowac powaznie. spolka wskaznikow jest wrecz droga, obroty malutkie i ciezko wyceninc jej potencjal. ja moge kupic i po 20 zl jak zobacze pierwsze umowy, konkrety.

cad_man
0
Wysłane: 27 lutego 2012 16:30:46 przy kursie: 3,75 zł
wujek oczywiście masz rację - w chwili obecnej nie było (oprócz umowy na 1,2 mln z ŚlAM) komunikatów informujących o spektakularnych umowach... Spółka coś tam sobie robi, nikt na dobrą sprawę nie jest w stanie objąć tego co może z tego wyjść. Szacować można - patrz na moje wypociny jeśli chodzi o i3D Network w oparciu o Adume... Może prognoza na 2012 może coś wyjaśni - choć znając juz spółkę chyba nie będzie zbytnio wylewna, żeby tą prognozę jakoś racjonalnie poprzeć faktami - w końcu podać coś inwestorom czarno na białym...

cad_man
0
Wysłane: 1 marca 2012 15:13:07 przy kursie: 3,70 zł
Można powiedzieć "że się zaczyna":

1. przyspieszona publikacja raportu rocznego - 13 marca 2012 r.
2. zwołanie walnego na 28 marca 2012 r.

W projektach uchwał m.in. wypłata dywidendy - ale na razie bez kwoty na nią przeznaczonej. I chyba pop miał rację pisząc, że zysk za 2011 "specjalnie" zaniżyli przez jakieś koszty, żeby dywidendy wypłacić jak najmniej (wiąże ich umowa z Finess...)
Dzień ustalenia prawa do dywidendy to 28 czerwca b.r.
Co jeszcze w uchwałach? Zwiększenie członków rady nadzorczej z 5 do " 5 do 6" i uchwała powołująca nowego członka rady - BZWBK?

Należy przypomnieć, że spółka obiecała publikację nowej prognozy na 2012 (może dłuższej?) do końca I kwartału 2012 r.

Mam nadzieje, że gdy opublikują raport roczny 13 marca 2012 r. to wiele on wyjaśni i zostanie skomentowany przez analityków SW wave
Edytowany: 1 marca 2012 15:16

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 1 marca 2012 15:32:12 przy kursie: 3,70 zł
Wybiera się ktoś na walne? Czasem z takiej rozmowy twarzą w twarz można dowiedzieć się więcej niż ze wszystkich pytań w akcji inwestor

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 1 marca 2012 15:37:00 przy kursie: 3,70 zł
cad_man napisał(a):
W projektach uchwał m.in. wypłata dywidendy - ale na razie bez kwoty na nią przeznaczonej. I chyba pop miał rację pisząc, że zysk za 2011 "specjalnie" zaniżyli przez jakieś koszty, żeby dywidendy wypłacić jak najmniej (wiąże ich umowa z Finess...)
Dzień ustalenia prawa do dywidendy to 28 czerwca b.r.

Trzeba pamiętać, że to są wyłącznie moje gdybania, nie mam zielonego pojęcia czy tak na pewno było, ale podkreślam-ja bym tak zrobił kierując się długoterminowym interesem spółki, a przy tym i jej akcjonariuszy, dlatego zarówno przed jak i po raporcie sam zysk netto nie miał dla mnie większego znaczenia, bez porownania ważniejsze-dla mnie- były:
-finalizacja Quazara 3D
-wzrost przychodów
-wzrost zatrudnienia
gdyż to wszystko daje zajawki co może być potem, czyli w roku bieżącym, a finalizacja prac nad Quazarem jest na pewno istotna, jak też oddział w USAsalute

A tak swoją drogą to ta dywidenda będzie dużo szybciej, niż się spodziewałem, tak szybko inne spółki nie wypłacały, trochę mnie ciekawi skąd ten pośpiech, bo na ogół z wypływem gotówki spółki się nie spieszą...Think No ale może to zwykły zbieg okoliczności i się za bardzo "czepiam", najwyżej szybciej dostanę kasę na wczasy...wave
Edytowany: 1 marca 2012 15:37

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 1 marca 2012 15:39:33 przy kursie: 3,70 zł
mrk napisał(a):
Wybiera się ktoś na walne? Czasem z takiej rozmowy twarzą w twarz można dowiedzieć się więcej niż ze wszystkich pytań w akcji inwestor

cad_man powinien, bo ma na miejscu, a ja chyba poważnie to rozważę...Think

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 1 marca 2012 16:54:34 przy kursie: 3,70 zł
mrk napisał(a):
Wybiera się ktoś na walne?

Ja jadę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,682 sek.

styyfefe
vdukmsga
msbuybxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvzjkzzw
metqkmek
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat