PREMIUM
0 Dołączył: 2009-04-07 Wpisów: 134
Wysłane:
21 lutego 2012 21:57:40
przy kursie: 15,51 zł
W wywiadzie prezes Tomasz Tuora powiedział między innymi, że formalności związane z przejęciem spółki amerykańskiej "zostaną dopełnione w najbliższych dniach"
Edytowany: 21 lutego 2012 22:01
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
29 lutego 2012 18:29:37
przy kursie: 14,60 zł
Analiza wyników CORMAY za 4 kwartał 2011 roku Sprawozdanie kwartalne ma niestety ograniczoną wartość informacyjną. Spółka nie odpowiada na kilka ważnych pytań, które nasuwają się po analizie rachunku wyników. Moje wnioski i domysły zamieszczam poniżej. Poniżej prezentuję wykres z kwartalnymi przychodami i zyskami. Ostatni kwartał 2011 roku wykazał nieznaczny spadek przychodów ze sprzedaży w porównaniu do poprzedniego kwartału. Dotychczas nieprzerwanie od lat trend był rosnący. Spółka w omówieniu sprawozdania nie odnosi się do tego spadku. Charakterystyka działalności Cormay (czyli sprzedaż na wielu rynkach zagranicznych) mogła spowodować niższą wycenę przychodów w PLN. Niewielki spadek mógł wynikać także ze zmian w kursie. Mimo to Cormay znacząco poprawił rentowność przychodów w ujęciu procentowym (przekroczyła 50% przychodów) i dlatego zysk ze sprzedaży jest najwyższy od 2 lat. Tego spółka niestety także nie tłumaczy (poprawy rentowności).  kliknij, aby powiększyćKolejna ciekawa obserwacja z powyższego wykresu dotyczy zysku na działalności operacyjnej. Mimo wyższego zysku na sprzedaży, działalność operacyjna pogorszyła rentowność. Tabela z rocznym rachunkiem wyników pokazuje znaczący wzrost pozycji kosztów sprzedaży. Możliwe jest więc, że to właśnie przyrost tych kosztów zaważył na mniejszej rentowności. Problem jest w tym, że ten wzrost kosztów zaksięgowany został w ostatnim kwartale roku a przecież koszty sprzedaży powinny być w jakiś sposób powiązane ze sprzedażą. Drugą możliwość stanowią koszty restrukturyzacji nowo przejętej irlandzkiej spółki. Spółka zaprezentowała strukturę przychodów w ujęciu rocznym. Widać w niej przede wszystkim znaczący wzrost sprzedaży wyrobów, czyli produktów własnych spółki. W porównaniu do 2010 roku wyniósł on 48%. Nieco mniejszy wzrost o 41% zanotowała sprzedaż towarów, na których jednak oczekuję niższej marży. Jeśli chodzi o segmenty działalności, to największym i najbardziej rentownym pozostaje hematologia. W Cormay następuje ciągła akumulacja środków pieniężnych. Ich stan na koniec 2011 roku przekroczył już 30 mln PLN, więc był bardzo wysoki. W ostatnim kwartale roku spółka miała jednak dodatnie przepływy z działalności finansowej, więc zwiększenie stanu środków pieniężnych wynika ze wzrostu zadłużenia. Jego poziom nie jest jednak wysoki – łącznie na koniec roku wyniósł 16 mln PLN. Stan środków pieniężnych przekracza więc wartość kredytów. Co więcej, przekracza też całkowitą wartość zobowiązań krótkoterminowych. Można więc powiedzieć, że spółka ma znaczną nadpłynność i zbiera zapewne środki pieniężne na różne działania. W bilansie po stronie aktywów coraz większe znaczenie zaczynają mieć wartości niematerialne i prawne. Ponad 30 mln PLN wykazywane jest jako wartość firmy. W połowie roku Cormay rozpoznał w aktywach także wyniki własnych prac rozwojowych i na koniec roku 2011 mamy 7,8 mln PLN wnip z tego tytułu. Wygląda więc na to, że spółka oczekuje, że większą wartość grupie kapitałowej przyniosą dokonane przejęcia niż własne wytworzone dotychczas wynalazki. W odniesieniu do informacji o wysokiej innowacyjności jej produktów jest to dość dziwne. www.stockwatch.pl/gpw/cormay,w... – zapraszam do zapoznania się ze wskaźnikami i wyceną spółki Cormay. Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 7
Wysłane:
1 marca 2012 12:18:12
przy kursie: 14,20 zł
Czemu kurs tak pikuje? Coś przegapiłem? Było jakieś info?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-11 Wpisów: 16
Wysłane:
1 marca 2012 13:10:24
Były wyniki, które nie spodobały się rynkowi. Spadek przychodów IV/III kw. Dodatkowo słaby wynik na działalności operacyjnej i wzrost kosztów. Pytanie czy te wyniki są tak złe jak pokazuje kurs od wczorajszego dnia Albo jakiś fundusz chce pozbyć się akcji (tak wygląda patrząc na ukryte zlecenia), albo dokupić taniej, tylko o ile taniej
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 398
Wysłane:
1 marca 2012 13:33:09
Tak wysoki wskaźnik C/Z rynek akceptuje tylko w przypadku dynamicznego wzrostu przychdów i zysku. Cormay trochę przyhamował i musi urealnić wskaźniki.
Edytowany: 1 marca 2012 13:53
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
4 marca 2012 17:44:59
przy kursie: 14,02 zł
Firma wygląda technicznie fatalnie. Na tygodniowym wykresie padł sygnał sprzedaży 1-2-3 wg Victora Sperandeo. Co istotne, stało się to na sporym obrocie, a tzw "goodbye kiss" w drugim tygodniu lutego to trzeci pod względem wielkości obrotów w historii notowań spółki tydzień. Tu wyrzuca akcje ktoś naprawdę spory. Cormay ma przed sobą co najmniej średnioterminowe spadki, a niedźwiedzie zaczynają rządzić tym rynkiem. Dobrze będzie, jesli wsparcie na 11 zł zadziała na dłużej, choc nie sądzę, by tak się stało. Widzę na tym poziomie co najwyżej tzw. "ząbek". Jak dla mnie - otwiera się otchłań. www.stockwatch.pl/blog/Szutnik... kliknij, aby powiększyć"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 4 marca 2012 18:12
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
4 marca 2012 21:30:09
Szutnik napisał(a):Firma wygląda technicznie fatalnie. Eee tam, od razu "fatalnie"... Na razie szykuje się boczniak z dolnym ograniczeniem na 10,90, dopiero wyłamanie w dół tego poziomu mogłoby być niebezpieczne, ale firma jest zbyt dobra by ot tak sobie miał tu być szturm sprzedających z opcją na przełamanie z marszu owego 10,90. Snucie czarnych wizji jest stanowczo przedwczesne, choć trend wzrostowy oczywiście złamany, ale tu już tak wcześniej bywało, a potem wybijanie nowych szczytów. Spadki są co prawda wysoce prawdopodobne, ale walka rozegra się w rejonie 10,90 i przy takich wynikach spółki nie przypuszczam by w tym rejonie nie było kontrataku kupujących...
Edytowany: 4 marca 2012 21:36
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 08:56:34
@ pop ale walka rozegra się w rejonie 10,90 i przy takich wynikach spółki Wyniki spółki to już historia. Pytanie na dziś, jakie powinien sobie zadać każdy fundamentalista brzmi: Czy firma jest w stanie dalej pokazywać coś równie ładnego, jak do tej pory i czy to, co firma może pokazać w najbliższej przyszłości uzasadnia jej obecną wycenę? Rynki patrzą w przyszłość, nie w przeszłość.... Na razie szykuje się boczniak z dolnym ograniczeniem na 10,90, dopiero wyłamanie w dół tego poziomu mogłoby być niebezpieczne, ale firma jest zbyt dobra by ot tak sobie miał tu być szturm sprzedających z opcją na przełamanie z marszu owego 10,90.O ile zgadzam się, że strefa 10-11 będzie istotnym wsparciem, które z pewnością na jakiś czas zadziała, o tyle nie uważam, by powstrzymała spadki na dłużej. Dlaczego? Bo zmienił się wzór zachowania podaży. Do listopada 2011 wszystkie świece z rekordowo wysokimi obrotami były białe, a świece spadkowe charakteryzowały się spadkiem obrotów. Po 30.11 wszystkie świece z dużymi obrotami są czarne, a świece wzrostowe mają znacznie mniejsze obroty. To bardzo ładnie widać na technice candlevolume, będącej połączeniem świec japońskich i techniki equivolume Richarda Armsa (wykres nr 2 w linku poniżej to właśnie przykład candlevolume, wyżej jest klasyczny equivolume Armsa): www.armsinsider.com/education/...Bez mrugnięcia okiem zgodziłbym się z Tobą, że 10-11 wytrzyma, gdyby nie było tej wyraźnej zmiany zachowania podaży. Gdyby spadki odbywały się na zmniejszającym się obrocie, w ogole bym tego wszystkiego nie napisał. Problem w tym, że odbywają się na wyraźnie zwiększonym obrocie, a to zasadniczo zmienia postać rzeczy. O ile uważam, że długoterminowo (na przestrzeni wielu miesięcy)spółka nadal jest w trendzie wzrostowym (brak na razie zachowań, podważających tę tezę), o tyle sygnał sprzedaży 1-2-3 Sperandeo http://www.dacharts.com/123.htmna wykresie tygodniowym z odejściem, wyraźnie potwierdzonym obrotami, to nie jest coś, co można lekceważyć. A ponieważ jest to na wykresie tygodniowym, to i konsekwencje tego sygnału są co najmniej średnioterminowe. Osobiście podejrzewam, że spadki sięgną okolic 8-8,50 zł/szt. W tym rejonie jest 62% zniesienie wzrostów od przełomu 2008/09 do maja 2011, tam mamy istotny szczyt z kwietnia 2010 i mniej więcej w tej strefie długość fali spadkowej od listopada 2011 będzie równa wielkościowo spadkom z okresu maj - sierpień 2011. Ale aby tak się stało, po przełamaniu strefy 10-11 podaż musi zmienić swój dzisiejszy wzór zachowania na inny - obroty muszą stopniowo spadać, albo gwałtownie wzrosnąć przy dochodzeniu do 8-8,5 przy jednoczesnym słabnięciu dynamiki spadków. Są i gorsze projekcje, ale na razie nie ma sensu ich tu podawać. Jeśli ktoś kupował te akcje w 2009 r. po 1-2 zł/szt z zamiarem trzymania ich przez lata, zapewne wzruszy ramionami po przeczytaniu całego mojego wywodu. Rzecz w tym, ze większość kupowała je po -naście złotych/sztukę, a to zasadniczo zmienia perspektywę. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
5 marca 2012 09:04:01
przy kursie: 13,74 zł
Zapomniałem dodać do powyższego, że dzienny wykres Cormay jest już mocno wyprzedany (RSI14 - 26 pkt) i jakieś odbicie się tym akcjom po zeszłym tygodniu należy. Również wstęga Bollingera na tygodniowym coś takiego sugeruje - kurs doszedł do dolnej linii wstęgi. Ale to będzie tylko chwilowe odbicie. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-10 Wpisów: 48
Wysłane:
7 marca 2012 13:06:03
przy kursie: 14,13 zł
witam co oznacza ta informacja o oddaleniu powództwa, czy ktoś to mógłby zinterpretować.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-05-24 Wpisów: 54
Wysłane:
7 marca 2012 14:38:53
przy kursie: 14,13 zł
Sytuacja wyglądała w ten sposób, że były właściciel Orphee chciał unieważnić uchwały walnego, tak jak wcześniej można było usłyszeć żale i pretensje poprzedniego właściciela nie miały żadnej merytorycznej podkładki i ich jedynym celem było wprowadzenie zamieszania co potwierdził wyrok sądu
to że pozew został oddalony to dobry news, wszystko co mówił Cormay zostało potwierdzone
|
|
Wysłane:
12 marca 2012 18:17:44
przy kursie: 12,95 zł
12.03.2012 15:36 Cormay chce zrestrukturyzować grupę w II kw., domknąć 2 przejęcia do końca I półrocza i zacząć buy-back w II pół.'12 12.03.2012 15:32 Cormay może w '12 wprowadzić na giełdę spółkę zależną Orphee i wyemitować akcje za max 150 mln zł
Co sądzicie o tym, dlatego kurs tak zanurkował ?
|
|
0 Dołączył: 2011-05-24 Wpisów: 54
Wysłane:
16 marca 2012 14:48:37
przy kursie: 13,06 zł
Według mnie ze względu na to że wszyscy czekali długo czekali na Stany, a teraz Cormay musiał wstrzymać temat, ponieważ w pełni chcą się skupić nad nowym urządzeniem, konkurencja nie śpi, Samsung zaczął pracować nad czymś, podobno zupełnie coś innego, ale Cormay musi uważać na wszystko.
Przede wszystkim dlatego nie będzie oficjalnego pokazu urządzenia na wiosnę, podobno ma być jakiś zamknięty pokaz dla dużych akcjonariuszy
Powodem może być też wymyślanie niestworzonych scenariuszy i myślę że niektórzy się poprostu przestraszyli spadków
Namieszał nawet bz wbk, najpierw wydał rekomendację kupuj, potem napisali że Cormay najlepsze czasy ma już za sobą, ale rekomendacji kupuj nie zawiesili trochę się zachowują niepoważnie, jakby nie rozmawiali ze spółką, a przecież Cormay chyba raz na kwartał robi spotkanie dla analityków
|
|
Wysłane:
16 marca 2012 16:45:36
przy kursie: 13,06 zł
a wg. mnie to obiecanki cacanki, juz w pierwszym kwartale miała być znaczna poprawa wyników, a informacjami o tym urzadzeniu, niejeden się nabrał, nie ma przełożenia jak dotej pory na tak wysoki kurs i chyba szybko nie będzie, obym się myliła. Media swoje zrobiły i skutkiem jest taka jazda kursu.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-03 Wpisów: 4
Wysłane:
21 marca 2012 11:04:37
przy kursie: 12,55 zł
Postanowiłem pogrzebać trochę w internecie, żeby znaleźć ta spółkę z Nasdaq-u, którą chce przejąć Cormay. Szukałem na podstawie informacji, które podawał Prezes Tuora w wywiadach. Bazowałem na następujących kryteriach : 1. przejmowana spółka jest notowana na rynku Nasdaq, 2. działa w obszarze diagnostyki in vitro, 3. sprzedaje produkty na rynku weterynaryjnym, 4. ma problemy z płynnością (cash flow), 5. jest producentem urządzeń diagnostycznych, 6. posiada niewielką kapitalizację(mniej niż 100 mln $). Znalazłem jedną taką spółkę . Nazywa się AspenBio Pharma, Inc. Oczywiście mogę się mylić. Istnieją jednak przesłanki, które to uwiarygodniają. Pod koniec zeszłego roku firma ta wypuściła 1,6 miliona warrantów zamiennych na akcje po cenie 1,02$ Tutaj jest link do tej wiadomości: Cytat:AspenBio Pharma, Inc. (NASDAQ: APPY), an emerging in vitro diagnostic company, has closed its previously announced registered direct offering for the sale of 1,605,000 shares of its no par value common stock ("Common Stock") at a price of $1.02 per share www.nasdaq.com/article/aspenbi...W jednym z wywiadów prezes mówił,że chce wydać od 2 do 5 milionów dolarów na nowe akcje. Jest to wartość zbliżona do dolnego progu. Warranty można będzie wymienić na akcje od 30 czerwca tego roku. Na wykresie tej spółki widać, że akcje od dłuższego czasu spadały, więc Cormay nie musiał się spieszyć z przejęciem. Czas działał na ich korzyść. Załóżmy przez chwilę,że Cormay ma przejąć tą spółkę. Prezes mówił na początku roku,że ma być to platforma do przejęć. Miała być wielka emisja na 100-150 milionów dolarów, bo amerykańcy cenią sobie innowacyjność. Dzisiaj już wiemy, że tą rolę ma pełnić Orphee. Myślę, że powodem zmiany strategii mógł być dalszy spadek kursu akcji. Gdy kurs akcji spadł poniżej dolara okazało się,że tak duża emisja jest w najbliższym czasie mało prawdopodobna. Słyszałem, że gdy za oceanem wartość akcji spadnie poniżej 1 dolara , to żaden fundusz nie zainteresuje się walorem, gdyż będzie on uznany za śmieciowy. Sytuacja amerykańskiej spółki pokrzyżowała plany prezesowi. Niska wycena amerykańskiej spółki pozwala na jeszcze jedno przejęcie spółki z europy zachodniej, która miała być pierwotnie przejęta w 2013. Prezes zastosował ucieczkę do przodu. Wiedział, że rynek źle zareaguje na zmianę strategii, więc stąd decyzja o drugim przejęciu i sprzedaży swoich akcji po całkiem dobrej cenie  Jedyne co mi nie pasuje w tej spółce to przychody, które wg prezesa Tuory miały wynosić kilkanaście milionów dolarów. To są tylko moje przypuszczenia,więc równie dobrze może to być zupełnie inna spółka. Czas pokaże.
|
|
0 Dołączył: 2012-02-25 Wpisów: 30
Wysłane:
3 kwietnia 2012 20:26:19
przy kursie: 13,87 zł
Dzis spolka silnie wzrosła, myslicie ze to początek trendu wzrostowego czy tylko odbicie po silnych spadkach. Kurs przebił linie trendu spadkowego więc chyba powinno byc dobrze.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-11 Wpisów: 16
Wysłane:
3 kwietnia 2012 22:17:11
@Anginsan Kurs rzeczywiście przebił linie trendu spadkowego. Warto jednak spojrzeć na inne wskaźniki, np: Fibo wskazuje, że kurs zatrzymał się na 38,2%. Może to być rzeczywiście tylko korekta trendu spadkowego. Spójrz jeszcze na RSI. Od pewnego czasu (czerwiec 2011r.) przestało poruszać się w kanale na poziomie 40-80 i zaczęło w 20-70. Co to oznacza ? Polecam wpis Szutnika na 8 stronie kronika Phobosa.  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 kwietnia 2012 08:11:00
Cormay - pierwsze objawy powrotu do formy - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 4 kwietnia 2012 08:11
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
6 kwietnia 2012 04:13:21
przy kursie: 13,60 zł
Trochę popracowałeś w tym temacie nie powiem Wg mnie Cormay to spółka bardziej inwestycyjna niż badawcza. Chcą wprowadzić Orphee na giełdę i pozyskać maksymalnie 150 milionów z emisji czyli jakieś 30%. Pozostanie im wciąż 70% warte 350 milionów. By taką kasę dorwać, to tych analizatorów by musieli chyba sprzedać do wszystkich przychodni w Polsce, Irlandii i Szwajcarii razem wziętych razy dwa. Prezes pewnie już planuje Irlandczyków z Innovation Enterprise wprowadzić gdzieś na parkiet też. No i czekam na Jego amerykański wybór. Wogóle to nie mogę się doczekać premiery rzeczonego Analizatora na targach medycznych w Nowym Jorku. Nie omieszkam się tam zjawić, choć mam takie dziwne przeczucie, że Jego (Analizatora BlueBox) tam jeszcze nie będzie, choć prawdopodobnie Cormay jako szwajcarska firma, która właśnie zakończyła przejęcie amerykańskiej spółki będzie chciała się pokazać z jak najlepszej strony w stolicy świata. Najlepiej to ogłosić emisję na 20 no może 35 procent akcji. Prezes widać, że jest zakochany w taktyce Googlów, Microsoftów, Applów i innych tego typu "przejmowaczy". Ja tam nic przeciwko nie mam, bo spółki tego typu to mają w zwyczaju tylko rosnąć. w anlalizatora to doskonały pomysł. gilbertus napisał(a):Postanowiłem pogrzebać trochę w internecie, żeby znaleźć ta spółkę z Nasdaq-u, którą chce przejąć Cormay. Szukałem na podstawie informacji, które podawał Prezes Tuora w wywiadach. Bazowałem na następujących kryteriach : 1. przejmowana spółka jest notowana na rynku Nasdaq, 2. działa w obszarze diagnostyki in vitro, 3. sprzedaje produkty na rynku weterynaryjnym, 4. ma problemy z płynnością (cash flow), 5. jest producentem urządzeń diagnostycznych, 6. posiada niewielką kapitalizację(mniej niż 100 mln $). Znalazłem jedną taką spółkę . Nazywa się AspenBio Pharma, Inc. Oczywiście mogę się mylić. Istnieją jednak przesłanki, które to uwiarygodniają. Pod koniec zeszłego roku firma ta wypuściła 1,6 miliona warrantów zamiennych na akcje po cenie 1,02$ Tutaj jest link do tej wiadomości: Cytat:AspenBio Pharma, Inc. (NASDAQ: APPY), an emerging in vitro diagnostic company, has closed its previously announced registered direct offering for the sale of 1,605,000 shares of its no par value common stock ("Common Stock") at a price of $1.02 per share www.nasdaq.com/article/aspenbi...W jednym z wywiadów prezes mówił,że chce wydać od 2 do 5 milionów dolarów na nowe akcje. Jest to wartość zbliżona do dolnego progu. Warranty można będzie wymienić na akcje od 30 czerwca tego roku. Na wykresie tej spółki widać, że akcje od dłuższego czasu spadały, więc Cormay nie musiał się spieszyć z przejęciem. Czas działał na ich korzyść. Załóżmy przez chwilę,że Cormay ma przejąć tą spółkę. Prezes mówił na początku roku,że ma być to platforma do przejęć. Miała być wielka emisja na 100-150 milionów dolarów, bo amerykańcy cenią sobie innowacyjność. Dzisiaj już wiemy, że tą rolę ma pełnić Orphee. Myślę, że powodem zmiany strategii mógł być dalszy spadek kursu akcji. Gdy kurs akcji spadł poniżej dolara okazało się,że tak duża emisja jest w najbliższym czasie mało prawdopodobna. Słyszałem, że gdy za oceanem wartość akcji spadnie poniżej 1 dolara , to żaden fundusz nie zainteresuje się walorem, gdyż będzie on uznany za śmieciowy. Sytuacja amerykańskiej spółki pokrzyżowała plany prezesowi. Niska wycena amerykańskiej spółki pozwala na jeszcze jedno przejęcie spółki z europy zachodniej, która miała być pierwotnie przejęta w 2013. Prezes zastosował ucieczkę do przodu. Wiedział, że rynek źle zareaguje na zmianę strategii, więc stąd decyzja o drugim przejęciu i sprzedaży swoich akcji po całkiem dobrej cenie  Jedyne co mi nie pasuje w tej spółce to przychody, które wg prezesa Tuory miały wynosić kilkanaście milionów dolarów. To są tylko moje przypuszczenia,więc równie dobrze może to być zupełnie inna spółka. Czas pokaże.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-24 Wpisów: 6
|
|