PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
19 kwietnia 2012 16:03:35
przy kursie: 12,50 zł
Zachowajmy chociaż minimum zasad: Cytat:Ogólna formuła TSR:
TSRt = (Pt end – Pt beg + Ct )/ Pt beg
gdzie, Pt end – cena rynkowa akcji na końcu roku t, Pt beg – cena rynkowa akcji na początku roku t, Ct – gotówka w przeliczeniu na akcję wypłacona w roku t.
Ten ranking pokazuje, które spółki dały najwięcej zarobić bez wnikania w przyczyny. Wyniki niekoniecznie muszą być powtarzalne. Fajne jest za to to, że dorzucili gotówkę.
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
21 maja 2012 11:48:57
przy kursie: 11,40 zł
Analiza wyników spółki CORMAY za 1 kwartał 2012 roku Cormay wzbudzał swego czasu wielkie emocje wśród inwestorów indywidualnych. Stało się tak dzięki międzynarodowym przejęciom i ogłoszeniu o „wynalazku”. Od tamtego czasu – póki co – wyniki spółki istotnie nie wzrosły i wskaźniki wskazują na znaczne przewartościowanie spółki (do obejrzenia tutaj: www.stockwatch.pl/gpw/cormay,w... ). Zaciekawiła mnie sugestia Andypatona, aby spojrzeć na Cormay jako na spółkę inwestycyjną. Postaram się przeanalizować ostatni raport właśnie pod tym kątem. Treść sprawozdania dostępna jest tutaj: www.stockwatch.pl/komunikaty-s... Charakter spółki i jej raportowanie nadal każą patrzeć na Cormay jako na spółkę handlującą swoimi produktami. W związku z tym oczekujemy wzrostów podstawowych wartości, czyli przychodów i zysków. Tych jednak w ostatnich trzech kwartałach nie udało się wykazać:  kliknij, aby powiększyćNiestety sprawozdanie (83 strony) nie zawiera żadnego komentarza odnośnie tych wyników. Jedyne zdanie ich dotyczące to: „W ciągu pierwszego kwartału 2012 roku Grupa Kapitałowa osiągnęła bardzo dobre wyniki w sprzedaży i rentowności.” Z jednej strony szkoda ale z drugiej wskazuje to, że wycena spółki nie jest zależna od bieżących wyników i zarządzający zdają sobie z tego sprawę. Na tej i tylko tej podstawie można powiedzieć, że ostatnie spadki kursu Cormay nie dziwią. Spółka po prostu nie dowozi takich wyników, jakie najprawdopodobniej były oczekiwane. W związku z tym przejrzałam także sprawozdanie jednostkowe, w którym wyodrębnione są informacje dotyczące kluczowych dla budowania wartości spółek zależnych: Orphee ze Szwajcarii oraz Innovation Enterprises z Irlandii. Sprawozdanie nie zawiera danych planowanej do przejęcia spółki amerykańskiej, więc nie jest ona ujęta w tej analizie. Wszelkie długoterminowe aktywa finansowe, czyli także udziały i akcje w spółkach zależnych, wykazywane są w sprawozdaniu w wartości godziwej. Ich wartość na koniec 1q2012 wynosiła 26 674 k PLN (dane ze sprawozdania jednostkowego). Gdyby jednak do tej wartości przyłożyć mnożnik C/WK, po jakim wyceniany jest obecnie Cormay, możemy otrzymać teoretyczną wartość godziwą wszystkich spółek zależnych: 26 674 kPLN * 3,23 = 86 157 kPLN W wycenie wskaźnikowej Cormay występują istotne rozbieżności. Wskaźnik C/ZO wynosi już astronomiczne 28,3. W związku z tym wyłączyłam ze skonsolidowanego zysku z działalności operacyjnej w wysokości 4 188 kPLN zysk jednostkowy w wysokości 981 kPLN. W ten sposób otrzymałam szacunkowy tylko (dotyczący jedynie sprzedaży na rzecz klientów zewnętrznych) i obarczony pewnymi błędami wynik operacyjny spółek zależnych w wysokości 3 207 kPLN za jeden kwartał. 3 207 kPLN * 4 kwartały * mnożnik C/ZO 28,3 = 363 032,4 kPLN Moja szacunkowa i szybka wycena przy zastosowaniu przewartościowanego mnożnika jest i tak mniejsza niż to, co zostało wskazane w komunikacie, czyli wycena samej spółki Orphee. Ciekawa jestem Waszego spojrzenia na ten temat. Cormay jest więc w mojej ocenie istotnie przewartościowany. Łączą się tutaj 2 czynniki: brak wzrostu przychodów i zysku oraz wycena spółek zależnych teoretycznie do wprowadzenia na parkiety. Nie jestem w żaden sposób w stanie dołożyć do tego ewentualnych zysków ze sprzedaży nowych rozwiązań Cormay, bo nie mam żadnych liczb do tego. Szybka analiza wyników pojawiła się także w serwisie wiadomości SW: www.stockwatch.pl/przeglad-pra... Zapraszam do komentowania. >> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
24 maja 2012 02:49:28
przy kursie: 10,50 zł
Po ostatnich komunikatach płynących ze spółki widać wyraźnie, że temat "REWOLUCYJNEGO" analizatora należy trochę przełożyć w czasie  (najlepiej pewnie tak z dwa lata - albo i pięć). Mam jednak pytanie czy to do Kasi, czy też do reszty załogi SW. Powiedzmy, że prezesowi Tuora uda się przeprowadzić emisję sprzedaży 30% akcji spółki Orphee wartych dajmy na to 100 milionów złotych - na rynek NC. Gdyby się to wszystko powiodło (co oczywiście wydaje się być mało prawdopodobne) jak bardzo zmieniłaby się wartość spółki Cormay. Wskaźniki etc.
|
|
|
|
Wysłane:
24 maja 2012 20:10:18
przy kursie: 10,25 zł
Hej, Jeżeli upłynnienie będzie dotyczyły 30% całkowitej liczby akcji, to zmiany w mojej ocenie będą wyglądały tak: - Orphee najprawdopodobniej dalej będzie konsolidowane przez Cormay - nie nastąpi formalna wycena udziałów Orphee do nowej wartości zgodnej z emisją W związku z tym teoretycznie nic się nie zmieni. Ale: - będzie w spólkach więcej gotówki, czyli wzrosną aktywa netto, a więc i wartość księgowa spółki. Czyli wtedy wycena będzie lepsza. No i na pewno zadziała to na emocje inwestorów.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 187
Wysłane:
24 maja 2012 21:09:39
przy kursie: 10,25 zł
Dodalbym jeszcze, że jeśli gotówka z emisji będzie wydana na przejecia, a na to sie zanosi - można liczyć nie tylko na wzrost aktywów ale na wzrost wielkości sprzedaży i mam nadzieje także zysków (co się stanie z rentownoscia - tego jeszcze nie wiemy...)
|
|
Wysłane:
26 maja 2012 04:04:47
przy kursie: 10,48 zł
Jak dla mnie to ten cały Bluebox jawi się dla Cormaya jako niepotrzebny balast  . Bardzo mi się za to podoba strategia przejmowania europejskich spółek będących w trudnej sytuacji, ale mających potencjał, kanały dystrybucyjne etc. Parę milionów euro wydane na wykup Szwajcarów i Irlandczyków mogą nieźle zaprocentować. Wydaje mi się jednak, że na takie światowe rewolucyjne wynalazki, jak rzeczony analizator to jednak Cormay jest troszeczkę za mały. Całe szczęście dla Spółki, że nie zadłużyła się na badania na tym projektem, tylko zdołała pozyskać środki z europejskich dotacji. Prawdopodobnie Bruksela znów wydała pieniądze na darmo. No ale w tej dziedzinie to nie ma sobie równych  No i dla mnie najważniesza kwestia. Cormay jednak jest jeszcze za słaby, by wejść do USA. Po raz drugi odpuścili przejęcie w Ameryce. Dali sobie spokój z pokazem analizatora na targach medycznych w Nowym Jorku w lipcu. Widać, że są jednak jeszcze za cieńcy na ten najważniejszy medyczny rynek na świecie. Mam tylko nadzieję, że jakieś tam stoisko zaprezentują na tych targach. Jestem jednak przekonany, że jeśli będą tam obecni to nazwa Orphee będzie widnieć nad tym stoiskiem, a nie Cormay.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2012 12:19:03
Dlaczego nazwa Orphee jest lepsza od Cormay ?
|
|
Wysłane:
26 maja 2012 14:47:44
A dlaczego nazwa Rolex jest lepsza od dajmy na to nazwy Łucznik?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2012 15:24:44
:-) Jeśli różnica w rozpoznawalnosci i postrzeganiu brandu tak duża i orphee jest tym dla sektora medycznego czym rolex w zegarkach to masz absolutna racje. Zapytalem bo nie znam branzy a na pierwszy rzut oka 2 brandy małych spółek nie robią diametralnej różnicy (jak tenisista nr 800 w rankingu i nr 1200 - niby sporo ale tak daleko ze nie ma to znaczenia ...)
|
|
Wysłane:
27 maja 2012 04:37:09
Nie, Orphee nie jest w branży medycznej Rolexem. Orphee jest firmą szwajcarską. I to jest najważniejsze. Z całym szacunkiem dla Polski, ale Szwajcaria sama w sobie stanowi gwarancję najwyższej jakości. W USA np. napis "swiss made" (albo "made in Germany") budzi wielki szacun. Prezes Tuora bardzo dobrze sobie z tego zdaje sprawę (nie wiem nawet, czy jego przodkowie nie przywędrowali do Polski właśnie ze Szwajcarii). A tak na marginesie to w dalszym ciągu przeciętny Amerykanin uważa Polaka za mieszkańca Rosji. Przykre, ale prawdziwe.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 maja 2012 11:49:55
W stanach większość jest made in China, więc są przyzwiczajeni ... Nawet sprzęt z górnej polki. .
blue Box będzie made in Germany, a sam wynalazek bedzie zarejestrowany jako szwajcarski I nie stoi na przeszkodzie dodać markę Cormay skoro i tak nikt nie słyszał ani o orphee ani o Cormay - ale nazwa to mały punkt liczy sie to ze blue Box będzie szwajcarski i made in Germany - więc podwójny efekt.
To ze Amerykanie nie wiedza gdzie jest Polska to nie jest wina Polski - w USA nie wiedza gdzie jest Irak i Afganistan ... Dla nich to poza USA i wystarczy... Myśle ze Polska, Finlandia, Szwecja, Austria, Czechy, Węgry to dla Amerykanina prawie to samo ... Who cares?
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 maja 2012 08:23:59
przy kursie: 10,98 zł
Cormay rozpoczyna rekonwalescencję - analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
26 Dołączył: 2012-05-19 Wpisów: 354
Wysłane:
31 maja 2012 21:15:00
przy kursie: 9,71 zł
Zaczyna wyglądac to fatalnie. Tylko szybki powrót nad 10 może pomóc .
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2012 06:24:15
przy kursie: 9,15 zł
No to wykrakałeś. Szutnik napisał(a):@ pop ale walka rozegra się w rejonie 10,90 i przy takich wynikach spółki Wyniki spółki to już historia. Pytanie na dziś, jakie powinien sobie zadać każdy fundamentalista brzmi: Czy firma jest w stanie dalej pokazywać coś równie ładnego, jak do tej pory i czy to, co firma może pokazać w najbliższej przyszłości uzasadnia jej obecną wycenę? Rynki patrzą w przyszłość, nie w przeszłość.... Na razie szykuje się boczniak z dolnym ograniczeniem na 10,90, dopiero wyłamanie w dół tego poziomu mogłoby być niebezpieczne, ale firma jest zbyt dobra by ot tak sobie miał tu być szturm sprzedających z opcją na przełamanie z marszu owego 10,90.O ile zgadzam się, że strefa 10-11 będzie istotnym wsparciem, które z pewnością na jakiś czas zadziała, o tyle nie uważam, by powstrzymała spadki na dłużej. Dlaczego? Bo zmienił się wzór zachowania podaży. Do listopada 2011 wszystkie świece z rekordowo wysokimi obrotami były białe, a świece spadkowe charakteryzowały się spadkiem obrotów. Po 30.11 wszystkie świece z dużymi obrotami są czarne, a świece wzrostowe mają znacznie mniejsze obroty. To bardzo ładnie widać na technice candlevolume, będącej połączeniem świec japońskich i techniki equivolume Richarda Armsa (wykres nr 2 w linku poniżej to właśnie przykład candlevolume, wyżej jest klasyczny equivolume Armsa): www.armsinsider.com/education/...Bez mrugnięcia okiem zgodziłbym się z Tobą, że 10-11 wytrzyma, gdyby nie było tej wyraźnej zmiany zachowania podaży. Gdyby spadki odbywały się na zmniejszającym się obrocie, w ogole bym tego wszystkiego nie napisał. Problem w tym, że odbywają się na wyraźnie zwiększonym obrocie, a to zasadniczo zmienia postać rzeczy. O ile uważam, że długoterminowo (na przestrzeni wielu miesięcy)spółka nadal jest w trendzie wzrostowym (brak na razie zachowań, podważających tę tezę), o tyle sygnał sprzedaży 1-2-3 Sperandeo http://www.dacharts.com/123.htmna wykresie tygodniowym z odejściem, wyraźnie potwierdzonym obrotami, to nie jest coś, co można lekceważyć. A ponieważ jest to na wykresie tygodniowym, to i konsekwencje tego sygnału są co najmniej średnioterminowe. Osobiście podejrzewam, że spadki sięgną okolic 8-8,50 zł/szt. W tym rejonie jest 62% zniesienie wzrostów od przełomu 2008/09 do maja 2011, tam mamy istotny szczyt z kwietnia 2010 i mniej więcej w tej strefie długość fali spadkowej od listopada 2011 będzie równa wielkościowo spadkom z okresu maj - sierpień 2011. Ale aby tak się stało, po przełamaniu strefy 10-11 podaż musi zmienić swój dzisiejszy wzór zachowania na inny - obroty muszą stopniowo spadać, albo gwałtownie wzrosnąć przy dochodzeniu do 8-8,5 przy jednoczesnym słabnięciu dynamiki spadków. Są i gorsze projekcje, ale na razie nie ma sensu ich tu podawać. Jeśli ktoś kupował te akcje w 2009 r. po 1-2 zł/szt z zamiarem trzymania ich przez lata, zapewne wzruszy ramionami po przeczytaniu całego mojego wywodu. Rzecz w tym, ze większość kupowała je po -naście złotych/sztukę, a to zasadniczo zmienia perspektywę.
|
|
Wysłane:
6 września 2012 15:28:32
przy kursie: 10,35 zł
Analiza wyników spółki CORMAY za 2 kwartał 2012 roku Spółka faktycznie została ostatnio na forum nieco zapomniana. W pewnym momencie przestały płynąć z niej medialne i interesujące informacje o przejęciach, wynalazkach i lepszych wynikach. Wszystko przycichło, więc i spadło zainteresowanie. Niestety po wstępnym przejrzeniu wyników w cale się temu nie dziwię. Uwaga na początek powtórzona z poprzednich analiz: proszę uważnie czytać tabelki, bo dane nie są ustawione chronologicznie. Do tego mnóstwo jest nic nie wnoszących tabelek, więc jakość raportu niska. Na ponad 150 stronach znajduje się mnóstwo pustych tabelek, nieścisłości i nierówności. Link do raportu znajduje się tutaj: www.stockwatch.pl/komunikaty-s... Przede wszystkim zakończyły się przejęcia. Teraz za wyniki finansowe odpowiadają już skonsolidowane spółki. Od n ich teraz oczekujemy organicznego wzrostu sprzedaży połączonego z poprawą rentowności. Oto jak prezentuje się działalność Cormay w ostatnich kwartałach:  kliknij, aby powiększyćPrzede wszystkim od czterech kwartałów przychody praktycznie nie uległy zmianie (nieistotne spadki lub wzrosty). Oznacza to, że dotychczasowe wzrosty, napędzane przejęciami, nie są kontynuowane. Cała grupa kapitałowa stoi w miejscu. Niestety sprawozdanie zarządu odnosi całą działalność grupy do pierwszego półrocza 2011 roku, kiedy jeszcze jedna z nowo przejętych spółek nie była konsolidowana. Na papierze widać więc znaczące wzrosty we wszystkich kategoriach rachunku wyników. Brak jest odniesienia się do poprzedniego kwartału. Do tego niestety spada rentowność działalności. To jest efekt, którego się nie spodziewałam. Nowo przejmowane spółki były prezentowane jako innowacyjne, z dużym potencjałem wzrostu i możliwościami synergii z istniejącymi już w grupie spółkami. Cormay tłumaczy, że spadek rentowności związany jest ze wzrostem kosztów pozyskania surowców. Ponadto cały czas trwać mają procesy rejestracji nowych leków w nowych krajach zbytu, które generują dodatkowe koszty. Wszystkie te wyjaśnienia są dla mnie niewystarczające. Skoro jednocześnie następuje ogromne rozszerzenie rynków zbytu, pojawiają się możliwości synergii i sprzedaży dotychczasowych produktów do klientów nowych spółek, to czemu to się nie dzieje? Elementem, który chyba najbardziej wpłynął na wzrost wartości kursu Cormay, był słynny wynalazek w technologii in vitro. Sprawozdanie zawiera wzmiankę, że prace są kontynuowane i dalej rewolucyjnych zmian na świecie można się spodziewać. Nie podano jednak żadnych terminów, wartości lub szczegółów dotyczących rynku lub klientów. Wynalazek dalej pozostaje więc w sferze deklaracji. A skoro nie mamy wyników ze sprzedaży i wynalazek jeszcze nie ujrzał światła dziennego, to przewartościowanie Cormaya pozostaje faktem: www.stockwatch.pl/gpw/cormay,w... Wszystko to, co dotychczas się w tej spółce wydarzyło miało dać uzasadnienie dla takiego kursu. Ale nie widać realizacji obietnic ani spełnienia pokładanych oczekiwań. W związku z tym nie dziwię się, że spółka straciła na atrakcyjności. I nie widzę fundamentów dla dalszego wzrostu kursu póki co. Teraz spółka powinna sobie na to zapracować. Najbardziej kuriozalna rzecz znaleziona w tym sprawozdaniu to, że spółka nie posiada żadnego oprogramowania komputerowego. Wartość brutto oprogramowania jest równa zero, czyli spółka nie posiada nawet jednej licencji na program operacyjny. Teoretycznie jest możliwe postawienie międzynarodowej grupy kapitałowej na programach freeware ale byłoby to strasznie czasochłonne, dlatego wydaje mi się wątpliwe. Albo ktoś tutaj popełnił błąd albo taka jest jakość sprawozdawczości i księgowości w Cormay. Jeśli to drugie, to zarówno my jak i spółka mamy poważny problem… Jak widać zaczynam na spółkę narzekać. Przydałoby się poprawić jakość sprawozdań, szczegółowość wyjaśnień i wyniki. Odbieram ten raport jako brak chęci komunikacji z rynkiem. A to niedobrze. >> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-20 Wpisów: 13
Wysłane:
17 września 2012 10:42:19
przy kursie: 10,26 zł
Obojętna reakcja rynku na poniższą informację.Nie ma ani pozytywnego ani negatywnego oddżwięku,ciekawe czemu? "PL)-FARMACEUTYKI-GIEŁDA-SPÓŁKI-KOMUNIKAT-(PL)-0-PZ CORMAY SA-PLCMRAY00029-CORMAY
PZ CORMAY SA transakcje osób zobowiązanych
17.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 17/2012
Działając na podstawie art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. Nr 183, poz.1538) oraz art. 70 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. 2009, Nr 185, poz. 1439) Zarząd PZ CORMAY S.A. (Spółka) z siedzibą w Łomiankach informuje, że w dniu 14 września 2012 r. do siedziby Spółki wpłynęło zawiadomienie od akcjonariusza Pana Tomasza Tuora, będącego jednocześnie Prezesem Zarządu Spółki, informujące, że w wyniku zawartej poza rynkiem regulowanym umowy kupna akcji zawartej w dniu 12 września , nabył 200.000 (dwieście tysięcy) akcji Spółki po cenie 12,20 zł za jedną akcję. Przed w/w zdarzeniem Tomasz Tuora wraz z podmiotami zależnymi posiadał 7.226.661 akcji, stanowiących 23,64% w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługiwało 7.226.661 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 23,64% ogólnej liczby głosów. Po w/w zdarzeniu Tomasz Tuora wraz z podmiotami zależnymi posiada 7.426.661 akcji, stanowiących 24,3% w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługuje 7.426.661 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowi 24,3% ogólnej liczby głosów."
Więcej na: biznes.pap.pl i biznes.pap.pl/espi
|
|
0 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 66
Wysłane:
21 września 2012 17:33:22
przy kursie: 11,03 zł
"Elementem, który chyba najbardziej wpłynął na wzrost wartości kursu Cormay, był słynny wynalazek w technologii in vitro. Sprawozdanie zawiera wzmiankę, że prace są kontynuowane i dalej rewolucyjnych zmian na świecie można się spodziewać. Nie podano jednak żadnych terminów, wartości lub szczegółów dotyczących rynku lub klientów. Wynalazek dalej pozostaje więc w sferze deklaracji." Chyba przegapiłem jakiś kolejny wynalazek? Czy ktoś wie coś więcej na temat jw? Poza tym mam pytanie Coramy ogłosił ostatnio plany organizacji grupy i emisji akcji grupy Orphee, www.parkiet.com/artykul/128132...jak to może wpłynąć na wartość Cormay jego wskaźniki jak i późniejszy podział zysków. Co do kalendarza wprowadzania pierwszego wynalazku czyli analizatora krwi to zakładał on ukończenie prac nad jego prototypem do końca 2013r później testy i dystrybucja na jesieni 2014r.
|
|
Wysłane:
24 września 2012 13:53:19
przy kursie: 10,79 zł
Obawiam się, że chodzi cały czas o ten sam wynalazek.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 października 2012 08:27:37
przy kursie: 11,70 zł
U pacjenta sił jak na lekarstwo – analiza techniczna Cormay w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/u...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
16 listopada 2012 17:39:12
przy kursie: 12,33 zł
Analiza wyników spółki PZ CORMAY za 3 kwartał 2012 roku www.stockwatch.pl/gpw/cormay,w... – w monitorze spółki dostępne jest przeliczenie wskaźników i najnowsza wycena spółki. Zapraszam do zapoznania się. Ja z kolei postaram się przeanalizować liczby ale przypominam, że raporty tej spółki zazwyczaj są dość ubogie w wartość informacyjną. W przychodach coś drgnęło. Po 4 kwartałach zastoju udało się odnotować wzrost w przychodach o 1,4 mln PLN, co stanowi wzrost o 5%. Widać to (choć ledwo) na poniższym wykresie:  kliknij, aby powiększyćWraz ze wzrostem przychodów w porównaniu do poprzedniego kwartału poprawiła się rentowność. Jednak jeśli spojrzeć także na wcześniejsze kwartały to widać, że zysk wrócił po prostu do wcześniej realizowanych poziomów. Lekki wzrost przychodów jest dobrym objawem. Przez kilka ostatnich kwartałów pod tym względem spółka praktycznie stała w miejscu. W tym momencie trzeba zaobserwować, czy takie wzrosty są możliwe. Bo zaczynam mieć obawy, czy działalność operacyjna tej spółki jest w stanie pociągnąć jej dalszy rozwój. Można jedno powiedzieć na pewno – przewartościowanie wynikające z ogłoszonego kiedyś wynalazku cały czas jest faktem (pod względem wyceny opartej na wskaźnikach). Sprzedaż bieżąca nie jest w stanie dogonić oczekiwań inwestorów co do możliwych zysków ze sprzedaży nowego rozwiązania. Spółka sama stara się to gonić przez kolejne przejęcia. Następne już jest bowiem planowane. Można więc oczekiwać kolejnego skokowego wzrostu przychodów. To fajnie pod warunkiem, że nie zmieni się np. liczba akcji. Wtedy będziemy mieć większą wartość za te same pieniądze (jako akcjonariusze). Wydaje mi się to jednak mało prawdopodobne, bo jakoś przejęcie trzeba sfinansować. Strategia rozwoju przez przejęcia tylko nie jest dobra dla kursu akcji. Widzieliśmy na warszawskiej giełdzie kilka takich przypadków, że kolejne zakupy nie przyczyniają się wcale do wzrostu kursu ale raczej do rosnącej luki pomiędzy wyceną księgową a giełdową. Z kolei w latach 2013 – 2015 planowane jest wybudowanie nowego zakładu produkcyjnego, który będzie jednocześnie bazą logistyczną. Może to oznaczać – w połączeniu z informacją o reorganizacji grupy kapitałowej – że nie będzie on zlokalizowany w Polsce. Nie wspomniano też, jak ma zostać sfinansowany – środki unijne, kredyt czy może kolejna emisja. To pozostaje tajemnicą póki co. Ważne jest jednak to, że wzrost przychodów operacyjnych z tytułu zwiększenia ilości produkowanych i sprzedawanych odczynników jest możliwy najwcześniej za 2 lata. Wszystko to powoduje, że nie mam najlepszych oczekiwań jeśli chodzi o przyszłe wyniki spółki. Rynek rośnie w tempie 5 do 7% rocznie i tak samo zachowuje się spółka. To nie są duże wzrosty. Wskazują na to, że rynek jest coraz bardziej dojrzały. Tej wielkości zmiany rynku mogą zostać szybko zniwelowane przez negatywne wpływy zmian kursów walutowych, co może znacząco i gwałtownie obniżyć rentowność. Tego typu oczekiwania i ryzyka nie pozwalają oczekiwać szybkich wzrostów. Wspomniana wyżej analiza techniczna potwierdza moje oczekiwania co do zachowania się kursu. Treść sprawozdania dostępna jest pod linkiem: www.stockwatch.pl/komunikaty-s... . Zawiera ono szczegóły planowanej reorganizacji grupy kapitałowej, więc zachęcam zainteresowanych do przejrzenia. Jeśli istnieje potrzeba, abym je rozpisała bądź rozrysowała, to proszę o informację. >> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|