Witam.
Ostatnia wrzuta przez SW trochę mnie rozczarowała, gdyż, w moim mniemaniu, czegoś w niej brakowało.
Przedstawiam więc swoje, nieobiektywne spojrzenie na kurs w ujęciu dziennym i miesięcznym.

kliknij, aby powiększyćW wykresie SW, wydaje mi się, że ujęcie czasowe było zbyt krótkie i choć kreski tam pociągnięte bardzo podobne do moich, jednak te parę punktów wyżej pociągnięte dają istotną, jak dla mnie - jako spekulanta krótkoterminowego, różnicę.
Widać, że kurs porusza się w kanałach wzdłuż ulubionego kąta nachylenia linii. Kurs niedawno przebił lukę bessy z sierpnia zeszłego roku, po czym do niej wrócił, a obecnie odbił się i zbliżył do górnego ograniczenia kanału czyli trochę powyżej 7 zł, dodatkowo jest to istotne miejsce, bo czerwona linia to linia długoterminowego trendu spadkowego. Jest duża szansa, że kurs tam dotrze, po czym się odbije, gdyż z reguły takie miejsca nie są pokonywane za jednym podejściem, zwłaszcza że kilka wskaźników pokazuje dywergencję. Jest jeszcze bardzo pozytywny sygnał, szczególnie istotny dla graczy długoterminowych, niedawno powstał "złoty krzyż" - przecięcie SMA100 ze SMA200, co jest silnym sygnałem kupna.
Dla pokazania w jakim ważnym miejscu jesteśmy wrzucam wykres w ujęciu miesięcznym.

kliknij, aby powiększyćDokładnie widzimy linię trendu spadkowego, do której się zbliżamy. We wskaźnikach niczego niepokojącego nie widać, a kurs zrealizował prawie kompletnie ruch pięciofalowy z dwiema korektami, brakuje tylko odcinka C. I właśnie tego bym oczekiwał w zachowaniu kursu w najbliższych kilku miesiącach, no i żeby Elliot był zadowolony ;). Niemniej, jeszcze do linii spadkowej parudzięsięciu groszy brakuje i osobiście na to liczę.
W długim terminie, za pozytywnym scenariuszem przemawia również miejsce w jakim znajduje się sama spółka. W spółce tak wiele pozytywnego się dzieje, a kurs jest w trendzie spadkowym. Można zadać sobie pytanie: jak nie teraz, to kiedy?