No jasne, wszystkie banki już zbankrutowały, a najbardziej niemiecki BRE, który bodajże pierwszy poszedł w obce ręce łupiące depozyty i obywateli...
Takie powyższe bajki opowiadało mnóstwo "polityków" tęskniących widocznie za komuną.
Wczytaj się bardzo dokładnie w mój poprzedni post, ale BARDZO dokładnie, bo o czym innym napisałem, a o czym innym piszesz...
Albo ułatwię i powtórzę:
właściciel prywatny może robić co mu się podoba, BO TO JEST JEGO WŁASNOŚĆ. W zasadzie nic więcej pisać nie powinienem, nikomu nic do tego czy dalej inwestuje, czy pobiera dywidendy. W każdym razie to krakanie polityków ala komuna już od dawna chrzaniło głupoty "łobcy wykupią" i nasze banki zbankrutują, a tymczasem akurat sektor bankowy (ten prywatny) w Polsce jest absolutnie najnowocześniejszy w tej części Europy (gorzej z przemysłem), więc politycy-oszołomy gadali populistyczne bzdury.
A porównanie banku państwowego do prywatnego, to wystarczy spojrzeć na taki BGŻ oraz PKO BP i porównać je do prywatnego BRE, czy Aliora. Ewentualnie w telekomunikacji: porównanie dawnego molochu komunistycznego Tepsy do prywatnego Playa, czy Ery itd.,itp.
Sorry, ale w XXI w. nie chce już mi się tłumaczyć dlaczego system kapitalistyczny w każdym segmencie jest z założenia lepszy od socjalizmu...