PARTNER SERWISU
gykknhub
14 15 16 17 18
addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 12 lutego 2013 22:07:29 przy kursie: 8,39 zł
matrix_blue napisał(a):
Są sądzicie o otwarciu krótkiej pozycji w dniu jutrzejszym na TP SA?

Kurs będzie się kisił przez dłuższy czas w cieniu dzisiejszego min/max salute Wyjscie górą lub dołem wskaze kierunek w srednim terminie wave

matrix_blue
0
Wpisów: 42
Wysłane: 12 lutego 2013 23:20:11 przy kursie: 8,39 zł
Dapi napisał(a):
matrix_blue napisał(a):
Są sądzicie o otwarciu krótkiej pozycji w dniu jutrzejszym na TP SA?

A jakie masz argumenty za tym i z jakim stopem ?

Liczę na pogłębienie spadków jutro. Nie mam dobrych argumentów - czysta spekulacja. Stop 8,70
"Ludzie winią za wszystko okoliczności. Ci, którzy nie narzekają, wstają rano i szukają takich okoliczności, jakie są im na rękę. Jeśli ich nie znajdują, sami je tworzą. Reszta idzie do pracy”

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 13 lutego 2013 01:20:56 przy kursie: 8,39 zł
angry3
Jeśli to nie świadome działanie to Zarząd TPSA powinien być natychmiast wymieniony, a przynajmniej Prezesa odwołać.

Nie ma skutku bez przyczyny. A przyczyna to dywidenda. Dlaczego od razu nie ogłoszono - "Odstępujemy od zasady wypłacania 1,5 zł dywidendy" ; "Nie wypłacamy dywidendy za 2012r" ;"Dalej to zobaczymy - najwyżej 50% zysku"

Czy nie byłoby to uczciwiej?

Spółka może wypłacać dywidendy gdy przynosi nawet straty, ale nie musi.

Zupełnie, czytelnym sygnałem jest, a powiem wręcz, prowokacja na rynku, podać złe wyniki i jednocześnie drugi raz z rzędu obciąć dywidendę o połowę. Czy Prezes nie mógł tego ogłosić wcześniej lub później?. A może trza było zadeklarować podwyższenie do 1,5 zł i zrekompensować efekt złego wyniku.

Dodam , że śmiesznym jest w tym wszystkim to, że to France Telkom na WZA zadecyduje o wysokości dywidendy i nie musi to się wcale pokrywać z deklaracjami Prezesa. Może to być jak zwykle 1,5 zl i na pewno co poniektórym byłoby Łyso !!!.

A może być to ZERO zł i wtedy TRÓJSKOK na..... nieznane poziomy?

A przecież dywidenda to nie wszystko?. Liczy się kumulacja kapitału i wzrost potencjału w rynku.
A przecież TPS ma takowy potencjał i jakże jest on świadomie lub też nieświadomie zneutralizowany.

le rom
214
Wysłane: 13 lutego 2013 06:50:55 przy kursie: 8,39 zł
Eh?

Tym razem zrobię polemikę sam z sobą:

France Telecom na rynku wart jest już tylko ok. 80 mld zł. Podobny uskok notowań i podobny zjazd z dywidendą , no może łagodniejszy z 1,4 Euro do 0,8 Euro.

A więc jeśli TPS -a idzie jot w jot za FT to dywidenda za 2012r powinna pozostać na poziomie Div=0,8 zł w TPS.

A wiec widać jak matka pogrąża córke i nie jest to jedyny przykład na GPW.

A więc Prezes i Zarząd być może elastycznie sie przystosowuje do sytuacji, która ma szerszy wymiar.

A wiec co by człowiek nie pomyślał to sie myli. Ale błądzenie to rzecz ludzka.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 lutego 2013 08:03:55 przy kursie: 8,39 zł
Le rom...
Spadek wyniku jest efektem spadających stawek MTR oraz wojny cenowej w mobile'ach
Spółka musi trzymać kasę na ewentualną karę za monopolistyczne praktyki i dodatkowo na rozstrzygnięcia przetargu. Dywidenda jest wypłatą nadmiarowych środków, a takich w TPS jest coraz mniej... Zerknij na niski CF w tym kwartale. Gotówki nie przybyło, a potrzeby pozostały takie same
Edytowany: 13 lutego 2013 08:04

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 13 lutego 2013 08:06:14 przy kursie: 8,39 zł
matrix_blue napisał(a):
Liczę na pogłębienie spadków jutro. Nie mam dobrych argumentów - czysta spekulacja. Stop 8,70

Z tego co widzę, nadal bardzo Cię świerzbi skrócić TPS, zapewne za pomocą kontraktu FTPS.

Pooglądałem sobie wykresy z różnymi moimi „czarami” i jestem jeszcze mocniej przekonany, że dziś walor zacznie odbijanie, które powinno sięgnąć co najmniej do 9,35, a dość prawdopodobne są dla mnie okolice 9,82 (38,2% zniesienie ostatniego ruchu spadkowego).

Wczorajszy spadek zatrzymał się dokładnie na dolnym ramieniu ustawionych spadkowo Wideł Andrews’a , rysowanych po ostatnich istotnych szczytach. Z takiego miejsca rynek lubi wyprowadzać odbicia.

Jeśli dziś znajdę czas, to wieczorem wrzucę tu obrazek, pokazujący o co chodzi, jeśli nie znajdę, to na pewno wrzucę go na ten wątek w piątek, 15.02.

Zwróć uwagę na to, że łapacze dołków już wczoraj wykazywali się dość znaczną aktywnością – wczorajsza spadkowa świeca ma biały korpus z długim górnym i krótszym dolnym cieniem. Dolny cień powstał w pierwszych godzinach handlu i później rynek już nie próbował wrócić do minimum intraday wczorajszej sesji. Dziś będą jeszcze bardziej aktywni.

Oczywiście zrobisz, jak zechcesz, ale jeśli mogę Cię jeszcze raz prosić o przemyślenie tego ruchu, to zrób to.
A może posłuchasz i tej mojej prośby i zaniechasz dziś próby skracania TPS?

To nie jest wszystko jedno, kiedy się otwiera pozycje. Zwłaszcza lewarowane instrumenty, takie jak np. kontrakty futures wymagają solidnej pracy nad timingiem.
Możesz mi wierzyć lub nie, ale szanse, że skracając TPS dziś polegniesz na sell stopie są naprawdę duże i piszę to pomimo tego, że zgadzam się z Tobą co do tego, że na TPS mamy trend spadkowy, który jeszcze trochę potrwa i jeśli już otwierać na TPS jakieś pozycje, to tylko krótkie są zgodne z trendem.
Ale tak, jak wspomniałem wyżej - to nie jest dobry moment do otwierania krótkich na FTPS.

Wszystkich myślących podobnie, jak matrix blue proszę jeszcze raz o przemyślenie tematu i powstrzymanie się od skracania. Na dziś ryzyko takiego ruchu jest zbyt duże.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

matrix_blue
0
Wysłane: 13 lutego 2013 10:22:48 przy kursie: 7,73 zł
Od rana mam otwartą krótką pozycję. Twoje przypuszczenia były błędne.
"Ludzie winią za wszystko okoliczności. Ci, którzy nie narzekają, wstają rano i szukają takich okoliczności, jakie są im na rękę. Jeśli ich nie znajdują, sami je tworzą. Reszta idzie do pracy”

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 13 lutego 2013 10:32:10 przy kursie: 7,73 zł
oprócz faktycznego pogorszenia się rynku telekomunikacyjnego to myślę, że w TPSA przydałby się rewident do spraw szczególnych, który przeanalizowałby umowy pomiędzy TPSA a FT...

np umowę co do korzystania ze znaczku ORANGE
np umowy współzakupu sprzętu ( telefonów)
albo umowy na doradztwo i consulting...

coś mi mówi, że to one odpowiadają za tak duży spadek rentowności biznesu

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Szutnik
153
Wysłane: 13 lutego 2013 10:34:26 przy kursie: 7,73 zł
@ matrix blue
Cytat:

Nie chwal dnia przed zachodem Słońca a sesji przed jej zamknięciem. To, co dziś robią w początkowych godzinach sesji to nic innego, jak testowa nawrotka do wczorajszego minimum (7,82).
Nie widać oszałamiającej podaży i wszystko zaczyna wskazywać na drugi dzień z dolnym cieniem.
Obrona wczorajszego minimum, na którą się zanosi, zachęci łapaczy do odważniejszych ruchów, a podaż przesunie wyżej swe zlecenia.

Ataku łapaczy dołków, wybijającego białą świecę marubozu dzisiaj nie będzie, ale i podaż Cię rozczaruje tym, co dziś bedzie robić.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

kikan123
0
Wpisów: 66
Wysłane: 13 lutego 2013 11:13:05 przy kursie: 7,73 zł
W krótkim terminie nie wiadomo co będzie. Łapaczy dołków tudzież giełdowych kamikadze nie brakuje więc możliwe jakies odreagowanie. TPSA jest wyceniana dywidendowo. Przy spadających marżach (efekt MTR) rynek wyceniał spółkę przy DY=8%, także przy DPS= 0,5 PLN średnioterminowo kurs powinien dążyć do 6,25 PLN (0,5/8%).

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 13 lutego 2013 11:15:19 przy kursie: 7,73 zł
Szutnik napisał(a):

Nie widać oszałamiającej podaży i wszystko zaczyna wskazywać na drugi dzień z dolnym cieniem.

a jednak w 2 godziny przehandlowano akcjami za 80mln PLN
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

Szutnik
153
Wysłane: 13 lutego 2013 11:20:39 przy kursie: 7,73 zł
@ kikan

Cytat:
Przy spadających marżach (efekt MTR) rynek wyceniał spółkę przy DY=8%, także przy DPS= 0,5 PLN średnioterminowo kurs powinien dążyć do 6,25 PLN (0,5/8%).

Z prostych technicznych obrazków widać, że kluczowym wsparciem dla TPS są minima z 2001 r., traf chce również w okolicy 6 zł/szt. Dopiero tam spodziewałbym się jakichś poważniejszych byczych działań na TPS, wszystko inne traktując jako korekty wzrostowe w dominującym trendzie spadkowym.

Ciekawa jest ta zgodność obrazu Tech i FundThink

Szutnik
153
Wysłane: 13 lutego 2013 11:26:56 przy kursie: 7,73 zł
pio355 napisał(a):

a jednak w 2 godziny przehandlowano akcjami za 80mln PLN

Powinienem napisać to precyzyjniej: Nie widać determinacji podaży, by sprowadzić kurs niżej, a dotychczasowe zejście poniżej wczorajszego minimum szybko zostało przez popyt skontrowane.

O ile spodziewam się w najbliższym czasie jeszcze raz zejścia poniżej wczorajszego min, a być może i lekko poniżej dotychczasowego dzisiejszego (7,77), to oczekuję zamknięcia dzisiejszej sesji na TPS w obrębie wczorajszego białego korpusu.

Uwaga dla wszystkich: nie jestem posiadaczem ani długich, ani krótkich pozycji na TPS i piszę to tylko z pozycji biernego obserwatora rynku.

matrix_blue
0
Wysłane: 13 lutego 2013 15:00:10 przy kursie: 7,73 zł
Szutnik napisał(a):
@ matrix blue
Cytat:

Nie chwal dnia przed zachodem Słońca a sesji przed jej zamknięciem. To, co dziś robią w początkowych godzinach sesji to nic innego, jak testowa nawrotka do wczorajszego minimum (7,82).
Obrona wczorajszego minimum, na którą się zanosi, zachęci łapaczy do odważniejszych ruchów, a podaż przesunie wyżej swe zlecenia.

Ataku łapaczy dołków, wybijającego białą świecę marubozu dzisiaj nie będzie, ale i podaż Cię rozczaruje tym, co dziś bedzie robić.

Masz rację do końca sesji jeszcze trochę zostało. Moja krótka pozycja już jest zamknięta ( 8,38 otwarcie 7.94 zamknięcie )

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 13 lutego 2013 19:03:20 przy kursie: 7,73 zł
Szutnik napisał(a):

Z prostych technicznych obrazków widać, że kluczowym wsparciem dla TPS są minima z 2001 r., traf chce również w okolicy 6 zł/szt.

Dobre miejsce na lukę wyczerpania :)
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

janekduzy
0
Wpisów: 124
Wysłane: 14 lutego 2013 08:54:12 przy kursie: 7,73 zł
Pojawiła się nowa rekomendacja BZWBK z ceną docelową 7.20
Jest jeszcze trochę miejsca do spadków.

Kurkuma
0
Wpisów: 139
Wysłane: 14 lutego 2013 22:31:33 przy kursie: 7,00 zł
rekomendacja sie zrealizowala, a ktos mowil ze sa malo trafne:)

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 14 lutego 2013 22:43:36 przy kursie: 7,00 zł
spółka z wig20 traci w ciągu 3-ech sesji 40%
czy ten trup naprawdę tak śmierdzi?
( czas na rekomendacje minął, nie sztuka wróżyć z otwartych kart; a propos rekomendacji - synthos dostał fatalną i jakoś od dwóch sesji pnie się pod górkę...)Eh?
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

le rom
214
Wysłane: 14 lutego 2013 23:25:48 przy kursie: 7,00 zł
angry3
To co się dzieje się z TPS jest nienormalne !. Takie rzeczy można by zrozumieć na spółkach z NC ale nie z Wig20.
Tłumaczeniem się trudnym rynkiem jest ściemą. Tam bilans się nie zgadza.
Oto liczby:--> mld zł] 2012 2011 r
TA = 24,1 28,2
BV = 12,9 14,3
EBITDA = 4,8 5,9
EAT = 0,8 1,9
DEBT NET = 5,0 1,7
Rezerwy = 6,0 12,1
Cash = 0,4 2,8

EPA = 0,6 1,4
Div = 0,5 F 1,5

A wiec zabezpieczenia zmalały o 6 mld zł (tj o 50%)a dług netto wzrósł o 3,3 mld zł w 2012r do 5,0 mld zł (z poziomu 1,7 mld zł w 2011r).

Aby tego było mało gotówka zmalała z 2,8 mld zł do 0,4 mld zł.
Takie zmiany w przeciągu roku to rzecz nienormalna.
Wiadomo 12 stycznia 2012r zapłacono (jakże wątpliwa, nacechowana politycznie należność)na rzecz DPTG 2,5 mld zł.
Ale gdzie się podziało dalsze 3,5 mld zł zabezpieczeń i dlaczego dług netto wzrósł o 3,3 mld zł podczas gdy aktywa zmalały o prawie 4 mld zł.

Czyżby pieniadze z TPS -y były wydmuchiwane ? Pamiętamy doskonale jak to było w IMMO gdzie miliardowe kwoty w bilansie sie zgubiły, potem prokuratura gospodarcza Austrii wykryła szwindel, ale IMMO zniknęło z GPW.
Czy tutaj nie należałoby prześwietlić finanse TPS-y?

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 14 lutego 2013 23:37:46 przy kursie: 7,00 zł
"Normalnie jakby rynek dyskontował niewypłacalność TPSA. Spadek zatrważający.....

....Można rzec tutaj: jaka piękna katastrofa."

Półtora roku temu napisałem taki sam komentarz w temacie innej spółki z branży budowlanej. W miejsce jej nazwy wstawiłem teraz TPSA. Coś jakby historia się powtarzała. Największa w branży, nikt nie zakładał że upadnie a jednak poległa. Ciekawe czy TPSA podzieli los największej z branży? Sama też jest jeszcze największa. Ciekawe czy w TPSA też truposze są poukrywane.....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE orangepl

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,362 sek.

woedjxon
xajyvogt
jnffhguk
Komunikaty ESPI/EBI Orange Polska SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ftlrsjwz
jsfjhfeq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat