0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
18 listopada 2013 11:08:21
Kruk SA rusza z pierwszą turą emisji obligacji o wartości 15 mln zł. Szczegóły emisji znajdują się w naszym newsie: Cytat:W ramach serii T1 Kruk planuje wyemitować obligacje publiczne, niezabezpieczone o łącznej wartości nominalnej do 15 mln zł. Wartość nominalna jednej obligacji wyniesie 100 zł. Oprocentowanie będzie zmienne, ustalane i wypłacane w okresach trzymiesięcznych na podstawie stopy WIBOR 3M powiększonej o marżę w wysokości 4 proc. Papiery będą miały wbudowane opcję przedterminowego wykupu na żądanie emitenta. Termin zapadalności papierów to cztery lata od daty przydziału. Całość: www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Zapraszam do dyskusji.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
18 listopada 2013 16:43:47
Będzie można zapisać się inaczej niż poprzez BDM? W szczególności XTB albo eMakler będą przyjmować zapisy? Emisja wygląda przyjemnie  nie wiem tylko, czy 15 mln to nie za mało, bo chętnych może być sporo Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 46
Wysłane:
19 listopada 2013 12:37:53
cos sie zmienilo jesli chodzi o zapisy na rachunek w innym dm? wizyta w oddziale jest konieczna? ktos otwieral korespondencyjnie rachunek obligacje w bdm? dlugo to trwa?
|
|
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
19 listopada 2013 12:44:32
Tez jestem ciekaw czy mozna przez XTB bedzie. Wiem, ze CorporateBonds bedzie je oferowac.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 14:11:43
Wydaje mi się, że proces będzie się odbywał poprzez BDM podobnie jak w przypadku PCC Rokity. Wątpię aby można było się zapisać w XTB.
Corporatebonds może oferować inną serię, zapewne prywatną. W emisji publicznej oferującym może być tylko dom maklerski z licencją.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 14:19:43
Kamil, z mailingu wynika, ze beda oferowac wlasnie nowa serie.
|
|
0 Dołączył: 2013-01-07 Wpisów: 54
Wysłane:
19 listopada 2013 16:05:24
Trzeba przyznać, iż w ostatnim czasie występuje nagromadzenie ciekawych pozycji inwestycyjnych (szkoda, że nie są rozłożone bardziej równomiernie w ciągu roku  ). Myślę, iż może to trochę zmniejszyć liczbę potencjalnych inwestorów. Niemniej, kwota emisji jest stosunkowo nieduża a Kruk jest liderem popularnej i modnej branży więc spodziewam się sporej redukcji.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 16:35:25
Ja tez spodziewam sie mocnej redukcji, bo przeciez wystarczy ze 1000 osob zapisze sie po 15000 i juz mamy 15 MLN.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 16:49:45
topfacet napisał(a):Kamil, z mailingu wynika, ze beda oferowac wlasnie nowa serie. Nie chodzi czasem o te obligacje: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/arc...To nie jest w ramach publicznej emisji i dlatego Corporatebonds może je sprzedawać.
|
|
Wysłane:
19 listopada 2013 16:59:15
Raczej nie, to tresc mailingu: Informuję o publicznej emisji obligacji spółki Kruk S.A., największej Polskiej firmie zarządzającej wierzytelnościami. Emisja została przygotowana głównie z myślą o inwestorach indywidualnych. Obejmowane będą obligacje o wartości nominalnej do 15mln złotych. Marża została ustalona na poziomie 4% ponad WIBOR3M, czyli bieżące oprocentowanie wyniesie 6,65% w skali roku. W najbliższych dniach otrzymamy szczegółowe informacje dotyczące prowadzenia zapisów na ww obligacje. O szczegółach emisji spółka poinformowała w komunikacie: www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-06-17 Wpisów: 111
Wysłane:
19 listopada 2013 21:52:27
Moim zdaniem gra niewarta świeczki... Fatygować się specjalnie do BDM, zakładać rachunek, tracić czas, a to wszystko dla papierów o groszowej wartości, biorąc pod uwagę redukcję.
|
|
Wysłane:
20 listopada 2013 09:28:50
Co do Corporatebonds to po prostu reklamują tą emisję, a nie są oferującym. Otrzymałem następujący mail z BDMu: Cytat:Szczegółowe informacje znajdzie Pan pod linkiem www.bdm.com.pl/oferty-publiczn... Procedura zapisywania się na obligacje KRUKa jest podobna jak w przypadku PCC Rokita - zasila Pan rachunek bankowy a następnie jak już będą u nas środki finansowe składa Pan zapis. Do składania zapisu będzie potrzebny Pański Dowód osobisty, nr rachunku bankowego jak równiez numer rachunku inwestycyjnego Tak jak sądziłem, będzie to podobna procedura jak w przypadku PCC Rokity.
|
|
0 Dołączył: 2013-01-07 Wpisów: 54
Wysłane:
20 listopada 2013 11:16:17
gauss napisał(a):Moim zdaniem gra niewarta świeczki... Fatygować się specjalnie do BDM, zakładać rachunek, tracić czas, a to wszystko dla papierów o groszowej wartości, biorąc pod uwagę redukcję. Nie musisz u nich zakładać rachunku ale wizyty w oddziale nie da się uniknąć. Też się powoli skłaniam do tezy, iż nie ma sensu mrozić kapitału aby dostać kilkanaście/dziesiąt obligacji, tym bardziej, że obecnie okazji inwestycyjnych nie brakuje.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-10 Wpisów: 31
Wysłane:
20 listopada 2013 12:19:56
Biorąc pod uwagę, fakt iż: - przy ostaniej seria PCC Rokita (maj 2013, seria AD) opartej o stały kupon na poziomie 6,8% (vs. WIBOR 3M + 400 bps = 6,70%) była redukcja na poziomie 65,63%; - brak jest podziału na transze indywidualne i instytucjonalne; - przez okres od czerwca do października ciekawych emisji było jak na lekarstwo; należy się spodziewać redukcji zapisów na podobnym, jak nie wyższym poziomie jak to miało miesjce w przypadku Rokity.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
20 listopada 2013 18:17:14
Dla mnie barierą jest otwieranie "kolejnego" konta w "kolejnym" banku. Z chęcią bym wziął udział w takim przedsięwzięciu, tylko brak tu możliwości. Naprawdę szkoda.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2013 12:31:00
Przeprowadziłem wywiad z prezesem Krupą: Cytat:Czy w pierwszej części tego programu, która się rozpoczyna mogą brać też udział inwestorzy instytucjonalni?
Emisja obligacji nie będzie podzielona na transze. W ofercie publicznej obligacji mogą brać udział krajowi inwestorzy instytucjonalni oraz indywidualni. Minimalny zapis został ustalony na 100 obligacji, czyli równowartość 10 tys. zł. Stosunkowo niski próg został przygotowany głównie z myślą o inwestorach indywidualnych. Całość: www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
21 listopada 2013 14:49:25
domyślam się, że przeprowadzanie ofert publicznych ma na celu nie tylko zebranie pieniędzy, ale być może przede wszystkim uczynienie firmy bardziej znaną i sympatyczniejszą dla nas maluczkich, gdyby papiery ORLENU kupiło ze 100 000 osób to zapewne we własnym interesie starali by się spoglądać przychylnym okiem na stacje tej Spółki i starać się tam tankować, ze skutkiem znacznie dla firmy lepszym niż przeróżne karty punktowe, tymczasem sposób przeprowadzenia przez ORLEN emisji wręcz zniechęca do tej firmy, nawet przy tak marnym oprocentowaniu kupić trudno, są kłopoty z kupnem na inne niż PKO biuro maklerskie... ta emisja to jakieś nieporozumienie... Panie Prezesie KRUKA niech pan nie podąża drogą ORLENu, niech Pan wydzieli transze dla indywiduów, inaczej zamiast nadać swej firmie bardziej ludzką twarz, wywoła Pan frustrację
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
22 listopada 2013 09:32:38
bekerro napisał(a):gauss napisał(a):Moim zdaniem gra niewarta świeczki... Fatygować się specjalnie do BDM, zakładać rachunek, tracić czas, a to wszystko dla papierów o groszowej wartości, biorąc pod uwagę redukcję. Nie musisz u nich zakładać rachunku ale wizyty w oddziale nie da się uniknąć. To jak to technicznie wygląda? Idę do BDM, przelewam im kasę, a potem obligacje pojawią się w moim domu maklerskim (XTB)? Nie bardzo rozumiem, myślałem, że otwarcie nowego rachunku to konieczność... Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 193
Wysłane:
22 listopada 2013 09:46:36
Cytat:To jak to technicznie wygląda? Idę do BDM, przelewam im kasę, a potem obligacje pojawią się w moim domu maklerskim (XTB)? Nie bardzo rozumiem, myślałem, że otwarcie nowego rachunku to konieczność... Prawie. Wg. informacji podawanych, najpierw przelewasz a potem jak oni mają już kasę na rachunku, idziesz i składasz zapis. Nie wiem czy da radę rano przelać (pierwszą sesją) a iść po południu czy lepiej np. następnego dnia. Musisz im podać nr rachunku (bankowego - do zwrotu środków) oraz nr rachunku inwestycyjnego (do zdeponowania na nim papierów). Pozdrawiam Michał M
Edytowany: 22 listopada 2013 09:48
|
|
0 Dołączył: 2013-01-08 Wpisów: 57
Wysłane:
23 listopada 2013 01:44:25
na PCC Rokita to bylo tak ze
1. Przelewasz BDM pieniadze na podane konto z dopiskie ze na Kruka. 2. Idziesz do oddzialu BDM, podpisujesz papiery (ale nie trzeba zakladac u nich rachunku etc). 3. Jak obligacje zostana przydzielone, to oni ci je przelewaja na rachunek, ktory podales w papierologii. 4. Jesli zostanie kasa (po redukcji) to tez zwracaja.
Ogolnie z PCC to dosc sprawnie wszytsko poszlo, ale jednak kapital trzebe zamrozic.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.