PARTNER SERWISU
kwukxxuy
15 16 17 18 19

MILMEX (Catalyst)

peterpz
0
Wpisów: 161
Wysłane: 21 listopada 2013 15:08:33
zgred napisał(a):
peterpz - na jaki numer dzwoniłeś?

225379363 - taki mi podali na głównej infolinii KDPW, tj. dział obsługi emitentów.

0846132579
0
Wpisów: 136
Wysłane: 22 listopada 2013 01:33:51
Pan Szweda tutaj dobrze prawi:
obligacje.pl/news/2125/milmex-...
Co to oznacza "rozpoczęli procedurę wykupu"? Zapewne pan doktor wielmożny wytłumaczy nam się w wywiadzie dla mediów za dni parę, że taka procedura to nie gratka dla dzieci ani kredyt konsumpcyjny i musi potrwać wiele dni, tygodni. Po raz kolejny ta sama bajka.
Próbowałem dodzwonić się do sekretariatu, na infolinię, do księgowości. Nikt nie odbiera. Otrzymałem jedynie smsa od pani, o której tu już mamy nie wspominać, że mnie bardzo przeprasza...zresztą nieistotne. By się kontaktować z jaśnie doktorem albo sekretariatem. Nawet numer telefonu ze strony firmy usunęli, zauważyliście? ;-)

Infolinia nie funkcjonuje, po 22 dałem sobie spokój, bo trochę przyzwoitości chcę zachować. W KDPW też zresztą w godzinach pracy we wskazanym dziale nikt nie odbierał, o powyższej obsłudze emitentów nic nie wiem, ale to raczej nie miejsce, gdzie by nam udzielono informacji, tylko kontakt dla spółek. Zresztą nie miałem przyjemności poznać dotąd wspomnianego numeru. Natomiast miał do mnie oddzwonić pan Zając z działu operacyjnego, gdzie przy piątej próbie podniesiono telefon, niestety godziny pracy zakończyły się, a wiadomo, jak to w urzędzie. 5 minut po już jest głucha cisza.

Mam pewną teorię, co do tego, w jakim celu firma może chcieć pozyskać świadectwa depozytowe...
zakladając, że nie chodzi o grę na czas ani nasłanie na nas kiboli z pałami ;-)
Ktoś mógł dokonać transakcji po wycofaniu papierów z obrotu, tj. po terminie wykupu... I nie będzie miał świadectwa z domu maklerskiego, ale po kasę może się zgłosić...np. taki pan, który przesyłał prywatne oferty odsprzedaży tych papierów, pisaliście tu o nim...?

Hm, wszystko to dziwne Anxious Do jutra, wpadnę wieczorem i zobaczę, jak się to potoczy... Voila!

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 22 listopada 2013 10:09:52
Cytat:
Ktoś mógł dokonać transakcji po wycofaniu papierów z obrotu, tj. po terminie wykupu... I nie będzie miał świadectwa z domu maklerskiego, ale po kasę może się zgłosić...np. taki pan, który przesyłał prywatne oferty odsprzedaży tych papierów, pisaliście tu o nim...?

Dokładnie o tym pomyślałem...

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 10:12:28
Jak taka transakcja miałaby niby wyglądać i kto autoryzowałby ją? Jeśli za pośrednictwem maklera to makler będzie wiedział komu kasę przelać. Jeśli za pośrednictwem KDPW to KDPW będzie wiedzieć komu kasę przelać. Jeśli za pośrednictwem Milmexu - to Milmex będzie wiedział kto odsprzedał papiery. Nie widzę celu dlaczego sprzedaż wykonana przez jedną osobę miałaby powodować żeby wszyscy inni musieli coś dodatkowego robić. Niech się martwi kupujący, reszta ma dostać środki bez żadnego "ale" i dodatkowych kosztów. Wyjaśnimy to niedługo na drodze Sądowej, bo widzę, że spółka sobie jakieś jaja robi. Moje świadectwo depozytowe zobaczy wyłącznie Sąd - na pewno nie Milmex.
Edytowany: 22 listopada 2013 10:13

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 22 listopada 2013 10:13:00
Emitent p.w. zdeponowanych w KDPW realizuje swoje zobowiązania wobec właścicieli p.w. w drodze dokonania przelewu pieniędzy na rachunek bankowy KDPW. KDPW przelewa na rachunki DM a ci ostatni na rachunki swoich klientów, którzy posiadali p.w. w dniu ustalenia prawa do świadczenia pieniężnego. Oczywiście po dacie ustalenia prawa do wykupu oblig mogą one być zbyte. W takim przypadku nabywca musi zabezpieczyć swoje interesy i ta leży w jego interesie. Reasumując emitent p.w. poprzez przekazanie środków pieniężnych na rachunek KDPW doprowadza do wygaśnięcia jego zobowiązań wobec osób uprawionych ( w całości lub części w zależności od kwoty przelewu). I to wszystko3some

Jak wcześniej pisałem spółka robi właścicieli oblig w bambuko i nie ma zamiaru, póki co, spłacać nawet w części swoich zobowiązań.wave

Odnoście oferty odsprzedaży obligacji miłej spółeczki z miast Kiepury. Zainteresowanie moją ofertą z miesiąc, chyba września było minimalne. Obecnie mając na uwadze dotychczasowe poczynania spółeczki nie jestem już zainteresowany posiadaniem tych oblig. Droga sądowa w moim odczuciu może już nie być skuteczna.

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 10:16:21
Wyrywacz, nie strasz tak jak zwykle. Zgadzam się z poprzednimi Twoimi stwierdzeniami, ale bez przesady. Ewidentnie robią sobie jaja grając na czas, ale co ciekawe nikt z StockWatch nie skomentował raportu, nie było żadnego newsa. Inne serwisy ślepo skopiowały raport, nie patrząc czy to co piszą w ogóle ma sens... Może spółeczka z miast Kiepury przekupiła serwisy, żeby milczały, aby nie narażać się na publiczny lincz z ich strony?

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 10:27:14
Ok, udało mi się dodzwonić do KDPW i mam pozytywne wiadomości:
1. Sam KDPW zgodnie z naszymi oczywistymi wnioskami nie potrzebuje żadnych świadectw depozytowych o ile wykup będzie wykonywany w całości. Inaczej może być problem ile środków komu przekazać i procedura jest bardziej skomplikowana, ale nie zagłębiałem się w temat (w wykupie częściowym wcale nie oznacza, że świadectwa będą potrzebne, po prostu temat jest bardziej skomplikowany). Także z punktu widzenia KDPW nie ma żadnej podstawy, aby ktokolwiek musiał przedstawiać świadectwa depozytowe.
2. Wczoraj były jakieś ustalenia między Milmexem, a KDPW. Pani, która ze mną rozmawiała nie znała szczegółów, ale jest to pozytywna informacja - czyli poza opublikowaniem raportu faktycznie wczoraj rozpoczęli działania do wykupu.
Edytowany: 22 listopada 2013 10:28

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 22 listopada 2013 12:22:12
Odpowiedzie sobie na pytanie : dlaczego spółeczka z miasta Kiepury nie dokonała częściowego wykupu oblig??

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 12:28:02
Bo nie miała kasy oraz nie chciało jej się wykupywać malutkiej części, np. 0,5 mln. Potwierdziłem to dzisiaj w rozmowie z KDPW - częściowy wykup jest trudniejszy i skoro jest perspektywa wykupu całościowego to tak najlepiej zrobić. Wyrywacz - proszę Cię o konstruktywne opinie, a nie pytania na które jedyną i właściwą odpowiedź znasz Ty ale się nie podzielisz. Po co nas denerwujesz? Spółka zakomunikowała, że rozpoczyna procedurę wykupu, wczoraj rozmawiali w tym temacie z KDPW (i potwierdza to KDPW, a nie spółka, której już nie wierzymy), więc daj spokój.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 22 listopada 2013 12:42:55
peterpz...

jak może będziesz jeszcze dzwonił do KDPW to zapytaj dokładnie czy Milmex chce dokonać wykupu całościowego... bo z ostatniego komunikatu wynikało, że Milmex chce wykupić obligacje niejako na podstawie żądania obligatariuszy (powołują się na tryb przewidziany w §118 Szczegółowych Warunków Działania KDPW) a przecież chyba nikt z nas takiego pisma do nich nie słał...? Wtedy rzeczywiście potrzebne jest świadectwo. Bo ciągle nurtuje mnie ta kwestia.
Edytowany: 22 listopada 2013 12:43

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 22 listopada 2013 12:54:54
Ale to właśnie jest niezrozumiałe. Jak posiadacz obligacji ma żądać wykupu, skoro już dawno minął termin i spółka ma obowiązek wykupu bez żadnych żądań.
A co do "rozpoczęcia procedury" to chyba każdy może np. ... zadzwonić do NASA i porozmawiać o rozpoczęciu procedury lotu na Marsa w "technicznie możliwym terminie".
Cały szkopuł w tym że komunikat jest lakoniczny i totalnie niezrozumiały, a ze spółki nie ma żadnych konkretów ani wyjaśnień.
To w końcu jest kasa ? kiedy zacznie wpływać do posiadaczy obligacji ? i kiedy zostanie zakończony wykup ?
Prosimy o odpowiedź przedstawicieli spółki (bez ściemniania o braku świadectw i danych obligatariuszy).

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 13:33:47
Panowie, ja na ten moment nie będę dzwonił i zadręczał KDPW, jak macie do nich pytania to numer jest znany. Ja nie mam tam żadnej taryfy ulgowej.

Odnośnie komunikatu to mam tak samo krytyczne zdanie co do niego jak Wy. Mam tylko nadzieję, że spółka przestała się z nami kontaktować dlatego, że zrozumiała, że nic to nie da i po prostu dla nas liczy się wypłata kasy i na tym się skupili. Odnośnie rozmowy z KDPW - próbujcie, może redaktorzy z StockWatch mają większe możliwości pozyskania informacji z KDPW?
Edytowany: 22 listopada 2013 13:39

rybapila
0
Wpisów: 7
Wysłane: 22 listopada 2013 13:48:34
Panowie (i możliwe że również Panie),

Aż musiałem założyć sobie konto żeby to napisać bo widzę że lekko się gubicie.
Ja jestem z branży telekomunikacyjnej, ale nie tych wielkich telekomów tylko małych, lokalnych/regionalnych telekomów.
Znam te środowisko i znam ludzi którzy pracowali w Milmexie.

No więc - Milmex od lat leciał zawsze na granicy wałka. Zasadniczo wszyscy w branży się śmieją
z tego "darmowego" internetu który jest zwykłym wałkiem.

Ale do rzeczy - apropos wykupu. Dzisiaj wspólnik powiedział, że jego sąsiad (jakiś facet z kasą)
pyta go, że jest firma która chce pożyczyć pieniądze (prywatna lichwa).
Firma się nazywa Milmex - i pyta czy warto.
A pytał wspólnika bo się dowiedział że on z branżą ma coś wspólnego (choć zajmuje się nieco innymi zagadnieniami, to siedzi ze mną w biurze i jest na bierząco akurat z Milmexem).

To jest akcja z wczoraj, czyli 2013-11-21

Czyli na gwałt próbują załatwić, nawet od lichwiarzy pieniądze co oznacza że kasy NIE MAJĄ.

Na przyszłość - róbcie lepsze wywiady, przede wszystkim w branży.

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 14:12:07
Niech załatwiają. Trzymam kciuki. Mieli 3 miesiące i faktycznie muszą załatwiać na gwałt, bo 3 miechy to za mało.
Edytowany: 22 listopada 2013 14:23

rybapila
0
Wpisów: 7
Wysłane: 22 listopada 2013 15:49:53
ponoć Credit Agricole im odmówiło, szukają 4mln pln.

Nie mniej jednak my zalecamy odmówić.

avocadon
0
Wpisów: 93
Wysłane: 22 listopada 2013 16:18:38
Pozostaje Provident, Bibby Financial Services itpangry3

peterpz
0
Wysłane: 22 listopada 2013 16:22:19
rybapila napisał(a):
ponoć Credit Agricole im odmówiło, szukają 4mln pln.

Nie mniej jednak my zalecamy odmówić.

Nie, nie. My zalecamy się zgodzić :)

elbociano
0
Wpisów: 5
Wysłane: 22 listopada 2013 16:58:37

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 22 listopada 2013 17:15:32
Bardzo ciekawe

"Nasz rozmówca dodał, że Milmex nie skontaktował się dotychczas z depozytem w sprawie wykupu." Liar

No przyznam się że NASA też nadal nie wie o moim locie na marsa

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 22 listopada 2013 17:23:13
z tego co wiem, to kwestia jeszcze jest taka, że Milmex mógł poinformować KDPW na piśmie o sposobie przeprowadzenia wykupu. Więc poczta mogła jeszcze nie dostarczyć przesyłki. Ale to tylko jedna z opcji. Fakt jest taki, że kontaktu jeszcze nie było.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

dzswxqst
spqcebik
chzzdyeu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yofrzcxp
qjtlqrqu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat