PARTNER SERWISU
ipbkyksl
44 45 46 47 48
666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 9 lipca 2009 19:51:01 przy kursie: 18,00 zł
Cisza bo chyba nie doczytali depeszy. Jedno to wartość kontraktu który już jest, drugie to potencjalna wartość kontraktów z rozbudowy kopalni w najbliższych latach. Jakby nie patrzeć dżoja do tego przecież nie wezmą Shhh

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 9 lipca 2009 19:55:33 przy kursie: 18,00 zł
666 napisał(a):
Jedno to wartość kontraktu który już jest, drugie to potencjalna wartość kontraktów z rozbudowy kopalni w najbliższych latach.

trzecie to ile kopex w ogóle na tym zarobi Angel
EEX

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 9 lipca 2009 20:30:46 przy kursie: 18,00 zł
owner napisał(a):
666 napisał(a):
Jedno to wartość kontraktu który już jest, drugie to potencjalna wartość kontraktów z rozbudowy kopalni w najbliższych latach.

A czwarte to ile spadnie po tej informacji..d'oh!

O czym tutaj pisać, nie ma sensu jeszcze naganiać.. czytaj: może da się kupic taniej..;-)

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

666
666
0
Wysłane: 9 lipca 2009 20:34:38 przy kursie: 18,00 zł
owner napisał(a):
666 napisał(a):

Kopeks marże ma przyzwoite, więc na tym kontrakcie nie ma chyba co dywagować że zarobi grube miliony, zresztą z zarabianiem ostatnio nie ma problemów. Ta rozbudowa zofiówki spadła jak z nieba, Chiny swoją drogą, a na swoim podwórku też można zdobywać grube zlecenia.

666
666
0
Wysłane: 10 lipca 2009 16:28:43 przy kursie: 17,96 zł
Tutaj link do tekstu z rzepy o Zofiówce.

www.rp.pl/artykul/309904,33157...

Opisują szyb i kontrakt to już wiadomo, ale istotniejszy jest ten fragment:

- To największe roboty szybowe w Polsce – ocenia Krzysztof Jędrzejewski, wiceprezes Kopeksu. – Polskie górnictwo potrzebuje takich inwestycji, przewidujemy więc, że będą kolejne przetargi. Prowadzimy też rozmowy w różnych miejscach na świecie na temat budowy szybów i wykonania bardziej kompleksowych prac górniczych. Po wybudowaniu szybu 1 Bzie będą przetargi na dalsze etapy rozbudowy Zofiówki, w tym na dostawy sprzętu górniczego. Będziemy chcieli w nich uczestniczyć – dodał.

To już dotyczy przyszłości.

MicOch
0
Wpisów: 76
Wysłane: 10 lipca 2009 18:26:47 przy kursie: 17,96 zł
Dobra... a moze mi ktos wytlumaczyc te dziwne wahania kursu w tym tyg Eh?

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 13 lipca 2009 13:18:12 przy kursie: 17,61 zł
Wahania kursu są i zawsze będą...

Mam prośbę do kolegów ze Stalowej Woli -HSW Odlewnie co tam się dzieje ??

doncarlos
0
Wysłane: 15 lipca 2009 13:31:55 przy kursie: 18,20 zł
666 napisał(a):

- To największe roboty szybowe w Polsce – ocenia Krzysztof Jędrzejewski, wiceprezes Kopeksu. – Polskie górnictwo potrzebuje takich inwestycji, przewidujemy więc, że będą kolejne przetargi. Prowadzimy też rozmowy w różnych miejscach na świecie na temat budowy szybów i wykonania bardziej kompleksowych prac górniczych. Po wybudowaniu szybu 1 Bzie będą przetargi na dalsze etapy rozbudowy Zofiówki, w tym na dostawy sprzętu górniczego. Będziemy chcieli w nich uczestniczyć – dodał.

Tej przyszłości?
Jastrzębska Spółka Węglowa może chcieć przesunąć termin podpisania umowy z Kopeksem na nowy szyb kopalni Zofiówka.
Katarzyna Jabłońska-Bajer, rzecznik JSW, powiedział,że w obecnej sytuacji finansowej spółce nie zależy na czasie, ale z inwestycji nie zamierza rezygnować.

JSW powinna podpisać kontrakt z Przedsiębiorstwem Budowy Szybów (z grupy Kopex) do 14 sierpnia. "Rz" uzyskała informacje, z których wynika, że górnicza spółka będzie chciała przesunąć ten termin za porozumieniem stron, co pozwoliłoby na późniejsze rozpoczęcie inwestycji.
Według Mariana Kostępskiego, prezesa Kopeksu nie ma na razie podstaw by do przypuszczeń, by termin umowy był przesunięty.

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

carringtontomas
0
Wpisów: 91
Wysłane: 16 lipca 2009 09:51:38 przy kursie: 17,95 zł
doncarlos napisał(a):
666 napisał(a):

Tej przyszłości?
Jastrzębska Spółka Węglowa może chcieć przesunąć termin podpisania umowy z Kopeksem na nowy szyb kopalni Zofiówka.
Katarzyna Jabłońska-Bajer, rzecznik JSW, powiedział,że w obecnej sytuacji finansowej spółce nie zależy na czasie, ale z inwestycji nie zamierza rezygnować.

JSW powinna podpisać kontrakt z Przedsiębiorstwem Budowy Szybów (z grupy Kopex) do 14 sierpnia. "Rz" uzyskała informacje, z których wynika, że górnicza spółka będzie chciała przesunąć ten termin za porozumieniem stron, co pozwoliłoby na późniejsze rozpoczęcie inwestycji.
Według Mariana Kostępskiego, prezesa Kopeksu nie ma na razie podstaw by do przypuszczeń, by termin umowy był przesunięty.

Coś od kilku dni KPX zaczyna pomalutku zwyżkować - chyab przesadziłem ostatnio z tymi 16,00 pln :) Cały czas się waham czy już wsiąść do tego pociągu już teraz, czy czekać na przystanek i wsiąść jak już będzie pospieszny :)

DDN
DDN
0
Wpisów: 113
Wysłane: 16 lipca 2009 19:08:07 przy kursie: 17,95 zł
No wiesz carringtontomas....
Żeby Cię trochę zmotywować do dziś pokazał się sygnał kupna na MACD Dancing
Pozdr,

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 17 lipca 2009 14:00:51 przy kursie: 17,40 zł
Jezeli dzisiaj bedzie zamkniecie na 17.61 to wsiadam i czekam na dzide..

carringtontomas
0
Wpisów: 91
Wysłane: 17 lipca 2009 14:25:14 przy kursie: 17,40 zł
DDN napisał(a):
Pozdr,

no tak, ale póki co nie zanosi się na jakieś rewolucyjne zmiany - nie wiem dlaczego, ale psychiucznie się nastawiłem na te 16.00 a w dalszym ciągu to jednak dalekie od takiego kursu :)
Nie wiem czy czekac na raport czy zaryzykowac już teraz - sam sygnał "kupuj" z MACD niewiele w sumie dla mnie znaczy...
Edytowany: 17 lipca 2009 14:28

doncarlos
0
Wysłane: 17 lipca 2009 19:38:51 przy kursie: 17,40 zł
carringtontomas napisał(a):
DDN napisał(a):
Pozdr,

no tak, ale póki co nie zanosi się na jakieś rewolucyjne zmiany - nie wiem dlaczego, ale psychiucznie się nastawiłem na te 16.00 a w dalszym ciągu to jednak dalekie od takiego kursu :)
Nie wiem czy czekac na raport czy zaryzykowac już teraz - sam sygnał "kupuj" z MACD niewiele w sumie dla mnie znaczy...

Na wykresie miesięcznym wszystko wyglada OK i wsparcie jest na 16,7
Na tygodniowym 15 zł..
A w najgorszym wypadku 12 zł..

Reasumując albo sie po niedzieli wybroni, albo spadki nabiora tempa i zaliczy 15 zł.

Zastanawia mnie ty;lko pojawienie sie na ostanich 3 sesjach wiekszych obrotów. Nie wyglada to na zwykłe sypanie akcji tylko sztuczne sciąganie.. nie mniej 15 jest aktualne w przypadku spadku poniżej 16,7..

Zanegowaniem powyzszych negatywnych prognoz bedzie wybicie powyżej 19 zł..

Zobaczymy wkrótce..

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 17 lipca 2009 22:01:23 przy kursie: 17,40 zł
Moglby ktos dac tutaj AT z stooq.pl ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 lipca 2009 10:50:36 przy kursie: 17,40 zł
Swierszczu napisał(a):
Moglby ktos dac tutaj AT z stooq.pl ?

Osobiscie jestem przeciwny podburzaniu do kradzierzy wartosci intelektualnych.
Jak chcesz zobaczyc at na akcje.net to sobie tam kup abonament...
Wklejanie czegos co powstaje na platnych serwisach jest zlodziejstwem...

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 18 lipca 2009 12:05:00 przy kursie: 17,40 zł
zwsze mozna streścic w kilku slowach zawartą konkluzje ;)

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 18 lipca 2009 15:40:34 przy kursie: 17,40 zł
No cóz ta spolka znajduje kilka procent w moim portfelu. Widze ze piszecie tutaj o problemach z zarzadzaniem firma - co tutaj macie na mysli?
zbyt duze koszty zarzadu?
Doplacanie do kontraktow?
Duze odprawy? Brak konsekwencji w dzialaniu?
A moze zbyt mala elastycznosc?
problemy marketingowe?
gdzie sa owe problemy? jak przekladaja sie na zyski/straty spolki? jaka jest alternatywna spolka w branzy notowana na gpw ktora moglaby miec lepszy wzrost w obecnym stanie gospodarki. I dlaczego? czy ktos moglby mi na to odpowiedziec i odneisc sie jednoczesnie przy osadach do roznych metod wyceny spolki?
moze jakis wiekszy wywod zakonczy ten niczego niewnoszacy spór?
Pozdrawiam.
Ja oczywiscie mam nadzieje ze spolka bedzie rosla. Czego zycze z calego serca kazdej spolce ktora przyszla do naszej rodzimej GPW po dofinansowanie. Zycze tego zarowno finansowanym jak i finansujacym. Niezaleznie od pogladow AT AF tudziez politycznych :)
Pozdrawiam.

quentin
0
Wpisów: 31
Wysłane: 18 lipca 2009 19:04:25 przy kursie: 17,40 zł
Jesli kopex nie zacznie ksztaltowac wartosci, spolka pozostanie nieatrakcyjna inwestycja dla inwestorow. Wartoscia nie jest zysk jak pisze to "klient" powyzej, bowiem zysk jest zbyt wąskim celem, który nie moze sluzyc jako miernik efektywnosci, chocby dlatego, ze uwzglednia tylko rachunek ZS a bilansu juz nie. Wartoscia sa oczywiscie DCF i to na nie nalezy zwrocic uwage w perspektywie wieloletniej. Bardzo wazna jest takze stopa zwrotu z zainwestowanego kapitalu. Dopoki kierownictwo nie pokaze, swojego zaangazowania w budowe wartosci przedsiebiorstwa dopoty bedziemy obserwowac sesje na zanujacym obrocie przy rosnacym indeksie. Zreszta mowiac calkowicie banalnie, skoro spolka ma takie fundamenty od wielu lat, plany, perspektywy to dlaczego jest niedoceniana? dlaczego z pozoru najlepsza spolka na gieldzie (bo taka jest w otoczeniu smieci) nie znajduje uznania u inwestorow majetnych? i w koncu dlaczego spolka ktora nalezy do branzy, ktora jest na takim "speed'zie" na swiecie (czyt. JOY), zachowuje sie jakby byla ostatnim dnem?
Nie wiem jak jest teraz (biorac pod uwage nowego "szefa") ale wczesniej byly sygnaly, że spółka zaczyna coś robić w kierunku, o którym pisze, np. wprowadzenie systemu informatycznego do zarzadzania jednostkami w celu ograniczenia kosztow, niewatpliwie mozna by to potraktować jako początek wprowadzania VBM, nawet jeśli to ma miejsce (wdrażanie koncepcji) to jest to proces kilkuletni zanim widać efekty na rynku. Dlatego ja osobiście, nieco naiwnie wierząc, że wprowadzają VBM (slyszac wielokrotnie wypowiedzi Kostempskiego, jak to społka jest źle wyceniona przez rynek, wnioskuje, że zaczal coś zmieniac w kadrze menedzerow) daje spółce 2-3 lata. To wszystko co mam do powiedzenia.

edit: Ktoś tam wyżej wspomniał o kosztach zarządu. Nie da sie ich uniknąć przejmując spółki. Prognozuje się coroczny spadek tych kosztów, to nie jest problem.
Edytowany: 18 lipca 2009 19:12

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 lipca 2009 21:37:06 przy kursie: 17,40 zł
...A może tak wody z lodem?

Jestem nie do zdarcia i mogę któryś raz wyjaśnić, jak zupełnie nic nie dają takie dyskusje. Przytyki personalne. Mowa nienawiści.
Może Ty Quentin czegoś nie rozumiesz, jeśli trzymasz akcje "od początku"?
Z kolei Ty 666, czy coś wiesz czy nie wiesz, nie masz wpływu na kurs, tak jak żaden z nas nie ma z osobna. Pokaż to milczenie, o którym piszesz - jest naprawdę złotem.

Wątek poczyszczę bo wstyd.

EDIT: poczyściłem tyle ile uznałem za minimum. Obaj Panowie, jeśli nie macie dość, forum Bankiera na Was czeka. Nie cierpię używać władzy i pisać takich rzeczy, ale chwały sobie nie przysporzyliście. Obaj winni pyskówki.\

EDIT2 (fundmentalny): Kopka uważam za ciut niedowartościowanego. Zbyt wiele jest niewiadomych, niby sprzedają na pół świata, a jak to wygląda i co z tego jest - nie wiemy. Marże stanowczo za niskie. Kupa pieniędzy wydana na przejęcia, nie do końca wiem po co, skoro myśl techniczna jest ponoć w Polsce - więc dla handlu i zdobywania kontraktów? Ostatnio poprawa wyników, lecz też nie ma pewności, czy to jednorazowa fluktuacja, czy coś na dłużej. Mnóstwo ludzi śledzi tę spółkę, a ona jakoś tak nie-giełdowo się zachowuje, prawda? Na dobre infa spada, na słabe infa nie reaguje, a ruchy ma bez widocznego powodu. Nie dziwny jest zatem dyskomfort. Niektórzy go czują od samych 60 zł.
Edytowany: 18 lipca 2009 23:28

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 19 lipca 2009 19:19:15 przy kursie: 17,40 zł
no WD dałeś do pieca pięknie ;d po co mi przypominasz o tych 60 zł :D:D no a tak już na serio zgadzam sie w 100% z Tobą!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

44 45 46 47 48

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,305 sek.

bdpiqqpn
oaaitnqo
kvhswtyk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ennwfmwd
xspkslko
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat