Więc dziś/jutro premiera w USA gry, która ma w tym roku uratować finanse CIGames...
przejrzałem parę trailerów i
jestem przekonany że mamy kolejną wtopę i kompromitację podobną do Alien Rage.
www.gry-online.pl/gol_video.as... - widzieliście trailer? Zajrzyjcie na 24 sekundę, gość zza drewnianego pudła wypruwa z pistoletu maszynowego serię w niemieckiego żołnierza, wygląda z drugiej strony i patrzy przez sekundę na żołnierza który stoi i nic nie robi - w linii prostej od niego przed sekundą gracz rozbebeszył jego kolegę...
w tej grze nie ma AI, nic a nic, wbrew temu co obiecywał Pan Marek Tymiński, tutaj nam na forum. Są tylko skrypty, prawdopodobnie nieudolnie naśladujące podstawy AI. Pewnie będzie tak że jeśli zrobicie coś w złej kolejności wszystko się popierdzieli.
zerknijcie na kolejny obrazek z trailera - postaci nie rzucają cieni, po prostu (trailer, przecież max ustawienia).
dl.dropboxusercontent.com/u/74... - czuję się jak patrząc na grę z lat 90tych.
zerknijcie na jakość flory ....
dl.dropboxusercontent.com/u/74...sama gra ma geometrię sprzed co najmniej 10 lat, podobnie jest z oteksturowaniem obiektów, jakością efektów wolumetrycznych, rozgrywka idzie w trybie korytarzowym udającym świat... Far Cry 1 wydany równo 10 lat temu był wyraźnie ładniejszy i niebo skomplikowańszy. Nie ma też tak naprawdę modelu zniszczeń, są tylko skrypty podobnie jak przy AI.
gry nie ratuje tematyka - Powstanie Warszawskie? A co to? Zapyta 90% graczy z zachodu.. tak szczerze, czy Was zainteresowałaby jakoś specjalnie tematyka osadzająca grę w mało znanym epizodzie wojny w jakimś kraju wschodniej Europy ?
Wg mnie oceny branżowe to będzie 55/100 - max 65/100. Chyba że zepsuli jeszcze jakoś wyjątkowo grywalność aczkolwiek nie sądzę, bo coś przez te 3 lata jednak przecież robiono.... Z drugiej strony kampania dla jednego gracza jest bardzo krótka a multiplayer nie ma szans popularności... więc możliwe że pojadą ją nawet 50/100, ale ja bym trafiał z oceną trochę wyżej.
To tyle krótkiego roztrząsania i trochę gdybaniny ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD