PARTNER SERWISU
rftfklug
16 17 18 19 20

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

nowy1
0
Wpisów: 27
Wysłane: 22 lutego 2014 20:13:12
Wojtku to jeszcze raz ja mam pytanie do Ciebie oraz ludzi któży odwiedzją twoją kronike a mianowicie
Jaki program wybrać do analizy technicznej zakladam ze to wszystko jest płatne program w miarę
prosty w obsłudze a zarazem w rosądnej cenie
Za wszystkie sugestje z gory dziekuje

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 23 lutego 2014 02:21:42
Witaj,
Wojtku, a co sądzisz o cukrze, susza w Brazylii powinna i tutaj przynieść większe wzrosty, mógłbyś uaktualnić analizę techniczną dla tego surowca? pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 23 lutego 2014 09:14:16
@markuz12

Cukier był w kronice (i w portfelu dał trochę zarobić). Sytuacja od wybicia SL przez kurs trochę się zmieniła.

sugar month

kliknij, aby powiększyć

Skala miesięczna dobrze wyjaśnia dlaczego w ostatnim czasie notowania cukru odbiły (znów okazuje się że technika potwierdza/wyprzedza fundamenty, w tym wypadku suszę w Brazylii)

Opory z 2007-2008 na cukrze później w jego bessie w 2009-2010 zadziałały jako wsparcie (kurs poleciał jeszcze trochę ale popyt był widoczny potem). Okazuje się że po obecnych spadkach znów te poziomy zadziałały. Długoterminowo ciągle mamy jednak trend spadkowy i bez wybicia 20 USD (poprzedni szczyt) nie ma mowy o jego zmianie. Trend potwierdza spadające RSI.

sugar week

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie tygodniowym trend jest oczywisty (spadkowy), ostatnie odbicie mimo że dynamiczne w średnim terminie o niczym nie przesądza. Kurs ciągle jest pod średnią, sygnałem kupna mogłoby być wybicie linii bessy na ok 18-19 USD. Kluczowym oporem ciągle jest 20 USD, pomniejszym wcześniej 17,5USD. Jako wsparcie może pomóc poziom 16USD który został niedawno przebity. RSI potwierdza ostatnie wzrosty, brak jednak pozytywnych dywergencji w tej skali czasowej.
Analizując niższe skale czasowe uważam że na wejście w pozycję long w tym momencie jest już dość późno (dla łapaczy dołków lepsze były wspomniane poziomy ok 15 USD), prawdopodobne jest dojście kursu do okolic 17,5USD. W niedalekiej przyszłości oczywiście możliwe jest że zmieni się trend na wzrostowy na walorze więc warto go obserwować.
Edytowany: 23 lutego 2014 09:18

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 23 lutego 2014 11:53:23
Dziękuje za analizę pozdrawiam

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 11 marca 2014 19:46:57
Wojtek, gratuluje udanej analizy kawy :) zaluje ze z niej nie skorzystalem ale bylm wyjechany.
Gdybys mial czas i ochote to moze pokusisz sie o Gold, silver?

z banana gpw juz sie wycofales czy odpusciles kronike?
co prawda lepiej wyjsc o miesiac za szybko niz o dzien za pozno ale to chyba wciaz krymska korekta a nie poczatek zmiany trendu?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 12 marca 2014 11:14:03
@srebrnyptak

Kawa ładnie wyszła - dla kogoś kto złapał sygnał od samego początku (ok 120 usd) dała 70% zysku co chyba jest najlepszą stopą zwrotu z łatwo dostępnych aktywów za ostatnie 3 miesiące.

Gold/silver są mocno skorelowane więc pewnie wybiorę jedno z nich - możliwe że niedługo się w kronice o nich coś pojawi :).

Na GPW faktycznie mocno zaangażowany nie jestem. Ze starego portfela ciągle zostało FTE i jeszcze trochę miejsca do stopa ma choć wolałem je widzieć po 46 zł niż po 41;p , w tym roku doszedł PSW i się nieźle trzyma.

W planach mam dwa nowe projekty strategii, które możliwe że tutaj lub w innej formie się pojawią w internecie. Swoje założenia co do generalnego kierunku rynku przedstawiłem w kronice 1 lutego i chyba ten scenariusz się materializuje.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 12 marca 2014 23:28:16
PSWthumbright

rozumiem, że oczekujesz wzrostu zdecydowanie ponad poziom który kiedyś nakreśliłeś w at?

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 12 marca 2014 23:29

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 13 marca 2014 09:54:02
@bankrucik

Poziomy z analizy zostały osiągnięte i gdyby to był kontrakt/fx tam pewnie postawiłbym TP (vide zagranie na kawie). Akcje jako instrument nie mają swapu, nie trzeba ich rolować etc - ich trzymanie jest bezkosztowe (a w przypadku spółek dywidendowych jak PSW jest wręcz dochodowe). Dlatego jedynie przesuwam SL wyżej chroniąc część zysku i czekam na dalszy rozwój wydarzeń. Jeśli trend będzie kontynuowany to kurs będzie wyżej niż 4,60 i stopa zwrotu będzie wyższa, jeśli nie to wybije SL i zostanę z mniejszym zyskiem. Obecnie na PSW mamy korektę co nie jest niczym dziwnym po wybiciu historycznych szczytów.
Edytowany: 13 marca 2014 09:58

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 marca 2014 10:41:36
Mały update do powyższego postu: Dziś poleciało całe FTE (zysk ok 220% z div po prowizjach) - jako ostatnie z portfela pasywnego. Został mi jeszcze PSW ale to mały udział. Rynek akcji zrobił się mało przyjazny więc trzeba szukać okazji do zarobku gdzie indziej. Po dzisiejszej sesji wrzucę szersze spojrzenie na rynki - zapowiada się że będzie "niedźwiedzio".

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 marca 2014 21:51:20
Wpis miał być dłuższy i z większą ilością komentarza ale stwierdziłem że lepiej to co widzę zobrazują wykresy z komentarzem. Tradycyjnie perspektywa tygodniowa.

DAX

kliknij, aby powiększyć

Na RSI trend zmienił się na spadkowy. Widoczna negatywna dywergencja RSI z kursem (fakt nie jest duża ale jest). Negatywna dywergencja będzie tematem przewodnim na kolejnych wykresach. Obecnie mamy walkę na linii długoterminowego trendu - jej przełamanie po ostatniej konsolidacji może spowodować spore kłopoty. Na dziennym wykresie można dorzucić koślawego RGRa. Kolejne tygodnie będą kluczowe dla tego indexu jak i jego kierunku.

MWIG40

kliknij, aby powiększyć

Znów negatywna dywergencja (oznaczona - i szczyty i dołki RSI nie korelują z szczytami i dołkami kursu), trend spadkowy na RSI i prawdopodobna formacja podwójnego szczytu. Niezbyt ciekawie...

SWIG80

kliknij, aby powiększyć

Podwójny szczyt jak na W40 to nie jest, ale dywergencja na RSI negatywna oczywiście jest jak i potwierdzenie spadków na RSI. Przełamanie wsparcia na 130000 pkt też nie jest dobrym symptomem. Możliwe że jeszcze index się wybroni robiąc dużą korektę ABC. Kluczowe będzie zachowanie indexu w przypadku podbitki na poziomach 13500 pkt, które teraz stają się oporem.

Do tego porównanie siły indexów:

kliknij, aby powiększyć

W ostatnim miesiącu to W20 jest silniejszy od W40 i W80 co jest o tyle istotne że w 2013 to przecież MiŚie imponowały siłą przy ślamazarnym Wig20. Możliwe że rynek MiŚiów jaki był w 2013 właśnie się skończył.

Na koniec "rysowanki" w stylu "Gdzie jest Wally" . Zamiast Wallego w roli głównej negatywna dywergencja na RSI z kursem.

LPP

kliknij, aby powiększyć

Cdred

kliknij, aby powiększyć

Integer

kliknij, aby powiększyć

Mabion

kliknij, aby powiększyć

Oczywiście negatywne dywergencje same w sobie nie są sygnałem sprzedaży. Są jednak ostrzeżeniem, które trzeba brać pod uwagę bo potrafią się skończyć kłopotami (takie oglądamy na CDR).
Edytowany: 14 marca 2014 22:05

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 marca 2014 23:24:50
No stary, na tych wykresach jest wszystko jasne i czytelne, kawał dobrej roboty. gratulacje...!salute
A swoją drogą mnie przeraża co innego-co takiego ma się wydarzyć na świecie, że wykresy pokazują taką przyszłość...Speak to the hand

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 16 marca 2014 15:47:30
A co Cię tak przeraża?Co się ma wydarzyć?Powiem tak- że drzewa nie rosną do nieba podobnie jak indeksy giełdowewave .Nadchodzi kilkumiesięczna bessa która i tak miała zawitać a Ukraina przyspiesza jej nadejście.Sprawa Ukrainy odbije się na globalnej gospodarce szybciej niż się wszystkim wydaje.Wojny żadnej nie będzie tylko monotonne zabiegi dyplomatyczne,sankcje,zrywanie umów handlowych,wstrzymanie współpracy....itd itd...Takie wydarzenia chyba mają wpływ na rynki finansowe-czy się mylęAngel (???)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 17 marca 2014 03:31:52
No właśnie, w czym jest ból? Że rynek się oczyści po wzrostach?
Rosło pod poprawę klimatu gospodarczego i wyników. Rosło z wyprzedzeniem. Wyniki okazują się być, moim zdaniem, dość przeciętne, więc nie podtrzymują wzrostu kursów. Klimat na najbliższą przyszłość też nie sprzyja - Ukraina, Chiny, wtórnie do tego Niemcy. To i dostosowanie może być mocne.
Jeśli jednak makroekonomia będzie rosnąć, to zaczną rosnąć giełdowe kursy, ale już trochę zdrowiej, niż w poprzedniej fali. Bardziej na bazie realnych wzrostów wyników, a mniej na bazie oczekiwań.
Jeśli jednak makro zawróci w dół, to będzie jakaś forma bessy i schemat wzrostowy się w pewnym momencie zrestartuje.
Mimo wszystko nasze firmy są teraz o tyle zdrowe, że przeważnie nie zdążyły wejść głęboko w fazę racjonalnej ekspansji kosztów, która pojawia się dopiero wtedy, gdy na giełdzie mamy drugą falę wzrostową. /W czasie trzeciej fali wzrostowej, ekspansja kosztów przestaje być racjonalna/.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 17 marca 2014 06:04:42
Bushido napisał(a):
A co Cię tak przeraża?Co się ma wydarzyć?Powiem tak- że drzewa nie rosną do nieba podobnie jak indeksy giełdowewave .Nadchodzi kilkumiesięczna bessa która

O rany, nie pisałem dosłownie co może przerazić, bo wydawało mi się to proste w świetle ostatnich wydarzeń politycznych. Same spadki/bessy mnie aż tak nie przerażają, jestem na giełdzie w końcu od 20 lat i sporo i widziałem i przeszedłem. Ale skoro muszę wyjaśnić co może to przerazić to trudno, powiem wprost: niech sobie spada itp itd. byleby tylko przyczyną nie był konflikt zbrojny, wszelkie inne powody mnie nie ruszają, ale ten jeden już tak...Speak to the hand

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 17 marca 2014 10:20:34

Ano właśnie chyba w tym rzecz, że spora część inwestorów upatruje przyczyn spadków na wschodzie, a być może należy szukać ich na zachodzie.

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 21 marca 2014 19:17:50
Wojtek jak widzisz aktualną sytuację na rynku
czy lepiej pozostac poza i czekać na rozwój wydarzeń (Ukraina)
czy może najgorsze już za nami i można wracać

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 21 marca 2014 23:39:24
@kolega

W dwóch słowach: fifty fifty. Jeśli kolejne tygodnie będą wzrostowe - najlepiej z wybiciem nowych szczytów na SP500, DJI czy DAX to mamy dalej hossę. Gorzej jeśli znów wrócimy do spadków bo może to oznaczać początek większych spadków. Z pewnością rynek obecnie do łatwych nie należy, ale też działać trzeba :). W wolnej chwili wrzucę tutaj kilka analiz.
Edytowany: 21 marca 2014 23:39

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 marca 2014 11:02:18
Aktualizacja analiz sprzed tygodnia. Tym razem ujęcie na wykresie dziennym dla pełniejszego obrazu (bo w długim terminie wiele się nie zmieniło).

SP500 day

kliknij, aby powiększyć

Bardzo mocny index w ostatnim czasie. Opór ok 1850 po którym widzieliśmy korektę zadziałał jako wsparcie. Kurs ponad SMA50d i SMA100d, które rosną więc ciągle trend wzrostowy zachowany. Pewne oznaki zmęczenia trendu wskazuje negatywna dywergencja kursu z RSI. Pozytywnym sygnałem oczywiście będzie wybicie nowych szczytów przed index w cenie zamknięcia.

DAX day

kliknij, aby powiększyć

Po wybronieniu się (z trudem) na linii hossy mamy odbicie i podstawowym pytaniem jest na ile ono będzie trwałe. Pęk SMA50d i SMA100d które opadają mogą w najbliższym być problemem dla kursu. Na RSI niestety mamy trwający trend spadkowy, który nie świadczy o sile indexu. Podobnie jak na SP500 do kontynuacji hossy potrzebne będzie wybicie strefy oporów 9712-9816.

WIG day

kliknij, aby powiększyć

Na koniec najsłabszy index z wymienionych (niestety nasz). Możliwe, że obecnie widzimy dużą korektę prostą ABC (nawet oznaczenie 5-3-5 fal jest możliwe) - w tym przypadku dołek oznaczony jako C nie powinien być już wybity dołem. Wsparcie od którego odbił WIG nie jest przypadkowe, gdyż jest to dawny szczyt z 2013 (oznaczono). Optymizmem nie napawa RSI (wcześniej negatywna dywergencja, która zaowocowała spadkami; ciągle też trend spadkowy na oscylatorze). Zbicie się średnich jakie pewnie zobaczymy w najbliższym czasie oznacza, że większy ruch w którymś kierunku jest bardzo realny. Pozytywnym sygnałem będzie wybicie szczytu fali B, zejście poniżej dołka z 14 marca spowoduje prawdopodobnie kolejne problemy.
Edytowany: 22 marca 2014 11:06

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 kwietnia 2014 13:41:16
Po miesiącu nieobecności nowych wpisów w kronice niektórzy mogli pomyśleć że autor stracił chęci do pisania, względnie zbankrutował;p . Na szczęście żadne z powyższych nie miało miejsca, zwyczajnie zbyt wiele przez ostatni miesiąc się nie działo (wbrew temu co jest w dziennikach tv). Ponieważ obecnie w portfelu posiadam tylko jedną spółkę (z NC30) był to dla mnie pewien rodzaj wakacji ;).

Na początek coś fundamentalnego (mało optymistyczne)

kliknij, aby powiększyć

Co raz więcej jest odniesień do hossy technologicznej i pękania tej bańki i trzeba przyznać coś "na rzeczy" jest.

Wykres Nasdaqa wszyscy znają, jest na tyle oczywisty że tutaj nie będę go wklejał - logiczne wsparcie na ostatnim dołku. Ciekawsze jest porównanie siły indexów w USA.

kliknij, aby powiększyć

Widać wyraźnie że NDQ niezbyt dobrze sobie radzi na tle SP500 czy nawet naszego W20.

Idąc tym tropem można też łatwo zauważyć że u nas de facto hossy nie było (przynajmniej na WIG20)

kliknij, aby powiększyć

Prawdopodobnie w przypadku pękania bańki na spółkach technologicznych w związku z skalą wzrostów u nas nie powinniśmy tak mocno ucierpieć jak np. NDQ. Dla przypomnienia w hossie 2003-2007 to my byliśmy znacznie lepsi od USA. Porównując się do bessy z 2001-2002 WIG stracił wtedy ok 50% od szczytu do absolutnego dołka natomiast Nasdaq stracił ok 78%.

Przechodząc z prognoz do rzeczywistości trochę AT :)

SP500 week

kliknij, aby powiększyć

Generalnie nuda. Oznaczyłem wciąż aktywną negatywną dywergencję na RSI. Poprzednia została zanegowana (punkt n) który był sygnałem kupna), ta ciągle nie a trwa już dłużej. Negacja tej dywergencji prawdopodobnie oznaczałaby wyjście SP500 na nowe szczyty więc byłaby również sygnałem kupna. Od "dołu" index trzymany jest przez linię hossy jak i średnią SMA30t. Przebicie tej średniej w dół może sporo namieszać. Ciągle aktywne oczywiste wsparcie na ok 18000 pkt.

DAX week

kliknij, aby powiększyć

"Słabsza wersja" SP500. Od grudnia w konsolidacji co może oznaczać zmianę trendu w przyszłości. Sygnałem kupna będzie oczywiście wybicie historycznych max, linia hossy dość blisko podobnie jak średnia (która była penetrowana ale kurs wracał). Biorąc pod uwagę że zostaje niewiele miejsca na dalszą konsolidację maj może być interesujący na DAXie.

Przechodząc do bardziej krótkoterminowych tematów - nasz WIG20
W20 day

kliknij, aby powiększyć

Wygląda to na niezłe miejsce na krótką pozycję z w miarę ciasnym SL (ok 2487). Kurs znajduje się blisko dwóch oporów - poprzedniego szczytu jak i linii trendu spadkowego. Wybicie oporu byłoby sygnałem kupna w krótkim terminie i mogło by zaowocować atakiem na listopadowego max. Obecnie jednak wariant spadkowy i możliwy kolejny test poziomu 2300 pkt wydaje się bardziej prawdopodobny.

Warto spojrzeć na mniejsze spółki

WIG250 week

kliknij, aby powiększyć

Nie wygląda to dobrze. Średnia SMA30t została przebita a po tym odreagowanie zatrzymało się na poprzednim wsparciu które teraz spełnia rolę oporu (oznaczone strzałkami). Przebicie poziomu 1230 pkt na W250 będzie oznaczało potwierdzenie wejście indexu w trend spadkowy.

Głownie z tego powodu nie szukam już w tym sektorze okazji do zakupu. Trzymam się zasady - na słabości nie zarobisz (oczywiście grając na wzrosty!), trzymaj się najmocniejszych sektorów/indexów. Jedynym indexem który nieźle się zachowuje i spełnia wymagania (ale też zdradza objawy zmęczenia) jest NC30. Widać to wyraźnie w porównaniu:

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując uważam, że jesteśmy w fazie dystrybucji akcji i formowania się szczytów na rynkach zachodnich (o ile te już na szczytach nie były). Nasza giełda z racji słabości wcześniej możliwe że już lokalny szczyt uformowała w listopadzie/grudniu. Powoli warto się rozglądać za okazjami do gry na spadki, jednak bez pośpiechu bo obecny "letarg" na rynkach może jeszcze trochę potrwać. Najciekawszą możliwością shorta wydaje się amerykański Nasdaq - jednak by to się zrealizowało musi potwierdzić zmianę trendu na spadkowy.

Oczywiście taka niedźwiedzia prognoza może zostać zanegowana jeśli rynki bazowe wrócą do wzrostów i wybiją szczyty. Wtedy będzie kontynuacja hossy i x miesięcy spokoju i radości ;)
Edytowany: 23 kwietnia 2014 13:47

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 23 kwietnia 2014 13:55:35
Fajny wpisio :) Takich brakuje w necie. Generalnie, co do ogólnego kierunku w jakim idą rynki, zgadzamy się niemal w całości.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 23 kwietnia 2014 13:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,356 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat