@ Yayurek
Cytat:To co ja jajurek pisze, to poopierają publikacje z całego świata, Ukraińcy byli największymi mordercami
Jakoś słabo zorientowane te "publikacje z całego świata":
Rwanda - ok 1 mln ofiar
pl.wikipedia.org/wiki/Ludob%C3...Tureckie ludobójstwo Ormian 1915-17 - 1,5 - 1,7 mln
pl.wikipedia.org/wiki/Ludob%C3...Rządy Czerwonych Khmerów w Kambodży - ok. 1,5 mln ofiar na 7 mln obywateli:
pl.wikipedia.org/wiki/Czerwoni...Nie podaję już sprawy tak oczywistej jak Holokaust.
Mam tak dalej epatować potwornościami? Bez sensu. Równie bez sensu jest sprowadzanie tych tragedii do suchych cyferek, ale musiałem to zrobić.
Ani najwięksi, ani najbardziej okrutni.
Ukraińska droga do niepodległości ma swoje ciemne karty. Czystka etniczna na Zachodniej Ukrainie, wykonana w oparciu o pomysły ludzi typu Stepan Bandera jest czymś właśnie takim.
Dziadkowie obecnych Ukraińców bez wątpienia są tu winni i nie Ty jeden masz kogoś w rodzinie, kto był Tam ofiarą, bo stąd zapewne to szalenie emocjonalne podejście do tematu.
A teraz pytania:
1. Czy wnuki mogą odpowiadać za zbrodnie dziadków?
2. Zbrodnie popełniają ludzie, nie narody, a obok zbrodniarzy wołyńskich były przykłady i tych Ukraińców, którzy ratowali swoich polskich sąsiadów, sami czasem ginąc z tego powodu. O nich zapomniałeś?
2. Cały XX wiek to dla Ukrainy nieustanna próba uzyskania własnej niepodległości i państwowości, z wieloma mniejszymi i większymi błędami po drodze. Mam się zgadzać na to, by teraz znowu Ktoś zabrał tę niepodległość Ukrainie i by tym ktosiem był akurat "przyjaciel" Polski Putin?
3.Przypomnę słowa Prezydenta Kaczyńskiego z 2008 r. "Dzisiaj Gruzja, jutro Ukraina, pojutrze państwa bałtyckie, a potem, kto wie, może i moja ojczyzna, Polska"? Mamy się dać podzielić Moskwie, by po kawałku zjadała to, co chce? Dasz gwarancję za to, że Putin nie realizuje takiego właśnie planu? Bo ja, choć uważam to za mało prawdopodobne, to jednak nie niemożliwe. A Ty?
4. Jest oczywistą sprawą, że musimy się od Ukraińców domagać uczciwego spojrzenia na Wołyń. Ale to nie może być robione w interesie Putina, który teraz tylko na to czeka, byśmy zadali Ukraińcom cios w plecy. Zresztą bezczelny klaun Żyrinowski już nam to proponował. Przypomnę tylko, że Żyrik jest używany przez Kreml do powiedzenia tego, czego Kremlowi mówić nie wypada....
Ja Kremlowi roboty nie zamierzam ułatwiać i nie zamierzam
TERAZ być rozgrywany z moimi bólami w interesie Moskwy - taki głupi nie jestem. Chcesz Putinowi ułatwić to zadanie?
Wystarczy, ze gdy tylko zaczynam rozmowę z tymi Rosjanami, którym się obecna sytuacja ROS/UKR podoba i wyrażam swój sprzeciw, zaraz w 2 albo 3 zdaniu pada hasło "A Wołyń pamiętasz"? Pytają o to jak nakręceni, może nawet takie mają dyrektywy, kto wie?
Odpowiadam im zawsze to samo: Pamiętam. Ale pamiętam też co to takiego Wielkorosyjski Imperializm i pamiętam, że to nie ukraińskie wojska stacjonowały w Polsce...
Kwestia proporcji....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)