PARTNER SERWISU
gkuwhbjf
23 24 25 26 27

Ukraina - dewaluacja hrywny?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 3 maja 2014 11:46:26
Wydarzenia w Odessie, zdaje się mocno pokrzyżowały plany. Słabość widać też już w Sławińsku i Kramatorsku. Pozostają dwa rozwiązania, albo Rosjanie wejdą oficjalnie, jak pisze Szutnik (najbardziej prawdopodobna wersja), albo zacznie się powolne likwidowanie źródeł zapalnych.

Dla tych co mieli się jeszcze wątpliwości, kto to sa "separatyści", to dedykuje informacje dotyczące wczorajszych ofiar i zatrzymanych w Odessie: Rosjanie i obywatele Republiki Naddniestrzańskiej. Brak Ukraińców

serpico
0
Wysłane: 3 maja 2014 11:52:18
@Rafklopo,
Cytat:
w tym bełkocie telewizyjnym brakowało tylko wzmianki, że pożar być może został zaprószony przez pijanych rosyjskich żołdaków.

Proszę wytłumacz mi, skąd tam się wzięli rosyjscy żołnierze??? Na terenie niepodległego państwa!!! Wyobraź sobie, że kilkudziesięciu uzbrojonych Rosjan zajmuje budynek w Ciechanowie i ostrzeliwują się. Jak to nazwać? Jak rozmawiać? Przecież to jest terroryzm w idealnej postaci!

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 3 maja 2014 12:01:38
serpico napisał(a):
Dla tych co mieli się jeszcze wątpliwości, kto to sa "separatyści", to dedykuje informacje dotyczące wczorajszych ofiar i zatrzymanych w Odessie: Rosjanie i obywatele Republiki Naddniestrzańskiej. Brak Ukraińców

A mogę prosić o linki? Bo ukraińskie MSW i SBU próbują ukrywać te fakty ;)

serpico
0
Wysłane: 3 maja 2014 12:07:15
@Krewa, proszę uprzejmie:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

świeżutkie, bardzo aktualne

Cytat:
Ukraiński portal "Inforesist.org" opublikował zdjęcia dokumentów czterech separatystów, którzy zginęli w pożarze budynku w Odessie. Ich dowody osobiste wskazują na to, że pochodzili z rosyjskich miast: z

Noworosyjska, Nowosybirska i Krasnodaru.
Edytowany: 3 maja 2014 12:11

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 3 maja 2014 12:14:19
Cytat:
Начальник отдела по связям с общественностью ГУ МВД Украины в Одесской области Владимир Шаблиенко утром 3 мая сообщил, что опознаны восемь погибших в Доме профсоюзов в Одессе, все они одесситы. Ранее в соцсетях активисты сообщали о том, что среди погибших нет одесситов.

delo.ua/ukraine/mvd-zhertvami-...

a teraz info z portalu, na który powołuje się wybiórcza:
Cytat:
Сейчас опознаны 8 человек. Это те, кто погиб возле Дома профсоюзов. Все они одесситы.

inforesist.org/kolichestvo-pog...

edit: Smuci mnie, że wybiórcza posuwa się do kłamstw lub przynajmniej do publikowania niesprawdzonych informacji.
Edytowany: 3 maja 2014 12:33

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 3 maja 2014 13:02:25
wiceprezes OBWE do sprawa antykryzysowych Carl Neukirch oświadczył, że zatrzymani w Słowiańsku członkowie "misji" nie mają mandatu OBWE, a była to tylko dwustronna misja zorganizowana pod kierownictwem Bundeswehry.... chrzanić Ukraińców.... dopóki nie uznacie, że UPA i SS GALIZIEN były organizacjami zbrodniczymi, to niech was Rosjanie rozrywają kawałek po kawałku

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 3 maja 2014 15:00:51
Ukraiński nacjonalizm nie zrodził się sam z siebie, a został wyhodowany na wieloletnich błędach polityki względem terenów dzisiejszej zachodniej Ukrainy. II Rzeczpospolita traktowała tamte tereny po macoszemu, ZSRR również, potem jako samodzielne państwo nie byli w stanie dostatecznie scementować się i wybrać jednego kursu w ramach polityki zagranicznej, w dodatku nie mieli szczęścia do polityków, a teraz doszła wspierana przez Rosję wojna domowa. Nie zaprzeczam - ten nacjonalizm jest niebezpieczny, ale aby wyleczyć tą chorobę, trzeba na początku dobrze ją rozpoznać. Tymczasem rozdrapując błędy i rany historii nie zbuduje się przyszłości.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 3 maja 2014 15:59:50
serpico napisał(a):
@Rafklopo,
Cytat:
w tym bełkocie telewizyjnym brakowało tylko wzmianki, że pożar być może został zaprószony przez pijanych rosyjskich żołdaków.

Proszę wytłumacz mi, skąd tam się wzięli rosyjscy żołnierze??? Na terenie niepodległego państwa!!! Wyobraź sobie, że kilkudziesięciu uzbrojonych Rosjan zajmuje budynek w Ciechanowie i ostrzeliwują się. Jak to nazwać? Jak rozmawiać? Przecież to jest terroryzm w idealnej postaci!

czy możesz podać źródło, że tam w ogóle byli rosyjscy żołnierze? Tylko błagam o coś bardziej wiarygodnego niż gazeta.pl

yayurek
0
Wysłane: 3 maja 2014 16:25:39
najnowsza historia Ukrainy nijak na szczęście nie przypomina Polski lat 90-tych, czy mógłbyś pokazać polskie strony gdzie w latach 90-tych ludzie cieszą się, że w jakimś budynku ( w tym przypadku w Odessie) zostało spalonych 40 osób, a na ukraińskich stronach jest żal, że tylko tylu, nie rozumiem tkwiącego w tym narodzie bestialstwa, mam tylko nadzieję, że Rosjanie zajmą w końcu wschód i południe, dzięki temu będziemy mieć mniejszy problem w biciu się o Przemyśl. Sanok, Hrubieszów i Zamość

serpico
0
Wysłane: 3 maja 2014 16:45:28
@Rafklopo, nie chce mi się ciągle tego samego powtarzać, wątek jest wałkowany od kilku tygodni i co do tego, że są tam rosyjscy żołnierze (Szutnik podaje dokładnie nazwy jednostek z których pochodzą) już nikt nie ma wątpliwości, prócz Ciebie jak widać.

@Yayurek, wybacz, ale większych głupot niż Twoich nie spotkałem tutaj. A myślałem, że na SW mamy do czynienia z ludźmi inteligentnymi, kulturalnymi i z podstawową wiedzą na poziomie gimnazjum. Nacjonalizm w Twoim wykonaniu jest perfidną i obrzydliwą retoryką jaką posługiwali się najwięksi barbarzyńcy XX w. Jeśli poczytałbyś trochę książek, zwłaszcza historycznych, dowiedziałbyś się, że Polacy byli równie "uprzejmi" i wymyślni w stosowaniu tortur wobec Ukraińców. I nie oni pierwsi nas mordowali, robili to z zemsty (tak na marginesie poczytaj co zrobił nasz rodak z 20 złotówki Bolesław Chrobry, gdy wpuszczono go do Kijowa, takich bestialskich filmów jeszcze nie nakręcili, co on i jego drużyna wyprawiał na wobec Ukraińców). Jak więc widzisz, zemsta nie jest najlepszym doradcą.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 3 maja 2014 17:08:12
soczo81 napisał(a):
Ukraiński nacjonalizm nie zrodził się sam z siebie, a został wyhodowany na wieloletnich błędach polityki względem terenów dzisiejszej zachodniej Ukrainy. II Rzeczpospolita traktowała tamte tereny po macoszemu, ZSRR również, potem jako samodzielne państwo nie byli w stanie dostatecznie scementować się i wybrać jednego kursu w ramach polityki zagranicznej, w dodatku nie mieli szczęścia do polityków, a teraz doszła wspierana przez Rosję wojna domowa. Nie zaprzeczam - ten nacjonalizm jest niebezpieczny, ale aby wyleczyć tą chorobę, trzeba na początku dobrze ją rozpoznać. Tymczasem rozdrapując błędy i rany historii nie zbuduje się przyszłości.

bardzo słusznie, ktoś w końcu poruszył skąd wziął się sam problem ukraińskiej niechęci do Polaków i szczególnie do Rosjan, a nie sam jej fakt.

To co yayurek pisze nie chce komentowac, wydaje sie że poziom absurdu przebija już sufit. Wszystkiemu winni Ukraińcy, ciekawe czy za koklusz i syfilis na świecie też odpowiadają.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 maja 2014 17:09

yayurek
0
Wysłane: 3 maja 2014 17:29:52
To co ja jajurek pisze, to poopierają publikacje z całego świata, Ukraińcy byli największymi mordercami, przyznam, że tuż za nimi byli chorwaccy ustasze, węgierscy strzałokrzyżowzy, rumuńsckie żelazne wilki., czy Bałtowie pod przeróżnymi nazwami… ale Ukraińców nikt nie przbije

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 maja 2014 17:56:59
rafklopo napisał(a):
serpico napisał(a):
@Rafklopo,
Cytat:

czy możesz podać źródło, że tam w ogóle byli rosyjscy żołnierze? Tylko błagam o coś bardziej wiarygodnego niż gazeta.pl

a jacy inni żołnierze jeszcze wchodzą w grę?

fakty.interia.pl/raport-zamies...

Cytat:
Są z nami rosyjscy oficerowie. Pomagają nam - przyznał po raz pierwszy tak otwarcie jeden z liderów samozwańczej Donieckiej Republiki Ludowej, Denis Puszylin.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 3 maja 2014 18:25:23
@ Yayurek

Cytat:
To co ja jajurek pisze, to poopierają publikacje z całego świata, Ukraińcy byli największymi mordercami

Jakoś słabo zorientowane te "publikacje z całego świata":

Rwanda - ok 1 mln ofiar
pl.wikipedia.org/wiki/Ludob%C3...

Tureckie ludobójstwo Ormian 1915-17 - 1,5 - 1,7 mln
pl.wikipedia.org/wiki/Ludob%C3...

Rządy Czerwonych Khmerów w Kambodży - ok. 1,5 mln ofiar na 7 mln obywateli:
pl.wikipedia.org/wiki/Czerwoni...

Nie podaję już sprawy tak oczywistej jak Holokaust.
Mam tak dalej epatować potwornościami? Bez sensu. Równie bez sensu jest sprowadzanie tych tragedii do suchych cyferek, ale musiałem to zrobić.

Ani najwięksi, ani najbardziej okrutni.

Ukraińska droga do niepodległości ma swoje ciemne karty. Czystka etniczna na Zachodniej Ukrainie, wykonana w oparciu o pomysły ludzi typu Stepan Bandera jest czymś właśnie takim.
Dziadkowie obecnych Ukraińców bez wątpienia są tu winni i nie Ty jeden masz kogoś w rodzinie, kto był Tam ofiarą, bo stąd zapewne to szalenie emocjonalne podejście do tematu.

A teraz pytania:

1. Czy wnuki mogą odpowiadać za zbrodnie dziadków?

2. Zbrodnie popełniają ludzie, nie narody, a obok zbrodniarzy wołyńskich były przykłady i tych Ukraińców, którzy ratowali swoich polskich sąsiadów, sami czasem ginąc z tego powodu. O nich zapomniałeś?

2. Cały XX wiek to dla Ukrainy nieustanna próba uzyskania własnej niepodległości i państwowości, z wieloma mniejszymi i większymi błędami po drodze. Mam się zgadzać na to, by teraz znowu Ktoś zabrał tę niepodległość Ukrainie i by tym ktosiem był akurat "przyjaciel" Polski Putin?

3.Przypomnę słowa Prezydenta Kaczyńskiego z 2008 r. "Dzisiaj Gruzja, jutro Ukraina, pojutrze państwa bałtyckie, a potem, kto wie, może i moja ojczyzna, Polska"? Mamy się dać podzielić Moskwie, by po kawałku zjadała to, co chce? Dasz gwarancję za to, że Putin nie realizuje takiego właśnie planu? Bo ja, choć uważam to za mało prawdopodobne, to jednak nie niemożliwe. A Ty?

4. Jest oczywistą sprawą, że musimy się od Ukraińców domagać uczciwego spojrzenia na Wołyń. Ale to nie może być robione w interesie Putina, który teraz tylko na to czeka, byśmy zadali Ukraińcom cios w plecy. Zresztą bezczelny klaun Żyrinowski już nam to proponował. Przypomnę tylko, że Żyrik jest używany przez Kreml do powiedzenia tego, czego Kremlowi mówić nie wypada....
Ja Kremlowi roboty nie zamierzam ułatwiać i nie zamierzam TERAZ być rozgrywany z moimi bólami w interesie Moskwy - taki głupi nie jestem. Chcesz Putinowi ułatwić to zadanie?

Wystarczy, ze gdy tylko zaczynam rozmowę z tymi Rosjanami, którym się obecna sytuacja ROS/UKR podoba i wyrażam swój sprzeciw, zaraz w 2 albo 3 zdaniu pada hasło "A Wołyń pamiętasz"? Pytają o to jak nakręceni, może nawet takie mają dyrektywy, kto wie?

Odpowiadam im zawsze to samo: Pamiętam. Ale pamiętam też co to takiego Wielkorosyjski Imperializm i pamiętam, że to nie ukraińskie wojska stacjonowały w Polsce...
Kwestia proporcji....

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 3 maja 2014 20:58:54
yayurek napisał(a):
To co ja jajurek pisze, to poopierają publikacje z całego świata, Ukraińcy byli największymi mordercami, przyznam, że tuż za nimi byli chorwaccy ustasze, węgierscy strzałokrzyżowzy, rumuńsckie żelazne wilki., czy Bałtowie pod przeróżnymi nazwami… ale Ukraińców nikt nie przbije

Bardzo proszę o powściągliwość, chyba że jesteś historykiem z papierami, wówczas uznam te skróty myślowe i brak powołania źródeł za wyraz roztargnienia, i poproszę o ich uzupełnienie.

yayurek
0
Wysłane: 3 maja 2014 20:59:54
no rzeczywiście, szczątki moich przodzików to zwyczajne głupoty, nie było główek dziecięcych rozbijanych o krawędzie chat, nie było kobiet rozrywanych koniami, przykro mi ale to co Ukraińcy robili, odpowiada wspominaniom ocalałych z Holocacau "ukraińcy byli najgoirsi"

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 3 maja 2014 21:07:49
yayurek napisał(a):

"to co ja jajurek pisze" - ty gościu masz jakąś manię wielkości że piszesz o sobie samym w liczbie trzeciej ? Poza tekstami o historii o której nie masz specjalnego pojecia, sposób przedstawiania myśli świadczy o zdecydowanie za daleko posuniętej megalomanii.

To co zrobili spolonizowani ruscy magnaci, z Jaremą Wiśniowieckim i jego następcami, z polskimi (z kolei zrusycyzowanymi) chłopami na Ukrainie to jest początek dwustronnej nienawiści - Jarema całe trakty publiczne znaczył szeregami ludzi wbijanych na pale. Polscy magnaci podtrzymali jego "politykę" i taką wobec Ukrainy stosowano przez ponad 200 lat. Jakiekolwiek przesłanki że po w sumie 300 latach traktowania Ukraińców jak niewolników i bydło a w najlepszym przypadku jako tanie mięso armatnie do wojen magnatów, oni w XX wieku mieliby nas lubić albo chociaż za to traktować neutralnie, jest straszliwą naiwnością.

profesor Janusz Tazbir wyraźnie wskazał polską magnaterię i niezwykle brutalne traktowanie Ukrainy jako terenu do całkowitej eksploatacji przez polską szlachtę, jako pierwotną przyczynę dwustronnej nienawiści.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 3 maja 2014 21:27

serpico
0
Wysłane: 3 maja 2014 21:11:09
@Yayurek, można prosić konkretne publikacje na które się powoływałeś.

Cytat:
To co ja jajurek pisze, to poopierają publikacje z całego świata

Jeśli nie linki, to przynajmniej tytuł, wydawnictwo, rok wydania etc.

Póki co rzucasz błotem na lewo i prawo, kto bardziej mordował. Powtarzam Ci po raz wtóry, nim zapłacisz 20 złotówką w sklepie spójrz na Bolesława, a potem poczytaj jak on mordował w Kijowie. Żadne zabójstwo nie usprawiedliwia innego. Rzecz w tym, byśmy nie popełniali błędów, którzy inni już popełnili.

I proszę, jeśli coś piszesz, posiłkuj się źródłami. O tym powinien wiedzieć każdy absolwent wyższej uczelni.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 3 maja 2014 21:48:44
mrk napisał(a):
rafklopo napisał(a):
serpico napisał(a):
@Rafklopo,
Cytat:

a jacy inni żołnierze jeszcze wchodzą w grę?

fakty.interia.pl/raport-zamies...

Cytat:
Są z nami rosyjscy oficerowie. Pomagają nam - przyznał po raz pierwszy tak otwarcie jeden z liderów samozwańczej Donieckiej Republiki Ludowej, Denis Puszylin.

Tylko, że ten cytat to jest część wątku w którym Serpico zasugerował, że wśród spalonych żywcem w Odessie przez Ukraińców byli rosyjscy żołnierze, nie podaje jednak żadnego źródła. A że wśród zatrzymanych jest najwięcej Rosjan z Odessy czy z Naddniestrza to jest to tak samo oczywiste jak to, że swego czasu np. wśród zatrzymywanych po rozruchach w Prisztinie najwięcej było Albańczyków. Przecież nikt nie podejrzewa, że Ukraińcy spróbują zatrzymać sprawców tej okrutnej zbrodni, która doskonale wpisuje się w wieloletnią historię ukraińskiego nacjonalizmu.
P.S. Tymczasem kilkutysięczny tłum w Doniecku próbuje rozstać się z utopią ukraińskiej państwowości.
www.youtube.com/watch?feature=...
Edytowany: 3 maja 2014 21:53

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 3 maja 2014 22:02:37
soczo81 napisał(a):

coś na ząb w tym temacie...

www.newrepublic.com/article/11...

wiele wyjaśnia skąd ten ukraiński nacjonalizm, a i nawiasem mówiąc artykuł z którym zgadzają się moi ukraińscy znajomi
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
Edytowany: 3 maja 2014 22:04

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,526 sek.

oqhwfbbx
nvapjvag
edfrplmm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lhnlvngn
molszdoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat