PARTNER SERWISU
ophrmwcy
18 19 20 21 22

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 10 maja 2014 13:47:51
Wojetek: czy można prosić analize PGSSOFT (PSW) z NC ? W ramach koncertu życzeń :)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 10 maja 2014 15:11:56
.
waszi napisał(a):
Wojetek: czy można prosić analize PGSSOFT (PSW) z NC ? W ramach koncertu życzeń :)
Wiesz, w sumie nie ma co tam za bardzo rysować...wave Na tygodniowym nastąpiło właśnie wybicie nowego szczytu, trend wzrostowy ma się dobrze, żadne wskaźniki wyprzedzające nie wysyłają oznak zakończenia trendu, więc sprawa nie wydaje się skomplikowana, no chyba, że Wojetek coś dojrzy, czego na ten moment ja nie widzę.
@Wojetek, podziwiam Cię za ilości tych wykresów, zawodowo to wygląda, zwłaszcza, że sporo pracy Cię to przecież kosztuje, szacun...!salute
Edytowany: 10 maja 2014 15:13

waszi
2
Wysłane: 10 maja 2014 15:33:12
Ja coś tam dostrzegłem ciekawego, dlatego interesuje mnie co sądzi na ten temat ktoś z wiekszą wiedzą techniczną ode mnie :)
Edytowany: 10 maja 2014 15:34

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 11 maja 2014 13:37:43
ciekawe gdzie ulokowany będzie wycofywany z tych wielu walorów kapitał.

...w ZUSie?
Edytowany: 11 maja 2014 13:38

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 maja 2014 21:23:28
waszi napisał(a):
Ja coś tam dostrzegłem ciekawego, dlatego interesuje mnie co sądzi na ten temat ktoś z wiekszą wiedzą techniczną ode mnie :)

Wal więc śmiał co złego dostrzegłeś w wykresie PGS-u...?Think

waszi
2
Wysłane: 11 maja 2014 21:33:27
pop: raczej dobrego :-)
Ale chcialbym zobaczyc czy Wojetek cos tam widzi :-)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 11 maja 2014 21:54:40
można prosić o techniczny rzut oka na CPD ? wydaje mi się ze jest ciekawy moment na wejście

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 13 maja 2014 10:53:35
PSW day

kliknij, aby powiększyć

Celowo w dziennym ujęciu a nie tygodniowym - bo w tym drugim od poprzedniej analizy się praktycznie nic nie zmieniło. W ujęciu dziennym krótkoterminowo kurs w konsolidacji, na poziomach ok 5,50 pojawia się podaż i przebicie ich (w cenach zamknięcia) powinno spowodować kontynuację ruchu wzrostowego. Od dołu wsparcie ok 4,90 i mocniejsze 4,20. Na obecną chwilę mocne "trzymaj".

CPD week

kliknij, aby powiększyć

Interesujący wykres. Faza akumulacji prawdopodobnie dobiega ku końcowi, ostatnio na sporych obrotach wybicie z konsolidacji. Niestety zadziałał kolejny opór ok 3,50 - który wcześniej również był wsparciem (oznaczone). RSI od pewnego czasu potwierdza trend. Wielkość obecnie trwającej korekty powinna wskazać czy rodzi się tutaj nowy trend wzrostowy, czy to było tylko fałszywe wybicie. Długoterminowo oczywiście konieczne jest wybicie oporu na 3,50. Następny silny opór ok 6 zł. Niestety spółka niepłynna, więc ryzyko wejścia spore (widać np. po spreadzie).

@flesz
Gdzie pójdzie kapitał z OFE ? Np.
Szwajcaria, Luksemburg, Kajmany, Liechtenstein, Monaco i parę innych fajnych miejsc. ZUS oraz kieszeń emerytów są na szarym końcu takiej listy ;)

Na rynkach akcyjnych w ostatnich dniach mamy odbicie - trochę na złość AntyHossie, do której nie mogę dobrać interesujących shortów po odpowiednich cenach. Dlatego tam cierpliwie czekam.

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 16 maja 2014 14:13:33
Wojetek, co myślisz dzisiaj o cukrze? wygląda na to ze trend się zmienił? pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 maja 2014 12:29:53

kliknij, aby powiększyć

Trendu tyle cukier nie zmienił co obecnie nie ma trendu na nim ;).
Najwyraźniej trwa na cukrze faza akumulacji, jeśli będzie wybicie górą z konsolidacji (kluczowe 20 usd) to może rozpocząć nowy trend - wzrostowy. Po drodze potem kilka oporów, więc łatwo nie będzie.Spekulacyjnie można próbowac zagrania na wybicie ostatniej konsolidacji tj. 18.46 usd. Walor do obserwacji.
Edytowany: 23 maja 2014 12:30

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 23 maja 2014 15:24:19
@wojetek, czy możesz rzucić okiem na UGZ ??

jest sens wogole analizować tą spółke technicznie??

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 maja 2014 15:47:18
UnimotGaz week

kliknij, aby powiększyć

Z punktu widzenia techniki mamy tu zdrowy trend wzrostowy, właśnie z wybiciem z konsolidacji więc powinien być kontynuowany (min. o wysokość konsoli więc do ok 12 zł). Problemem oczywiście jest płynność (co widać na wykresie dziennym) jak i odległość od sensownego stop lossa (min 20%, a długoterminowo trzeba by pod 6zł). Poza tym technicznie same plusy, brak oporów do pokonania, silny trend, wybicie na niezłych obrotach (oznaczono). Możliwe że dla spóźnialskich spółka da możliwość wejścia ok 9zł ale to już zgadywanie.
Edytowany: 23 maja 2014 15:47

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 23 maja 2014 16:13:08
proszę o decorę i orco salute

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 maja 2014 16:48:06
@daimond

DCR week

kliknij, aby powiększyć

Spółką nawet jakiś czas temu interesowałem się biorąc pod uwagę korektę na papierze. Korekta jednak przerodziła się w zmianę trendu na spadkowy (oznaczyłem sygnał sprzedaży). Obecnie walor mocno wyprzedany i daleko od średniej więc jakiejś odreagowanie zawsze możliwe, ale wygląda to fatalnie. Istnieje szansa na odbicie od mocnego wsparcia na 5zł jakim były minima z 2012 i 2009. Można taką strategią odbicia grać i dobrze zarabiać - ale to tylko dla osób o mocnych nerwach. Obecnie silne sprzedaj.

Orco month

kliknij, aby powiększyć

Bardzo przypomina ten wykres Petrolinvest... ;p Celowo dałem miesięczny bo widać ze spółka ciągle w trendzie spadkowym. Z konsolidacji wychodzi dołem i potwierdza trend. Jakiejś rachityczne odbicie może się przytrafić - ale do zmiany trendu bardzo daleka droga (wystarczy spojrzeć na wielkość podaży - to ci wszyscy co kupili wyżej i chcą wyjść na 0).

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 23 maja 2014 17:24:24
Mnie Decora też zainteresowała. Pierwsza fala spadkowa była z powodu obaw o sytuację na Ukrainie. Potem krótka konsola. Druga fala to materializacja wcześniejszych obaw w postaci odpisów na należności i wykazanej w związku z tym straty w raporcie.
Podaż jest bardzo zdeterminowana. Sporo ukrytych zleceń. Ciekawa sytuacja.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

daimond
0
Wysłane: 23 maja 2014 19:44:15
Wojetek wielkie dzięki Angel

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 23 maja 2014 21:34:39
Dziekuje za odpowiedz

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 25 maja 2014 20:29:03
Czołem,

Wojetek,

Czy mógłbyś trochę szerzej omówić metodykę zajmowania pozycji po wybiciu?
Tygodniowe, solidne wybicia często mają rozmiar 15-20% lub więcej. Z kombinacji lektury Nissona i Twoich wpisów wynika, że stopy należy stawiać min. w wysokości 2/3 marubozu od jej zamknięcia, ale bezpieczniej tuż poniżej dolnego cienia(jeżeli występuje). W obydwu przypadkach daje to nam stopa o wysokości > 15-20%, czyli za dużego. Twoje wcześniejsze wpisy często wskazywały na inne "logiczne" poziomy stopa, które leżały jeszcze poniżej białego marubozu.
Po dobrym (nie fałszywym) wybiciu można obserwować trzy scenariusze: a)Kursy umacniają się w krótkiej konsolidacji, po czym ruszają w górę lub b)silne wzrosty są kontynuowane bez zatrzymania lub c) wracają w okolice wsparcia stworzonego przez wybijająca świecę negując wybicie lub odbijają się.
Po wybiciu na tygodniowej świecy często zajmuję pozycję na otwarciu następnej, głównie żeby nie przegapić kontynuacji wzrostów.
Problem, z którym często się spotykam to zejście kursu (po wybiciu) poniżej dolnej granicy świecy wybijającej (czyli korekta nawet do 20-25%) a następnie ponowne odbicie w górę i kontynuacja wzrostów.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 maja 2014 10:44:20
@cyzo

Cytat:
Tygodniowe, solidne wybicia często mają rozmiar 15-20% lub więcej. Z kombinacji lektury Nissona i Twoich wpisów wynika, że stopy należy stawiać min. w wysokości 2/3 marubozu od jej zamknięcia, ale bezpieczniej tuż poniżej dolnego cienia(jeżeli występuje).

Faktycznie bezpiecznie jest stopa stawiać pod świecą atakującą ew nawet pod wcześniejszym dołkiem jeśli występuje. Można próbować skrócić stopa na połowę świecy atakującej ale to z często kończy się wybiciem SL przy korekcie.

Cytat:
W obydwu przypadkach daje to nam stopa o wysokości > 15-20%, czyli za dużego. Twoje wcześniejsze wpisy często wskazywały na inne "logiczne" poziomy stopa, które leżały jeszcze poniżej białego marubozu.

Owszem - kupno wysoko na marubozu jest obarczone bardzo dużym ryzykiem (co obecnie np. w konkursie przerabiam na OPT w dużej skali - obecnie -40% a spółka ciągle bez sygnału sprzedaży) i może skończyć się sporą stratą w przypadku fałszywego wybicia, dużej korekty na której odpuścimy. Dlatego jeśli chcemy zająć pozycję na wybiciu bez tak dużego ryzyka - optymalnie jest mieć ustawione zlecenie oczekujące z limitem aktywacji 1 gr powyżej oporu. W przypadku mocnego ruchu kurs powędruje dużo dalej i już od początku mamy zysk. W przypadku fałszywego wybicia (co się zdarza) straty będą dużo mniejsze. Przykład z życia wzięty (najlepsza moja transakcja pod względem procentowym (nie kwotowym) z 2013)

UBT day

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie tygodniowym tą konsolidację widziałem wcześniej, lekko rosnąca średnia SMA30t , brak oporów z lewej do wybicia, i rosnące obroty. 11 lutego (pierwsza strzałka) ustawiłem zlecenie oczekujące stop limit z aktywacją na 1,16 zł i limitem na 1,22 (to NC więc zakładałem poślizg cenowy z racji płynności - gdybym dał limit na 1,16 to pewnie zostałbym z paroma sztukami akcji).
Nie musiałem długo czekać a wybicie się zrealizowało - biorąc pod uwagę to co działo się później to sesja +11% była okazją do kupna ale standardowo większość się na rynku boi ruszać czegoś co tak urosło. Dalej historia jest znana - obroty pięknie potwierdziły wybicie, po 1,62 jeszcze udało mi się powiększyć pozycję. Pozbyłem się całości ze średnią 7,10 zł w grudniu 2013. Startowo zakładając kupno po te ok 1,16 zł miałem stopa mentalnego na 1,07 czyli ok 8% z prowizją. Czasami trzeba pokusić się o trochę większy stop - pokroju 10-15%, generalnie kwestią jest jaki to rynek oraz przede wszystkim jak duża to pozycja w naszym portfelu. Jeśli to np 1% portfela to i stop na poziomie 25% nie jest problemem - ale jeśli to 25% naszego portfela to taka strata zaboli.

Innym sposobem na w miarę bezpieczne kupno i mniejszym ryzykiem jest kupno na korekcie pierwszego swingu wzrostowego. Z tym że jak piszesz:

Cytat:
wybiciu można obserwować trzy scenariusze: a)Kursy umacniają się w krótkiej konsolidacji, po czym ruszają w górę lub b)silne wzrosty są kontynuowane bez zatrzymania lub c) wracają w okolice wsparcia stworzonego przez wybijająca świecę negując wybicie lub odbijają się.

a) W tej wersji konsolidacje często mają swoje minima gdzieś na poprzednim szczycie który był wybijany świecą atakującą, czasami jest to że np połowa tej świecy albo inny ciekawy punkt. Wtedy można próbować w to trafić zleceniem limit z reguły trochę ponad oporem (bo spółka w punkt nie trafia i zostajemy bez akcji z limitem zbyt nisko) - stop loss pod świecę atakującą lub ciut niżej w zależności od %
b) To najcięższy przypadek - z reguły tak się zachowują najmocniejsze spółki - kontynuują wzrosty i okazja ucieka. Sam najczęściej cierpliwie czekam na korektę jeśli nie udało się zająć pozycji na wybiciu. W końcu takowa nadchodzi - choć często jest płytka.
c) Negacja świecy wybijającej to generalnie rzadkość i mówi raczej o słabości waloru niż jego sile, więc stanowi sygnał ostrzegawczy. W twoim systemie (kupna otwarcia świecy) de facto to najgorszy możliwy scenariusz. W przypadku kupna wybicia jest podobnie - z reguły to się kończy stratą. Nie kupuję takich akcji na korekcie - czekam wtedy aż wybiją nowy szczyt potwierdzając siłę (a z reguły tego nie robią szybko). W marcu 2013 na VST był taki bull trap.

Mój przykład kupna korekty na dużej i płynnej spółce
PZU week

kliknij, aby powiększyć

Nie udało mi się wejść w wybicie linii trendu spadkowego (zlekceważyłem ten sygnał), drugi sygnał kupna to wybicie oporu (druga strzałka), akcje kupiłem na korekcie w konsolidacji na trzeciej strzałce ze stopem ok 12% - potem w czerwcu spółka mi strzeliła stopem po czym zaczęła rosnąć silnie - mimo wszystko zysk z tego był (choć mógł być większy).

Edytowany: 26 maja 2014 10:53

daimond
0
Wysłane: 27 maja 2014 09:49:53
można prosić o analizę bio, cle i rop ? dzięki

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,286 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat