PARTNER SERWISU
nouzugvr
209 210 211 212 213
pieniek1
PREMIUM
2
Wpisów: 295
Wysłane: 19 listopada 2014 21:40:20 przy kursie: 22,00 zł
Ciekawe ile preorderow sprzedali moze koszty produkcji pokryli wlasnie z nich,albo nawet czesci nich.Angel
Edytowany: 19 listopada 2014 21:40

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 listopada 2014 21:41:07 przy kursie: 22,00 zł
Scarry napisał(a):

@baks
coś w tym stylu, ale póki daje mi to przewagę i szybki osąd nad grami, który w sumie rzadko kiedy jest błędny wolę schemat zachować dla siebie ;p ... choć największą przewage daje jednak interpretowanie pierwszych trailerów z gier i pierwszych dostępnych materiałów - co okaże się za pare miesięcy ściemą a co sukcesem. Jeszcze niedawno akcje 11bit leżały za 8-9 zł, choć zorientowani już dawno wiedzieli jak będzie wyglądało TWOM i że to nie może się nie udać.

To fakt masz tą przewagę zapewne dużo większego "ogrania" w grach - dla mnie THOM wydawał się zbyt klimatyczny i obawiałem się, że może to być świetna gra ale zbyt niszowa aby sprzedała się w dużej ilości. Dlatego byłem dość umiarkowanym optymistą.
Z wymownego milczenia jestem pewiem, że nikt w studiu nie spodziewał się takiej sprzedaży.
Co innego liczyć na dobry odbiór i dobrą sprzedaż ale walczyć przez już prawie tydzień to skłania do oddania głębokich pokłonów. Jak pamiętam to nie tylko spółka wstrzymywała się z podaniem jakichkolwiek szacunków - i uważam, że słusznie aby nie narazić się na ewentualną śmieszność.
Pamiętam, że nikt z nas nie miał wątpliwości , że z tuzami Call i podobnymi nie ma szans - a tu proszę - Polak potrafi!!
Teraz niech się spełnią Twoje szacunki jakie by one nie były i kilku forumowiczów będzie pewnie w końcu zadowolonych. Inna sprawa, że za miesiąc czy 2 powiesz, że Ty dokładnie tyle samo wyliczyłeś .... ale nie spierajmy się o to.
Niech gra siedzi na podium nawet do Mikołaja - nie przeszkadza mi to !!!
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 19 listopada 2014 22:09:16 przy kursie: 22,00 zł
ChiefMike napisał(a):
piotrch napisał(a):
A jaki widzisz ekonomiczny sens w wypłacie dywidendy?

Taki sens, że fizycznie powoli odzyskuje swoje pieniądze. Nie ma dywidendy to dla mnie jest to czysta gra spekulacyjna pod następne produkcje które, może będą dobre a może nie. Jak mam inaczej odzyskać włożoną w firmę kasę ?

@Piotrch dzięki za pytanie, napisałem posta gdyż chciałem dowiedzieć się co może motywować ludzi do kupowania udziałów teraz, widzę ze jest to euforia.

Nie doprecyzowałem - chodziło mi o sens w przypadku 11B. Co do zasady masz rację, inwestor zarabia na dwa sposoby, na wzroscie kursu i na dywidendzie, więc w teorii czemu spółka ma nie oferować tego i tego. W praktyce może być jednak inaczej. Poza tym, co napisał Scarry, że takiej praktyki rynkowej u nas po prostu nie ma, to subiektywnie lepiej by spółka reinwestowała zarobioną kase, w szczególności, kiedy ma i lepszy pomysł i lepsze wykonanie niż ja.

Więcej tu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

lub krócej tu: humanista-na-gieldzie.blogspot...
Edytowany: 19 listopada 2014 22:11

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 listopada 2014 22:49:44 przy kursie: 22,00 zł
recenzja z tych które się liczą ... Softpedia[/url] dała właśnie TWOM 9/10 I ocenę „Excellent"
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 listopada 2014 22:51

NikoPL
0
Wpisów: 54
Wysłane: 20 listopada 2014 00:17:15 przy kursie: 22,00 zł
Ostatnia strona dzisiejszego PB - artykuł na 1/2 strony

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 20 listopada 2014 01:13:31 przy kursie: 22,00 zł
Bardzo pozytywna recenzja TWOM autorstwa Totalbiscuit'a właśnie ukazała się na Steam. Totalbiscuit na Steam występuje jako Cynical Brit. Jest pierwszy na liście najlepszych kuratorów, a jego profil obserwuje prawie 350.000 osób...Whistle

Janus Corvinus
0
Wpisów: 171
Wysłane: 20 listopada 2014 02:09:04 przy kursie: 22,00 zł
Szkoda, że Totalbiscuit pod swoją recenzją na YouTube nie dał też linka do Gamesrepublic.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 20 listopada 2014 08:17:53 przy kursie: 22,00 zł
Zauważyłem, że na Steam od poniedziałku jest pewien trend, jeśli chodzi o liczbę grających. Minium każdego dnia przypada ok godziny 9 rano i to jest tak w okolicach 2300 graczy i maks przypada ok godz. 22 i to jest ok 5400 graczy. Większość osób na Steam nawet nie ma zrobionych 10 godzin grania ( tak mi średnio wyszło ok 6-7h z recenzji ). Jeszcze kilka dni i rozwiążemy zagadkę sprzedażową Steam Whistle

farat
0
Wpisów: 31
Wysłane: 20 listopada 2014 09:08:42 przy kursie: 29,90 zł
Artykuł w PB jest o tyle ciekawy, że mówi o rozbudowie gry. Dotychczas newsy były tylko o innych platformach (przynajmniej te które ja miałem okazję czytać).

koladzio
44
Wpisów: 117
Wysłane: 20 listopada 2014 09:09:13 przy kursie: 29,90 zł
Takiego otwarcia to ja się dzisiaj nie spodziewałem...7 minut sesji i bańka obrotu...wow!

Scarry
193
Wysłane: 20 listopada 2014 09:27:20 przy kursie: 29,90 zł
kolejne grupy inwestorów zauważają firmę, to jest tak:

* przez 2 lata: tak naprawdę tylko nasza niewielka grupka inwestorów wierząca w sukces (tak jak pisalem - znajduje grupy piszące soft, które uważam że mają wysokie prawdopodobieństwo sukcesu, i stawiam na nie.. większość z nas przez te 2 lata kupiła sobie spokojnie akcje w przedziale 8-9 zł). Ta grupka już zarobiła 300-400% i zarobek rośnie szybko. [gratuluje tutaj reszcie osób, które równiez wytypowały 11bit na potencjalną rakietę inwestycyjną rok,dwa, trzy temu i wytrwały w zamiarze inwestora długoterminowego]

* potem doszła druga grupa, która przeczytała o tym że da się "zagrać" pod TWOM, to Ci, którzy kupili za ok 10 zł, sprzedali za 15-17 i robili na forach wielkie napisy "BUAHAHAHA, sprzedałem frajerzy za 17, podstawiam sie za 10 , zaraz Wam spadnie"... popatrzyli na kurs sobie w kazdym razie ;p

* sukces gry - od razu wpadają zawodowi spekulanci, nastawieni na 50-100% szybko, i spadać dalej, Ci mielą akcje na maxa... kiedy Tu naprawdę wystarczy potrzymać ;)

* druga fala inwestorów fundamentalnych - już widac jak ogromny będzie zarobek na 11bit, wchodzą duzi inwestorzy i instytucje.. to żadna filozofia, przecież tu naprawdę wpada teraz między 0,5 a milionem PLN netto dziennie, i wpada cały czas..póki pozycja oscyluje na Steamie piędzy 2 a 5 to wpadać będzie.... a mało firm na rynku tak pokazało że potrafi rewelacyjnie trzymać w ryzach koszty produkcji gier jak 11bit. Drugiej takiej firmy nie znam.

* ... a przy nich znowu spekulanci i od czasu do czasu bedą "BUAHAHAHA" goście, którzy dodają kolorytu i poprawiają humor ;p.

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 20 listopada 2014 09:38

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 20 listopada 2014 09:39:50 przy kursie: 29,90 zł
t0m4s napisał(a):
ChiefMike napisał(a):
@Piotrch dzięki za pytanie, napisałem posta gdyż chciałem dowiedzieć się co może motywować ludzi do kupowania udziałów teraz, widzę ze jest to euforia.

To matematyka a nie euforia - bez wzrostu kursu wskaźnik cena zysk byłby (przewidując skalę sukcesu/sprzedaży) dramatycznie mały.

Trzeba być bardzo ostrożnym przy stosowaniu wskaźnika C/Z do spółek z tej branży. Gry mają relatywnie krótki cykl życia, a 11Bit żyje od produktu do produktu. Tym razem udało się wypuścić hit - ale czy to samo uda się bez wpadki powtórzyć przez następne 7-8 lat?
Według rynku, premiera This War of Mine zwiększyła wartość spółki o 45mln złotych. Jeżeli ktoś kupuje akcje w chwili obecnej, to musi liczyć na to, że:
a) przyrost wartości nie tylko osiągnął 45 milionów złotch, ale i znacznie przekracza tą liczbę (bo inaczej wszystko jest już w cenach)
b) znajdzie się większy głupiec, który odkupi papiery jeszcze drożej.

Wydaje mi się, że znaczna część kupujących przestała przejmować się wyceną i po prostu liczy na opcję b).
Edytowany: 20 listopada 2014 09:43

Scarry
193
Wysłane: 20 listopada 2014 09:42:59 przy kursie: 29,90 zł
@Beagle

* nie wiem dlaczego zakładasz krótki cykl życia dla TWOM - wg będzie on wynosił ok. pół roku na bardzo wysokich marżach i ok rok na niższych. Po dwóch latach jeszcze dojdzie fala wyprzedaży w pakietach, promujących się nawzajem i humble-bundlowe i podobne paczki.

za to skala wypracowanej marki jest nie do oszacowania... jest ogromna
11bit z dnia na dzień stało się rozpoznawalną marką, od bardzo dojrzałej dobrej gry. Taka rozpoznawalność, to jest skarb większy niż sama gra.

* mało firm z tej branży potrafi tak kontrolować koszty i przy tym madrze się dywersyfikować jak właśnie 11bit. Do tego firmę założyli ludzie, którzy po prostu znają się na pisaniu dobrych i dopracowanych gier. Nie srają kasą inwestorów na lewo i prawo, to nie goście opowiadający o sobie że są drugim Stevem Jobsem ;)

uważam że ten suckes po prostu jest wypracowany jak mało który, był kwestią czasu. Już przy Anomaly 1 był możliwy, choć tam piractwo utrudniło przejście z poziomu sukces gry do poziomu światowy sukces gry
Edytowany: 20 listopada 2014 09:47

farat
0
Wysłane: 20 listopada 2014 09:47:01 przy kursie: 29,90 zł
Początkowo też myślałem, że spółka wzrośnie głównie przez czystą monetyzację zysków na TWOM (chociaż nie zaliczam się do grupy nr 2 z listy).

Aktualnie w związku z tym, że sukces osiągnął dużą skalę, zmienia on również fundamenty rozwoju spółki, która będzie mogła angażować się w rozbudowę produktu TWOM i inne potencjalnie większe projekty. Dodatkowo przyspiesza to rozwój raczkującego Games Republic. Obecna wycena musi to uwzględniać, ponieważ w innym wypadku należałoby założyć, że rynek dyskontuje sprzedaż TWOM w ilości >500k sztuk.

piotrch
0
Wysłane: 20 listopada 2014 09:52:55 przy kursie: 29,90 zł
Beagle:

Oczywiście zgoda co do tego, że sukces TWOM nie jest powtarzalny. Inwestując w takie spółki jak 11B czy CDR kupujesz jednak kompetencje zespołu i managementu lub, krócej, szanse powtarzalności tego sukcesu. I jeśli traktować 11B jako spółkę która, jak to nazwałeś, żyje od produktu do produktu, to wysoką wycenę może uzasadniać tylko wysoka jakość tego zespołu a co za tym idzie - wysoka szansa na to, że ta ekipa stworzy kolejny hit.

Zarówno w przypadku CDR jak i 11B jest jednak nieco inaczej. Obie spółki prowadzą działalność wydawniczą i dystrybucję cyfrową gier. Oczywiście działalność CD Projekt Blue to kropla w kapitalizacji CDR ale nie należy tego pomijać. Tego już nie można powiedzieć o gogu, bo z niego śmiano się jeszcze 3 lata temu, a dziś wyrasta na rynkowego lidera. Podobnie jest z 11B. Jakkolwiek ostatni raport pokazał, że jeszcze chwila minie, zanim 11B Launchpad i Gamesrepublic zaczną generować sensowne pieniądze to nie oznacza to, że nie należy tego uwzględniać przy wycenie. Co do oczekiwań względem 11B LP oraz GR polecam zajrzeć do ostatnio uchwalonego programu motywacyjnego - tam są pewne wskazówki.

Do tego w przypadku 11B dochodzą inne elementy. Przycichł np. temat platformy B2B, którą panowie budują i na którą dostali dotację. Ciekaw jestem, co to może być. I kto wie, czym nas jeszcze zaskoczą.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 20 listopada 2014 09:58:00 przy kursie: 29,90 zł
@ beagle

Prosta sprawa . Rynek ma zawsze racje. Przełamali opory na dużych wolumenach jak zapałki, teraz już nie ma oporów teraz rynek będzie sam decydował i wyznaczał kolejne szczyty, można się z tym nie zgadzać, ale nie warto z koniem się kopać. Kiedyś będzie jakaś dynamiczna większa dłuższa korekta, ale czy to już te poziomy wątpię.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 20 listopada 2014 09:59

farat
0
Wysłane: 20 listopada 2014 10:05:55 przy kursie: 29,90 zł
@pieniek1

Wydawało mi się, że dyskusja jest o fundamentach spółki. I jak rozumiem większość osób ma tutaj fundamentalny problem z takim podejściem do analizy technicznej (uzasadnianie wyceny rozwoju wykresem cen akcji).

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 20 listopada 2014 10:15:59 przy kursie: 29,90 zł
A mi się wydawało, że to jest forum o inwestowaniu, a nie analizie porównawczej czy fundamentalnej( bo macie za mało danych). I to, że ktoś z innej strony może spojrzeć na 11 bit "tłum" inwestorów stockwatcha, to nie powinien być zarzut, ale wartość dodana , ponieważ może poszerzyć pewne horyzonty patrzenia na całokształt tego co obecnie się dzieje na 11 bit.

Scarry
193
Wysłane: 20 listopada 2014 10:16:53 przy kursie: 29,90 zł
piotrch napisał(a):
Beagle:

Oczywiście zgoda co do tego, że sukces TWOM nie jest powtarzalny. Inwestując w takie spółki jak 11B czy CDR kupujesz jednak kompetencje zespołu i managementu lub, krócej, szanse powtarzalności tego sukcesu. I jeśli traktować 11B jako spółkę która, jak to nazwałeś, żyje od produktu do produktu, to wysoką wycenę może uzasadniać tylko wysoka jakość tego zespołu a co za tym idzie - wysoka szansa na to, że ta ekipa stworzy kolejny hit.

Zarówno w przypadku CDR jak i 11B jest jednak nieco inaczej. Obie spółki prowadzą działalność wydawniczą i dystrybucję cyfrową gier. Oczywiście działalność CD Projekt Blue to kropla w kapitalizacji CDR ale nie należy tego pomijać. Tego już nie można powiedzieć o gogu, bo z niego śmiano się jeszcze 3 lata temu, a dziś wyrasta na rynkowego lidera. Podobnie jest z 11B. Jakkolwiek ostatni raport pokazał, że jeszcze chwila minie, zanim 11B Launchpad i Gamesrepublic zaczną generować sensowne pieniądze to nie oznacza to, że nie należy tego uwzględniać przy wycenie. Co do oczekiwań względem 11B LP oraz GR polecam zajrzeć do ostatnio uchwalonego programu motywacyjnego - tam są pewne wskazówki.

Do tego w przypadku 11B dochodzą inne elementy. Przycichł np. temat platformy B2B, którą panowie budują i na którą dostali dotację. Ciekaw jestem, co to może być. I kto wie, czym nas jeszcze zaskoczą.

dokładnie tak! Pamiętam jak tu na forum gdzieś tak po pół roku/roku po założeniu GOG.com smiałem się że ma obroty jak warzywniak i nie ma szans na rozkręcenie... a po paru latach mamy milionowe zyski netto, drugi raz tego błedu nie zrobię ;)

Firmy są tak naprawdę do siebie trochę podobne i nawet była szansa jakieś 5 lat temu, żeby były jednym konsorcjum... ale właściciele się nie dogadali i 11bit weszło samo na giełdę.

edit:
TWOM cały czas top 2 Steam.... wyobraźcie sobie co się będzie działo się na kursie jak tak zostanie przez weekend ;)
Edytowany: 20 listopada 2014 10:21

piotrch
0
Wysłane: 20 listopada 2014 10:24:19 przy kursie: 29,90 zł
Po pół roku od założenia, to nie mogłeś, bo gog został założony w 2008 roku a najwcześniejsze dane finansowe są dostępne za 2010 r. w sprawozdaniu rocznym ówczesnego Optimusa:) Ale śmiałeś się, to prawda :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

209 210 211 212 213

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,205 sek.

riweoylq
uhinmjly
mxysslpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nofuliyf
knwgnkme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat