Chwilę mnie tu nie było...
No dobrze, skoro powrót to wypadałoby napisać o co chodzi i jakie są zasady ;). W ostatnim czasie zacząłem kombinować nad systemem counter-trend. Czy jest możliwe zarabianie przeciw trendowi ? Czy można kupować w dołku ? Czy to ma sens ? Na te i parę innych pytań chciałbym sobie i mam nadzieję forumowiczom odpowiedzieć przez test prostego systemu bazującego na wykorzystywaniu mocnych wsparć.
Zanim jednak szczegóły parę linków dla osób które pierwszy raz tu zajrzały.
1. Nie gram przeciw trendowi standardowo - używam innego systemu, który pokazałem na forum (trendowego). Prześledzić wpisy należy od
POCZĄTKU aż po
WYNIKITak wiem - trochę tego jest ;)
2. Później można obejrzeć drugi z portfeli jaki tu prowadziłem oparty na inwestowaniu w mocne sektory wsparte oczywiście analizą techniczną
START Portfela nr 2 po
WYNIKI #23. Prowadziłem tu też portfel, w którym pokazywałem jak grając zgodnie z trendem można zarabiać tylko na spadkach -
ANTYHOSSA po
WYNIKI AH4. W tym wątku znajdziesz wiele analiz, o które prosili czytelnicy kroniki. Znaczna ich część okazała się trafna (choć oczywiście nietrafione też się znajdzie). Wielokrotnie w nich "uchylałem rąbka tajemnicy" z mojego warsztatu ;).
W reaktywacji wątku analiz na życzenie nie będzie (z pewnych powodów), dlatego - nie prosimy już więcej o AT spółek. .
System FIND LOWNazwałem sobie roboczo tą prostą strategię szukaniem dołka. Dlaczego ? Generalnie wielu z graczy (zwłaszcza świeżych) stara się, zgodnie z tym co wynieśli z lekcji życiowej ekonomii kupować tanio, okazyjnie. Często na giełdzie okazuje się że kupili tanio, ale walor po pewnym czasie jest jeszcze tańszy (np. JSW ;p), bo jest w trendzie spadkowym. Polecam i sam używam systemów trendowych, w których generalnie kupuje się akcje których cena rośnie a nie spada (oczywiście na odwrót w przypadku pozycji krótkiej). FIND LOW to eksperyment na żywym rynku, w którym sprawdzę czy wykorzystując mocne wsparcia techniczne można kupić spółkę po silnych spadkach i na tym zarobić. Można to nazwać grą pod odbicie, tyle że nie interesują mnie szybkie ruchy po 5% na jednej sesji a większe - minimum 25-30%. Wynika to z stosunku zysku do ryzyka, który powinien być równy 3 i więcej.
Jak wygląda to co chciałbym tu przetestować w praktyce ? Najlepiej przemówi wykres :)
GTN week

kliknij, aby powiększyćASB week

kliknij, aby powiększyćSzukam spółek w trendach spadkowych, mocno wyprzedanych (RSI), które są w granicach dawnych minimów. Im takie minima są testowane w historii częściej tym wsparcie mocniejsze (vide ASB). Kupno na odbiciu (pierwsza mocna świeca), lub próba złapania dołka przez oczekujące zlecenie limit na poziomie wsparcia (zgodnie z teorią że wsparcia są od tego by je testować, a podczas testu takowego będzie płynność bo wielu puszczą tam stopy). SL ? Najlepiej mały rzędu kilku % (zwiększa wielokrotnie to Risk/Reward), ale może być nawet do 15%. Ustawiony pod wsparciem, w pewnej odległości by nie zostać przypadkowo wybitym (ale jednak gdy wsparcie padnie z waloru wyjść). Na mniej płynnych spółkach praktyczna porada - lepszy jest stop limit albo stop na kartce w cenie zamknięcia. Generalnie też szukam spółek płynnych - takich gdzie to wsparcie będzie miał kto bronić :).
Schemat gry:1. Znajdź spółkę w trendzie spadkowym/spadkowej konsolidacji, która jest mocno wyprzedana, kurs jest blisko dawnych silnych wsparć (długoterminowe dołki), które kiedyś działały. Im częściej testowane były w historii tym lepiej (mocniejsze).
2. Kupno albo limitem na wsparciu gdy kurs tam dotrze, albo jeśli odbija - na pierwszej wzrostowej świecy (oznaka siły i odbicia). SL max 15%, oczywiście lepiej 5-10%.
3. Sprzedaż po dotarciu do mocnego oporu (plus wykupienie na RSI), zakładając że odbicie spełnia R/R 3/1 więc szukamy ruchów rzędu 20-100%.
W skrócie tak to wygląda. Jak się sprawdzi ? Zobaczymy - od tego jest ten test. Założenia portfela:
Startowo 20 tyś PLN, 10 spółek w portfelu więc podział na równe części po 2 tyś na zlecenie. Prowizja 0,38%. Nie jest konieczne pełne wypełnienie portfela stale. Okres - test do końca roku więc 5 miesięcy. Możliwe że w portfelu w przypadku braku sygnałów na spółkach będą certyfikaty na surowce lub na indexy (o ile będą spełniały kryteria). Notowanie raz na miesiąc. Spółki kupiłem po cenach zamknięcia we wtorek.
FIND LOW PORTFOLIO: Notowanie #0
kliknij, aby powiększyćNa koniec - NIE POLECAM nikomu kopiowania w/w zagrań, gdyż jest to test metody (potencjalnie zyskownej), która jest bardzo ryzykowna i w przypadku słabego money management/nerwów może zakończyć się poważnymi stratami. Jak ktoś szuka inspiracji do gry - to z trendem polecam
TURTLE :)
Treści zawarte w wątku nie stanowią rekomendacji w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych lub ich emitentów (Dz. U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715). Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie treści zawartych w postach. Autor wątku nie świadczy doradztwa w związku z opisywanymi transakcjami ani nie udziela porad inwestycyjnych lub rekomendacji zawarcia transakcji, co oznacza, że udzielone informacje nie mają charakteru porady inwestycyjnej lub rekomendacji. Ostateczna decyzja zawarcia transakcji należy wyłącznie do Czytelnika.