PARTNER SERWISU
tbhhvejs
132 133 134 135 136
gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 10 czerwca 2015 00:46:52 przy kursie: 24,48 zł
AnalizujWgrywaj napisał(a):

kicński na napisał że 4 mln sztuk to goły wiedzmin - dodatków nie wliczaliThink

tak wiem, czytałem. Ja też mówiąc o 6mln w 2q mam na myśli samego W3.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 10 czerwca 2015 01:12:04 przy kursie: 24,48 zł
"Przez pierwsze dwa tygodnie sprzedaży gracze kupili 4 min kopii „Wiedźmin 3: Dziki Gon”. To oznacza, że trzyletnie nakłady CD Projekt na produkcję gry zwróciły się już w dniu premiery. Adam Kiciński, prezes CD Projekt, nie ukrywa, że sprzedaż przekroczyła oczekiwania. Ale wiele wskazuje, że wyniki mogą być jeszcze lepsze.
- Sprzedaż do użytkowników końcowych jest bardzo ważna, bo świadczy o popularności tytułu. Trzeba pamiętać, że nasz przychód jest jednak generowany przez sprzedaż do sklepów i sieci handlowych, która z założenia jest wyższa. Pełne dane sprzedażowe na koniec czerwca, sporządzone na podstawie raportów licencyjnych od naszych globalnych partnerów, przekażemy z wynikami za I półrocze pod koniec sierpnia - dodaje Kiciński.
Wiedźmin 3 od momentu premiery utrzymuje się na najwyższych miejscach list sprzedaży, m.in. Steam, COC. com czy Amazon. Jak tłumaczy Tomasz Rodak, analityk DM BOŚ, o powodzeniu może świadczyć fakt, że w wielu miejscach na świecie po tygodniu od premiery zabrakło pudełek z grą.
- W Japonii w ciągu kilku dni sprzedano ponad 90 proc. nakładu. Sukces zaskoczył dystrybutorów, którzy najwyraźniej nie doszacowali popytu. Można się spodziewać, że spółka rozpozna w wynikach za II kwartał przychody z nawet 6-7 min kopii. Na koniec II kwartału prognozowałem 4,7 min, ale teraz będę musiał skorygować szacunki - podkreśla i przekonuje, że jeśli w całym 2015 r. uda się sprzedać 10 min kopii, to zysk spółki może osiągnąć znacznie więcej niż prognozowane przez DM BOS 360 min zł. - Zysk może przekroczyć nawet 0,5 mld zł - uważa Tomasz Rodak.
Od początku miesiąca akcje CD Projekt mocno traciły na wartości - przez pięć sesji potaniały o ponad 17 proc. W poniedziałek za akcję płacono po raz pierwszy od końca kwietnia nawet poniżej 20 zł. We wtorek kurs rósł o ponad 19 proc., do 24,2 zł."
parkiet 10/06
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 10 czerwca 2015 01:35:00 przy kursie: 24,48 zł
anty_teresa napisał(a):
@Dolarman
Zbanowana przez naganiaczy? Że ja WD, albo ktoś jeszcze naganiamy na spadki/wzrosty na CDR? Błagam Cię... Jeśli zaś chodzi o szacunki sprzedaży to chciałem zauważyć, że owe 4 mln zaskoczyło nie tylko wielu inwestorów, ale także zarząd spółki, który szacować potrafi chyba najlepiej...:

Cytat:
Jesteśmy bardziej niż zadowoleni ze sprzedaży Wiedźmina 3, która przekroczyła nasze oczekiwania. Już w dniu premiery zwróciły nam się całe ponoszone przez trzy lata nakłady na produkcję. - powiedział Adam Kiciński, prezes CD PROJEKT.

@anty

To nie w Ciebie ani WD chciałem delikatnie uderzyć.
zdecydowanie nie. Użyłem złego słowa, nie zbanowany a zhejtowany. Chodzi mi o pewna cześć grona na forum drukujących posty jak fakt "newsy".

Kiedyś wchodząc na forum byle jakiej spółki, czytając kilka stron postów można było uzyskać jakiś obraz tego co realnie dzieje się na danej spółce. Teraz w opini wielu osób żywo śledzących giełdę, na forum dominuja frakcje marzycieli hejtowanych przez życiowych malkontentów ( np. tych którzy np za szybko uciekli ) albo na odwrót.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 czerwca 2015 02:24:36 przy kursie: 24,48 zł
aircanada15 napisał(a):

Nie chcialem pisac ''a nie mowilem'', ale potwierdzilo sie, ze "rozczarowujaca grafika" na PC byla twoja subiektywna opinia, bez wplywu na sprzedaz Wiedzmina.

ja pierdziele czy Ty kolego aircanada masz jakiś problem z ogarnięciem świata wokół siebie ? Mi nie przeszkadza jakość grafiki tylko kłamstwo firmy na temat swoich działań o grafice w grze a nie grafika. Nie podobają mi się nieetyczne zachowania firmy takie jak właśnie to, za które właściciel CDProjekt niedawno przepraszał, lub raportowanie ilości gier w ten sposób jak dzisiaj CDPR zaprezentował światu.

Ogarnij się troszkę bo tłumacze Ci to chyba 5 raz. Jeśli nie wiesz co to jest etyka w biznesie to znaczy że chyba nigdy nie prowadziłeś firmy i nie wiesz jak to jest ważne. Dla mnie, jako inwestora, bardzo.

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 czerwca 2015 02:33

ZbigniewZ
0
Wpisów: 73
Wysłane: 10 czerwca 2015 02:34:12 przy kursie: 24,48 zł
Scary nie denerwuj się, deal with it!

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:03:13 przy kursie: 24,48 zł
Pisze na ten temat juz ostatni raz. Przedstawiciele firmy wypowiadali sie o tym jakie wybory musieli podejmowac odnosnie optymalizacji grafiki i ich zdaniem nie jest to downgrade. Szybko dodawane patche umozliwiaja osobom dysponujacym bardzo mocnymi maszynami zabawe z filtrami wyostrzajacymi.
Odnosnie etyki w biznesie, to CD Projekt cieszy sie fantastyczna opinia posrod swiatowego game devu. Niektorzy jak widac i tak beda wiecznie krecic nosem.

Scarry
193
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:32:44 przy kursie: 24,48 zł
aircanada

Przeczytaj sobie serwis Eurogamer na którym Marcin Iwiński osobiście przeprasza za downgrade grafiki. Rok temu ten sam gość i cała firma zarzekała sie że tego nie zrobi, choć gracze dopytywali się o to.

Dokładnie takie same nieetyczne zachowania mamy teraz. Firma najpierw deklaruje jedno a potem robi coś dokładnie przeciwnego. To jest nieetyczne

Jestem inwestorem długoterminowym ale coraz mniej podoba mi się CDPR i coraz mniej chce trzymać akcje firmy która tak się zachowuje.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 10 czerwca 2015 08:37

random_hero
2
Wpisów: 13
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:37:01 przy kursie: 24,48 zł
Dlaczego nieetyczne? Są dane, które zostały zebrane i do wyników straciłby ważność. Dlaczego się nimi nie pochwalić? Brzmisz trochę jak rozgoryczony inwestor z bankier.pl, który pozbył się akcji w ostatnich dniach. Bez downgrade gra chodziłaby w pełnych detalach na może 2-3 topowych kartach, których ceny zaczynają się od 2500 a kończą na 5k, a na konsolach hmm.. Czy tak trudno to pojąć?

Scarry
193
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:38:19 przy kursie: 24,48 zł
dokładnie o to samo pytali gracze rok i dwa lata temu, czy przeciętna konfiguracja i słabe konsole nie będą wymagały donwgrade grafiki. Tak jak stało się to z Watchdogs.

Firma przyrzekała parokrotnie publicznie ze tego nie zrobi. Po czym zrobiła.

To właśnie są nieetyczne zachowania. A jak brzmię dla Ciebie to już nie mój problem.

Edytowany: 10 czerwca 2015 08:42

vinnie
0
Wpisów: 25
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:43:30 przy kursie: 24,48 zł
@random_hero:

Nieetyczne było wypuszczenie kilka dni wcześniej informacji, że dane ze sprzedaży będą w raporcie w sierpniu. Po czym opublikowanie ich teraz. Trzeba spojrzeć na sytuacje jako całość. Samo opublikowanie danych nie jest niczym złym. Sposób w jaki to sie odbyło ("dane w sierpniu" - "a nie, kurs za mocno spada, dane jednak teraz") - tak.

Tu nie ma żadnej wielkiej filozofii... spółka zachowała się nie w porządku (niestety nie po raz pierwszy), mleko się rozlało, pociąg jedzie dalej.
Edytowany: 10 czerwca 2015 08:45

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:44:17 przy kursie: 24,48 zł
Bez wątpienia to były wypowiedzi zarządu spółki CD i bez wątpienia pojawiły się w niej liczby i daty, wcześniej nieznane ogółowi - więc wszyscy (oprócz Zarządu CD) wiedzą jak należy takie info przekazywać rynkowi i akcjonariuszom.

Zrobiono idiotów nie tylko z tych co sprzedali po informacji zarządu o odległym terminie podania szacunków/wyników sprzedaży
Zrobiono idiotów również z tych co jeszcze wczoraj przed infem mieli akcje.

Wielu wczorajszych posiadaczy akcji zobaczy na rachunku kasę, gdyż w oparciu o wcześniejsze info ustawili sprzedaż, po niższej cenie niż cena za jaką oddali by gdyby znali wczorajsze "przyspieszone" info Zarządu.

Nie wszyscy siedzą na kompie 24 h w obawie na niespodziewane dezinformujące newsy Prezesa Zarządu Kicińskiego Adama :)

To że jakieś zachowanie stało się powszechną praktyką - nie wyklucza, że jest oszustwem lub manipulacją

Edytowany: 10 czerwca 2015 08:47

random_hero
2
Wpisów: 13
Wysłane: 10 czerwca 2015 08:53:58 przy kursie: 24,48 zł
Nie rozumiem tego narzekania. Wyniki będą w sierpniu. Spółka jest zaskoczona poziomem sprzedaży i dzieli się tą informacją wcześniej. OK, prezes powiedział, co powiedział, ale pisanie o nieetycznym zachowaniu, to moim zdaniem lekkie przegięcie pałki. Nieetycznie to było na Nicolas Games. Czy to dla Was jako długookresowych akcjonariuszy źle, że tytuł sprzedaje się w takiej ilości? Co do wymagań, to mnie akurat cieszy, że tytuł wyciska maks z topowych kart. To gwarantuje, że gra jeszcze długo będzie na topie, bo minie trochę czasu zanim trafi pod strzechy pozostałych graczy.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 10 czerwca 2015 09:31:05 przy kursie: 23,44 zł
magellan napisał(a):
Bez wątpienia to były wypowiedzi zarządu spółki CD i bez wątpienia pojawiły się w niej liczby i daty, wcześniej nieznane ogółowi - więc wszyscy (oprócz Zarządu CD) wiedzą jak należy takie info przekazywać rynkowi i akcjonariuszom.

Zrobiono idiotów nie tylko z tych co sprzedali po informacji zarządu o odległym terminie podania szacunków/wyników sprzedaży
Zrobiono idiotów również z tych co jeszcze wczoraj przed infem mieli akcje.

Wielu wczorajszych posiadaczy akcji zobaczy na rachunku kasę, gdyż w oparciu o wcześniejsze info ustawili sprzedaż, po niższej cenie niż cena za jaką oddali by gdyby znali wczorajsze "przyspieszone" info Zarządu.

Nie wszyscy siedzą na kompie 24 h w obawie na niespodziewane dezinformujące newsy Prezesa Zarządu Kicińskiego Adama :)

To że jakieś zachowanie stało się powszechną praktyką - nie wyklucza, że jest oszustwem lub manipulacją

Teraz to mnie rozbawiłeś. Bo ustawili sobie sprzedaż niżej niż jest obecny kurs. hahaha

Czyli wg twojej teorii jedyną sprawiedliwym i etycznym rozwiązaniem jest, że cena powinna być taka sama przez cały okres istnienia firmy, bo "w oparciu o wcześniejsze info, ktoś mógł sobie ustalić niższą cenę akcji sprzedaży"

@Scarry

Szkoda, że tak nie narzekałeś ( a raczej cieszyłeś się z informacji ) na podanie wyników 11Bit Studios, które także pisało, że nie będzie podawać informacji sprzedaży, a jednak szybko podali, po czym kurs wystrzelił w kosmos.
Edytowany: 10 czerwca 2015 09:42

Scarry
193
Wysłane: 10 czerwca 2015 09:55:40 przy kursie: 23,44 zł
@chimpo
kurs na 11bit wystrzelił z zupełnie innego powodu, tym powodem była niesamowicie wysoka pozycja w sprzedaży na STEAM. Której prawie nikt się nie spodziewał. To było kluczem dynamiki i zasięgu wzrostu na 11bit. Wzrost i czas wzrostów był całkowicie skorelowany z tą pozycją.

szkoda że tak przekręcasz historię pod swoje bieżące wizualizacje rzeczywistości i obronę innej firmy. Jej prawdziwą wersję możesz sobie przecież prześledzić na wątku stockwatch.pl. Zresztą praktycznie wszyscy mieli wtedy pretensje do 11bit o niepoważne podejście z niepodawaniem ilości kopii sprzedanych a podaniem zwrotu kosztów przez reklamówkę.

i nie wiem dlaczego niby ma Ci być przykro w wątku 11bit? Tak się nimi wzruszasz? Płaczesz po moich postach czy co ?

ps. ciagle, od ponad 15 lat, mam nieustające wrażenie zdumienia jak posiadanie akcji potrafi nagle zaślepić człowieka i zrobić z niego natychmiast fanatyka.
Edytowany: 10 czerwca 2015 10:03

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 10 czerwca 2015 09:56:04 przy kursie: 23,44 zł
mówię o obowiązkach informacyjnych i podstawach podejmowania decyzji przez akcjonariuszy.

Zarząd Spółki giełdowej nie może przekazywać istotnych informacji o spółce (o zyskach/sprzedażny/ zagrożeniach np. pozwach etc.) w dowolny sposób, w dowolnym terminie, za pomocą dowolnego medium.

W innym wypadku mylimy Zarząd z przekupką na targu marchewki

oczywiście życzę dobrego humoru

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 10 czerwca 2015 10:08:14 przy kursie: 23,44 zł

Przyszłość to kolejna gra co do której - po takiej sprzedaży w3-
oczekiwania będą ogromne, a baza wysoka.
Przebijanie kolejnych szacunków może i ruszy jeszcze kursem, ale jak to mówią, święta święta i po świętach.

Conan
0
Wpisów: 8
Wysłane: 10 czerwca 2015 10:25:04 przy kursie: 23,44 zł
Jak już jesteście tyle lat na giełdzie to może byście się wzieli i zrobili wycenę akcji na dzień dzisiejszy? Ja jestem nowicjuszem a już mam dosyć waszych bezsensownych przepychanek o to co było kiedyś. Ja chciałbym wrócić do rekomendacji jednego z biur.
"Specjaliści Noble Securities w raporcie z 25 maja rozpoczęli od „kupuj" wystawianie rekomendacji dla CD Projektu. Wyznaczyli cenę docelową akcji na 30,85 zł. Na GPW w czwartek rano papiery producenta gier komputerowych można było kupić po 23,85 zł.

Autorzy materiału przypominają, że 19 maja CD Projekt wypuścił na rynek grę „Wiedźmin 3", której sprzedaż będzie miała kluczowy wpływ na wyniki spółki w tym i przyszłym roku. "Biorąc pod uwagę liczbę zebranych nagród jeszcze przed debiutem gry (ponad 200), liczba sprzedanych kopii przed debiutem (1,5 mln), pozytywne opinie blogerów i graczy oraz bardzo wysoką ocenę na portalu Metacritic (92/100), widzimy ogromny potencjał sprzedażowy, a nasze prognozy dotyczące 4,5 mln kopii uważamy za konserwatywne – napisano w komentarzu.

Specjaliści uważają, że w przypadku ogromnego sukcesu, w tym finansowego „Wiedźmina 3" CD Projekt wypłaci po raz pierwszy w swojej historii dywidendę. „Nie zakładamy jej jednak w naszych prognozach" – zastrzegają.

Według nich, w tym roku giełdowa spółka będzie miała 473 mln zł przychodów (96 mln zł rok temu), 332 mln zł EBITDA (9 mln zł) i 267 mln zł zysku netto (10 mln zł). W 2016 r. obroty spadną do 272 mln zł, EBITDA do 154 mln zł a zysk netto do 122 mln zł. W 2017 r. będzie to odpowiednio: 175 mln zł, 49 mln zł i 34 mln zł a w kolejnym, dzięki premierze „Cyberpunka 2077" już 499 mln zł, 312 mln zł i 251 mln zł"
Tutaj następuj moje pytania bo rekomendacja stara ale czy dobrze zrozumiałem że oni cenę 30,85 zł ustawili pod prognozę sprzedaży 4,5 mln kopi? Oczywiście nie mam zamiaru sprzedawać swoich akcji i jestem z siebie dumny że wytrzymałem ciśnienie i akcji nie oddałem na dole. Jeszcze prośba jak ktoś by mi mógł na priv wyjaśnić jak to się stało że 11bit pomnożył się tyle razy a CDP ma raczej duże opory żeby rosnąć. Oczywiście o sukcesie ich gry czytałem natomiast zadziwia mnie skala wzrostów.Pozdrawiam

win1248
0
Wysłane: 10 czerwca 2015 10:38:29 przy kursie: 23,44 zł
Sądząc po twoim wpisie nie znasz podstaw wyceny spółek na giełdzie, natomiast wydaje ci się że giełda polega na 'wytrzymywaniu ciśnień', a wygrywa ten kto ma większe cochones. Otóż wystarczy że raz pokażesz charakter w nieodpowiednim momencie, a twoja pozycja będzie zbyt duża, a nie będziesz miał okazji zagrać ponownie.
Najprościej rzecz ujmując w przypadku 11b relacja zysku do wartości firmy zaskoczyła kilka razy bardziej niż w przypadku CDP, dlatego CDP nie pomnoży się kilka razy choćby i 15mln kopii sprzedał.

I jeszcze słowo o rekomendacjach. Pewnie zauważyłeś że np w przypadku PGNiG są jednocześnie rekomendacje kupuj na 7,4 i sprzedaj na 5,6. To dowodzi że rekomendacja jest rodzajem myślenia życzeniowego, a cena końcowa wynikim przyjętych założeń, które każdy analityk może przyjąć sobie dowolne, do tego rekomendacje wypuszczane przez dm najczęśniej są rodzajem popychaczy dla TFI spod tego samego logo, które skończyły już akumulować papier.
Edytowany: 10 czerwca 2015 10:46

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 10 czerwca 2015 10:54:42 przy kursie: 23,44 zł
chimpo napisał(a):

@Scarry
Szkoda, że tak nie narzekałeś ( a raczej cieszyłeś się z informacji ) na podanie wyników 11Bit Studios, które także pisało, że nie będzie podawać informacji sprzedaży, a jednak szybko podali, po czym kurs wystrzelił w kosmos.

Nie mogę znaleźć informacji ze spółki 11bit o tym, że "nie będą podawać informacji o sprzedaży TWOM i podadzą je dopiero w raporcie".
Padały informacje na forum, że nie jest to w zwyczaju spółki, ale nie była to informacja ze spółki.

zachowanie CDP nie wygląda na profesjonalne, równie dobrze za tydzień może się pokazać informacja - "o przepraszamy źle kalkulowaliśmy, nie ma jeszcze 4mln sztuk sprzedanych".
Hipotetyczna sytuacja, ale właśnie takiego podejścia mogą się obawiać inwestorzy długoterminowi po tym co wychodzi ze spółki...

win1248 napisał(a):

Przyszłość to kolejna gra co do której - po takiej sprzedaży w3-
oczekiwania będą ogromne, a baza wysoka.
Przebijanie kolejnych szacunków może i ruszy jeszcze kursem, ale jak to mówią, święta święta i po świętach.

a sprawa downgrade'u pewnie wzbudzi ostrożność przy pierwszych trailerach, oby nie niechęć do następnych tytułów.

win1248
0
Wysłane: 10 czerwca 2015 10:59:52 przy kursie: 23,44 zł
mając do wyboru dołujący kurs i 'etyczne zachowanie' chyba jasne że ratowali sytuacje infem o sprzedaży
zresztą to norma, skarb państwa który mówi że nie będzie sprzedawał akcji a potem sprzedaje, Apple który wynajmuje statystów zabijających się za fajfonami przed sklepami w dniu premiery, fed którego komunikaty o podwyżce stóp to jakaś komedia z cyklu jak podnieść żeby nie podnieść itd. rynek to gra oszustów, ja oszukiwałem ty oszukiwałeś, wygrał lepszy, graliśmy uczciwie blackeye

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

132 133 134 135 136

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,169 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat