PARTNER SERWISU
baggfsho
318 319 320 321 322
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 28 czerwca 2015 23:29:40 przy kursie: 67,29 zł
To nie pesymizm w moim przypadku tylko "urealnienie" opinii w konfrontacji z twardymi faktami a brak silnych plotek. Co tu więcej mówić. Chyba spora grupa liczyła a nawet oczekiwała dużo dużo więcej stąd dość mocne rozczarowanie. Wielu spotkało to dużo wcześniej ja dalej miałem nadzieję. Poznane dane zweryfikowały mój nadmierny optymizm - tylko i aż tyle.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

SimonS
0
Wpisów: 65
Wysłane: 28 czerwca 2015 23:43:33 przy kursie: 67,29 zł
rockq napisał(a):
SimonS napisał(a):

Po pierwsze nie rozumiem ciśnienia na wzrost wartości akcji. Think

Ale co proszę? Kupujesz akcje dla ich wartości kolekcjonerskiej? ;) Duzi udziałowcy mają wiele sposobów na czerpanie garściami z finansowej bonanzy której doświadczyła spółka. Mogą sobie podnieść pensje, wypłacić bonusy, przegłosować program motywacyjny, korzystać z firmowych kart kredytowych, etc. A co możemy my, małe żuczki? Jedynie liczyć na dywidendę, której nie będzie, oraz wzrost kursu. Po co trzymać akcje, i mrozić kapitał, jeżeli nie byłoby perspektywy dalszych wzrostów?

Kupiłem akcje wiedząc że mają wydać TWoM i Industriala. TWoM okazał się sukcesem i nie oczekuje od spółki tego, że nagle przeorganizuje swoją działalność i wydadzą 3 komunikaty które dadzą +X do obecnego kursu bo to nie ma sensu, ale widać, że jest mega ciśnienie tutaj. Dla mnie normalna kolej rzeczy to dokończyć co założyli i porządnie przemyśleć co zrobić z kasą.
Próbowałem tylko wytłumaczyć, że moim zdaniem sukces TWoM nie był zaskoczeniem tylko dla Inwestorów ale i dla samej spółki. Kasa leży bo nie byli na nią przygotowani. Większość z Was wolałaby, żeby zapowiedzieli byle co oby tylko kurs dziś urósł o kilka % a później najpewniej narzekać, że pieniądze zostały wydane nieroztropnie. Podoba mi się podejście spółki bez hurraoptymizmu i rozumiem boczniaka na kursie - tylko tyle :)

Cytat:

Mogą sobie podnieść pensje, wypłacić bonusy, przegłosować program motywacyjny, korzystać z firmowych kart kredytowych, etc. A co możemy my, małe żuczki? Jedynie liczyć na dywidendę, której nie będzie, oraz wzrost kursu. Po co trzymać akcje, i mrozić kapitał, jeżeli nie byłoby perspektywy dalszych wzrostów?

Oczywiście mogą sobie wypłacić bonusy i inne takie. Moje pytanie brzmi czego Ty oczekujesz ? Chcesz by zwiększyli zatrudnienie nie wiedząc czy taki sukces się powtórzy? Może się udać, albo i nie. Chcesz by rzucili hasłem gry o której myślą ale nie przygotują bo nie mają zespołu? Chcesz po prostu by kurs urósł bo ten nie jest wystarczający ?
Dla mnie to proste - nie spodziewali się takiej kasy. Teraz ją mają i myślą co z nią zrobić a nie wydają wszystkiego w 2 dni jakby wygrali w Lotto :)
Edytowany: 28 czerwca 2015 23:45

baks
152
Wysłane: 28 czerwca 2015 23:56:32 przy kursie: 67,29 zł
Są tu dalej optymiści i ja także do nich należę ale na spotkaniu zdjąłem różowe okulary ... i co zobaczyłem - dużo odcieni szarości i to na razie znacznie pogorszyło obraz jaki widziałem wcześniej. Czas pokaże co będzie dalej ale na razie nie wygląda tak dobrze jak nawet 1-2 tygodnie wcześniej.
Najgorsze jest to, że nie ma podstaw do snucia dość realnych obrazów sukcesu bo nie ma do tego paliwa

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 29 czerwca 2015 09:00:31 przy kursie: 64,30 zł
Baks napisał(a):
Najgorsze jest to, że nie ma podstaw do snucia dość realnych obrazów sukcesu bo nie ma do tego paliwa

Pisząc sukcesu masz na myśli wzrost kursu - czy raczej to, że TWOM był wyjątkowy i czeka nas kilka dobrych produkcji w najbliższym czasie zanim znowu pojawi się ta świetna ?

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 29 czerwca 2015 09:14:34 przy kursie: 64,30 zł
@vladinio
to że TWoM był wyjątkowy każdy wie i jest to juz w cenie, a skad ta pewność u ciebie że kolejne gry będą sukcesem?

baks
152
Wysłane: 29 czerwca 2015 09:57:00 przy kursie: 64,30 zł
vladinho napisał(a):
Baks napisał(a):

Pisząc sukcesu masz na myśli wzrost kursu - czy raczej to, że TWOM był wyjątkowy i czeka nas kilka dobrych produkcji w najbliższym czasie zanim znowu pojawi się ta świetna ?

Odnoszę się do najbliższych perspektyw co nie przekreśla sukcesu w kolejnych latach. Jednak nie ma oficjalnie podstaw do snucia wizji o mega zyskach jak wielu z nas sądziło a niektórzy byli przekonani, że w 1-2 lata zostaną milionerami. A tu UPS nie ma żadnych dowodów ani konkretnych plotek, że jest szansa na ziszczenie się tego w bliskiej perspektywie. To taka moja refleksja po WZA. Inni mogą mieć inne wrażenie ale nie udało się znaleźć "plotek" , że jest szansa na dalszy błyskawiczny rozwój. Dalej wierzę w spółkę ale ta wiara musi zawierać dużo większy element cierpliwości niż mi się wydawało. Na pewno odpada opcja, że w przyszłym roku zostanę milionerem - co do tego przynajmniej ja nie mam już wątpliwości d'oh! Anxious
Widzę, że sam się troszeczkę oszukiwałem ale czar chwilowo prysł i muszę bardziej realnie podchodzić do tej spółki.
Produkcje jakieś oczywiście są ale z informacji wynika, że jest pełna szuflada pomysłów ale są dopiero prowadzone rozważania co zacząć. To wprost oznacza, że wyniki pojawią się za minimum 2 lata. TWOM a nawet Industrial jeśli w końcu już wyjdzie nie zapewni spółce bytu na kolejne 2 lata przy rosnących kosztach większych produkcji jeśli one jeszcze nie są rozpoczęte. TWOM po trochu się kończy Industrial jeśli nie przyniesie spodziewanych zysków - bo nie ma żadnej gwarancji - to kasa spółki zacznie pustoszeć. Jeśli przeczeka się najlepszy moment do spółka wróci do stanu sprzed sukcesu TWOM. Wtedy znów przyjdzie nam czekać ze 2-3 lata na kolejną szansę aby wrócić do punktu obecnego. To zbyt zachowawcze. Droga CIG nie jest dobra ale tutaj trochę trwonią szansę i potencjał. Za 1,5-2 lata ludzie zapomną o spółce jeśli nie będzie kolejnych produkcji. Stąd moja troska.
Edytowany: 29 czerwca 2015 10:04

baks
152
Wysłane: 29 czerwca 2015 10:22:34 przy kursie: 64,30 zł
GRAF78 napisał(a):
@vladinio
to że TWoM był wyjątkowy każdy wie i jest to juz w cenie, a skad ta pewność u ciebie że kolejne gry będą sukcesem?

Nie można wykluczyć, że będą jakimiś sukcesami, bo mogą. Ale żeby był sukces musi być produkt w produkcji a tu na razie jest straszna posucha. Spółka dopiero myśli nad tym co produkować to duża strata czasu. Widać wyraźnie sporą zwłokę spowodowaną ogromnym zaskoczeniem Zarządu sukcesem i ilością kasy. Ale to sukces w skali spółki i zbyt długo trwa opracowywanie nowej strategii i pełnego portfolio produkcji. To nie przekreśla przyszłych sukcesów ale znacznie przesuwa je w czasie. Tak więc bez produkcji nie może być sukcesów i o to mi chodzi aby coś było. Wtedy jakieś szanse się pojawią. Dziwi mnie oczekiwanie sukcesu gier których nie ma. Mnie samego TWOM mocno zaskoczył ale byłem na zewnątrz. Jedna jaskółka wiosny nie czyli. Jedna gra nie daje sukcesu na zawsze. A bez gier tym bardziej. Zdaję sobie sprawę, że nie poznamy wykazu produkcji na kilka lat jak np. w CDRed ale nie wiemy nic o produkcjach na najbliższe 6 miesięcy. Dla mnie to właściwie dowód, że nic tam nie ma. Nawet TWOM trailer był pokazany około 6 miesięcy przed premierą a teraz poza mobile nie ma nic żadnych info. Może niektórych to nie niepokoi ale mnie dość mocno.
Edytowany: 29 czerwca 2015 10:32

vladinho
45
Wysłane: 29 czerwca 2015 11:43:30 przy kursie: 64,30 zł
GRAF78 napisał(a):
@vladinio

nigdzie nie napisałem, że kolejne gry będą sukcesem - ani, że takiego obrotu spraw oczekuję.
Nie wydaje mi się, też żeby gdzieś z kontekstu moich dotychczasowych postów tryskało takim przeświadczeniem - zwyczajnie zapytałem Baksa czy określa perspektywy kursu, czy przyszłości gier od spółki. Do tej pory na forum, żyło przeświadczenie, że każda kolejna gra będzie _conajmniej_ tak dobra jak TWOM, stąd moje pytanie.
Rockq, który starał się pokazać ryzyka tego biznesu - został w zasadzie zakrzyczany.

Patrząc historycznie większość gier była dobra, ale sprzedawały się różnie - można porównać Anomaly do TWOM i tu sukces i tu, ale zupełnie inny zysk. To zarząd twierdzi, że Industrial ma większy potencjał niż TWOM, my tu na forum (i chyba też rynek) nic o tym nie wiemy - tak sobie gdybamy.

@Baks dzięki za odpowiedź, wg mnie wycena rynkowa odzwierciedla kompetencje pracowników, których potencjał został zauważony dzięki TWOM. Kwestią zarządu jest takie ustawienie projektów, aby do produkcji wybierane były te projekty potencjalnie bardziej dochodowe - kluczowym pytaniem wydaje mi się jest tutaj czy zarząd wie dlaczego TWOM tak dobrze sprzedał się, to chyba jest najtrudniejsze w sektorze gier indie. Jedna, może dwie gry powinny nadać kierunek co dalej z 11bit, ale nie mam na myśli lauch-pad.

baks
152
Wysłane: 29 czerwca 2015 13:10:19 przy kursie: 64,30 zł
Trudno przesądzić o dalszym kierunku. Spółki nie przekreślam ale rozczarowali mnie. Jechałem tam z przeświadczeniem, że usłyszę "tak mamy rozpoczęte kilka dużych projektów w fazie rozruchu a część dość zaawansowana" - niestety z wypowiedzi wynika, że Zarząd już wie co spowodowało sukces TWOM - ale nie do końca rozstrzygnął dalszą strategię. Mają mnóstwo pomysłów ale mają chyba kłopot z wyborem na co się zdecydować. Nie otrzymałem właściwie żadnej odpowiedzi co dalej na co mogę liczyć w najbliższych 6 miesiącach, 12 miesięcy niepewne. W dłuższym okresie po 12 miesiącach raczej Industrial - później także dłuższa pustka. Spółka wróciła do okresu początków. Anomaly po premierze prace nad nową wersją. To samo z TWOM na PC, później prace na mobile.
Tylko sytuacja teraz pozwala na równoległą produkcję nawet 4 produktów - co pozwoli mieć duże prawdopodobieństwo , że np. 2 z tych 4 będą sporymi sukcesami. Przy produkcji 1 produktu i sukcesie co 2-gi z cyklem produkcyjnym 2 lata sukces wypada co 4 lata. To całkowicie niesatysfakcjonujące osiągnięcie. Mam nadzieję, że spółka ukryła dużo rzeczy i nie wiemy wszystkiego. W innym przypadku widzę to zupełnie szaro. Spółka zeszła by do poziomu VVG czy Nico.
Zarząd jest kompetentny tylko zauważyłem "strach" przed dużym sukcesem....Anxious d'oh!
Edytowany: 29 czerwca 2015 13:11

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 29 czerwca 2015 13:52:52 przy kursie: 64,30 zł
@baks
wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Widać, że walne cię rozczarowało, mnie również nie zachwyciło ale ja nie przywiduję aż tak czarnego scenariusza. Zobaczymy jak sprzedawać się będą mobilki, później co to za duża produkcja TWoM i mam nadzieję w 1kw 2016 Industrial. Nie zakładam opóźnienia Industriala do 3 czy 4 kwartału, bo nie mam ku temu podstaw.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 29 czerwca 2015 14:18:36 przy kursie: 64,30 zł
Co się w spółce zmieniło w ostatnich dniach, że wnioski od ściany do ściany. Proponuję mniej słowotoku.
Wg mnie dzieje się dobrze. Firma nagle zwiększyła wyniki finansowe o rząd wielkości. Nie ma takiej firmy na świecie, która jest w stanie przeskalować swoje operacje o rząd wielkości w takim krótkim czasie, zachowując rentowność itp. Dajcie im do cholery trochę czasu. Transformacja, jaka czeka 11 bit jest ogromna, to musi potrwać. Wywalić forsę na pomniki własnej wielkości potrafi każdy głupi. Jeśli ktoś myślał, że można generować kilkakrotny wzrost rok po roku, to niech zejdzie na ziemię.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 29 czerwca 2015 14:27:41 przy kursie: 64,30 zł
Dla mnie zmieniło się to że oczekiwałem Industriala w grudniu 2015 a nie w IIQ 2016 a to dość istotna zmiana

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 29 czerwca 2015 14:41:34 przy kursie: 64,30 zł
A kto powiedział że 2 kwartał?

vladinho
45
Wysłane: 29 czerwca 2015 14:52:17 przy kursie: 64,30 zł
kastalto napisał(a):
Co się w spółce zmieniło w ostatnich dniach, że wnioski od ściany do ściany. Proponuję mniej słowotoku.
Wg mnie dzieje się dobrze. Firma nagle zwiększyła wyniki finansowe o rząd wielkości. Nie ma takiej firmy na świecie, która jest w stanie przeskalować swoje operacje o rząd wielkości w takim krótkim czasie, zachowując rentowność itp. Dajcie im do cholery trochę czasu. Transformacja, jaka czeka 11 bit jest ogromna, to musi potrwać. Wywalić forsę na pomniki własnej wielkości potrafi każdy głupi. Jeśli ktoś myślał, że można generować kilkakrotny wzrost rok po roku, to niech zejdzie na ziemię.

Przejrzyj wpisy z początku roku - jakie były oczekiwania co do spółki, porównania do CDP (o samym kursie nie wspomnę). Patrząc w tym kontekście można być zawiedzionym.
Ja nie byłem na WZA, ale po wpisach można odnieść wrażenie, że pomiędzy spotkaniem z inwestorami przy okazji wyników za Q42014 a WZA, zarząd nie zrobił nic - lub nie widać żeby coś zrobił.

Moim zdaniem zarząd miał dużo pracy - wizyty na targach, prawdopodobnie pozyskiwanie znajomości, kontaktów + przygotowanie wejścia na parkiet główny, być może rozmowy z inwestorami instytucjonalnymi i zabrakło czasu na pomysły na konsumpcję zysku z TWOM.
Jednak może być też tak, że po sprzedaży akcji zaczęli budować chałupy pod Warszawą lub na mazurach a wiadomo to zżera czas ;).
Trzeba poczekać - aż tak źle, żeby tu zrobiło się drugie Nico to nie będzie...

c15d
3
Wpisów: 163
Wysłane: 29 czerwca 2015 15:10:12 przy kursie: 64,30 zł
Zgadzam się z przedmówcami, kolegę Baksa coraz ciężej się czyta... Przecież to nie takie proste, pieniądze mają raptem 0d 6-7 miesięcy, więc trudno rozpocząć 4 duże projekty... Jak kolega Baks sobie to wyobraża? Każdy kto ma 20M PLN może z marszu tworzyć 4 duże gry? Poczekajmy, działają zgodnie z planem i tak powinno być. Myślę że plany na przyszłość uwzględniają większe możliwości finansowe studia.

vladinho
45
Wysłane: 29 czerwca 2015 15:36:25 przy kursie: 64,30 zł
c15d napisał(a):
Myślę że plany na przyszłość uwzględniają większe możliwości finansowe studia.

Mowa jest właśnie o tym, że tych planów nie ma.
Dodatkowo nikt z 11Bit nie potwierdzał, że będą robić większe gry (bardziej kosztowne) i spoza segmentu indie.

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 29 czerwca 2015 15:39:01 przy kursie: 64,30 zł
kastalto napisał(a):

Tak jak kolega napisał, buja wami od ściany do ściany, a biedny baks to juz prawie w depresje wpadl, nagle mobilki mają okazać się klapą a wygenerowanie 13mln zysku z prognozy stało się nierealne bo Industriala w tym roku nie będzie ? Poziom nico ?
No proszę Cię baks.
Przeciez po ostatniej wyprzedaży na steam, czy po tym jak gra się sprzedaje w 2015r, śmiało można założyć że te 13mln zysku w 2015r zrobi sama wersja TWoM na PC, a przecież jest jeszcze wersja mobilna, która też kilka baniek dołoży i ten "duży projekt związany z TWoM" na jesień.

Moim zdaniem, walka będzie o zbliżenie się do wyniku 20mln zysku w 2015r.
Rekomendacja zakładająca 13mln jest mocno pesymistyczna, ale nawet jeśli zysk za 2015r wyniesie "tylko" 13mln, to 11b jest najgorzej wycenianą spółką z sekotra gamedev na polskiej giełdzie (mam na myśli C/Z)

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 29 czerwca 2015 15:46:27 przy kursie: 64,30 zł
No ja też nie przesadzałbym z tym pesymizmem, bo powiedzmy sobie szczerze, w tej chwili jedynym problemem spółki jest to, że jeszcze nie za bardzo wie co zrobić z górą zarobionych pieniędzy :D 99,9% spółek na giełdzie chciałoby mieć takie problemy ;)

PS. No i Nico? Serio?

c15d
3
Wpisów: 163
Wysłane: 29 czerwca 2015 16:01:24 przy kursie: 64,30 zł
vladinho napisał(a):
c15d napisał(a):
Myślę że plany na przyszłość uwzględniają większe możliwości finansowe studia.

Mowa jest właśnie o tym, że tych planów nie ma.
Dodatkowo nikt z 11Bit nie potwierdzał, że będą robić większe gry (bardziej kosztowne) i spoza segmentu indie.

Ale z czego to wnioskujesz? Przecież wydadzą mobilki, Industriala i projekt związany z TWOM i pewnie coś ogłoszą. Co teraz mają powiedzieć? Nawet CDProjekt po wydaniu Wiedźmina za dużo nie powiedział, wiadomo że robią Cyberpunka i tyle. Czy też mają planować 5 dużych gier bo zarobią np. 200M? Spokojnie. Dajmy im zrealizować plany, przecież pracują cały czas nad czymś, skończą to powiedzą co dalej. Do tego czasu na pewno zarobią jeszcze trochę i wtedy zdecydują o dalszych planach.

baks
152
Wysłane: 29 czerwca 2015 16:38:15 przy kursie: 64,30 zł
t0m4s napisał(a):
kastalto napisał(a):

Tak jak kolega napisał, buja wami od ściany do ściany, a biedny baks to juz prawie w depresje wpadl, nagle mobilki mają okazać się klapą a wygenerowanie 13mln zysku z prognozy stało się nierealne bo Industriala w tym roku nie będzie ? Poziom nico ?
No proszę Cię baks.
Przeciez po ostatniej wyprzedaży na steam, czy po tym jak gra się sprzedaje w 2015r, śmiało można założyć że te 13mln zysku w 2015r zrobi sama wersja TWoM na PC, a przecież jest jeszcze wersja mobilna, która też kilka baniek dołoży i ten "duży projekt związany z TWoM" na jesień.

Moim zdaniem, walka będzie o zbliżenie się do wyniku 20mln zysku w 2015r.
Rekomendacja zakładająca 13mln jest mocno pesymistyczna, ale nawet jeśli zysk za 2015r wyniesie "tylko" 13mln, to 11b jest najgorzej wycenianą spółką z sekotra gamedev na polskiej giełdzie (mam na myśli C/Z)

Myśl co chcesz ja się nie czepiam wycen czy kursów bo to rzecz wtórna. Martwi mnie, że spółka "przespała" w pewnym sensie te ostatnie 7 miesięcy do końca listopada można już było ochłonąć i oswoić się z sukcesem. Na spotkaniu inni sprawiali jeszcze większe rozczarowaniem sugerując, że więcej niż połowa zysku nie pracuje tylko leży i po dłuższym przemyśleniu w pełni się z tym zgadzam. Być może ta opinia jest nieco przesadzona ale za długo trwa zmiana strategii. Nie mamy żadnych powodów sądzić, że spółka zrobiła coś rzeczywistego aby ten stan zmienić. To mnie jako inwestora bardzo martwi, bo widzę, że realizując tak strategię rozwoju - rozwój będzie wolniejszy niż zakładałem. Po trochu zgadzam się z opinią, że inne spółki działają dużo bardziej agresywnie przyspieszając znacznie swój rozwój np. wspomniany już VVG. Choć nie do końca popieram tamten model (nawet jestem jego przeciwnikiem) gdzie więcej niż gier produkuje się nowych emisji akcji. To zostawianie tak dużego "bufora" finansowego znacznie ogranicza tempo rozwoju.... a miało być tak pięknie Boo hoo!
Wieku zakładało raptowne przyspieszenie .... atu nici w strategii nic na razie się nie zmieniło jest taka sama jak za czasów Anomaly. A przecież już tamten rozdział został zamknięty a na nową strategię 7 miesięcy to dużo. Nie wymagam gotowych gier po tym czasie, przesunięcie Industrial (no niech tam) , ale nie ma potwierdzeń, że coś konkretnego mają poza Industrialem za rok a może i więcej. Czy to może cieszyć. Kiedyś mówiło się o całym wachlarzu przygotowywanych projektów a tu nic się nie potwierdza. No chyba , że wracamy do czasów .... "uwaga wczoraj rozpoczęliśmy sprzedaż ..." ale ten model nie za bardzo większości pasował. Można to było zaakceptować ale spółka podobno miała to zmienić a tymczasem po takim czasie zero zmian.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

318 319 320 321 322

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,988 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat