152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
22 września 2015 17:29:11
przy kursie: 63,98 zł
Scarry napisał(a):@Mr Jackson mozesz ją nazwać biblijną
jako osoba autentycznie zainteresowana uważam że nawet 1000 zł poświęcony na produkcję konsolowej wersji gry to 1000 zł zmarnowany.
Co do wersji na Androida w pełni podzielam pogląd - nie powinno być w ogóle ..... no chyba, że potraktowali jako bezpłatną reklamę aby jak największa liczba osób zagrała i licząc , że część zechce mieć szerszą wersję i wyda te kilka-kilkanaście $/E. Może się okazać, że produkt będzie jeszcze dość długo wspierany przez DLC. Jednak mam nadzieję, że już nie na Antka. Co do wersji konsolowej to mam istotne powody aby się z Tobą nie zgodzić. Zastanawia mnie czy jeżeli wersja konsolowa osiągnie więcej niż wersja PC za 2 kwartał .... to posypiesz głowę "tym biblijnym popiołem" ? Ja oczekuję sprzedaży co najmniej 100tyś w 1 kwartale i 200tyś w 5 miesięcy a do końca roku minimum 250tyś sztuk. Nie twierdzę, że na pewno (bo na grach znam się niewiele w porównaniu z Tobą ale mam powody aby tak sądzić. Rezultat będzie znany za 9-11 miesięcy w komunikacie albo w wynikach kwartalnych. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
22 września 2015 19:58:04
Scarry napisał(a): Póki nie widzę trailera Industriala nie wiem po co mam się silić na komplementy, kiedy resztę rzeczy firma nie robi tak jakbym chciał.
czas zmarnowany na wersję konsolowe trzeba było poświęcić na wysokomarżowe DLC albo nawet TWOM2 na PC. PC i TYLKO PC. Ewentualnie tylko PC + iOS - najlepsze rynki dla firmy. Nic więcej. IMHO - byłoby sporo więcej kasy dla spółki. GamesRepublic - mam coraz większe wątpliwości czy jednak da radę, bo Panowie problem jest taki że rynek zmienia się wręcz kolosalnie szybko. Z wyjątkiem Steam-a nie wiem czy ktokolwiek, nawet GOG, wypracuje sobie trwała pozycję na rynku.
Niestety ani spółka ani Ty nie macie monopolu na podejmowanie najlepszych decyzji. Aby krytykować w ogóle wersje konsolowe należy się wrócić do czasu kiedy ta decyzja podejmowana. Z dzisiejszej perspektywy może to wyglądać inaczej. Z krytyką wstrzymałbym się do samej premiery. Jeśli szacujesz klapę to powiedz jaki wynik obstawiasz za I-szy kw. 2016? Za stworzeniem wersji konsolowej może stać jeszcze jeden prozaiczny powód - optymalizacja czasu pracy. Zakładam, że takim etapie jakim znajdował się Industrial niespełna rok temu nie było szans pracy tak dużym zespołem. Zatem zamiast robić coś na zapas albo rzeczy, które i tak wylądują w koszu zajęto ludzi pracami przy rozwijaniu TWoMa. Być może był to również sposób wdrożenia do pracy dla nowych pracowników. Nie da się zawsze wyciskać maksymalnego zysku z każdej złotówki, pewne gry będą bardziej dochodowe inne mniej, tak samo jak inwestycje: na jednych akcjach można zarobić sporo a na innych dużo mniej. Ale nie jest to argument za stawianiem wszystkiego na jedną kartę. Co do wersji androidowej to ten produkt raczej musiał powstać. Lepiej na tym niewiele zarobić niż stracić w oczach graczy za nie wspieranie Androida. Oczywiście można było wypuścić wersje mobilną po konsolach, ale wtedy akcjonariusze nie zostawili by suchej nitki na spółce: miały być 3 premiery a jest zero!
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
22 września 2015 21:47:19
Przy ocenie wydania gry na androida pamiętać trzeba o pre-orderze i związanej z nim bardzo dobrej ofercie (twom na androida plus twom na pc - gratis). Ciekaw jestem ile sztuk się sprzedało w ramach tego pre-ordera. Przypuszczam, że sprzedaż szła dobrze - bo oferta była naprawdę atrakcyjna. Nie pozostało to bez wpływu na ilość sztuk sprzedanych przez google play. Ale była to niewątpliwa promocja games republic. Swoją drogą ten pre-order z tego co pamiętam ruszył z początkiem lipca, więc wynik finansowy tej akcji będzie objęty wynikiem za 3Q, podobnie jak lipcowa wyprzedaż na steam i lipcowa bądź sierpniowa (nie pamiętam dokładnie) wyprzedaż na humblebundle. Jeśli dodamy do tego sprzedaż wersji mobilnych w itunes i google play to zysk w 3Q nie powinien być taki zły jak niektórzy sądzą. Ale pożyjemy, zobaczymy...
|
|
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
25 września 2015 12:49:42
przy kursie: 66,00 zł
rockq napisał(a):Wygląda na to, że te odejścia to nie preludium, ale już exodus w pełnym rozkwicie :/
Jest odpowiedź spółki na brednie o exodusie, pracownikach administracji i nie tylko. Raz jeszcze zachęcam Cię rockq i nie tylko Ciebie do zadawania pytań na forum inwestorskim spółki. Udzielają odpowiedzi na niemal wszystkie pytania. Wiem, bo wielokrotnie je zadawałem w ostatnim czasie i odpowiedzieli na wszystkie. To znacznie lepsze niż bezsensowne spekulowanie na forum, gdzie nikt ze spółki nie rozwieje wątpliwości. Chyba, że komuś właśnie o to chodzi, o czarny PR, wtedy lepsze jest oczernianie na forum. foruminvest.11bitstudios.com/v...Cytat:Dzień dobry Rotacja kadr w 11 bit studios, jak wynika z naszych obserwacji i doświadczeń, jest niższa niż w konkurencyjnych firmach z branży. Bardzo staramy się, żeby atmosfera pracy w Spółce była jak najlepsza i to procentuje. Oczywiście, nie oznacza to, że załoga jest stała i niezmienna. Pracownicy mają różne pomysły na życie. Próbują własnych sił w biznesie, co w naszej branży jest dość powszechne. W tym roku kilku (2-3) odeszło z firm. Równocześnie przyjęliśmy kilku nowych pracowników i cały czas szukamy kolejnych. Obecnie zatrudniamy ok. 50 osób. Z tego tzw. back-office (nie wliczam do tego Zarządu i działu marketingu) to mniej niż 10 proc. co pokazuje, jak bardzo pilnujemy kosztów. Pozdrawiamy
Edytowany: 25 września 2015 12:50
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 września 2015 13:07:15
@lelo Jeśli zadajesz niewygodne pytania to ciężko oczekiwać prawdziwej odpowiedzi, chocby dlatego ze wynagrodzenie zarządu zależy od kursu... Wskazane jest przede wszystkim własne myślenie i kojarzenie faktów. Pisze w tym momencie ogólnie, bo jakiegoś ponadprzeciętnego odwrotu pracowników od spółki nie widzę. Można było się tylko domyślać, że sukces może powodować napięcia (choćby płacowe) i rotację pracowników. Nic w tym dziwnego. Kluczowe osoby nadal w spółce jednak są, No może poza szefem GR, ale to akurat dobrze, bo serwis się słabo rozwijał. Taki prezes Kerdosu zapewniał ze będzie kupować akcje jeszcze parę dni temu, a potem wyrzucił wszystko w rynek. Prezes Uboata pisał do inwestorów "spółka nigdy nie miała się lepiej", a za 3 miesiące poszedł wniosek o upadłość. Prezesem z założenia nie można ufać.
Edytowany: 25 września 2015 13:08
|
|
Wysłane:
25 września 2015 14:59:36
Noooo Teresa akurat takiego tekstu po Tobie bym się nie spodziewał........ naprawdę zależy od kursu ... i takim kursem rada nadzorcza zapłaci Zarządowi - czy jednak kasą z zysków którą firma wypracowała ? Nie wiem czy ta wypowiedź to - celowa prowokacja - "przejęzyczenie" lapsus językowy - czy może "gorszy dzień" w pracy taką wypowiedź wielu uznałoby za herezję biznesową lub brak znajomości tematu - o co akurat Ciebie bym nie posądzał.... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 września 2015 15:36:45
Nie Baks, to po prostu tylko Twoj brak wiedzy na temat takiego zjawiska jak programy motywacyjne wynagradzane akcjami. Aż dziwię się, że przez tak długi czas tak wytrawny wyjadaczy giełdowy o tym nie słyszał... No chyba, że to Twój gorszy dzień z kojarzenim, wtedy rozumiem
|
|
Wysłane:
25 września 2015 15:39:49
anty_teresa napisał(a):@lelo Jeśli zadajesz niewygodne pytania to ciężko oczekiwać prawdziwej odpowiedzi, chocby dlatego ze wynagrodzenie zarządu zależy od kursu... Wskazane jest przede wszystkim własne myślenie i kojarzenie faktów. Masz rację, ale z drugiej strony jest kwestia zaufania inwestorów do spółki (Zarządu i pracowników). Póki co spółka nie nadszarpnęła mojego zaufania np. mówiąc, że emisji nie będzie, po czym ów emisję przeprowadzając, jak to się regularnie dzieje na wielu spółkach GWP, itd. itp. Stąd mam zaufanie, choć nie bezgraniczne, do tego co mówią/zapowiadają. Co do wynagrodzenia zarządu, to jednak zależy ono od wyników finansowych a nie kursu. Rozumiem, że mogło Ci chodzić o program motywacyjny - wtedy rzeczywiście wynagrodzenie zależy od kursu, ale mimo wszystko żeby dostać te akcje z programu mot. najpierw trzeba zrealizować założenia finansowe spółki. Poniżej info z forum inwest. dot. wynagrodzenia zarządu: foruminvest.11bitstudios.com/v...Cytat:Dzień dobry. Premie za 2014 r., które obciążyły nasze wyniki za IV kwartał ub.r., zostały przyznane Zarządowi decyzją Rady Nadzorczej Spółki za sukces, również finansowy, który odniosła gra "This War of Mine". Były to premie jednorazowe. Nie wpisują się w żaden sztywny mechanizm premiowy. Dlatego szacowanie wielkości ewentualnej premii za 2015 r. mija się z celem przede wszystkim dlatego, że Spółka i Zarząd nie mają żadnego wpływu na decyzje RN w tym obszarze. [Edit] Ok. Właśnie przeczytałem, że chodziło Ci o program motywacyjny :-)
Edytowany: 25 września 2015 15:43
|
|
Wysłane:
25 września 2015 22:09:02
anty_teresa napisał(a):Nie Baks, to po prostu tylko Twoj brak wiedzy na temat takiego zjawiska jak programy motywacyjne wynagradzane akcjami. Aż dziwię się, że przez tak długi czas tak wytrawny wyjadaczy giełdowy o tym nie słyszał... No chyba, że to Twój gorszy dzień z kojarzenim, wtedy rozumiem Nie czas na złośliwości ... a taki system jest całkiem często stosowany ale u nas raczej mniej popularny. O ile wiem to ten wariant jednak spółki nie dotyczy Zarząd zdementował (na WZA), że są objęci PM. Owszem część akcji z "planowanej" emisji w ramach programu nie została przydzielona. Spółka trzyma w zapasie na wypadek gdyby pojawił się "ktoś wartościowy" dla spółki aby można było "go zmotywować". Stąd ostatnia premia obciążyła wynik finansowy - i myślę, że zasłużyli na ten bonus. Inna sprawa, że nie wszyscy pracownicy przystąpili do programu. Wielu pewnie teraz żałuje. Oczywiście jeśli do zespołu nie dołączy nikt komu zaproponowano by udział w PM - wtedy gdy wyniki będą bardzo dobre nic nie stoi na przeszkodzie aby RN przydzieliła część lub całość nie objętych akcji Zarządowi w ramach dodatkowej premii za wyniki. Tak więc nie można wykluczyć, że sugerowany wariant się sprawdzi - choć na razie nie miał miejsca. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 25 września 2015 22:10
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 września 2015 09:19:49
Pisałem ogólnie o zjawisku, czyli braku zaufania do zarządów, bo ich wynagrodzenie zależy od kursu akcji. Nie ma znaczenia mechanizm. Może to być program motywacyjny, mogą to być już posiadane akcje, które przecież można sprzedać Twierdzisz Baks, że zarząd spółki nie posiada żadnych akcji i dlatego nie zależy im na wzroście kursu? Sorry, pewnie znów przez "gorszy dzień w pracy" nie zauważyłem kiedy swoje akcje sprzedali G.Miechowski, B.Brzostek, P.Marszał, M.Drozdowski... EDIT: PS: Spodziewałem się, że większość posiadaczy papieru będzie zaskoczona moim stanowiskiem na temat rotacji zatrudnienia, a nie ogólnej prawdy giełdowej znanej każdemu bardziej doświadczonemu inwestorowi.
Edytowany: 26 września 2015 09:23
|
|
|
|
Wysłane:
26 września 2015 12:54:04
@anty_teresa
Z tego co czytałem na forum to jest jedna, może dwie osoby, które widzą exodus, albo opuszczanie tonącej łajby. Pewnie dlatego nikt z Tobą nie polemizuje na temat rotacji.
Co do kursu, to ja od dawna odnoszę wrażenie, że spółka nie robi prawie nic co mogłoby wpływać na wzrost kursu. Mówię tu o działaniach PR-owych, bo ciężkiej pracy nad ich grami im absolutnie nie odbieram. Prawie wszystkie ich działania nad nowymi projektami są objęte ścisłą tajemnicą tak długo jak tylko się da, co nikogo nie zachęca do spekulowania. Wystarczy spojrzeć co robi prezes CIG, żeby uświadomić sobie jak można podsycać spekulacje rynku i zainteresowanie inwestorów, nie osiągając żadnego sukcesu finansowego. Prezes 11bit, gdyby tylko chciał, też mógłby latać po wszystkich możliwych mediach i opowiadać, że np. Industrial to będzie gra, która zrewolucjonizuje świat gier komputerowych, a jej sprzedaż wg wstępnych szacunków może pobić sprzedaż GTAV... Mógłby? Pewnie, że tak. Jednak zarząd zachowuje się dokładnie odwrotnie. Tzn. oni prawie w ogóle nie podsycają spekulacji rynku i nie pompują sztucznie oczekiwań inwestorów. Zresztą w takim tonie wypowiadał się rzecznik 11bit jakiś czas temu, że m.in. tak chcą budować zaufanie inwestorów do spółki.
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
26 września 2015 15:07:59
Muszę się rozliczyć z ostatniej analizy po wynikach kwartalnych (strzałka; str. 349 wątku). Wbrew moim oczekiwaniom kurs nie zbliżył się do maksimów, tylko bezceremonialnie spadł niemal do dolnego ograniczenia strefy konsolidacji. Giełda uczy cierpliwości i pokory.  kliknij, aby powiększyćPatrząc na wykres widać, że podaż atakuje na coraz niższych poziomach. Odbicie odbyło się na niskich obrotach. Obecnie w mojej ocenie przewagę ma podaż, na wykresie widać coraz więcej długich czarnych świec. Od dawna kurs nie był poniżej SMA200. Zbieg zaznaczonych średnich to dodatkowy opór dla wzrostów. Ostatnie sesje wypadły w miarę optymistycznie, ale średnioterminowo wykres się zepsuł ;) W szerszej perspektywie nadal jesteśmy w męczącym i szerokim trendzie bocznym, na rozstrzygnięcia trzeba będzie zapewne jeszcze poczekać.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
26 września 2015 18:18:30
andy_dufresne napisał(a):Muszę się rozliczyć z ostatniej analizy po wynikach kwartalnych Ja także optymistycznie zakładałem testowanie maksimów, ale w analizie techniczniej to trochę jak z napastnikami w piłce nożnej - można nie wstrzelić się w bramkę (tu: w prognozowany scenariusz) nawet jak sytuacja wydaje się 100%towo klarowna, to zawsze jest ten "procent", że coś pójdzie nie tak. Ja bym zwrócił uwagę na jeszcze jeden możliwy scenariusz - zawężenie kanału w którym będzie poruszał się kurs. Obroty spadły na ostatnich sesjach jak to się tak utrzyma i nie będzie większych zawirowań na rynkach zachodnich (tzn. paniki) to może nieźle wiać nudą z notowań. Takie dłuższe uspokojenie zazwyczaj kończy się gwałtownym wybiciem.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
26 września 2015 18:49:11
anty_teresa napisał(a):
EDIT: PS: Spodziewałem się, że większość posiadaczy papieru będzie zaskoczona moim stanowiskiem na temat rotacji zatrudnienia, a nie ogólnej prawdy giełdowej znanej każdemu bardziej doświadczonemu inwestorowi.
Trudno powiedzieć czy spółka miała oprzeć prace nad industrialem na osobach pracujących przy TWOM i w jakim stopniu. Z tego co początkowo mówił prezes w marcu tego roku to raczej nie, bo industrial miał być gotowy na IV kwartał, a w międzyczasie miała powstać wersja TWOM na tablety + niespodzianka, więc raczej miał go realizować inny zespół. Nowi programiści prawdopodobnie uczą się rozwiązań przygotowując wersje TWOM na smartfony i konsole, ucząc się mechaniki kodu i być może wewnętrznych narzutów co do jakości pracy. Z mojego punktu widzenia trudno polemizować. Jeśli dobrze też pamiętam dyskusje z początku roku, to jako źródło sukcesu TWOM większość forum typowała zarząd a nie samych programistów, więc to także zbieżny punkt widzenia. Mnie dziwi jedna rzecz, jak 1,5 roku temu przyszedł Maciej Szcześnik z CDP to był duży szum i nawet kurs urósł, teraz jak odszedł to cisza i jednak nie jest postrzegany jako kluczowa postać ;)
Edytowany: 26 września 2015 18:49
|
|
Wysłane:
26 września 2015 22:26:41
vladinho napisał(a):Mnie dziwi jedna rzecz, jak 1,5 roku temu przyszedł Maciej Szcześnik z CDP to był duży szum i nawet kurs urósł, teraz jak odszedł to cisza i jednak nie jest postrzegany jako kluczowa postać ;) Wg jego profilu LinkedIn odszedł ze spółki 7 miesięcy temu  Bazując na informacjach ze spółki był on głównym designerem Industriala. Trudno określić motywy tej decyzji, ale wygląda na to, że stery w Industrialu, po zakończeniu TWoMa przejął zarząd. Być może związane to było również, ze zmianą skali projektu po sukcesie finansowym TWoMa.
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
27 września 2015 00:59:17
@mrJackson: Przypomnę Ci Twój wpis: mrJackson napisał(a): Niepokojący mógłby być fakt odejścia np. Macieja Sześnika, odejścia wymienionych przez Ciebie osób w połowie projektu, czy konflikt między głównymi udziałowcami.
I co teraz sądzisz o sytuacji? Nie sądzisz że coś jest na rzeczy, skoro nawet POMYSŁODAWCA i GŁÓWNY PROJEKTANT następnego flagowca spółki odszedł z 11 Bit? Nie za dużo tych „przypadków” ostatnio? Nadal uważasz że wszystko jest ok i nie ma o czym dyskutować? A na mój nos, podkupienie Marcina Jefimowa (producenta TWOM) przez CD Projekt może zwiastować kolejne odejścia. Jak znam historie takich transferów w branży, to pan Jefimow pewnie niedługo zacznie wyłuskiwać z 11 bit co zdolniejsze jednostki do swojego nowego projektu. O ile już takich podchodów nie robi.
Edytowany: 27 września 2015 01:02
|
|
Wysłane:
27 września 2015 08:58:17
rockq napisał(a):I co teraz sądzisz o sytuacji? Nie sądzisz że coś jest na rzeczy, skoro nawet POMYSŁODAWCA i GŁÓWNY PROJEKTANT następnego flagowca spółki odszedł z 11 Bit? Nie za dużo tych „przypadków” ostatnio? Nadal uważasz że wszystko jest ok i nie ma o czym dyskutować? Co rozumiesz przez ostatnio? 7 miesięcy temu? Niepokojące byłoby gdy wszyscy wymienieni odeszli w tym samym czasie czy w większej ilości. Fakt, jest to niepokojące, bo ta osoba wydawała się kluczowa dla Industriala. Była też jedną z ważniejszych dla Wiedźmina - news o jego odejściu i Marka Ziemaka był prawie wszędzie. I jakoś Wiedźmin się nie zawalił. Wiemy, że Industrial wyjdzie później niż planowano, ale wiemy też, że to ma być nowy flagowiec. TWoM ustawił wysoko poprzeczkę pod względem jakości jak i dochodów. Być może waga tego projektu okazała się tak duża, że postanowiono przejąć nad nim kontrolę. rockq napisał(a):...Nadal uważasz że wszystko jest ok i nie ma o czym dyskutować? Nadal uważasz, że to jest exodus a spora reszta pracowników to administracja? rockq napisał(a):A na mój nos, podkupienie Marcina Jefimowa (producenta TWOM) przez CD Projekt może zwiastować kolejne odejścia. Jak znam historie takich transferów w branży, to pan Jefimow pewnie niedługo zacznie wyłuskiwać z 11 bit co zdolniejsze jednostki do swojego nowego projektu. O ile już takich podchodów nie robi. Ja znam historie również w drugą stronę, gdzie ludzie opuszczali CDP i nie snuje na jej podstawie podobnych domysłów na forum. Można porównać zarząd do zarządu Uboata czy Kerdosa - można. Mimo, że na razie nie mają nic za uszami to i tak smród pozostał.
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
27 września 2015 13:12:56
rockq napisał(a):@mrJackson: Przypomnę Ci Twój wpis: mrJackson napisał(a): Niepokojący mógłby być fakt odejścia np. Macieja Sześnika, odejścia wymienionych przez Ciebie osób w połowie projektu, czy konflikt między głównymi udziałowcami.
I co teraz sądzisz o sytuacji? Nie sądzisz że coś jest na rzeczy, skoro nawet POMYSŁODAWCA i GŁÓWNY PROJEKTANT następnego flagowca spółki odszedł z 11 Bit? Nie za dużo tych „przypadków” ostatnio? Nadal uważasz że wszystko jest ok i nie ma o czym dyskutować? A na mój nos, podkupienie Marcina Jefimowa (producenta TWOM) przez CD Projekt może zwiastować kolejne odejścia. Jak znam historie takich transferów w branży, to pan Jefimow pewnie niedługo zacznie wyłuskiwać z 11 bit co zdolniejsze jednostki do swojego nowego projektu. O ile już takich podchodów nie robi. Odejście pana Macieja to niespodzianka dla mnie, ale liczy się w sumie tylko to jak firma sobie będzie radziła z zyskami i produkcjami. Jeśli mówisz o exodusie, to moim zdaniem się mylisz, są roszady jak wszędzie , ale zauważ że one nie spowodowały osłabienia jakości TWoM na tablety, także zakładam iż jakość TWoM będzie nadal trzymana w kontekście kolejnych premier. Z tego też względu czas da nam odpowiedź czy niektóre zmiany personalne wpływają na poziom i jakość produkcji, co do odejścia pana Macieja to w wywiadzie z 2014 roku mówił że chce się zająć małymi projektami indie, być może koncepcja firmy która chcę z tej gry zrobić coś znacznie bliższego AAA a niż indie nie spodobała się temu twórcy i dlatego poszedł do pracy w spółce z.o.o Jeśli chodzi o tego producenta i tego że CDR podkupi wszystkich dobrych programistów, to jakoś nie zauważyłem żeby ci co odeszli poszli do CDRu. .Trzeba zauważyć też jedną kwestię, 11bit studio nie jest już takim małym tworem jak rok temu, stać ich na zatrudnianie naprawdę wysokiej klasy pracowników w chwili obecnej, także o jakość produkcji bym się nie martwił, bo to jest ich priorytet( takiej kasy CDR nie miał przed produkcja wiedźmina 2, dlatego posiłkowali się przedpłatami i innymi formami "kredytowania", co negatywnie wpłynęło na późniejsze przepływy pieniężne już po debiucie W2 w 2011 roku do kasy spółki).Zwiększenie kosztów będzie nieuchronne zapewne, ale to może mieć i swoje dobre strony ponieważ może zmusić spółkę do efektywnej monetyzacji TWoM na mobile, bo moim zdaniem właśnie mobilne przy odpowiedniej strategii cenowej i rozwojowej może przynieść 11 bit największe profity i nie jest to bynajmniej sprzedaż produktu po 15$. P.S Wydaje mi się rockq , że ciągle zapominasz o jednej bardzo ważnej kwestii jeśli chodzi o inwestorów, określenie stopnia ryzyka nie jest oderwane od kapitalizacji od bilansów spółki , wyników i rozwoju. Ciągle mi się wydaje, że niektórzy patrzą jakby patrzyli np na VVD czy CIG, a nie na 11 bit, a to duży błąd.Spółka przy tej kapitalizacji, takich planach , małych kosztach, braku zadłużenia dla mnie jest nie tylko perspektywiczna , ale i bardzo bezpieczną opcją na tle tego co dzieje się na rynku. Tym bardziej że z mojej perspektywy trzymam się zasady: pozawalam zyskom rosnąć szczególnie jak są tak potężne, co sprawia że ci co nie mają akcji albo mają w obecnych cenach mogą kombinować na różne sposoby, dla mnie liczy się tylko kalkulacja zysk/bezpieczeństwo inwestycji i tu na chwilę obecną nie mam żadnych zastrzeżeń.
Edytowany: 27 września 2015 13:23
|
|
Wysłane:
27 września 2015 14:45:28
To że Zarząd ma akcje to chyba dla niewielu może być niespodzianką ale dyskutowaliśmy chyba o programach motywacyjnych w akcjach. Chyba zapominamy w tej dyskusji na argumenty, że to Zarząd jest wysokiej klasy programistami i to oni byli i są inicjatorami i recenzentami kierowanych do produkcji projektów. Dyskutowaliśmy na ten temat w czerwcu i Zarząd kolektywnie dyskutuje jakie projekty mają największe szanse na sukces rynkowy. Gry w trakcie produkcji są weryfikowane. W czasie produkcji projekty podlegają okresowym ocenom jakości produkcji. Przykładem może być chociażby wypadnięcie w produkcji Jamesona pomimo zainwestowania około 100tyś w produkcję. Jak Zarząd tłumaczył okazało się, że ma zbyt mały potencjał generowania i spadł z dalszej produkcji i wsparcia przez 11bit. Podobnie było z Industrialem na pewnym etapie oszacowano, że gra ma dużo większy potencjał i warto w niego zainwestować czas i pieniądze, których nie brak. Jak wiem dokładnie tak samo postępują inne firmy - wspominany już prze ze mnie CDR (W3) a także inne firmy. Dość często w produkcji są podejmowane dość istotne zmiany. Nie często się o tym mówi. Jednak już w czasie trwania projektu zaszła kolosalna zmiana w sytuacji firmy i taka zmiana jest w pełni uzasadniona. Pamiętajmy, że to Zarząd jest kluczowy (przynajmniej na tym etapie) dla wszystkich projektów, bo to oni je zatwierdzają lub mogą zamknąć prace nad nimi. Z programistami (dobrymi) nie ma większego problemu. Może warto przypomnieć, że przez kilka ostatnich lat to polscy programiści (studenci) wygrywali tak zwane mistrzostwa świata w programowaniu. To bardzo prestiżowe zawody, bo finaliści mogą wybierać wśród ofert najbardziej renomowanych firm na świecie. Wyniki nie są oderwane od reszty i pokazuje, że nasze uczelnie kształcą świetnych programistów. Nie zabraknie więc dobrych fachowców do pisania gier. Pracowników więc nie zabraknie. W firmach gamedev najważniejsze są dobre innowacyjne projekty oraz osoby kreujące rozgrywkę. Owszem taki CDR ma aktualnie możliwości aby przejąć (zaproponować lepsze wynagrodzenie) wielu pracownikom. Jednak jak wiemy najbardziej kreatywni ludzi z CDR także odchodzą .... dlaczego, bo wiele wskazuje na to, że nie ma tam możliwości na własne kreatywne działania. Co więcej CDR mógłby wykupić nawet cały 11bit - tylko, że zabrakłoby im wtedy kasy na własne produkcje. Można osłabić spółkę przez przejęcie wielu dobrych pracowników .... przed próbą przejęcia - takie działania także są spotykane. Panowie się przecież znają współpracowali już razem. Patrząc na dotychczasową historię 11bit wiele wskazuje, że Zarząd poradzi sobie z sytuacją. Można było spodziewać się zmianom w spółce po sukcesie - mnie to nie dziwi. Nawet wymiana połowy składu nie osłabia spółki. Jak wiadomo ludzie się rozwijają i ich oczekiwania płacowe mogą w naturalny sposób rosnąć powyżej akceptowalnego przez spółkę poziomu. Część chce spróbować własnego biznesu a tylko niektórym się powiedzie. Jeszcze nieraz usłyszymy o przejściach miedzy różnymi firmami - nie ma tu nic szczególnego jak w każdym zawodzie. Temat wydaje mi się już zbyt "sprany". Może wpływać na firmę ale nie ma ludzie niezastąpionych..... Wspominanie o P.Macieju także jest znamienne. Jak już wcześniej było mówione w czasie produkcji akcenty nacisku na różne moduły się zmieniają. Wspominana już informacja, że (core) w produkcji TWOM na początku były 4 osoby - później 12 osób. Widać tu jak rozkłada się akcentowanie i rozkład obciążenia w miarę wzrostu projektu. Wspomniany Maciej na początku był głównym kreatorem projektu. Po podjęciu decyzji o znacznej rozbudowie - Maciej stracił wpływ na cały projekt bo ten wpływ został rozłożony na większą grupę ludzi. Być może nie chciał się z tym pogodzić. Zarząd na pewno był świadomy utraty człowieka .... ale nie stanął na głowie aby zrobić wszystko aby został. Widocznie proponowane rozwiązania nie wystarczyły i Panowie rozstali się. Nic w tym nienormalnego. Pracownik ma prawo wybrać sobie pracodawcę i tak być powinno. Jestem przekonany, że tak jak nie załamał się Wiedźmin po zmianach wśród kreatorów projektu tak samo będzie z Industrialem. Tak jak chcieliśmy spółka chce tworzy duże ambitne gry mające duże szanse na sukces rynkowy. To najważniejsze i dla nas i dla spółki. Przypomnę jeszcze, że na wzroście kursu zależy nie tylko Zarządowi ale i akcjonariuszom... Zarządowi zależy najbardziej w momencie zbywania akcji a główne źródło stałego przychodu Zarząd ma z pensji stąd na razie nie widać próba manipulacji kursem dla samego kursu. Poniekąd to dobrze bo według mnie nic nie wskazuje aby w najbliższym czasie Zarząd chciał zmniejszyć swoje zaangażowania w spółce. Myślę, że to nie jest jeszcze ten poziom wyceny. Poza tym mniejszy udział (znacznie) może prowadzić do utraty kontroli nad spółką i zmiany Zarządu. Myślę, że wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 27 września 2015 14:59
|
|
0 Dołączył: 2014-11-16 Wpisów: 54
Wysłane:
30 września 2015 17:57:39
przy kursie: 65,28 zł
Widzę że jakoś dobre newsy mało kogo tu interesują...
Mamy nowego człowieka ze sporym doświadczeniem m.in. w CDP, który ma pokierować GR. Obecnie w serwisie jest dostępnych 1100 tytułów, a do końca roku ma być 2000 i znacznie dynamiczniejsze działania - info z newslettera.
Dodatkowo mamy zapowiedzi dodatku 1.4 do TWoM... będą nowe języki m.in. chiński, turecki i inne - to informacja z Facebooka (filmik podsumowujący miesiąc).
Teraz w najbliższym czasie czekamy na decyzje KNFu oraz wersję TWoM na smrtphony.
Jeśli coś pominąłem uzupełnijcie ;)
Pozdrawiam
|
|