PARTNER SERWISU
nokulrap
71 72 73 74

GANT (Catalyst)

jarjak
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 listopada 2014 21:00:03
Z tego co przeczytałem na stronie Ganta
http://www.gielda.gant.pl/
oni są teraz "normalną spółką" (jak sami to określili). Czy ja dobrze rozumiem, że skoro nie są w stanie upadłości, to znaczy, że każdy wierzyciel może ich pozwać o wypłatę wierzytelności, a po uzyskaniu wyroku poprosić komornika ? Czy to nie jest tak, że nasza sytuacja się zresetowała i stała radykalnie lepsza ? Mam nadzieję, że są tu osoby lepiej rozumiejące tą sytuację, która bardziej naświetlą sprawę - za co z góry dziękuję.

winiarekk
0
Wpisów: 8
Wysłane: 30 listopada 2014 14:32:41
Za cytowaną przez Ciebie stroną:
Cytat:
8. Czy wierzyciele będą mogli składać kolejne wnioski o upadłość?
Obecnie Spółka korzysta z ochrony, jaką daje jej status podmiotu w upadłości likwidacyjnej. Po uprawomocnieniu się orzeczenia o umorzeniu tego postępowania, sąd nie powinien przez co najmniej rok rozpatrywać żadnego wniosku o upadłość Spółki. Wyjątkiem byłoby udowodnienie znacznej zmiany sytuacji majątkowej. Jej nastąpienie w oczywisty sposób umożliwiłoby spłatę wierzycieli, zatem Zarząd spodziewa się dobrych warunków do przeprowadzenia restrukturyzacji Grupy Gant Development.

Wygląda na to, że teraz pozostała im wyłącznie ochrona przed wnioskami o upadłość (chociaż starają się to podciągnąć pod "ochronę przed wierzycielami") co wg mnie jest bzdurą.

Tutaj wypowiedź z blogu Michała Hajduka, adwokata który reprezentował sporą grupę wierzycieli: wupadłości.pl/umorzenie-postep...
Edytowany: 30 listopada 2014 14:42

jarjak
0
Wpisów: 2
Wysłane: 30 listopada 2014 18:24:54
Dziękuję za odpowiedź
Czyli generalnie możemy ich pozwać o zapłatę. Czy jest szansa na stworzenie jakiejś grupy forumowiczów z obligacjami Ganta, żeby spróbować obniżyć koszty obsługi prawnej (albo wynegocjować z jakąś kancelarią, że wykona pracę za udział w odzyskanej kwocie) ? Proszę chętnych o jakieś sygnały...
Bo szczerze mówiąc, przy całej mojej niechęci do Ganta mam za mało tych GNT0513, żeby mi się opłacało... Tylko dumny jestem z siebie, że nie zgłosiłem wierzytelności - kilkadziesiąt złotych do przodu jestem :)
pozdrawiam
Jarek

Roberto100
0
Wpisów: 49
Wysłane: 1 grudnia 2014 22:03:14
Pozwać możesz, ale już jedynie dla własnej satysfakcji. Niczego nie przesądzam. Każdy musi podjąć tak ważną decyzję samodzielnie. Zastanów się jednak skąd będziesz dochodził zasądzonej sumy. Na 63 spółki, które wchodziły w skład holdingu Gant Development część już zlikwidowano i wykreślono z rejestru sądowego, a z pozostałych Gant nie jest właścicielem już prawie żadnej. Jedne są własnością innych spółek, a inne są w trakcie likwidacji. Z pozostałych majątek wyprowadzono do spółek, których Gant nie jest właścicielem.
Tak szczerze, to nie wiadomo czym zarząd zarządza i czym prezes prezesuje.
Nie jestem jednak ekspertem i niczego nie wyrokuję. Może Ci się poszczęści.

Krisiard
0
Wpisów: 38
Wysłane: 3 grudnia 2014 17:55:08
Abstrahując od szans odzyskania pieniędzy, czy po uprawomocnieniu się umorzenia postępowania odsetki karne zaczynają znowu narastać?

forestek1
0
Wpisów: 20
Wysłane: 1 stycznia 2015 20:51:29
W mbanku zniknęły mi obligacje ganta z rachunku, wcześniej miałem zablokowane bo wystawili mi świadectwo a teraz nie wiem co się z nimi stało. Ktoś ma też ten sam problem czy to tylko u mnie?

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 1 stycznia 2015 21:44:17
piszcie tutaj.. mam to samo na Gancie i jeszcze jednej firmie :

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 2 stycznia 2015 11:15:49
Coś się tam chrzani, bo mi np. zniknęły pieniądze z obligacji sprzedanych 29 grudnia. Jest transakcja w historii, ale należności na dzień dzisiejszy to 0 zł, a pieniądze na rachunku nie pojawiły się 31-ego. Kasy nie ma, a kupić za to co sprzedałem tez nie mogę.
P.S. Teoretycznie to D+2 jest dopiero dziś (bo 31 nie było sesji), ale należności na dziś nie ma a odsetki były naliczone przy sprzedaży na 31-go, więc jak zwykle brak ogarnięcia tak prostych spraw powoduje że jest burdel.
Edytowany: 2 stycznia 2015 11:21

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 6 stycznia 2015 19:34:09
Jest gdzieś jakaś zbiorcza informacja wierzycieli Ganta? [Mam tu na myśli tylko grubszych, którzy muszą się rozstać z wieloma milionami.] Kto i ile im pożyczył?

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 21 stycznia 2015 15:39:47
Wniosek o ustanowienie kuratora Emitenta
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

bartekj
0
Wpisów: 61
Wysłane: 6 marca 2015 10:54:09
Zakładając że żadnych pieniędzy z obligacji GANTa już się nie odzyska, co dzieje się z samymi obligacjami? Czy wygasają po jakimś okresie? Czy dopiero w sytuacji likwidacji firmy?
Zastanawiam się bo mam 1szt. obligacji na nieużywanym rachunku maklerskim który chciałbym zamknąć. Niby można ją przenieść, ale żebym miał jeszcze do tego dopłacać jeśli i tak pewnie nic nie odzyskam...

Krisiard
0
Wpisów: 38
Wysłane: 10 marca 2015 20:06:10
Czy jest tu jeszcze ktoś z obligacjami GNT0814 czyli seria AW zabezpieczona na tym ich śmiesznym FIZ-ie?
Przecież miało być tak pięknie - zabezpieczenie miało zadziałać i kaska miała popłynąć.. a tu widzę, że wielkie nic. Nie chodzi nawet o te pieniądze, bo pewnie w tej wydmuszce już nic nie ma, ale czy podmiot odpowiedzialny za nasze interesy coś robi(ł) w kwestii odzyskania czegokolwiek dla nas? Strasznie łatwo i cicho ten Gantowy przekręt się rozmywa w świadomości, wierzyciele machają chyba reką, w końcu nic się nie stało... ehh

robertokot25
0
Wysłane: 28 kwietnia 2015 21:04:34
Cytat:
Akcje Gant Development od 25 maja wykluczone z obrotu na GPW

www.bankier.pl/wiadomosc/Akcje...

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 23 października 2015 14:28:05
INFORMACJA O WYROKU USTALAJACYM NIEISTNIENIE UCHWAŁ PODJĘTYCH PRZEZ ORGANY SPÓŁKI W DNIU 12 LISTOPADA 2014 R.

Ogłoszenie o odwołaniu Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy spółki GANT DEVELOPMENT S.A. zwołanego na dzień 26 października 2015 roku

rk
rk
0
Wpisów: 6
Wysłane: 23 października 2015 15:15:08
To kto właściwie jest teraz Prezesem Ganta?

Może Kamiński ? Rok temu twierdził, że jeszcze wierzyciele mogą na cos liczyć.

robertokot25
0
Wysłane: 23 października 2015 19:30:24
liczyć możesz ale tylko na siebie i nikogo więcej :-)

dziekan-k1
0
Wpisów: 30
Wysłane: 2 kwietnia 2016 13:51:36
Posiadam obligacje GNT0613. Według prospektu są to obligacje zabezpieczone hipoteką. Teraz jednak okazuje się, że to zabezpieczenie to lipa, gdyż Gant nie posiada żadnego majątku. Biorąc powyższe pod uwagę, emisja tych obligacji to oczywiste oszustwo, gdyż ewentualni nabywcy zostali wprowadzeni w błąd. Powinna za to odpowiadać firma, a dokładnie Zarząd, Rada Nadzorcza oraz podmiot oferujący emisję. Czy w tej sprawie prowadzone jest jakieś postępowanie przez Prokuraturę ? Oficjalnie firma istnieje, ale czy prowadzi jakąkolwiek działalność oprócz przejadania resztek pieniędzy ? Dziwi mnie, że wierzycielami Ganta oprócz drobnych inwestorów byli inwestorzy instytucjonalni, którzy mają środki i prawników, lecz nie starają się postawić przed Sądem winnych przekrętu. Czy ktoś posiada jakieś informacje na ten temat ? Dokąd będzie trwać ta szopka ?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 2 kwietnia 2016 18:56:46
tak jak w przypadku uboata - oszustwo w Polsce poplaca.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 3 kwietnia 2016 11:17:12
dziekan-k1 napisał(a):
Posiadam obligacje GNT0613. Według prospektu są to obligacje zabezpieczone hipoteką. Teraz jednak okazuje się, że to zabezpieczenie to lipa, gdyż Gant nie posiada żadnego majątku. Biorąc powyższe pod uwagę, emisja tych obligacji to oczywiste oszustwo, gdyż ewentualni nabywcy zostali wprowadzeni w błąd. Powinna za to odpowiadać firma, a dokładnie Zarząd, Rada Nadzorcza oraz podmiot oferujący emisję. Czy w tej sprawie prowadzone jest jakieś postępowanie przez Prokuraturę ? Oficjalnie firma istnieje, ale czy prowadzi jakąkolwiek działalność oprócz przejadania resztek pieniędzy ? Dziwi mnie, że wierzycielami Ganta oprócz drobnych inwestorów byli inwestorzy instytucjonalni, którzy mają środki i prawników, lecz nie starają się postawić przed Sądem winnych przekrętu. Czy ktoś posiada jakieś informacje na ten temat ? Dokąd będzie trwać ta szopka ?

Obligacje ganta to była lipa binky binky binky Jeśli te obligacje były zabezpieczone hipoteka to zapewne nie na nieruchomości emitenta tylko pewnie spółeczki córki. Oczywiście można prowadzić bezproblemowo windykacje z tej nieruchomości tylko trzeba na którym miejscu w hipotece stoimy, bo może się okazać że ktoś jest przed nami. Wycena majątku ganta to również była lipa prezes szczekał, że majątek jest większy niż kwota zobowiązań co było wyceną wydmuszek spod kapelusza. Jeśli chcesz otrzymać kasę z zabezpieczenia hipotecznego to administrator hipoteki powinien wezwać właściciela nieruchomości do zapłaty a jak nie zapłaci trzeba wnieść sprawę do sadu i uzyskać tytuł do egzekucji z nieruchomości. Oczywiście wiąże się to z kosztami od wpisu sądowego 5% wartości wnioskowanej kwoty roszczeń i dlatego sprawa stoi w miejscu. Znaczy się wszyscy czekają a administrator hipoteki ma to gdzieś.

Mam podobną sprawę z obligacjami byłej jedynki z tym, że tutaj obejmującymi te obligacje były głównie banki a one nie odpuszczają. Administratorowi udało się przeprowadzić postępowanie upadłościowe firmy polalmako, nieruchomości polalmako były zabezpieczeniem tych obligacji. Oczywiście polalmako spółka powiązana z jedynka kombinowała jak mogła nawet przed ogłoszeniem upadłości sprzedała te nieruchomości. Sąd nie dał się nabrać na ten trik. Jednak na kasę pewnie trzeba będzie czekać parę lat i zależy to od ruchliwości syndyka a oni raczej się nie spieszą.

bartekj
0
Wpisów: 61
Wysłane: 18 maja 2016 12:19:39
Udało się komuś coś odzyskać z niewykupionych obligacji Ganta?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

71 72 73 74

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,398 sek.

fdcqfoaj
chcyucop
nozljkxz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bdcbahmi
cuvlanqu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat