Dla mnie najważniejsze kwestie po konferencji:
1. Przesunięcie Industriala – o pół roku w stosunku do ostatnich zapowiedzi spółki i o jeden kwartał w stosunku do rekomendacji Noble.
2. Launchpad – prawdopodobnie z trzech zapowiadanych premier w 2016 r. wyjdzie tylko jedna. Jeden projekt skasowany. Co najważniejsze jednak potencjał przychodowy tych gier jest na poziomie pierwszych gier Anomaly. Pewne jest zatem, że póki co część wydawnicza będzie miała minimalny wpływ na całoroczne wyniki.
3. TWOM: TLO – prezes unikał jak ognia podania przybliżonej sprzedaży. Znamienne jest jednak, że poinformował, że nie byli zadowoleni z początkowej sprzedaży. Potem niby się to ustabilizowało – ale jak jest to każdy może sprawdzić na vgchartz i w rankingach na psstore i xboxstore.
Ogólnie obraz spółki po konferencji przedstawia się niewesoło. Jeżeli spółka dzisiaj zapowiada Industriala dopiero za 5 kwartałów to jasne jest, że istnieje ogromne ryzyko kolejnej istotnej obsuwy. Szczególnie biorąc pod uwagę dotychczasową historię prac nad tą grą. Osobiście na dzień dzisiejszy zakładam premierę Industriala we wrześniu/październiku 2017 r. Jeżeli mieliby rzeczywiście wydać grę w II kwartale 2017 r. to oznaczałoby, że nie pokażą jej ani na E3, ani na Gamescom, co raczej byłoby strzałem w stopę z marketingowego punktu widzenia. Najlogiczniejsze wydaje się powtórzenie sprawdzonego modelu promocji TWOM – trailer w Q1, gameplay na E3 i premiera w Q3/Q4.
Widać też niestety ogromne ryzyko w kwestii przychodów i zysków w 2016 r. Przypomnijmy, że Noble w swojej rekomendacji założył 27,8 mln zł przychodów i 15,8 mln zysku netto w 2016 r. Krytykowałem ich wyliczenia i założenia od samego początku. Chłopaki całkowicie przeszacowali potencjał TWOM:TLO bo inaczej nie da się wytłumaczyć tak bzdurnych wyliczeń. Jeżeli chodzi o 2017 r. to spółka będzie mogło już właściwie wyłącznie polegać na przychodach z Industriala – o którym dodajmy, wciąż kompletnie nic nie wiemy.
PS. Anty_teresa podałeś link i cytujesz dane ze starej rekomendacji Noble. Swoją drogą ta nowa zaginęła na ich stronie w tajemniczych okolicznościach

Może się jej wstydzą?