0 Dołączył: 2015-06-23 Wpisów: 5
Wysłane:
5 czerwca 2016 23:39:53
przy kursie: 13,70 zł
@Scarry Low-res 3D? Widać słabo siedzisz w temacie albo nie doczytałeś, mowa jest o brakach technologii a nie niedopracowaniu produktu. Nie każdy obejrzy materiał w 4K, a na pewno nie w VR. Na obecnym Oculusie występują wciąż niedoskonałości ostrości i ziarno. Jak ktoś będzie chciał się przyczepić do jakości obrazu to powód znajdzie. Tekst o "z powodu takiej, a nie innej jakości nagrań" potraktuj jak dowód na nieogarnięcie redaktora, materiałów bez kompresji nie uciągnie obecnie żaden sprzęt, także nie pisz tu o jakichś niedoróbach.
Edytowany: 5 czerwca 2016 23:43
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
6 czerwca 2016 21:56:59
przy kursie: 12,14 zł
tak, lowres 3D. Dokładnie tak. Siedze w temacie od dawien dawna, doczytałem. Tylko ojejku..juz zapomniałem jak to jest czytać posty akcjonariuszy nie potrafiących zdać sobie sprawę z ułomności oceny sytuacji tak długo jak posiadają akcje. Wiem, wiem... napisanie cokolwiek na firmę której akcje trzymasz nie mieści się w głowie, chyba że je sprzedaż. Farma to dla mnie ściemniacze na potęgę, Czarnobyl to takie odwrócenie uwagi od nieuchronnej serii przesunięć gry, bo przecież gier pisać nigdy nie potrafili. Studnia dla kasy inwestorów, bez dna, za to góra dla papierowych zapowiedzi i obietnic. ja doskonale pamiętam casus Nordica, publiczne grożenie im jakimiś konsekwencjami, tak jak i liczenie kopii Deadfalla (firma w końcu nigdy nie podała sprzedaży, którą obiecała podać publicznie w pierwszym kwartale 2015). btw: obawiam się że sprzedaż totalnie oklepanego tematu Czarnobyl-VR będzie przypominała kawał: spotyka się dwóch developerów gier: - słuchaj, kupiłem ten wasz Czarnobyl, nawet niezła robota - a to ty..... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 czerwca 2016 22:07
|
|
0 Dołączył: 2016-04-27 Wpisów: 47
Wysłane:
7 czerwca 2016 00:19:03
przy kursie: 12,14 zł
Co się stało? Skąd takie przesunięcie terminu premiery?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2015-01-27 Wpisów: 7
Wysłane:
15 lutego 2017 09:04:40
przy kursie: 15,09 zł
Jak oceniacie wyniki?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 lutego 2017 09:27:31
przy kursie: 15,09 zł
Nie wiem czy można je oceniać inaczej niż źle... Czarnobyl nie pokrył kosztów produkcji. Skoro spółka przekazała GE do wydawcy to można zakładać, że naliczono jakąś płatność końcową i ta widnienie w przychodach. Tak czy owak sprzedaż nie starcza nawet na wynagrodzenia...
|
|
0 Dołączył: 2015-01-27 Wpisów: 7
Wysłane:
22 lutego 2017 16:47:37
przy kursie: 17,97 zł
Kurs wzbił się na maksima mimo kiepskich wyników. Efekt ogólnego entuzjazmu czy nadziei związanych z Get Even?
|
|
0 Dołączył: 2010-01-12 Wpisów: 4
Wysłane:
23 lutego 2017 10:17:08
przy kursie: 18,40 zł
Ale o jakich nadziejach tu jest mowa? Namco bandai jest wydawca, zakladaja sprzedaz na poziomie 250-280k jezeli chodzi o GetEven i dopiero po przekroczeniu tego poziomu Farm51 otrzymuje % ze sprzedazy, kilkanascie procent (prosze mnie poprawic,jezeli sie myle)
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
2 marca 2017 08:07:15
przy kursie: 20,50 zł
anty_teresa napisał(a):Cytat:Moim zdaniem problem polega na tym, iż sądzisz że twoje postrzeganie inwestowania jest najsensowniejsze,najracjonalniejsze najbardziej efektywne: czyli np" kilkanaście" procent rocznie. Każda wizja iż może być dużo wyżej spotyka się z twojej strony mianem "nagonki". Nie, wcale tak nie sądzę. Uważam tylko, że ma większe podstawy merytoryczne od np inwestowania na fazach księżyca. Ale każdy robi jak chce. To, że każda spółka może być dużo wyżej, jest oczywiste, bo to giełda. Nawet Petrolinvest może kiedyś wydobywać ropę, a Farm51 zrobić dobrą grę.Z definicji nie jest to niemożliwe, ale na razie niewiele na to nie wskazuje. Ale przecież te spółki też mogą być znacznie wyżej prawda? To stwierdzenie padło 27 stycznia 2017 roku, gdy dyskutowaliśmy w temacie Celonpharmy. Po miesiącu wydaję się ,że jednak jest możliwe ,żeby farma zrobiła naprawdę dobrą grę a może i lepszą niż dobrą w opinii wielu komentatorów growych. Także ten fakt pokazuje, że na bieżąco trzeba oceniać pewne fakty i próbować na nie reagować, również jeśli chodzi o swoje własne poglądy na dany temat. Nigdy nie mów nigdy: Blo 3 lata temu było firmą która zrobiła najgorszą grę na konsole i tylko z tego była znana, teraz jest uważana za bardzo perspektywiczną a kurs od 2014 roku wzrósł ponad 1000%, zmiana nastawienia rynku co do możliwości BLO było wypuszczenie LoF obecnie rynek wierzy w sukcesy ich przyszłych produkcji co obrazuje wartość spółki i wzrost kursu. Z Farmą może być podobnie( i nie mowie o takiej skali wzrostów jak na BLo, ale o postrzeganiu Farmy jako firmy z możliwościami), co z resztą rynek też potwierdza wzrostem kursu i wyznaczeniem coraz nowych historycznych szczytów cenowych. Farma weszła w bardzo ciekawą technologie która stara się rozwijać, a opanowanie jej do perfekcji w różnych aspektach, może spowodować mocny wzrost możliwości operacyjnych spółki, który powinien przełożyć się również na wyniki finansowe w przyszłości. Także jak wspominałem w dyskusji miedzy nami w temacie celonpharmy, zbyt duży sceptycyzm i konserwatyzm może przeszkadzać w zarabianiu, od momentu twojego postu w którym napomknąłeś o F51 i ich "impotencji" kurs farmy urósł o ok 60%-65%.
Edytowany: 2 marca 2017 08:09
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
2 marca 2017 13:39:51
przy kursie: 21,88 zł
@jurror, no ale anty nigdzie nie napisał, że Farm51 nie zrobi dobrej gry, tylko są małe na to szanse - sam to podkreśliłeś w cytacie. Popatrz też na kurs Ifun4all, jakie są szanse, na to, że poprawią serial cleaner'a na tyle, że sprzedadzą w pierwszym roku 50tyś sztuk ? Jak głęboko tego typu dywagacje ma kurs... Też kolejna kwestia - poziom abstrakcji "dobra gra", czy jeśli GE w pierwszym roku sprzeda się tyle sztuk co Snipera3 to będzie dobra gra ? A jeśli 10 razy mniej to też będzie dobra ? Odnoszę wrażenie, że w kwestiach fundamentalnych rynek trochę się tu pogubił, ale być może to tylko kwestia tego, że ja tego sobie nie potrafię wytłumaczyć - nie wiem. Jako ciekawostkę, na początku roku przygotowałem sobie mini indeks polskiego gamedevu - prawdopodobnie przegapiłem coś z nc, ale generalnie najważniejsze spółki są uwzględnione. Najwyższe wzrosty są intrygujące - czy ktoś, kto regularnie śledzi gamedev, mógłby rzeczywiście wskazać taką pierwszą trójkę po dwóch miesiącach ?  kliknij, aby powiększyćżeby zaciemnić jeszcze bardziej obraz dodam, że na koniec stycznia prowadził mgames z prawie +200%... a co na koniec roku ? Foreveren +1000% ? ;)
Edytowany: 2 marca 2017 13:40
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 marca 2017 08:00:54
przy kursie: 21,88 zł
jurror napisał(a):Także jak wspominałem w dyskusji miedzy nami w temacie celonpharmy, zbyt duży sceptycyzm i konserwatyzm może przeszkadzać w zarabianiu, od momentu twojego postu w którym napomknąłeś o F51 i ich "impotencji" kurs farmy urósł o ok 60%-65%. I czego ten wzrost dowodzi? Moim zdaniem niczego. Jest hossa, a na gamedev nawet bańka. Kiedyś ten balon się przebije i wtedy podmioty racjonalnie wycenione, o których ja mówiłem stracą relatywnie mniej niż pozostałe. Kursy na giełdzie poruszają się od niedowartościowania do przewartościowania mijając po drodze swoją realną wartość. Nie zmienia to jednak faktu, że zawsze te wzrosty muszą być czymś podszyte, musi być jakiś pretekst. I kreowanie, tych pretekstów do podsycania bańki będzie zawsze na SW tępione. Tak czy owak kończę rozmowę w tym temacie na TYM WĄTKU.
|
|
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
28 marca 2017 23:33:34
przy kursie: 21,75 zł
coraz bliżej do majowej premiery gry już nawet cena została ujawniona 29,9 www.amazon.de/dp/B06XSHNM8Z/re...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2009-08-16 Wpisów: 26
Wysłane:
21 czerwca 2017 11:37:33
przy kursie: 15,82 zł
Czy może ktoś mądrzejszy zerknąć na to co dzieje się na F51? Z tego co jest w recenzjach na YT i szybki wzrost na steam, może sugerować powtórkę z 11B i TWOM???
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
21 czerwca 2017 21:00:13
Zobaczyłeś 20 procent wzrostu i od razu wzrosło ciśnienie ? Gra na Steam zgodnie z prognozami, czyli słabiutko. Jaki TWOM znowu ?
|
|
0 Dołączył: 2015-02-26 Wpisów: 193
Wysłane:
21 czerwca 2017 21:15:26
TWOM - The War of Mine brak znajomości tego skrótu nieco dyskwalifikuje z dalszej rozmowy Get Even zbiera na tyle dobre recenzje (średnia 8,0), że temat co najmniej jest warty zwiększonej uwagi
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 czerwca 2017 22:00:30
Spokojnie. Aircanada po prostu mógł pomyśleć, że TWOM to ticker spółki... Post kolegi nie jest do końca jasno napisany. Jak rozumiem fenixowi chodziło o to, że kurs F51 zachowa się po GE, tak samo jak kurs 11B po TWOM. To nie jest oczywiste :) Aircanada akurat jakieś pojęcie o segmencie gier ma i wpis go nie dyskwalifikuje. Po prostu nie zrozumiał intencji piszącego, a to przecież w jego gestii powinna być odpowiednia jakość przekazu. Ja z racji pełnionej funkcji na forum czytam wszystko, więc mogę ocenić, że warto czytać posty Aircanady, choć często mam odmienne zdanie i się z nim nie zgadzam. Jeśli zaś chodzi o recenzje to najbardziej miarodajne jest metacritic, a tam szału nie ma - - 69/100: www.metacritic.com/game/pc/get...8 na 10 w ocenach na steam to na razie z 15 opinii. Tyle to spółka może mieć pracowników zdolnych napisać komentarz i ocenę ;) 100 mln kapitalizacji to już nie jest nic nieznaczący startup. Odpowiadając na pytanie kolego fenixa: Nie nie bedzie tak jak na 11Bit i TWOM. GE ma znacznie większy budżet. Same prace badawcze to ponad milion, a do tego dochodzą koszty pisania itd. To znacznie większy budżet niż przy TWOM. TWOM było na człowych pozycjach w STEAM GLOBAL TOPSELLERS, a nie pałętało się koło 30 miejsca. TWOM nie miało wydawcy zewnętrznego który swoje zgarnie z przychodów - możliwe że więcej niż sama spółka, bo finansował też produkcję. Inaczej mówiąc mamy większe koszty napisania, dzielenie się przychodami i znacznie słabszą sprzedaż.
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
21 czerwca 2017 22:23:54
Ależ ja zrozumiałem skrót TWOM  Jakim ignorantem musiałbym być nie znając go, a jednocześnie posiadając przez kilkadziesiąt miesięcy akcje 11Bit ? Spokojnie, spółkę znam wystarczająco... W każdym razie dziękuję użytkownikowi aksu za okazję do uśmiechu :] Moje pytanie oznaczało pokrótce "co niby w debiucie Get Even przypomina TWOM ?" Bo według mnie absolutnie nic.
|
|
1 Dołączył: 2017-06-17 Wpisów: 163
Wysłane:
21 czerwca 2017 22:30:52
fenix75 napisał(a):może sugerować powtórkę z 11B i TWOM??? Raczej powtórkę z Beat Cop. Bo tej skali jest to "sukces". Biorąc pod uwagę budżet gry, i pozycję wydawcy, premiera wypadła bardzo słabo. Jak tylko rozpocznie się letnia wyprzedaż, Get Even runie w otchłań rankingów, i pewnie wynurzy się z nich wyłącznie przy okazji promocji. A co do wzrostu kursu, to nigdy nie przestaje mnie zaskakiwać jak dużo głupiego kapitału jest na giełdzie. Najważniejsze dane są publicznie dostępne. Jest masa materiałów porównawczych. A mimo to całe rzesze inwestorów zachowują się jak stada lemingów.
Edytowany: 21 czerwca 2017 22:45
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 czerwca 2017 23:10:34
anty_teresa napisał(a):Spokojnie. Aircanada po prostu mógł pomyśleć, że TWOM to ticker spółki... Post kolegi nie jest do końca jasno napisany. Jak rozumiem fenixowi chodziło o to, że kurs F51 zachowa się po GE, tak samo jak kurs 11B po TWOM. To nie jest oczywiste :) Aircanada akurat jakieś pojęcie o segmencie gier ma i wpis go nie dyskwalifikuje. Po prostu nie zrozumiał intencji piszącego, a to przecież w jego gestii powinna być odpowiednia jakość przekazu. Ja z racji pełnionej funkcji na forum czytam wszystko, więc mogę ocenić, że warto czytać posty Aircanady, choć często mam odmienne zdanie i się z nim nie zgadzam. Jeśli zaś chodzi o recenzje to najbardziej miarodajne jest metacritic, a tam szału nie ma - - 69/100: www.metacritic.com/game/pc/get...8 na 10 w ocenach na steam to na razie z 15 opinii. Tyle to spółka może mieć pracowników zdolnych napisać komentarz i ocenę ;) 100 mln kapitalizacji to już nie jest nic nieznaczący startup. Odpowiadając na pytanie kolego fenixa: Nie nie bedzie tak jak na 11Bit i TWOM. GE ma znacznie większy budżet. Same prace badawcze to ponad milion, a do tego dochodzą koszty pisania itd. To znacznie większy budżet niż przy TWOM. TWOM było na człowych pozycjach w STEAM GLOBAL TOPSELLERS, a nie pałętało się koło 30 miejsca. TWOM nie miało wydawcy zewnętrznego który swoje zgarnie z przychodów - możliwe że więcej niż sama spółka, bo finansował też produkcję. Inaczej mówiąc mamy większe koszty napisania, dzielenie się przychodami i znacznie słabszą sprzedaż. Frapuje mnie tylko jedna kwestia. Dlaczego gra na Steam ma datę premiery 21 czerwca, natomiast w komunikacie bieżącym spółka podała 23 czerwca? Rozumiem, że po Manchesterze z promocją mogło być tak sobie i to ma wpływ na sprzedaż, ale mimo wszystko jak to się ma do MAR?
|
|
1 Dołączył: 2017-06-17 Wpisów: 163
Wysłane:
21 czerwca 2017 23:15:04
Wydawca wcześniej wypuścił grę na Steam ze względu na rozpoczynającą się lada moment letnią wyprzedaż. Nie wiem czy można było wybrać głupszy moment na premierę gry. Chyba tylko 24 grudnia i 1 stycznia by się kwalifikował...
Edytowany: 21 czerwca 2017 23:18
|
|
0 Dołączył: 2009-08-27 Wpisów: 74
Wysłane:
22 czerwca 2017 09:14:03
przy kursie: 15,80 zł
@anty teresa. Więcej recenzji się wysypało na Xone masz 79, na PS4 75 The Games Machine dał wysoką notę, szkoda bo WCCFtech wręcz przeciwnie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.