PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 czerwca 2016 09:27:14
przy kursie: 71,80 zł
jurror napisał(a):Powodów może być wiele, od chęci akumulacji akcji,aż po względy AT Chęć akumulacji? Przecież w tym czasie można było cały FF kupić kilka razy. Względy AT? Mógłbyś rozwinąć? Czy to tak trudno pogodzić się z faktem, że większość transakcji odbyła się właśnie na wskazanych poziomach cenowych?
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
17 czerwca 2016 10:09:10
Czy ja mówię,ze większość transakcji nie była w okolicach 70 PLN? Pokaż gdzie to napisałem?? Ja tylko mówię,że te transakcje to nie musiały być" ludzi" ( czytaj drobnicy) bo kasy u drobnych brak i to widać na forach jak też i podają oficjalne dane iż drobni stanowią, coraz mniejszą część rynku. Dlatego śmiem twierdzić ,że nie byliby w stanie wyłożyć takiej kasy, żeby się bujać z papierem w konsolidacji i żeby oni przekręcili kilka razy sami FF w tak ograniczonych ramach kursowych. To że obrót jest duży , nie znaczy że jest on jest wynikiem czystego popytu i podaży, czyli nowych kupców i tych sprzedających. Odnośnie tego , że przecież można było kupić cały ff, 3 razy kupić ff , właśnie to jest dowód ,że nie drobnica się bawiła w "ugrywanie" małych procencików na jednej z 800 spółek, tylko działali wieksi gracze którzy postanowili nie zarabiać angażując taki kesz.  . Jeśli uważasz że tzw. mielenia ( miedzy kilkoma podmiotami) nie spotyka się na rynku, i że to jest czysta fantasmagoria, odsyłam cie do przypadku z ALC, gdzie KNF nawet interweniował. Już nie wspomnę o płocku i innych tego typu przypadkach. Jak pytasz o AT to jak nazywamy boczny trend?? Konsolidacja, to mówi samo za siebie.
Edytowany: 17 czerwca 2016 10:12
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 czerwca 2016 10:21:40
Jurror, rzut okiem na wykres ALC i zapoznanie się ze strukturą akcjonariatu wystarczyłby, by wyłapać sztuczność obrotu. Zupełnie inaczej jest na 11B - zajrzyj do środka losowo wybranej świecy, przeanalizuj średnią wartość transakcji a zobaczysz, że nie jest to mielenie dla mielenia.
|
|
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
17 czerwca 2016 11:59:10
jurror napisał(a):Prównie dobrze mógłbym ciebie zapytać jaki był cel OFE, który miał ponad 300 k akcji kupionych w 2012 roku. Wysypać się przed i tuż po najważniejszym historycznym momencie spółki na ówczesne czasy( czyli debiucie największej gry 11 bit w jego historii) Jurror, tyle razy to wałkowaliśmy, to nie jest dobry przykład. OFE miały obowiązek pozbycia się akcji newconnect, o tym obowiązku nie wiedziały w roku 2012. Procedura wyjścia z takiej ilości akcji prawdopodobnie nie zakładała jednorazowej sprzedaży, tylko była oparta na średnich obrotach sesyjnych z kilku ostatnich lat. Aby zdążyć ze sprzedażą wszystkich akcji w terminie musieli ją zacząć grubo przed premierą TWOM, bo nic nie wskazywało na to, że obroty nagle wzrosną. ps. co do udziału drobnych, wystarczy popatrzyć na statystyki popularności tego wątku względem pozostałych w serwisie, to już jest sygnał, że ulica koncentruje się bardziej na tym walorze niż pozostałych.
Edytowany: 17 czerwca 2016 12:02
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
17 czerwca 2016 12:26:39
jurror napisał(a):@rekinek
z 7 mln przychodów w 1 qw pokazali 4.5 mln zysku. Także koszty jak widać po 4 qw 2015 i 1 qw 2016 to rzecz płynna i mogą je różnie księgować. Więc kto wie może na 3 mln zysku wystarczy 5.5 mln przychodu i to będzie dla ciebie bardzo dobry wynik.Ale pisałeś coś o bardzo słabym 2 qw ciekawi mnie co dla ciebie znaczy bardzo słaby 2 qw. Pomijam już fakt , iż odnoszę wrażenie ze dla tzw"rynku" to rzecz mało istotna( może być jakaś reakcja bardzo krótkoterminowa, na jakieś niespodzianki in plus czy minus), ale większe znaczenie mogą( a ja mam przekonanie) strategiczne i taktyczne posunięcia dużych, jeśli chodzi o zachowanie się akcji 11 bit kursowo jak i o wolumen wymian na tej konsoli. Wracając do tematu..... jeśli brać poważnie dane ze steamspy (a chyba nie ma lepszych wskaźników) to biorąc tylko 70tyś szt TWOM z czerwca to po odjęciu prowizji i podatku od ceny z promocji - to tylko to daje już 1,5mln na czysto. Chyba nie ma wątpliwości, że poza promocją także gra się jakoś sprzedaje. Poza tym był jeszcze TLO który patrząc na wyniki TWOM mógł zarobić po odjęciu "haraczu" dla Kocha mógł zarobić na czysto także spokojnie ponad 0,5mln. Oceniam, że w Summer sale na czerwiec także wpadnie co najmniej połowa łącznej kwoty z powyższych szacunków. Było nie było da to już co najmniej 3mln na czysto - a to wyliczenia tylko ze Steam i za czerwiec. Czy są jeszcze jakieś pytania .... ?  Nie twierdzę, że mój wcześniejszy szacunek był błędny ale nie można wykluczyć, że był nawet nieco konserwatywny. Jak widzimy na promocji na Apple także radzi sobie przyzwoicie - na iPhona jest wyżej niż nowy Take Off.  Trudno ocenić jakie ruch spółka wykona aby "wycisnąć" rynek chiński a jak widzieliśmy jest tam dość spory potencjał. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2016 15:46:30
@valdi
Miały ale do lutego 2015 a to wielka różnica była kursowa i płynności z okresem przed TWoM. Poza tym mogłyby o 6 miesięcy go przedłużyć jeśli miałyby problem z wyjściem.
Edytowany: 17 czerwca 2016 15:49
|
|
0 Dołączył: 2016-04-27 Wpisów: 47
Wysłane:
17 czerwca 2016 18:16:46
Gra się nadal dobrze "keszuje" biorąc pod uwagę okres od debiutu. I tu chyba nie ma co narzekać. Widać, że zarządzający w 11 Bit potrafią ładnie wycisnąć potencjał TWOM. To dobrze rokuje na przyszłość. Ja mam nawet taką teorię spiskową, że INDUSTRIAL wejdzie dopiero wtedy, gdy TWOM przestanie się sprzedawać, gwarantując rentowność na poziomie netto. Ale to tylko taka moja teoria. Teraz poczekajmy jak zachowa się kurs po brexicie.
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
17 czerwca 2016 20:54:48
Po sesji spółka, dołączyła do wig80. Może to mieć jakiś wpływ na zachowanie się kursu tj. jego stabilizację, ewentualny wzrost, obroty itp.?
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
18 czerwca 2016 08:33:48
Oj miesza ci sie w głowie. O 50 latach pisał kolega szutnik@.
|
|
0 Dołączył: 2016-04-27 Wpisów: 47
Wysłane:
18 czerwca 2016 16:04:38
Rif napisał(a):Po sesji spółka, dołączyła do wig80. Może to mieć jakiś wpływ na zachowanie się kursu tj. jego stabilizację, ewentualny wzrost, obroty itp.? Pewnie, że tak. Wszakże wiele funduszy i inwestorów finansowych na to zwraca uwagę. Mało tego ich wewnętrzne przepisy pozwalają wtedy na większe zaangażowanie procentowe co w średnim i dłuższym terminie poprawia płynność i ich atrakcyjność.
|
|
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
18 czerwca 2016 21:02:45
kwiatkowskiFOREX napisał(a):Gra się nadal dobrze "keszuje" biorąc pod uwagę okres od debiutu. I tu chyba nie ma co narzekać. Widać, że zarządzający w 11 Bit potrafią ładnie wycisnąć potencjał TWOM. To dobrze rokuje na przyszłość. Ja mam nawet taką teorię spiskową, że INDUSTRIAL wejdzie dopiero wtedy, gdy TWOM przestanie się sprzedawać, gwarantując rentowność na poziomie netto. Ale to tylko taka moja teoria. Teraz poczekajmy jak zachowa się kurs po brexicie. Nie można wykluczyć, że niektóre tezy są słuszne. Jednak brexit dla mnie jest jedną z chorych teorii na wytłumaczenie czegoś na siłę. Brexit to temat dużo bardziej polityczny niż ekonomiczny zagadnienia nie będę tu rozwijał.... Co do gry masz rację co widać chociażby po rankingu w USA sensortower.com/ios/rankings/t...Ciekawe jest to, że 2 dni temu była o 2 pozycje wyżej (7 miejsce) co świadczy o dość stabilnym i stosunkowo wysokim poziomie sprzedaży. Nie są to jakieś ogromne pieniądze ale zawsze. Nie obserwowałem jakoś bardzo szczegółowo rankingów gry w ubiegłym roku ale może ktoś inny to robił ? Czy ktoś ma porównania sprzedaży wtedy i teraz jakie są różnice ? Myślę, że sprzedaż mobilek będzie miała istotny wpływ na wynik kwartalny. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
20 czerwca 2016 10:50:21
przy kursie: 72,80 zł
Prezes w Parkiet TV: www.rp.pl/artykul/1275891--Pro...Cytat:(...) Podkreślił przy tym, że potencjał sprzedażowy „Industriala" jest dużo większy niż „This War of Mine" i znacząco wyższe będą też nakłady na tę grę. Nie chciał zdradzić, czy „Industrial" będzie początkiem nowej serii. – Na razie jest za wcześnie, bo zależy to zasadniczo od dwóch kwestii. Po pierwsze, sama gra musi być bardzo dobra. Po drugie, musi mieć sukces komercyjny. Jeśli tak się stanie, to na jej bazie będą powstawać kolejne koncepty – zapowiedział. Prezes jest jednym z wiodących akcjonariuszy 11 bit studios. Zapewnił, że nie myśli o sprzedaży swojego pakietu. – Nawet nie wiedziałem, że w kwietniu wygasł mi lock-up – przyznał. Jego zdaniem kurs spółki ma potencjał wzrostowy.
|
|
1 Dołączył: 2014-12-31 Wpisów: 187
Wysłane:
21 czerwca 2016 14:41:24
przy kursie: 73,39 zł
kolejna wyprzedaż i na androida ilość instalacji przekroczyła 100000
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
22 czerwca 2016 15:08:38
przy kursie: 74,50 zł
www.appannie.com/apps/ios/app/...Kubeł zimnej wody na rozgrzane głowy osób, które widziały grube miliony złotych do wyciśnięcia z mobilnego TWOM w tym roku - przy obniżce ceny do kilku dolarów. Niestety TWOM to nie symulator kozy i nawet cena 3$ nie wpływa już istotnie na przychody.
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2016 20:42:02
lelo-pakero napisał(a): Kubeł zimnej wody na rozgrzane głowy osób, które widziały grube miliony złotych do wyciśnięcia z mobilnego TWOM w tym roku
milionów to się nie spodziewałem, ale liczyłem na lepszy kwartał niż poprzedni w mobilkach, a tu  . Zobaczymy jak pójdzie steamowa wyprzedaż TWOM za -75%, na gogu szału nie było.
Edytowany: 22 czerwca 2016 20:43
|
|
0 Dołączył: 2014-11-16 Wpisów: 54
Wysłane:
23 czerwca 2016 08:37:36
Moim zdaniem obaj przepychacie się od dawna wyciągając względem siebie niemerytoryczne argumenty... A wracając do sprawy to pamiętam jak wielu wieszczyło, że 250K ze wszystkich platform to sufit nie do przebicia i ta liczba miała być i tak sukcesem. Mobilki miały się sprzedawać mega słabo bo cena wysoka i gra miała być mało przyjazna tego typu urządzeniom - dziś mamy ponad 100K i to nie koniec. IQ miał być mega słabiutki, konsole miały się praktycznie nie sprzedawać, a planszówka to robienie żartów z inwestorów... Cóż czas pokazał kto miał rację i jak ci piewcy czarnych scenariuszy odbiegli od rzeczywistości (oni swoje a spółka robiła dalej swoje i pokazywała, że można). Do czasu Industriala będą zbierać ziarnko do ziarnka (pokazali, że potrafią to robić) i w ten sposób wciąż będą zarabiać, a co później czas pokaże.
Pozdrawiam
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
23 czerwca 2016 10:00:39
przy kursie: 76,00 zł
vladinho napisał(a):milionów to się nie spodziewałem, ale liczyłem na lepszy kwartał niż poprzedni w mobilkach, a tu  . Zobaczymy jak pójdzie steamowa wyprzedaż TWOM za -75%, na gogu szału nie było. Sam pisałem kilka tygodni temu, że jestem bardzo ciekaw sprzedaży na mobilne za drobne dolary. Brałem pod uwagę scenariusz mocnego umocnienia sprzedaży. Widać jednak pewną tendencję w zainteresowaniu TWOM na wszystkie platformy w tym roku - najpierw nieudany debiut na konsole, potem słaby debiut TLO na PC, przeciętne rankingi na steamie przy wyprzedażach i bardzo odległe miejsca bez wyprzedaży. Na osłodę była bardzo udana premiera na mobilne w Chinach. Tak na marginesie (bo baks pewnie napisze, że to bez znaczenia), zauważył ktoś, że TWOM wypadł z rankingu bestsellerów na steamie? Czyli jest dalej niż na 710 miejscu. Nie chcę definitywnie pisać, że to koniec TWOM, bo wielu już tu pisało tak od blisko roku, a potem jednak sprzedaż się podnosiła. Teraz jednak wszystko wskazuje na to, że w dniu debiutu Industriala, a może i wcześniej, spółka nie będzie miała poduszki finansowej w postaci TWOM i będzie niemal w 100% zdana na sprzedaż nowej gry.
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 10:14:14
NikoPL napisał(a):A wracając do sprawy to pamiętam jak wielu wieszczyło, że 250K ze wszystkich platform to sufit nie do przebicia i ta liczba miała być i tak sukcesem. Mobilki miały się sprzedawać mega słabo bo cena wysoka i gra miała być mało przyjazna tego typu urządzeniom - dziś mamy ponad 100K i to nie koniec. IQ miał być mega słabiutki Do czasu Industriala będą zbierać ziarnko do ziarnka (pokazali, że potrafią to robić) i w ten sposób wciąż będą zarabiać, a co później czas pokaże. To jest dobry przykład postu nie posiadającego merytorycznych argumentów - co niby, to co piszesz ma udowodnić ? Że wszem i wobec mają rację Ci, którzy pisali, że już rok temu kurs miał być na 150 PLN ? Mobilki sprzedają się gorzej niż przewidywali to optymiści i spółka, bo zapowiadała z nich przychód porównywalny do PCtowej wersji TWOM, ile mamy z tych mobilnych - 10% przychodów z PCtowego? Czarny scenariusz zmaterializował się? Zmaterializował. NikoPL napisał(a):konsole miały się praktycznie nie sprzedawać Możesz mnie oświecić jak sprzedają się konsole ? Jaki procent przychodów z wersji PCtowej stanowią ? NikoPL napisał(a):a planszówka to robienie żartów z inwestorów... Planszówka to nie jest wydawnictwo 11Bit (który raz już to piszę...), więc czego to ma dotyczyć ? NikoPL napisał(a):Cóż czas pokazał kto miał rację i jak ci piewcy czarnych scenariuszy odbiegli od rzeczywistości (oni swoje a spółka robiła dalej swoje i pokazywała, że można). Jeżeli czarnym scenariuszem było to, że kurs aktualnie (połowa 2016) jest nadal na podobnych poziomach co na początku 2015, to to co piszesz jest tylko marnym pocieszeniem dla Ciebie i wszystkich tych "szybkich" milionerów, które to forum tu widziało. Czarny scenariusz jest po to, żeby mieć świadomość, że nie wszystko może pójść tak jak zakładasz, a w walce z rynkiem masz tylko szabelkę na czekające czołgi - Ty wolisz jednak myśleć, że ktoś kto oprócz plusów widzi też minusy liczy tylko na obsunięcie kursu o 2 zł. Najgorsze jest to, że ostatnie półtora roku wpisów tutaj, jeszcze Cię z tego błędu nie wyprowadziło. ps. w spółkę jestem zaangażowany, więc moje wpisy mogą nie być neutralne, aczkolwiek staram się.
Edytowany: 23 czerwca 2016 10:15
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 10:23:04
lelo-pakero napisał(a):Tak na marginesie (bo baks pewnie napisze, że to bez znaczenia), zauważył ktoś, że TWOM wypadł z rankingu bestsellerów na steamie? Czyli jest dalej niż na 710 miejscu. Nie chcę definitywnie pisać, że to koniec TWOM, bo wielu już tu pisało tak od blisko roku, a potem jednak sprzedaż się podnosiła. Teraz jednak wszystko wskazuje na to, że w dniu debiutu Industriala, a może i wcześniej, spółka nie będzie miała poduszki finansowej w postaci TWOM i będzie niemal w 100% zdana na sprzedaż nowej gry.
Akurat spadek na steamie można teraz łatwo wytłumaczyć, wczoraj skończyła się tygodniowa promocja na gogu (-75%), trwa promocja na gamesrepublic oraz w gamersgate. Dlatego warto poczekać na Steam. Dla mnie bardziej niepokojące jest to, że przy okazji startu dodatku nie sprzedało się dużo kopii TWOM
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 10:36:42
@Lelo
Nie wiem o jakich milionach mowisz, ale jeśli o nie chodzi to spokojnie mogą rocznie ok 10 mln przychodów z mobilek generować. Porownując TWoM do kozy , chcę przypomnieć,że koza po wprowadzeniu na mobilki wygenerowała 6 mln $ przychodu w 5 miesięcy, wiec raczej nikt na taką kasę nie liczył w przypadku TWoM.
Jest jeszcze jedna kwestia, nie mieli wsparcia sklepów, jeślibyś przeanalizował sukces chiński zauważyłbyś,że poza obniżką poszedł tam upgrade. Admin wspominał,że sklepy wspierają produkty nowe lub z upgrade. Radziłbym poczekać z jednoznacznymi wnioskami, co do możliwości generowania przychodu z mobilek, do momentu dłuższego obniżenia ceny połączonego z TLO. Możliwości monetyzacyjne z PC i konsol sie wyczerpują i moim zdaniem postawią mocniej na mobile.
Chciałbym jeszcze tylko zaznaczyć ze 11 bit to nie tylko kwestia TWoM, za rok dyskusje na temat TWoM mogą być równie aktualne, jak dyskusje na temat anomaly po wejściu TWoM na rynek. Powiem wiecej nawet dyskusje na temat industriala mogą mieć mniejsze znaczenie, niż to jak wykorzystaja do rozwoju kase, w która powinni opływać pod koniec 2017 roku. Industrial też już wtedy będzie przeszłością a dyskusja powinna toczyć sie na temat dalszej przyszłości i rozwoju, bo to jest najistotniejsze dla akcjonariuszy i przyszlej wartości spółki jak też i portfeli inwestorów.
Nawet gdyby industrial dużo gorzej się sprzedał niż TWoM i zanotował 15 mln zysku netto dla spółki do konca roku 2017 to i tak w kasie spółki powinno być blisko 50 mln pln. Biorąc pod uwagę budżety ich projektów i tych z LP to kasy będą mieli w brud po to żeby bezpiecznie tworzyć kolejne gry poeiekszajace keszowe i operacyjne możliwości spółki. Ja tu widzę minimalne ryzyko, a perspektywy bardzo znaczne, bo jeśli jednak industrial będzie miał znacznie większą sprzedaż niż TWoM to możliwości kadowe spółki w 2018 mogą już wynosić np 100 mln pln.Z taką kasą można już mieć bardzo piękne plany expansji studia jako producent i wydawca małych gier. Wartość spółki wówczas powinna być w zupełnie innym miejscu.
Edytowany: 23 czerwca 2016 10:55
|
|