0 Dołączył: 2009-12-02 Wpisów: 34
Wysłane:
23 października 2016 23:19:19
przy kursie: 26,09 zł
Tyle że przedstawione wyżej sytuacje, są już nieaktualne, zarówno kopanie się z koniem w listach, jak i zbyt duże rozproszenie paczkomatów. Bieżące wiadomości traktują priorytetowo jedynie słuszny kierunek integer.pl/pl/aktualnosci/inpo..."Nowy obiekt o powierzchni ponad 15.000 m², z 53 dokami oraz 6 bramami kurierskimi będzie pełnił funkcję głównej sortowni InPostu. Większa powierzchnia sortowni umożliwiła zainstalowanie dwóch dodatkowych, najnowocześniejszych linii sortujących, co zwiększa jej wydajność o 60 %. Nowa sortownia jest odpowiedzią firmy na dynamicznie rosnące wolumeny listów e-commerce, przesyłek kurierskich oraz dostarczanych z pośrednictwem Paczkomatów® InPost "
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
25 października 2016 20:50:51
przy kursie: 28,00 zł
Po obszernym omówieniu Rafstiego, w zasadzie wszystko jasne. Jedna mała zagwozdka, może ktoś ma "pod ręką" wyjaśnienie i zaoszczędzi grzebania? Skąd się wzięło 296 mln należności handlowych, w firmie o takim profilu? Czym handlują na taki kredyt?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 października 2016 21:23:49
Np rozliczenia z Allegro i innymi klientami? Klient płaci dostawcy, a dostawca pewnie po jakimś czasie. Nie zaglądałem do sprawozdania - strzelam
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
25 października 2016 21:33:48
Wiem, czym zajmują się Inpost i Integer, wiem co to nalezności. :) Dlatego mnie to dziwi. 290 milionów, to ca. 30 mln nierozliczonych (bardziej niezapłaconych) dostaw przesyłek. To chyba nie tu cały pies pogrzebany. Kol. Rafsty pewnie wie...
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
25 października 2016 23:02:54
czemu wskaznik C/WK Integera na SW to 0.29, gdy wszyscy inni raportują 0.43?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 października 2016 23:37:47
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Jeśli dobrze patrzeć to "Kapitał własny (odpowiednio na 30.06.2016 i 31.12.2015) = 750 465" "Wszyscy inni" przyjęli wartość 493 mln zł, która rozniosła się po internecie i przelicza się tak jak podałeś. Jest to wartość kapitałów własnych jednostki dominującej, czyli bez udziałów nie sprawujących kontroli (akcjonariuszy mniejszościowych w spółkach zależnych) czyli forma wyłączenia konsolidacyjnejgo. Jak parę razy wałkowaliśmy, co potwierdza rozliczna literatura, jest to podejście matematycznie dopuszczalne (jak wszystko w matematyce), ale analitycznie mocno wątpliwe. Spółka dominująca sprawując kontrolę nad spółki zależnej, decyduje w 100% o zaangażowaniu jej aktywów i przeznaczeniu jej nadwyżek, a ta kontrola jest wyceniana w kursie walorów spółki dominującej - co dowiedli naukowcy i co potwierdza się też na GPW w nawet skrajnych wypadkach m.in. w grupie Karkosika. Ale nie wszyscy są inni. Znalazłem taki serwis (więc jest nas co najmniej dwóch), który też podaje 0,29.
Edytowany: 25 października 2016 23:53
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 listopada 2016 08:55:51
przy kursie: 34,80 zł
Wykres Dnia w nowej odsłonie! Szkoła spekulacji – zagrywka pod kontynuację wybicia na INTEGERPLW materiale podajemy przykładowe założenia transakcji spekulacyjnej na akcjach Integer.pl - czyli kiedy kupić, gdzie ustawić stop loss i w jakim momencie najlepiej zrealizować zysk.
 kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2011-01-26 Wpisów: 26
Wysłane:
5 grudnia 2016 12:13:54
przy kursie: 35,00 zł
Witam, można prosić o analizę raportu kwartalnego Integer?
|
|
0 Dołączył: 2008-11-03 Wpisów: 50
Wysłane:
13 grudnia 2016 11:56:23
przy kursie: 31,30 zł
Witam.Ciekawa spółka a nieciekawie się zaczyna dziać....
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
13 grudnia 2016 13:36:08
z dzisiaj: Jak sobie radzisz bez agencji PR? Mam rzecznika, świetnie się rozwinął, teraz przejął relacje inwestorskie. Jednak biznes jest najważniejszy. Przedtem bywało tak, że wizerunek stawał się ważniejszy od firmy. To nie było dobre. Czytaj więcej na www.pb.pl/4651250,58752,brzosk...No, tak.. Pamiętam, do tej pory Brzoska brylował swoimi dziwnymi kolorami marynarek, koszuli, spodni. teraz na tym zdjęciu wygląda inaczej. Za bezpieczny list ode mnie ma bana na korzystanie z usług jego firm. Tłumaczenia, że kontrahent obiecał znaleźć pracę w poczcie? sorry ja tego nie kupuję. Przypomnę, że o osobach na umowę zlecenie w bezpieczny list mało kto wspomina. mowa jest tylko o etatowcach. Dzisiaj padło, że nie zapłacili odsetek od obligów, potem Brzoska sprostował, że umówił się z obligatariuszem na inny termin. Z ludźmi się nie umawiał bo to oni byli od niego zależni więc spuścił ich jak brudną wodę w... .
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 grudnia 2016 14:08:57
@Addison To jest biznes. Jak możesz wziąć ludzi na umowę zlecenie, a Ci się jeszcze na to chętnie zgadzają to co przepraszam? Teraz jak mu się biznes rozsypał ma myśleć w pierwszej kolejności o tych ludziach i to w momencie kiedy bezrobocie jest najniższe w historii? Wiem, tak było super, ale realia są inne. W mojej opinii winny jest rząd, który dopuścił do takiego upowszechnienia się śmieciówek i samozatrudnienia. Ale winni też są sami ludzie. I nie mam na myśli tych co poszli, bo innej pracy nie było i nie było szans na etat (niestety takie regiony też są w kraju). Tylko tych, którzy świadomie przechodzą na umowy o dzieło czy firmę aby zmniejszyć sobie koszty i mieć więcej w kieszeni, bo psują tym rynek pracy także innym. Gdyby nikt się nie godził na taką formę zatrudnienia, to i etaty by się znalazły z ich całą socjalną ochroną, łącznie ze zwolnieniami grupowymi (w końcu praca sama się nie zrobi).
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2016 14:19:34
Chodzi mi bardziej o rozstanie z tymi na umowach śmieciowych. Skoro etatowcom nie zapłacił ostatniej pensji(o odprawie nie wspomnę) to myślisz, że zapłacił faktury pozostałym? Mydlenie, że nabywca obiecał... niech nie opowiada pierdół. Sorry, ale to jest praktyka rodem z Ukrainy i jeszcze dalej a nie w kraju UE, to nie jest mała firma, to biznesmen roku!
W jednym artykule na temat rozstania znalazłem wzmiankę, że zostali potraktowani podobnie, czyli zero płatności za ostatnią fakturę.
A to, że rząd pozwala na taki syf to niestety pokłosie kryzysu 2008 roku. Liczą się słupki, PKB, zadłużenie, koszt obsługi długu itp.
Ustępstw raz danych przez rząd biznesowi już się nigdy nie cofnie(FIat w Tychach 25 lat na ulgach!). Można próbować, ale to przegrana gra. SSE mimo niskiego bezrobocia dalej będą się rozwijać. Dla mnie chorym jest dawanie SSE Amazonowi za proste prace, bez żadnej technologii itp. Czas wybierać komu dajemy ulgi.
Edytowany: 13 grudnia 2016 14:32
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 grudnia 2016 15:07:46
Anty, owszem, to jest biznes, ale istnieje jeszcze coś takiego jak etyka w biznesie. To nie są relacje oparte wyłącznie na obowiązującym prawie, ale też na normach współżycia społecznego. I, niestety, sporo biznesmenów wykazuje się krótkowzrocznością w tym zakresie. Brzoska nie jest wyjątkiem.
|
|
0 Dołączył: 2016-12-13 Wpisów: 1
Wysłane:
13 grudnia 2016 15:47:23
 kliknij, aby powiększyćPatrząc na Integer technicznie, wydaje mi się, że nie dzieje się nic złego... Wręcz ta spółka chodzi jak w zegarku. Można się doszukać formacji zwyżkującego trójkąta (opór na poziomie 40 zł + zwyżkująca linia trendu), która zwiastuje potencjał do wybicia w górę. Widać też było dziś i wczoraj zakup dużych pakietów... ktoś może wiedzieć coś więcej ;) Biznesowo - trudny rok, wymagający oczyszczenia firmy z nierentownych i kapitałochłonnych gałęzi. Wciąż jednak szybko się rozwijają, a to jest dosyć ważne. Nie można też wydaje mi się oceniać tej firmy jak zwykłą firmę kurierską. Model biznesowy jest nietypowy, wymaga dużych nakładów początkowych i skalowania. Mimo wszystko ma duże bariery wejścia. Wobec konieczności spłaty obligacji i niezbędnego sfinansowania dalszego intensywnego rozwoju coś czuję, że w kolejnych tygodniach usłyszymy informację o jakimś inwestorze strategicznym, który skupi akcje i ściągnie integer z giełdy. Mniej prawdopodobny wydaje mi się dodruk akcji, bo ciężko będzie to uplasować po rozsądnej cenie w tej chwili. A to dobry moment na stratega. Jest już pozycja rynkowa, która może być wyceniana. Jest pewna skala, strategia, pomysł... To wszystko będzie się liczyło bardziej, niż bieżący kurs giełdowy. Plus fakt, że nie można czytać IMHO wprost cyferek z rachunku zysków i strat. Podejrzewam, że gdyby EBITDA oczyścić z one-offów i tzw. development expenses, jest na solidnym plusie, przy pewnych kosztach stałych, które muszą być lepiej wykorzystane poprzez wzrost sprzedaży. Mając na uwadze potencjał do dynamicznego wzrostu w kolejnych miesiacach i latach, premia za wzrost też powinna być uwzględniona w wycenie. Mając to wszystko na uwadze - uważam, że to dobry okres na zakupy. Nie sądzę, żeby integerowi stała się krzywda. Jaką decyzje by Brzoska z fundami nie podjął, najgorsze integer ma za sobą. Pamiętajmy też o silnym związku tej firmy z ecommerce, który ładnie się rozwija, szczególnie w PL...
Edytowany: 13 grudnia 2016 15:55
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 grudnia 2016 15:53:41
Krewa, ale Inpost na czym zbudował swoją przewagę nad Pocztą Polską? Głównie na kosztach pracy. I to nie na najbardziej na efektywnym wykorzystaniu zasobów itd., ale właśnie na kosztach zatrudnienia, czyli relacji umowy śmieciowe vs. etaty. To tak jak z taksówkami i Uberem. Jedni mają koszty drudzy zasuwają w zasadzie na czarno. To jest naprawdę przewaga? Inna sprawa, że chyba w pierwszym momencie nie zrozumiałem Addisona, który jak rozumiem twierdzi, że Brzózka nie zapłacił za wykonaną usługę, czy pracę. A to już jest także dla mnie syf. Czym innym jest cięcie kosztów na skutek kontraktów, a czym innym spłacanie zobowiązań. Ja pisałem w kontekście zwolnień, natomiast jak rozumiem Addison w kwestii regulowania zobowiązań.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
13 grudnia 2016 18:38:24
Cytat:Wykres Dnia w nowej odsłonie! Szkoła spekulacji – zagrywka pod kontynuację wybicia na INTEGERPL i jak wyszla zagrywka slabe wyniki i AT mozna o kant stolu... restrukturyzacja jeszcze potrwa kilka kwartalow
Edytowany: 13 grudnia 2016 18:38
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
13 grudnia 2016 18:47:06
Analiza jest modelowa. To raczej z Twoją interpretacją jest coś nie tak.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
13 grudnia 2016 22:15:38
anty_teresa napisał(a):@Addison To jest biznes. Jak możesz wziąć ludzi na umowę zlecenie, a Ci się jeszcze na to chętnie zgadzają to co przepraszam? Teraz jak mu się biznes rozsypał ma myśleć w pierwszej kolejności o tych ludziach i to w momencie kiedy bezrobocie jest najniższe w historii? Wiem, tak było super, ale realia są inne.
W mojej opinii winny jest rząd, który dopuścił do takiego upowszechnienia się śmieciówek i samozatrudnienia. Ale winni też są sami ludzie. I nie mam na myśli tych co poszli, bo innej pracy nie było i nie było szans na etat (niestety takie regiony też są w kraju). Tylko tych, którzy świadomie przechodzą na umowy o dzieło czy firmę aby zmniejszyć sobie koszty i mieć więcej w kieszeni, bo psują tym rynek pracy także innym. Gdyby nikt się nie godził na taką formę zatrudnienia, to i etaty by się znalazły z ich całą socjalną ochroną, łącznie ze zwolnieniami grupowymi (w końcu praca sama się nie zrobi).
dokładnie najwięcej szkody zrobiły rządy pozwalając na istnienie dwóch całkowicie różnych podatkowo systemów zatrudnienia... w przypadku tak kolosalnych różnic wynik był z góry przesądzony
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
13 grudnia 2016 22:18:34
addison napisał(a):.
Ustępstw raz danych przez rząd biznesowi już się nigdy nie cofnie(FIat w Tychach 25 lat na ulgach!). Można próbować, ale to przegrana gra. SSE mimo niskiego bezrobocia dalej będą się rozwijać. Dla mnie chorym jest dawanie SSE Amazonowi za proste prace, bez żadnej technologii itp. Czas wybierać komu dajemy ulgi. jestem przeciwny jakimkolwiek ulgom.... przykład z brzegu istniała piekarnia... duża... teraz wybudowała nowy zakład w strefie.. ludzi tam przerzuciła.. dzięki ulgom wytnie konkurencję...robi to samo co robił tylko z ulgami..Ps. jakość chleba też się pogorszyła...ale wyprze konkurencję ceną
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2016 23:18:09
byłbym ZA, ale to by było zbyt piękne, jak pisałem, raz dali to już nie zabiorą!
U nas nikt nie myśli o tym, że dając dotacje/ulgi dużym zagranicznym kopiemy własnych mniejszych przedsiębiorców. Taki IBM we Wrocławiu(nie wiem jak jest teraz) swego czasu 30% pensji pracowników opłacane było z dotacji UE(3000 ludzi)! Jak ma się lokalny rozwinąć jak gra w nierównej walce?
Przykre to, że inwestorom daje się ulgi a pracobiorcom daje się kopniaki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.