aircanada15 napisał(a):Niezła robota.
Jednakże zawyżyłeś średni przychód z jednej kopii Frostpunka w 2018 i to dość wyraźnie (kilkadziesiąt procent).
@aircanada15
Pokusiłem się o dokładną analizę zysku operacyjnego na 1 sztuce sprzedanego Frostpunka.
Dane zebrane są w oparciu o: 1. języki komentarzy na Steam (z dnia 4.05.2018),
2. cenę FP na każdym z rynków skad pochodzą komentarze Steam
3. stawki VAT dla każdego z krajów sprzedaży FP
Szczegółowa kalkulacja poniżej

kliknij, aby powiększyć W ramach analizy przyjąłem następujące założenia:1. 10% upust dla posiadaczy TWOM:
50% sprzedaży FrostPunk
2. W analizowanym okresie 7/10 dni objęte było promocją tj. do 1.05.2018, analizowany okres do 4.05.2018 od premiery
3. Zakupy na Steam:
84% (w oparciu o dane z Steam o pochodzeniu komentarzy "Purchase Type")
4. Prowizja Steam:
30%, prowizja dla pozostałej sprzedaży:
10%5. Współczynnik komentarzy Steam do oficjalnego komunikatu 11b o sprzedaży po 66h:
70 (liczony jako 250 000 szt. / 3570 komentarzy)
6. Komentarze w językach: duńskim, holenderskim, fińskim, greckim, norweskim i szwedzkim dla każego z tych krajów przewyższają o kilka szt. komentarze w języku angielskim, aby uniknąć przekłamania (suma z j. angielskim) dla każdego z ww. krajów liczba komentarzy została pomniejszona o komentarze w języku angielskim (wtedy suma komentarzy mi się zgodziła)
Szczegółowe założenia poniżej

kliknij, aby powiększyćWniosek:Zysk operacyjny dla 11b dokładnie po 10 dniach od premiery:
40,63 PLN na 1 szt. sprzedanego FrostPunka.
Na tej podstawie spada kapitalizacja do
1,45 MLD PLN z 1,775 MLD PLN, co po podzieleniu przez liczbę akcji (2 287 199) daje mnożnik 1,68 do poprzedniej rekomendacji BOS (377 PLN) oraz 1,32 do zapowiadanej na forum aktualizacji rekomendacji BOS (480 PLN)
W oparciu o informację z dzisiejszej konferencji 11B miejmy nadzieję, że spółka doda argumentów do aktualizacji założeń co do planów odnośnie FP i pozostałych tytułów