PARTNER SERWISU
srjwvkav
89 90 91 92 93
PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 12 maja 2018 09:00:02
nie wierzem.... cytując klasyka... banki i inni pośrednicy nam nie pomogą, nie wierzę w to...
Ponawiam zaś pytanie :
Czy Mecenas Tatara mógłby być naszym Przedstawicielem w Radzie Wierzycieli i ile by nas to kosztowało?
potrzebna nam jest na prawdę osoba bardzo dobrze znająca materię.

niekumaty6161
0
Wpisów: 16
Wysłane: 12 maja 2018 10:02:15
Ja też niespecjalnie wierzę w pomoc dystrybutorów. Co do zatrudnienia mec. Tatary poczekajmy najpierw na publikację sprawozdań finansowych spółki GetBack.

Paweł
0
Wpisów: 50
Wysłane: 12 maja 2018 23:27:52
Nie marnujcie czasu na dystrybutorów. Ja bez sensu liczyłem na DM Vestor z powodu EUROCENT S.A. To był błąd. Bierzcie sprawy w swoje ręce i ich pilnujcie. Ile zaoszczędzicie?- kilkaset złotych. Przyjrzyjcie się tylko kancelarii wyznaczonej do reprezentowania obligatariuszy przez sąd - nie widzę sukcesów. Duże prawdobodobieństwo, ze będą klepać to co przedstawi GBK - obym się mylił.

niekumaty6161
0
Wysłane: 13 maja 2018 00:37:56
Tak się zastanawiam :
1. Były prezes Kąkolewski w wydanym oświadczeniu twierdzi, że aktywa spółki wynoszą ok. 8 mld ( strefainwestorow.pl/wiadomosci... )
2. Zarząd twierdzi, że aktywa spółki wynoszą 3.24 mld
Kto mówi prawdę ?
Czy też inżynieria finansowa potrafi wycenić aktywa wynikające z portfeli dłużnych potrafi zliczyć ich wartość z tak wielką rozbieżnością ?

Elza21
0
Wpisów: 2
Wysłane: 13 maja 2018 00:58:29
Chyba nie do końca zostałam zrozumiana. Portal Pomagam.pl ma możliwość dostępu do portali społecznościowych i rozszerzania grupy zainteresowanej daną zbiórką (problemem). W takiej opcji większa grupa mogłaby otrzymać informację o tej inicjatywie, bez problemu z blokowaniem informacji na nasz temat na FB. Druga sprawa nie musimy nikogo o nic prosić wystarczy ustawić zbiórkę na poziomie 1 zł. Natomiast gdy będzie taka konieczność zmienić kwotę zbiórki (opłacenie prawnika). Po prostu myślałam ,że jest to jakiś sposób na dotarcie do większej grupy Obligatariuszy.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 13 maja 2018 09:59:39
Paweł napisał(a):
Nie marnujcie czasu na dystrybutorów. Ja bez sensu liczyłem na DM Vestor z powodu EUROCENT S.A. To był błąd. Bierzcie sprawy w swoje ręce i ich pilnujcie. Ile zaoszczędzicie?- kilkaset złotych. Przyjrzyjcie się tylko kancelarii wyznaczonej do reprezentowania obligatariuszy przez sąd - nie widzę sukcesów. Duże prawdobodobieństwo, ze będą klepać to co przedstawi GBK - obym się mylił.

Dlatego zbieramy >30% i składamy własne propozycje. A de facto na początku damy je kuratorowi aby je sam złożył. Jeżeli to zrobi to mam pewność, że je poprze na ZW. Należy jednak zachować czujność.

niekumaty6161
0
Wysłane: 13 maja 2018 19:49:25

Chętnie dołączę ale jakie to są propozycje ?. Czy można oczekiwać konkretów. Samo stwierdzenie - my chcemy dla wszystkich dobrze już padło ze strony zarządu GetBack a nawet z ust prezesa Kąkolewskiego. Także dobrze byłoby się określić co uważacie za korzystne dla obligatariuszy i do czego będziecie dążyć.
Życzyłbym sobie żeby ktoś kto mnie reprezentuje będzie dążyć do następujących celów :
1. Żadnych redukcji zadłużenia.
2. Żadnych konwersji długu na akcje - niech je obejmą chętni inwestorzy, jeżeli tacy są.
3. Wydłużenie czasu zapadalności obligacji o nie więcej niż 2 lata
5. Redukcja oprocentowania papierów do 5%. - wydaje się, że to uczciwy zarobek
6. Zniesienie możliwości przedterminowego wykupu.
7.Oprocentowanie płatne max. co rok.
Jeżeli po zapoznaniu się ze sprawozdaniem finansowym za 2017 r. i I kwartał 2018 r. okaże się, że spółce GetBack potrzeba czasu aby spieniężyć zakupione aktywa to dajmy im ten czas ale nic więcej. Ponadto jak sprawdzić czy nie doszło do manipulacji podczas wyceny posiadanych aktywów ?.

fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 13 maja 2018 21:57:03
Rozumiem że każdy chciałby odzyskać wszystko co włożył itp ale:
- inwestycje wiążą się z ryzykiem
- nie wiem czy aby na pewno niektórzy są świadomi faktu obecnej sytuacji spółki - tu nie ma opózenia w płatności typu 3 dni jak było na początku z Quercusem
tutaj may spółkę która w każdej chwili może po prostu upaść a to będzie wiązało się z stratą możę nawet 80-90% wartości nominału obligacje już nie mówiąc o odsetkach.

wiec żądania typu bez redukcji typu oprocentowanie 5% to raczej pobożne życzenia które już można włożyć w marzenia.
im szybciej każdy z nas zejdzie na ziemie tym lepiej.

niekumaty6161
0
Wysłane: 13 maja 2018 23:44:23
Myślę, że do końca maja będziemy wiedzieć czy stoimy czy leżymy. Ale zawsze dobrze jest jakieś założenia przyjąć tak jak to zrobił zarząd GetBack.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 14 maja 2018 09:55:56
Informacje na temat byłego Prezesa. Tak jak pisałem wcześniej styl tego Pana jest tragiczny. Wszyscy są winni ale nie on.

forsal.pl/artykuly/1123272,kak...

Ten facet to jakaś tragedia.

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 14 maja 2018 10:41:51
Jeżeli tak było, to styl przedszkolaka. Chociaż ja do tego typu rewelacji też podchodzę z rezerwą. Wiadomo, że dziennikarze to tuby określonych osób, przypadkowo nagle ujawniono jak biedny premier był szantażowany i się nie dał. Nie bronię KK, ale nie ufam ploto-rewelacjom również.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 maja 2018 22:42:23
Ciekawe o której godzinie będzie informacja, że jednak raport opublikują później.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 15 maja 2018 06:55:30
Wydaje mi się, że już ustały przyczyny dla których raport był przesuwany. Początkowo pewnie audytor liczył, że w miarę szybko uda się uchwalić i przeprowadzić pierwszą emisję akcji niestety nie wyszło i nastąpił problem ze spłatami obligacji i już to nie wystarczyło. Teraz jest już po złożeniu wniosku i rozpoczęciu procesu restrukturyzacji.

Wygląda na to, że obligatariusze chcą wycisnąć firmę jak cytrynkę (rozumiem ,że chcą jak najszybciej odzyskać środki) i ograniczyć działalność operacyjną firmy licząc jednocześnie, że pojawi się inwestor, który kupi od nich akcje. Mam duże wątpliwości co do tego scenariusza, że ktoś miałby wyłożyć teraz kasę i czekać parę lat na jakiś zysk.Pewnie nie wcześniej jak układ wszedłby w życie i pokazał czy działa.

Z tego artykułu dot. Kąkolewskiego wygląda, że miał duże oczekiwania finansowe w stosunku do Skarbu Państwa pożyczki na ok. 500mln i udział w nowej emisji akcji. Tu pojawia się pytanie to ile miał zamiar wyłożyć ten jego inwestor/inwestorzy skoro z tego 1mld z emisji połowa miała być przeznaczona na wykup obligacji a reszta na nowe pakiety?

fre0n
0
Wysłane: 15 maja 2018 09:53:02
nie do końca całość trzyma się kupy bo z jednej strony inwestorzy - gdzieś przeczytałem że RN potwierdziła - był jeden list intencyjny w sprawie inwestora
z drugiej strony ponoć SP - ale czy aby na pewno taka sytuacja jest realna? pisanie pisma do Premiera że mają pożyczyć kasę bo jak nie to ... i że mają objąć akcje?

- raport, przy poprzednim terminie ktoś napisał fajnie na forum bodajże koło 22 - noc niczym sylwester z GetBack - każdy wyczekuje do północy ...

- Osoby z Obligacjami - z jednej strony są wkurzone bo można utracić kasę (nie wierzę że 100% osób z obligacjami nie znało ryzyka) z drugiej strony są podpuszczane przez prawników i wszelkiego rodzaju kancelarie które tak naprawdę zarabiają od początku procesu więc ich dobry cel średnio widzę. I kolejna sprawa - spółka na skraju upadłości a żądania ogromne.
Wiadomo że każdy musi grać o jak najlepsze swoje ale jeszcze nie widziałem sensownej propozycji z strony właścicieli obligacji - nawet propozycji na start.
Ta z GetBecku według mnie jest ok ponieważ daje możliwości do negocjowania paru punktów tak aby to się podobało tym co mają te obligacje - tj kwota spłaty w tym roku, wartość konwersji oraz cena akcji.

z każdym kolejny newsem z spółki wydaje mi się że propozycja GetBacku jest jak pobożne życzenie osób które objęły obligacje -

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 maja 2018 11:25:06
Cytat:
Wydaje mi się, że już ustały przyczyny dla których raport był przesuwany. Początkowo pewnie audytor liczył, że w miarę szybko uda się uchwalić i przeprowadzić pierwszą emisję akcji niestety nie wyszło i nastąpił problem ze spłatami obligacji i już to nie wystarczyło. Teraz jest już po złożeniu wniosku i rozpoczęciu procesu restrukturyzacji.

Twoim zdaniem ustały przyczyny zagrożenia kontynuacji działalności przez spółkę, bo został złożony wniosek do sądu w sprawie jej restrukturyzacji?
Jak rozpoczęcie restrukturyzacji zapewnia dalsze istnienie spółki?

Przypominam, że audytor może nie wystawić sprawozdania (dawniej opinii), jeżeli kontynuacja działalności jest zagrożona. W mojej ocenie wniosek tego ryzyka nie wyeliminował.

Z tego powodu wystawienie sprawozdania przez biegłego jest takie istotne. Moim zdaniem na dziś jeżeli Abris nie zapewni finansowania biegły nie wyda sprawozdania. Ten fakt będzie miał bardzo duże negatywne przełożenie na wycenę akcji gdyby notowania zostały przywrócone.

fre0n
0
Wysłane: 15 maja 2018 12:11:40
też wydaje mi się że brak opinii biegłego to będzie na dzień dobry minus dwucyfrowy wynik.
- według mnie akcjonariusze i tak są utopieni więc jedyna sensowna opcja odwieszenia akcji to opcja po zatwierdzeniu układu w 100% tj dograniu wszystkich szczegółów.
wtedy kurs ma szanse wzrosnąć.

na chwilę obecną podaż powinna być bardzo duża bo dużo osób na dzień dobry sprzeda po każdej cenie byle by coś ratować.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 15 maja 2018 12:32:28
Brak sprawozdania finansowego to w praktyce brak szansy na układ, jak spólka nie wykaże że może kontynować działalność to lepiej szybka upadłość niż łudzenie się że będzie dobrze mimo że nic nie wiemy o spółce.

_olo_
30
Wysłane: 15 maja 2018 13:24:06
1kejtoW

A gdzie jest napisane, że sam wniosek załatwia sprawę, a nawet jak zmienią się propozycje układowe to jak jest gwarancja, że spółka nie upadnie.

Jeśli zarząd określi warunki (propozycje układowe, które zakładają m.in. za pół roku zakup portfele) na jakich jest możliwe kontynuacja działalności w sprawozdaniu to wg mnie audytor może się do nich odnieść albo np. wydać opinię negatywną. Jakby się audytor wycofał to powinni dać jakąś informację, zawsze można do niego napisać czy nadal prowadzi audyt.

Problem spółki jest podobno zapadalność obligacji i oprocentowanie tylko tyle na razie wiemy. A to przez wniosek zostało chyba zahamowane. Spółka ma zainwestowane pieniądze obligatariuszy (powinna się z nimi jakoś rozsądnie rozliczyć - chyba, że ta kasa przepadła) i spłaty z pakietów (są ich słabe efekty). Wile rzeczy, bez sprawozdanie to gdybanie.

Wg mnie Abris nie dofinansuje spółki (sygnalizował to Kąkolewskiemu o czym on sam mówi) tylko po to by ratować obligatariuszy, bo ile miałby niby dołożyć a jak miałby to załatwiałby emisje ale obie uchwały są ze sobą powiązane ceną minimalną zatem musi mieć chętnych od razu na cała pulę.
Upadłość raczej nie powinna być celem Abrisu, bo oni będą na samym końcu.

Przypominam, że już 30.05.2018r. przypada termin publikacji raportu za I kw 2018r.

Dodam taką ciekawostkę z KNF-u (pewnie można zgłaszać propozycje)
Cytat:
Plan działań KNF na rok 2018 w zakresie nadzoru publicznego wynikającego z ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym

a dot. m.in.
Cytat:
1. Weryfikację, w odniesieniu do wybranych JZP, sposobu dokonywania wyboru firmy audytorskiej.
2. Monitorowanie, w odniesieniu do wybranych JZP, wypełniania wymogów w zakresie rotacji firm audytorskich oraz kluczowych biegłych rewidentów.
3. Rozpatrywanie wniosków JZP dotyczących przedłużenia zlecenia na badanie ustawowe po upływie maksymalnego czasu trwania zlecenia określonego w ustawie.

Komunikat KNF
Edytowany: 15 maja 2018 13:36

_olo_
30
Wysłane: 15 maja 2018 13:57:40
Trzeba by było dodać jeszcze wątek dotyczący komitetu audytu:

Cytat:
Faktycznych zadań zapisanych komitetowi audytu (poza wymienionym formalnymi powyżej) jest dużo i więcej niż dotychczas:
1. monitorowanie:
a.procesu sprawozdawczości finansowej,
b.skuteczności systemów kontroli wewnętrznej i systemów zarządzania ryzykiem oraz audytu wewnętrznego, w tym w zakresie sprawozdawczości finansowej,
(...)
5. przedstawianie radzie nadzorczej rekomendacji,
6. przedkładanie zaleceń mających na celu zapewnienie rzetelności procesu sprawozdawczości finansowej w jednostce zainteresowania publicznego.

Cytat:
Art. 192. 1. Jednostka zainteresowania publicznego, członek jej zarządu (...) lub rady nadzorczej (...) podlegają karze administracyjnej (...) nakładanej przez Komisję Nadzoru Finansowego w przypadku, gdy:
(...)
- nie przestrzegają przepisów dotyczących powołania, składu i funkcjonowania komitetu audytu,
- wywierają wpływ na wynik badania.

Cytat:
Art. 193. 1. Karami administracyjnymi nakładanymi przez Komisję Nadzoru Finansowego są:
- kara pieniężna;
-zakaz pełnienia funkcji członka zarządu lub innego organu zarządzającego lub członka rady nadzorczej lub innego organu nadzorczego w jednostkach zainteresowania publicznego przez osoby odpowiedzialne za naruszenie przepisów ustawy lub rozporządzenia nr 537/2014 przez okres od roku do 3 lat.
- kara pieniężna nakładana na poszczególne osoby, o których mowa w art. 192 ust. 1, nie może przekraczać 250 000 zł.

A tekst pochodzi stąd Komitet audytu - SII
Edytowany: 15 maja 2018 13:58

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 15 maja 2018 14:53:34
Jeśli KK myśli że w ten sposób zniechęci media do pisania o niewygodnych faktach na temat afery GB, to się grubo myli.

Cytat:
Konrad Kąkolewski po publikacjach Dziennika Gazety Prawnej złożył zawiadomienie do prokuratury. Twierdzi, że doniesienia na temat szantażu instytucji administracji publicznej oraz próby wkupienia się w łaski rządzących są nieprawdziwe. Były prezes GetBack grozi też dziennikarzowi pozwem za "naruszenie dóbr osobistych".

www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat