PARTNER SERWISU
xmywkubq
40 41 42 43 44

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

IGNAC4
0
Wpisów: 22
Wysłane: 24 maja 2018 01:18:43
Z zestawienia wierzytelności z tytułu obligacji zamieszczonego na stronie kuratora wynika, że ich wartość to ponad 2,3 mld zł. Kandydat do RW musi reprezentować co najmniej 20% tej wierzytelności tj. około 470 mln zł.
Toczona tu dyskusja jest coraz bardziej niesmaczna i sprzeczna z naszymi interesami. Brak poparcia dla Pana Radka oznacza dla nas zdanie się na reprezentowanie naszych interesów przez np. Kąkolewskiego, Wójcika itp. Czy na pewno o to nam chodzi? Czy do tych kandydatur nie macie uwag, pytań i żadnych wątpliwości?
O ewentualnych szczegółach dotyczących układu będziemy dyskutować później. Teraz jest najważniejsze zapewnienie sobie własnej reprezentacji w RW. Brak tam naszego przedstawiciela taką dyskusję uczyni bezprzedmiotową, będziemy zdani na poczynania innych, niezwiązanych z naszą grupą.
Potrzeba tu konsolidacji, która dotąd cechowała nasze nieformalne stowarzyszenie. Tak trzeba trzymać dalej i robić swoje żeby potem nie żałować, że nie wykazaliśmy należytej dbałości o własne interesy.
Apeluję o poparcie dla Pana Radka bo czas niebezpiecznie ucieka.

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 24 maja 2018 07:33:11
Do Idea Bank można napisać maila z prośbą o wydanie świadectwa depozytowego na adres: ewidencja@ideabank.pl. Trzeba podać swoje dane, nr serii, łączną sumę i adres do wysyłki. Ja dostałem priorytetem poleconym za potwierdzeniem w dwa dni od wysłania maila.

Apeluję do wszystkich o zwarcie się w boju, żeby się nie okazało, że do RW weszli inni a nie nasz człowiek i że możemy tylko biernie czekać za komunikatami np. o 23,56: "jeszcze nie dziś, jak uklepiemy coś to może podamy"

sped
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 maja 2018 08:38:32
Czas niebezpiecznie ucieka, czekam na zaświadczenia depozytowe z DM, poprzednie odesłałem, bo to przez to zamieszanie z datą ważności, jak tylko otrzymam to głosuję na Pana Radka.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 24 maja 2018 09:57:44
AsGBK napisał(a):
Ja osobiście oczekuję od Rady Wierzycieli, że przedstawi swoje warunki układowe korzystniejsze dla obligatariuszy niż te, które przedstawiła spółka. By to zrobić potrzebna jest wiedza finansowa. Jest to moje główne kryterium. Radek od kilku tygodni zamieszcza wpisy, komentuje bieżące wydarzenia, na podstawie tych wpisów można wyrobić sobie zdanie o jego wiedzy w tym temacie.

Nie znam zbyt wielu komentarzy Pana Wójcika, jego kandydatura pojawiła się niedawno w zastępstwie Artiego.
Zamieszczam poniżej zrzut ekranu z wpisem Pana Wójcika na grupie FB. Pan Mariusz Wójcik nie ujął mnie swoją wiedzą w zakresie standardów rachunkowości. Wpis ten skomentował Pan Karol Konieczny i jeśli bym miała wybierać na podstawie tych dwóch wpisów, to czułabym się lepiej, gdyby o moje pieniądze w RW dbał Pan Karol :)

kliknij, aby powiększyć

Pan Karol dba o finanse osób należących do tej grupy. Wydaje się ona najbardziej merytoryczna. Należę do grupy w zakresie spraw finansowych. Popieram Radka na kandydata do RW i zachęcam innych do wsparcia tej kandydatury. To nie jest tylko Radek, ale grupa osób, która będzie go wspierała i posiada fachową wiedzę prawną i finansową.

Drax vel Karol Konieczny

Artos3
0
Wpisów: 21
Wysłane: 24 maja 2018 10:22:08
Cytat:
"Grupę reprezentować będzie Mariusz Wójcik, zbierane są deklaracje poparcia. Liczymy na zebranie wystarczającej liczby głosów oraz kwoty uprawniającej kuratora do zatwierdzenia Wójcika na członka Rady" - przekazał Piotr Sułek ze stowarzyszenia "Przywiązani do Polisy".

www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa...

Kod:
Proszę dodawać cytaty do linków
Edytowany: 24 maja 2018 12:19

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 24 maja 2018 11:42:19
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Szanowni,
1. Nie wyjawiam, ile mam środków zaangażowanych w GBK i tego nie zmienię, nawet z uwagi na posty osób, które z tego powodu na mnie nie zagłosują. Mają możliwość wystartowania osobiście, bądź oddać głos na inne osoby. Jak kiedyś powiedział mi mądry klient z RPA: "you cannot be everybody's darling"
2. Dla mnie punktem wyjścia do dyskusji o potencjalnej konwersji jest cena emisyjna 0.05 zł; próbuję ogarnąć jak może być lepsza propozycja dla obligatariuszy niż nominał
3. Akcje to jakieś 3% mojego zaangażowania; owi adwersarze mogą mieć pośrednio więcej niż ja (TFI/ OFE)
4. Wydaje mi się, że przez ostatni miesiąc każdy kto chciał mógł poznać moje poglądy a przede wszystkim działania pro bono w obronie interesów wszystkich obligatariuszy GBK
5. Zdaję sobie sprawę, że będą wieczni malkontenci, bo takie mamy społeczeństwo - lepiej oceniać zza nick'a niż zrobić coś samemu z otwartą przyłbicą; cóż to tylko świadczy o ich małości jako ludzi... pozwólcie, że skupię się na bardziej konstruktywnych działaniach - mam nadzieję, że zakomunikujemy o efektach w przyszłym tygodniu:)

Pozdrawiam,
Radek

No i to są konkrety, szczególnie punkt 3. Jednak ostatniego to nawet nie skomentuję.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 24 maja 2018 14:11:20
@Artos3

Cześć Arti,

skoro już gościsz na naszym forum z informacjami o swojej grupie fejsbukowej, to czy mógłbyś odpowiedzieć na następujące pytania:

1. Czy podpisałeś umowę z tak mocno promowaną przez Was kancelarią oraz czy zapłaciłeś 2000 zł netto wpisowego i zamierzasz płacić 500 zł miesięcznie?

2. Czy Pan Mariusz Wójcik również podpisał powyższą umowę?

3. Jak tego nie zrobiliście i nie zamierzacie, to co powiesz ludziom, którzy już umowy podpisali? Czy mogą umowę zerwać i odzyskać wpłacone pieniądze?

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 24 maja 2018 15:04:22
drax napisał(a):

Pan Karol dba o finanse osób należących do tej grupy. Wydaje się ona najbardziej merytoryczna. Należę do grupy w zakresie spraw finansowych. Popieram Radka na kandydata do RW i zachęcam innych do wsparcia tej kandydatury. To nie jest tylko Radek, ale grupa osób, która będzie go wspierała i posiada fachową wiedzę prawną i finansową.

Drax vel Karol Konieczny

Karol Drax Konieczny,

cieszymy się, że jesteś :) Tutaj nie wylatuje się za kompetencje :)

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 24 maja 2018 15:14:23
Szanowni Państwo,
w nawiązaniu do licznych pytań i korespondencji prowadzonej drogą mailową, na StockWatch oraz na naszej stronie WWW i profilu FB, przedstawiamy podsumowanie planowanych działań, które w dużej części będą możliwe o ile uda nam się powołać przedstawiciela Porozumienia Obligatariuszy GBK S.A. do Rady Wierzycieli.

Z powodu braku szczegółowej wiedzy n/t sytuacji w GBK nie podejmujemy się podania szczegółowych propozycji układowych. Chcemy jednak podzielić się z Wami planem działań mających na celu ochronę Naszych Wspólnych interesów.

Brak danych dotyczących sytuacji finansowej GBK uniemożliwia podanie konkretnych propozycji układowych
1. Na chwilę obecną nie znamy sprawozdania finansowego GBK za 2017 r., za 1 kw. 2018 oraz informacji n/t bieżących odzysków. Ponadto, systematycznie dowiadujemy się o kolejnym przełożeniu daty publikacji sprawozdania finansowego za 2017 r. oraz wzroście szacunkowej straty
2. Nie znamy innych istotnych danych dotyczących działalności operacyjnej – np. czy wszystkie nowo zakupione portfele zostały już przekazane do windykacji oraz jaka jest absencja i rotacja pracowników
3. Nie wiemy też jaka jest struktura wierzytelności posiadanych przez GBK, w tym w szczególności czy od banków były nabywane wierzytelności przedawnione, albo bliskie przedawnieniu

Rola przedstawiciela Porozumienia Obligatariuszy GBK S.A. w Radzie Wierzycieli
1. Szczegółowa analiza sytuacji finansowej GBK z uwzględnieniem:
• wyceny portfeli
• sporządzenia prognozy odzysków brutto
• produktów strukturyzowanych opartych na wierzytelnościach nabytych/ serwisowanych przez GBK i wpływu obecnej sytuacji na masę układową oraz ewentualne zobowiązania pozabilansowe
2. Szczegółowa analiza sytuacji operacyjnej GBK:
• sprawność procesu odzysku
• adekwatność zasobów ludzkich i organizacyjnych
3. Analiza transakcji mających wpływ na odpisy w 2017 r., w tym w szczególności:
• nabywanie wierzytelności od banków - czy w pakietach były przedawnione długi
• nabycie akcji EGB Investments
• transakcje z podmiotami i osobami powiązanymi
4. Weryfikacja możliwości redukcji kosztów operacyjnych:
• dopasowane do zmodyfikowanego zakresu działalności (przede wszystkim w obszarze dystrybucji obligacji oraz wyceny portfeli)
• zapewnienie odpowiednich warunków i narzędzi pracy w obszarze operacji GBK

Przedstawienie propozycji układowych
1. Nasze wyjściowe stanowisko do negocjacji jest następujące:
• spłata 100% wartości obligacji w możliwie najkrótszym terminie (z posiadanych już portfeli wierzytelności)
• gotowość do proporcjonalnej redukcji oprocentowania oraz rozłożenia w czasie spłat do poziomu adekwatnego do prognozowanych odzysków po zatwierdzeniu układu
2. Ewentualna konwersja części obligacji na akcje:
• jesteśmy co do zasady jej przeciwni,
• jeżeli okaże się, że dziura w bilansie jest na tyle duża, że konwersja jest konieczna, to wielkość konwersji obligacji na akcje należy zweryfikować w obiektywny sposób (wycena portfeli)
• przy obecnych komunikatach ze strony GBK oraz dokumentach złożonych do sądu, gdzie Zarząd GBK twierdzi, że bez układu zaproponowanego przez GBK obligatariusze odzyskają 25% kwoty obligacji, stoimy na stanowisku, że wartość kapitałów własnych GBK przed zaakceptowaniem zaproponowanego układu jest ujemna -> oznacza to, że propozycja wyjściowa ceny emisyjnej 1 akcji dla konwersji wynosić powinna 0.05 zł/ akcję
3. Tak jak podkreślaliśmy, wszelkie nasze dotychczasowe wypowiedzi na forach mają charakter czysto polemiczny. Oficjalne stanowisko Porozumienia Obligatariuszy zostanie wypracowane w drodze dyskusji wewnętrznej i dopiero po zaaprobowaniu przez zdecydowaną większość członków Porozumienia będzie prezentowane na zewnątrz.

Współpraca z Zarządem GBK
Będziemy chcieli przedstawić nasze propozycje układowe zarządowi GBK z prośbą o odniesienie się do nich. Jest to o tyle istotne, że to spółka odpowiada za realizację układu. Liczymy na konstruktywną współpracę w tym zakresie

Budowa koalicji dla przegłosowania układu
1. Niezależnie od prac analitycznych będziemy kontynuować działania zmierzające do konsolidacji interesów obligatariuszy indywidualnych.
2. Naszym celem jest zgromadzenie obligatariuszy reprezentujących ponad 30% łącznych wierzytelności GBK i wydaje się, że w koalicji z innymi grupami jesteśmy w stanie ten próg osiągnąć.

Jesteśmy przekonani, że powyższe działania przyczynią się do odzyskania maksymalnej kwoty zainwestowanej przez Nas Wszystkich środków.

Liczymy na Wasz głos i poparcie dla kandydatury Radka do Rady Wierzycieli.

Pozdrawiamy,
Paweł i Radek.

__Tomasz__
0
Wpisów: 36
Wysłane: 24 maja 2018 15:58:30
Witam wszystkich.

Moje uwagi:

1. Ponieważ czasu na otrzymanie świadectwa depozytowego jest coraz mniej a jak słyszę niektóre biura maklerskie potrzebują na ich wystawienie kilka dni Think proszę rozważyć odbiór świadectwa osobiście w oddziale biura w swoim mieście (jeśli takowe istnieje) - dzięki temu uniknie się czasu oczekiwania na przesyłkę. W moim przypadku wystawienie takiego świadectwa zajęło zaledwie godzinę (DM BOŚ).

2. Odnośnie działań Porozumienia chciałbym zarekomendować troszkę agresywniejszą reklamę głosowania do RW i oczywiście kandydatury Radka. Przebijając się przez codzienną sieczkę na różnych forach nie widać tego tematu w zasadzie wcale. Jestem przekonany że wielu "szczęśliwych posiadaczy" obligacji GB jest nieświadomych naszego porozumienia.

3. Odnośnie prognozowanej przez nowy zarząd straty na koniec roku. Zakładam że nasi liderzy (jak i i uczestnicy forum) mają (tak jak ja) podejrzenie że te gigantyczne odpisy które się mają pojawić będą służyć między innymi do negocjacji właśnie z nami. Tak samo jak przed IPO wszystko "się robi" żeby było pięknie tak teraz trzeba przegiąć w drugą stronę. Nie twierdzę że sytuacja w spółce jest dobra, wydaje mi się jednak że odpisy zrobią "na zapas i na potrzeby negocjacji".

Jeżeli chodzi o głosowanie na Radka - ja już swój głos na niego oddałem. Pamiętajcie że oddać głos to minimum jakie musimy zrobić, nie myślcie że inni zagłosują i że jakoś to będzie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 24 maja 2018 17:10:55
ja równiez myślę że Radek będzie dobrym kandytatem. ma moj głos.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 24 maja 2018 19:30:16
Mam pytanie dot. zaświadczeń depozytowych z PDM. W poprzedni czwartek tj 17.05.2018 wysłałem do PDM prośbę o wystawienie dwóch zaświadczeń które dotyczyły dwóch różnych serii obligacji. Dziś dostałem list w którym było tylko jedno zaświadczenie z jednej serii. Czy ktoś z was też miał taki przypadek, że w jednym mailu wysłał dwa wnioski o wydanie zaświadczeń, a otrzymał tylko jedno, albo dwa ale w dwóch odrębnych listach?. Chciałbym poprzeć kandydaturę Radka i wysłać dwa zaświadczenia ale nie wiem czy drugi list do mnie dojdzie, czy po prostu w PDM nie zauważyli mojego drugiego wniosku w mailu, i takiego zaświadczenia nie wysłali. Bo trochę to dziwne, że jednego dnia w jednym mailu wysłałem dwa wnioski a doszło do mnie tylko jedno zaświadczenie depozytowe. Dajcie znać jak to było w waszym przypadku ( czy dostawaliście kilka zaświadczeń w jednej kopercie czy każde osobno?)

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 24 maja 2018 20:32:01
Dzisiaj wysłałem do Kuratora zgłoszenie p. Radka do RW. Żeby być pewnym że dojdzie przesyłka polecona z potwierdzeniem odbioru.

AD1
AD1
0
Wpisów: 17
Wysłane: 24 maja 2018 21:12:59
Ja również dzisiaj otrzymałem świadectwo i od razu wysłałem poparcie na P.Radka, polecony priorytet, swoją droga to zastanawia mnie że napisałem do Biura maklerskiego BOŚ tydzień temu z prośbą o polecony priorytet, a przyszedł zwykły polecony /szedł tydzień/ przecież i tak ja za to płacę różnica w cenie prawie żadna.

Wyrażam pełne poparcie dla P.Radka i podziękowania dla P.Pawła za opanowanie i rzeczowe teksty.
Wydaje mi się że rozumiem ludzi, którzy mają wątpliwości czy wybór P.Radka jest słuszny przecież P.Wójcik obiecuje więcej. Ale tak samo jest w polityce ten który obiecuje więcej zazwyczaj daje mniej.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 24 maja 2018 22:21:39
kris1986 napisał(a):
Mam pytanie dot. zaświadczeń depozytowych z PDM. W poprzedni czwartek tj 17.05.2018 wysłałem do PDM prośbę o wystawienie dwóch zaświadczeń które dotyczyły dwóch różnych serii obligacji. Dziś dostałem list w którym było tylko jedno zaświadczenie z jednej serii. Czy ktoś z was też miał taki przypadek, że w jednym mailu wysłał dwa wnioski o wydanie zaświadczeń, a otrzymał tylko jedno, albo dwa ale w dwóch odrębnych listach?. Chciałbym poprzeć kandydaturę Radka i wysłać dwa zaświadczenia ale nie wiem czy drugi list do mnie dojdzie, czy po prostu w PDM nie zauważyli mojego drugiego wniosku w mailu, i takiego zaświadczenia nie wysłali. Bo trochę to dziwne, że jednego dnia w jednym mailu wysłałem dwa wnioski a doszło do mnie tylko jedno zaświadczenie depozytowe. Dajcie znać jak to było w waszym przypadku ( czy dostawaliście kilka zaświadczeń w jednej kopercie czy każde osobno?)

Jeżeli masz dowód, że prosiłes o dokument na 2 różne serie a dostałeś dokument na 1 serię to są 2 możliwości: albo się pomylili w wypisywaniu dokumentu albo wystawili 2 dokumenty (osobno na każdą serię ) z czego 1 trafił do Ciebie a drugi do kogoś (?) - mógł się podpiąć pod inne dokumenty. W każdym razie jak najszybciej interweniuj/reklamuj to w PDM.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 24 maja 2018 22:32:37
A dla osób rozważających czy swojego głosu nie zawierzyć p. Kąkolewskiemu informacja na temat negocjacji z PFR w sprawie rzekomego dofinansowania GetBack SA przez tą instytucję.
mediapfr.prowly.com/31905-komu...
Czytam i oczy przecieram ze zdumienia, bo zdaje się, że to firmy z Izraela miały zainwestować w GetBack a nie odwrotnie..
" 27.03.2018 Z inicjatywy prawnika firmy GetBack SA doszło do jego spotkania z przedstawicielem
PFR SA. Przedstawiciel GetBack SA złożył propozycję wspólnych inwestycji w Izraelu
oraz możliwości ich finansowania przez PFR SA. Przedstawiciel PFR SA jednoznacznie
poinformował, iż spółka nie planuje współpracy z firmą GetBack SA.

prowly-uploads.s3.amazonaws.co...

sped
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 maja 2018 22:40:49
kris1986 napisał(a):

Ja dostałem w dwa listy, wniosek też składałem w jednym załączniku.

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 24 maja 2018 23:00:43
Już napisałem do PDM, z zapytaniem dlaczego dostałem tylko jedno zaświadczenie. Ok zgadzam się, że mogą wysłać je w dwóch osobnych kopertach, ale nawet jeśli tak było, to powinny one dojść tego samego dnia. Boję się, że jeśli rzeczywiście gdzieś się ono zapodziało do nie zdążę go wysłać do kuratora:(

lojka
0
Wpisów: 5
Wysłane: 24 maja 2018 23:19:30
kris1986 napisał(a):

Też pisałam do PDM o dwa zaświadczenia dwóch różnych serii. Jedne przyszły od PDM a o drugie musiałam pisać do Idea Banku i dopiero od nich je otrzymałam. Okazało się, że jedne są w ewidencji PDM a drugie Idea Banku.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 25 maja 2018 07:14:11
Cytat:
Też pisałam do PDM o dwa zaświadczenia dwóch różnych serii. Jedne przyszły od PDM a o drugie musiałam pisać do Idea Banku i dopiero od nich je otrzymałam. Okazało się, że jedne są w ewidencji PDM a drugie Idea Banku.
"

I co Idea Bank majac w ewidencji obligacje nadal sie upiera ze oni nie sprzedawali takich obligow?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

40 41 42 43 44

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,287 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat